۹ آبان ۱۳۹۴، ۱۱:۰۰
کد خبر: 81818809
T T
۰ نفر

شدت یافتن نبردها در افغانستان/ روایت بیم و امید

۹ آبان ۱۳۹۴، ۱۱:۰۰
کد خبر: 81818809
شدت یافتن نبردها در افغانستان/ روایت بیم و امید

كابل - ایرنا - همزمان با شدت یافتن عملیات نظامی طالبان در بسیاری از استان های افغانستان، نیروهای پلیس وارتش افغانستان نیز حمله های خود را برای پاك سازی این مناطق از وجود عناصر طالبان گسترش داده اند.

طالبان در روزهای گذشته چند شهرستان را در مناطق مختلف افغانستان به تصرف خود در آورد و چند روز بعد با ورود ارتش به صحنه نبرد، مجبور به عقب نشینی شد، اما این عقب نشینی ها، اغلب موجب شد تا جبهه ای دیگر را در منطقه ای دیگر بگشاید.
«بازمحمد جوهری» معاون سرپرست وزارت دفاع افغانستان به خبرنگار ایرنا در كابل گفت كه طالبان حمله های گسترده و همه جانبه ای را برای تصرف بعضی از استان ها و شاهراه های اصلی، تدارك دیده بود، اما طرح های آنان با مقابله نیروهای ارتش و نیروهای امنیتی ناكام ماند.
او در عین حال گفت كه طالبان هنوز دست به عملیات متعدد و پراكنده در برخی از استان ها می زند، اما اغلب نیروهای این گروه در كوه ها پنهان و یا متواری شده اند و حمله های آنان، محدود و پراكنده است.
نیروهای طالبان، یك ماه قبل، پس از آنكه از شهر «قندوز» مركز استانی به همین نام در شمال افغانستان، عقب رانده شد، جبهه دیگری را در استان بدخشان در نزدیكی این منطقه گشود و به شهرستان «شهدا» در بدخشان حمله كرد و آن را به تصرف خود درآورد، اما چند روز بعد نیروهای دولتی گفتند كه این شهر را از طالبان پس گرفته اند.
طالبان و ارتش افغانستان در روزهای اخیر در شهرستان های «امام صاحب» و «دشت ارچی» از توابع قندوز با یكدیگر درگیر شدند و هر دو طرف مدعی پیروزی و وارد آوردن خسارت های زیادی به طرف مقابل هستند.
شهرستان «وردوج» از توابع این استان نیز اكنون در اختیار طالبان قرار دارد و منابع افغان گفتند كه طالبان مدارس این شهر را تعطیل كرده اند و از دانش آموزان برای شركت در نبردها و حمله های انتحاری استفاده می كنند.
طالبان اواخر مهر ماه به استان «هلمند» واقع در جنوب افغانستان نیز حمله كرد تا منطقه «كوفكه» این استان را به تصرف خود درآورد، اما با مقاومت نیروهای امنیتی و پلیس محلی مواجه شد. منابع آگاه گفتند كه اگر پشتیبانی نیروی هوایی نبود، گروه طالبان به پیشروی خود تا هلمند ادامه می داد.
هلمند هم عرض استان های «قندهار» و «نیمروز» واقع در جنوبی ترین نقطه افغانستان، همجوار پاكستان است.
شهرستان «شورابك» در نزدیكی مرز پاكستان و از توابع استان «قندهار» در روزهای گذشته شاهد یكی از شدیدترین درگیری ها، میان ارتش افغانستان و گروه طالبان بوده است.
مسیر رسیدن به شورابك و روستاهای اطراف آن كه در تصرف طالبان بود، بسیار دشوار و به گفته برخی از مسوولان، نیروهای ارتش برای رساندن مهمات به این محل، از چهارپایان استفاده كردند و قسمتی از مسیر را با پای پیاده طی كردند و سرانجام موفق به بیرون راندن طالبان شدند.
مقام ‌هاي امنیتی استان «غور» از درگیری میان نیروهای پلیس محلی و طالبان، در منطقه «خاك یارك» شهرستان «پسابند» این استان در دو روز گذشته خبر داده اند و می گویند كه این درگیری ها تا امروز (شنبه) ادامه داشت.
طالبان روز جمعه همچنین قسمتی از كوه را در شرق استان پكتیا كه هم مرز پاكستان است، در منطقه «تنگه شوات» این استان منفجر كرد و راه های ارتباطی شش روستای «لجه منگل»، «جاجی آریوب»، «سمكنی»، «احمد خیل»، «پتان» و «جانی خیل» را به روی ساكنان آن بست.
طالبان شامگاه پنجشنبه همین هفته نیز به شهرستان «پشت رود» از توابع استان «فراه» در منطقه «دمسو» و «كبابی» حمله كرد و مدعی شد كه 9 مقر نیروهای پلیس را در این مناطق به تصرف خود درآورده است.
نیروهای این گروه همزمان در شهرستان «خواجه غار» استان «تخار» با نیروهای امنیتی درگیر شدند و منابع رسمی هر دو طرف معتقدند كه تلفاتی به طرف مقابل وارد كرده اند. طالبان در شهرستان «برگ متال» نورستان نیز با نیروهای دولتی درگیر است.
نیروهای دولتی و طالبان در منطقه «قاری صدی» شهرستان «مارجه» و شهرستان های «نهرسراج» و «گرشك»، از توابع استان هلمند، درگیر هستند و طالبان مدعی هستند كه در این مناطق تعدای سلاح و مقادیری مهمات را به غنیمت گرفته اند.
این گروه در یك ماه اخیر به استان «غزنی» نیز حمله كرد و اگر چه حمله های این گروه ناكام ماند، اما شماری از خانواده های ساكن این روستا ترجیح دادند این شهر را ترك كنند تا جان خود را از شدت یافتن درگیری های احتمالی مصون نگه دارند.
خروج جمعی از ساكنان غزنی از این شهر كه برخی از آنان، پس از حمله طالبان به غزنی با خبرنگار ایرنا گفت و گو كرده بودند، نشان می دهد كه هنوز مردم نسبت به قدرت مقابله دولت افغانستان با گروه طالبان، اعتماد و اطمینان كافی ندارند.
«عبدالله عبدالله» رئیس اجرایی دولت افغانستان نیز دو هفته قبل در یك كنفرانس خبری با تایید، بی اعتمادی مردم نسبت به اقتدار حكومت وحدت ملی، تصریح كرد كه «مردم هنوز اطمینان ندارند كه حكومت افغانستان در حال سقوط نیست».
این بی اعتمادی ناشی از گستردگی و حضور طالبان در مناطق متعدد افغانستان است. آنان از به غنیمت گرفتن مهمات فراوان و صدها هزار قبضه اسلحه سبك و سنگین در حمله به «قندوز» كه مسوولان دولتی، آن را «سرمایه ای هنگفت» خواندند، نگران هستند و اطمینان دارند كه این سلاح، سرانجام شلیك خواهد شد.
اینك شهرستان های «بره گی برگ» و «چرخ ولایت» از توابع استان لوگر، «وردوج» از توابع استان بدخشان و «غورماچ» از توابع استان فاریاب و برخی دیگر از روستاهای استان های «فاریاب»، «نورستان»، «فراه»، «پكتیكا»، «تخار»، «قندهار» و «هلمند» در شمال و جنوب افغانستان در كنترل یا در تیررس حمله های طالبان قرار دارد.
مقام های دولتی افغانستان و گروه طالبان، همزمان از پیروزی های بزرگ خبر می دهند، اما آن چه كه در صحنه نبرد مشاهده می شود، این است كه هر دو گروه در درگیری ها متحمل تلفات شده اند و برخی از شهرستان ها در استان های مختلف بین دو طرف دست به دست می شوند.
آساق *291*1610**1545