به گزارش ايرنا، مهندس 'محمد ابراهيم جعفري' روز چهارشنبه به خبرنگار ايرنا گفت: استان هاي شمالي، شرقي و شمال شرقي افغانستان بيشتر مستعد زلزله است و مناطق شمال شرقي اين كشور مانند بدخشان، منطقه عمده زلزله خيز اين كشور شناخته مي شود.
به گفته وي، زلزله هاي تاريخي افغانستان نشان مي دهد كه در استان هاي غربي اين كشور نيز زلزله هاي متعدد روي داده و انتظار وقوع آن، وجود دارد.
جعفري تاكيد كرد كه افغانستان در مسير گسل هاي زلزله قرار دارد و كابل پايتخت افغانستان نيز در مسير گسل «چمن مقر» قرار دارد كه در شهرستان «پغمان» اين استان واقع شده است و لذا كابل، هم مستعد زلزله نشان مي دهد.
اين كارشناس زمين شناسي افغانستان گفت: 500 سال پيش يك زلزله به شدت 5.3 در مقياس ريشتر در كابل رخ داده است كه نشان مي دهد در اين شهر امكان وقوع زلزله وجود دارد و بايد تدابير ويژه اي براي آن، تدارك ديد.
جعفري در جواب سوال خبرنگار ايرنا كه كابل تحمل چند درجه زلزله را در مقياس ريشتر دارد، گفت: بستگي به عمق و فاصله زلزله دارد و زلزله دو روز پيش كابل در عمق 200 كيلومتري و فاصله دورتر رخ داد و به همين علت خرابي زيادي به جا نگذاشت.
وي افزود: اگر زلزله 6 درجه در مقياس ريشتر در عمق كمتر در منطقه پغمان رخ دهد، كابل را ويران خواهد كرد و تخريب زلزله بستگي به فاصله و عمق آن دارد.
اين مهندس افغانستان ساختمان سازي و كودهاي ساختمان سازي را در كابل غير معياري دانست و گفت:در كابل براي ساختمان سازي هيچ استاندارد وجود ندارد و هركس براساس روش كشورهاي گوناگون ساختمان مي سازد و نظارتي دقيق از طرف دولت، وجود ندارد.
به گفته وي، فساد اداري موجب رعايت نشدن استانداردهاي ساختماني شده و اين مساله، كابل را بشدت آسيب پذير كرده است.
اين مهندس زمين شناسي افغان، گفت: بسياري از تلفاتي كه در زلزله دو روز پيش مناطق مختلف افغانستان رخ داد، به دليل ناآگاهي مردم بوده و همه شاهد بودند كه دانش آموزان، هنگام خروج از كلاس، زير دست و پا ماندند و جان باختند.
وي، برگزاري آموزش هاي لازم براي آگاهي شهروندان از چگونگي مواجهه با زلزله را در كاهش تلفات، ضروري دانست و به دولت افغانستان، توصيه كرد كه اين آموزش ها را در برنامه ريزي هاي خود بگنجاند تا مردم بدانند در شرايط اضطراري چگونه از آسيب رساندن به خود و ديگران جلوگيري كنند.
زلزله روز دوشنبه اين هفته در افغانستان 115 كشته و 538 زخمي برجاي گذاشت. اين زلزله 7 هزار و 630 منزل مسكوني، 12 باب مدرسه، 17 مسجد و 20 ساختمان دولتي را در 9 استان افغانستان تخريب كرد.
براساس گزارش دستگاه هاي دولتي افغانستان، بيشترين خسارت ها به استانهاي «كنر» ، «تخار» و «بدخشان» و «كنر» وارد آمده است.
كانون زلزله در رشته كوه هاي هندوكش در حدود 70 كيلومتري جنوب شرق شهر فيض آباد مركز استان بدخشان در شمال شرق افغانستان و در عمق حدود 200كيلومتري سطح زمين بوده است.
آساق*291**1392
كابل - ايرنا - يك مهندس زمين شناسي در افغانستان، معتقد است كه كابل پايتخت اين كشور در مسير يكي از گسل هاي زلزله قرار دارد و به مسوولان هشدار داد كه از ساخت و ساز بي رويه در اين شهر جلوگيري كرده و استانداردها را در ساختمان سازي ها رعايت كنند.