دكتر پروين افشاري روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: بر خلاف تصور عموم كه سوء تغذيه را در كمبود مواد غذايي مي دانند، سوء تغذيه به زياده روي در مصرف مواد غذايي نيز اطلاق مي شود.
وي يادآورشد: هم بر اثر كمبود مواد مغذي مانند ويتامين A، يد و آهن در بدن و هم بر اثر زياده روي در مصرف اين قبيل مواد سوء تغذيه ايجاد ميشود.
افشاري اظهار كرد: در واقع تامين نشدن مواد مغذي و يا استفاده نكردن بدن از مواد غذايي منجر به سوء تغذيه مي شود.
اين متخصص تغذيه گفت: به اين نوع سوء تغذيه كه در اثر مصرف نكردن مواد غذايي يا مصرف بيش از حد مواد غذايي ايجاد مي شود سوء تغذيه پنهان مي گويند كه سوء تغذيه پنهان خود زمينه ساز بسياري از بيماري ها است.
وي خاطر نشان كرد: امروز كودكان بي شماري در دنيا از گرسنگي، فقر و تغذيه نامناسب رنج مي برند و افراد فقير بسياري وجود دارند كه توان مالي و اقتصادي كافي براي تامين نيازهاي تغذيه اي خود ندارند و مبتلا به بيماري هاي ناشي از سوء تغذيه هستند.
افشاري ادامه داد: در يك چرخه معيوب، سوء تغذيه پنهان به خصوص در كشورهاي در حال توسعه بسيار شايع است، به طوري كه سلامت، آموزش و رشد اقتصادي افراد را در معرض خطر قرار ميدهد.
عضو انجمن تغذيه ايران گفت: از سوي ديگر نوع ديگري از سوء تغذيه وجود دارد كه بين افراد پولدار و مرفه جامعه شايع است به طوري كه اين افراد در اثر پرخوري و دريافت بيش از حد مواد مغذي از يك سو دچار اضافه وزن شده و در معرض ابتلا به بيماري هاي قلب و عروق، سرطان و ديابت هستند و از سوي ديگر با دريافت بيش از حد مواد مغذي دچار جذب نشدن و در نهايت سوء تغذيه پنهان مي شوند.
به گفته وي در بسياري از كشورهاي جهان روند سوء تغذيه ناشي از پرخوري رو به افزايش است.
افشاري افزود: با توجه به تهديد سطح سلامت مردم در هر دو حالت سوء تغذيه، لازم است تدابيري در اين زمينه انديشيده شود.
اين متخصص تغذيه گفت: آموزش مردم و تامين غذاي امن از راهكارهايي است كه مي تواند از سوء تغذيه پنهان پيشگيري كند، به طوري كه اگر در كشورهاي فقير غذاي كافي و امن در دسترس مردم به خصوص كودكان قرار داده شود، نيازهاي تغذيه اي رفع و مواد مغذي كافي به بدن مي رسد.
وي يادآورشد: به اين طريق عوارض كمبود ويتامين ها و مينرال هايي مانند آهن و يد به حداقل مي رسد.
افشاري اظهار كرد: در كشورهاي پيشرفته و متمول نيز با آگاه كردن مردم به اين امر كه مصرف بيش از حد مواد غذايي باعث افزايش دريافت كالري و مواد مغذي شده به نحوي كه عوارض ناشي از مصرف بيش از حد مواد غذايي منجر به چاقي و ابتلا به بيماري هاي مزمن مانند قلبي و عروقي و سرطان مي شود، از بروز اين سوء تغذيه پيشگيري كرده اند.
عضو انجمن تغذيه ايران گفت: در مجموع، اگر دو اصل مهم تغذيه يعني تنوع و تعادل در برنامه غذايي مردم رعايت شود نشانگر شيوه تغذيه درست و دريافت كافي درشت مغذي ها و ريز مغذي هاست.
وي خاطر نشان كرد: اگر از تمام گروه هاي غذايي در برنامه غذايي گنجانده شود و نان و غلات سبوس دار، شير و لبنيات، ميوه ها و سبزيجات و گروه گوشت در سبد روزانه افراد وجود داشته و از هر كدام به اندازه متعادل و كافي خورده، از خوردن مواد غذايي پركالري و كم خاصيت مانند قندها و مواد غذايي تهيه شده از شكر و آرد سفيد و تنقلات شيرين و شور پرهيز، نمك يددار در حد كم استفاده و روغن هاي مايع خوراكي جانشين روغن هاي جامد حاوي اسيد هاي چرب اشباع و ترانس شود، از بروز سوء تغذيه در دو حالت پشگيري و سلامت افراد تامين مي شود.
3001/6085
پرخوري و كم خوري منجر به ابتلاي افراد به سوء تغذيه پنهان مي شود
۱۰ آبان ۱۳۹۴، ۱۹:۴۷
کد خبر:
81821225
زنجان - ايرنا - عضو انجمن تغذيه ايران گفت: پرخوري و كم خوري منجر به جذب نشدن مواد مورد نياز بدن و در نهايت سوء تغذيه پنهان مي شود.