به گزارش خبرنگار ایرنا، سعید رنجبر روز شنبه با اشاره به رسانه ای شدن موضوع حاكمیت ال نینو ، افزود: تنها مرجع قانونی و رسمی در كشور برای صدور و اعلام پیش بینی وضع هوا سازمان هواشناسی كشور و در مراكز استانها ادارات كل می باشند.
رنجبر تصریح كرد: ال نینو یك پدیده اقیانوسی است كه در منطقه استوایی اقیانوس آرام شكل می گیرد و همواره با یك پدیده جوی به نام نوسان جنوبی همراه می باشد.
این مقام مسئول ادامه داد: نام این پدیده جوی اقیانوسی انسو می باشد كه در سه فاز گرم (النینو)، سرد(لانینو) و خنثی قرار می گیرد.
رنجبر بیان داشت: زمانی كه انسو در فاز گرم یا ال نینو قرار بگیرد ، جریانات صعودی در منطقه غرب قاره آمریكای لاتین تشدید شده و بارش های سنگین در این منطقه شكل می گیرد و شرق آسیا و اقیانوسیه دچار كم بارشی و خشكی می شود.
وی تاكید كرد: این پدیده مانند سایر نوسانات جوی همواره در محل خود حضور داشته و به هیچ عنوان از محل خود حركت نمی كند، بلكه به سبب مقیاس بزرگش بر آب و هوای سایر نقاط جهان تأثیر می گذارد.
رنجبر خاطرنشان كرد: طبق بررسی های به عمل آمده پیش بینی می شود امسال بارش نرمالی داشته باشیم و دمای هوا نیم تا یك درجه افزایش داشته باشد و در نتیجه هوا سردتر نخواهد شد.
مدیركل هواشناسی هرمزگان اظهار داشت: این اداره كل برای انجام پیش بینی های دقیق و با صحت بالا در مورد پدیده های مختلف جوی از جمله ال نینو نیازمند امكانات و اطلاعات به روز و پیشرفته ای می باشد كه لازمه این كار تخصیص منابع مالی مناسب است.
لازم به ذكر است، ال نینو یكی از چرخه های مشهور آب و هوایی جهان است كه هر دو تا هفت سال یك بار باعث ایجاد ناهنجاری های بزرگی در آب و هوای سیاره زمین می شود .
از جمله این ناهنجاری ها می توان به سیلاب های ناگهانی و خشكسالی اشاره كرد.
عده ای از كارشناسان با توجه به تاثیر پدیده ال نینو در زمستان سرد سال 1386 ، معتقدند در سال جاری هم این پدیده دور پیوندی در اقیانوس آرام حاكم بوده و می تواند موجب كاهش دما و افزایش بارش در ایران شود .
این در حالی است كه بر اساس گزارش سازمان هواشناسی ، سرمای شدید زمستان 1386 با لانینا همراه بوده است كه طی آن دمای هوای تهران برای حدود 10 روز متوالی زیر صفر بود و كمینه دما نیز طی یك ماه زیر صفر باقی ماند و كمترین آن به منفی 11 درجه سانتیگراد رسید.
بر اساس این گزارش ، مركز ملی اقلیم شناسی سازمان هواشناسی كشور از سه ماه گذشته در پیش بینی ماهیانه و فصلی خود كه همواره در هفته دوم هر ماه صادر می شود به رخداد ال نینوی قوی امسال اشاره كرده و با توجه به اثر آن بر شرایط جوی، پیش بینی فصلی، بارش و دما طی پائیز و زمستان را در سطح كشور با متن و نقشه ارائه كرده است.
مطابق پیش بینی فصلی این مركز، برای پاییز امسال با توجه به اثر ال نینو، بارش با آغازی زودتر از فصل و با گرایش به نرمال یا بیش از نرمال پیش بینی شده است.
همچنین میانگین دمای حدود یك درجه سانتی گراد بیش از نرمال 50 ساله برآورد شده است كه با توجه به روند افزایش چند دهه اخیر، انحراف چندانی از دمای فصل ندارد. ك/3
7198/1352/ 6048
مدیركل هواشناسی هرمزگان:
پدیده ال نینو موجب سردی بیشتر هوا نخواهد شد
۱۶ آبان ۱۳۹۴، ۹:۰۰
کد خبر:
81827839
بندرعباس- ایرنا- مدیركل هواشناسی هرمزگان با بیان اینكه ال نینو پدیده ای در منطقه حاره ای اقیانوس آرام است، گفت: این پدیده موجب سردی بیشتر هوا نخواهد شد.