۱۸ آبان ۱۳۹۴، ۸:۱۷
کد خبر: 81830591
T T
۰ نفر
حاصل دسترنج باغداران كهگيلويه و بويراحمد در جيب دلالان

ياسوج- ايرنا- كهگيلويه و بويراحمد با توليد سالانه بيش از 250 هزار تن انواع محصول باغي، به علت نبود صنايع تبديلي بهره اي از رنج يك ساله خود نمي برند و حاصل زحمات آنها نصيب دلال ها مي شود.

برخورداري از آب و هواي چهار فصل موجب شده است تا استان كهگيلويه و بويراحمد در فاصله كمتر 150 كيلومتر شاهد توليد انواع ميوه هاي سردسيري شامل،سيب،هلو، انگور،زرآلو و گردو در مناطق سردسيري و انواع مركبات را در مناطق گرمسيري باشد.
كيفيت مطلوب ميوه هاي توليدي در كهگيلويه و بويراحمد از جمله سيب ارگانيك كاكان، انگور و هلوي سي سخت، گردوي بويراحمد،پرتقال گچساران و ليمو ترش مرغوب باشت را در كشور زبان زد عام و خاص كرده است.
بر اساس گزارش سازمان جهاد كشاورزي كهگيلويه و بويراحمد سيب ارگانيك منطقه كاكان پارسال توانست رتبه اول كيفيت و سلامت را در كشور از آن خود كند.
اما اگرچه اين محصولات مرغوب در سوز سرماي زمستان بويراحمد و دنا و گرماي طاقت فرساي تابستان گچساران توليد مي شود، زحمت آن براي كشاورز و سودش نصيب دلالان مي شود.
در اين ميان نبود صنايع تبديلي و حتي سردخانه در كهگيلويه و بويراحمد موجب شده تا كشاورزان محصول خود را يا با قيمت اندك به دلال بفروشد و يا به علت نبود مشتري بيشتر ميوه هايش فاسد شود.
فرا رسيدن سوز و سرماي زمستان علي ستوده را مجبور كرده است تا حاصل دسترنج يك ساله باغ سيب خود را به كيلويي كمتر از 500 تومان به دلال بفروشد، زيرا باران پاييزي خيلي زود عزم سفر به بويراحمد و دنا مي‌كند.
او اگر اين كار را نكند در اين هواي پاييزي خيلي زود سيب‌هاي سرخ و خوش‌رويش چروكيده مي‌شوند و گند مي‌زنند.
اين سرگذشت هر سال باغداران كهگيلويه و بويراحمد است كه به جاي خوشحالي در فصل برداشت، شاهد غم و اندوه آنها هستيم.
كمبود سردخانه و صنايع تبديلي در كهگيلويه و بويراحمد سال‌هاست كمر باغداران و صنعت باغداري را شكسته و اين تنها كشاورزان نيستند كه در نبود سردخانه، صنايع تبديلي و بازار ميوه و تره‌بار ضرر مي‌كنند بلكه مصرف‌كنندگان هم از اين زيان بي‌نصيب نمي‌مانند.
كمتر از 20درصد سيب توليدي كهگيلويه و بويراحمد در داخل استان مصرف و بقيه به خارج استان صادر مي‌شود، اما چند ماه بعد همين سيب از ديگر استان‌ها به كهگيلويه بويراحمد مي‌آيد و باغدار بويراحمدي بايد سيب خودش را به قيمت بيشتر بخرد.
رييس سازمان جهاد كشاورزي كهگيلويه و بويراحمد هم از اين وضعيت نگران است اما تلاش مي‌كند چاره‌اي براي اين مشكل باغداران بجويد.
جعفر گوهرگاني مي گويد : امسال تلاش شد كه سيب شب عيد استان را از محصولات همين استان تأمين شود تا حداقل اين خير به خانه روا شود،با اين‌حال مشكلات عرصه كشاورزي استان زيرساختي است و رفع آن‌ها در كوتاه‌مدت ممكن نيست.
وي معتقد است: ظرفيت سردخانه‌هاي استان متناسب با توليد آن نيست و براي نگهداري محصولات باغي با كمبود سردخانه مواجه هستيم.
گوهرگاني مي افزايد: كوتاه كردن دست واسطه‌ها يكي از اولويت‌هاي اين سازمان است و در اين راستا با دستور وزير جهاد كشاورزي، تعاون روستايي استان اقدام به خريد بخشي از محصولات سيب باغداران براي شب عيد كرده است.
خريد سيب باغداران اين استان براي اولين بار از سوي تعاون روستايي انجام‌شده و مي‌تواند آغاز حركتي مستمر براي حمايت از صنعت باغداري كهگيلويه و بويراحمد باشد.
مديركل تعاون روستايي كهگيلويه و بويراحمد مي گويد: امسال700 تن سيب خريداري مي‌شود كه 300 تن آن براي شب عيد نگهداري خواهد شد.
هوشنگ جهانبخش افزود: استان‌هاي كرمان، خوزستان، هرمزگان، يزد و بوشهر مشتري سيب‌هاي اين استان شده‌اند و هم‌اكنون برخي از اين استان‌ها در حال خريد سيب استان هستند و به‌زودي برخي ديگر نيز ورود پيدا مي‌كنند.
اما خريد 700 تن از 100 هزار تن محصول توليدي سيب باغداران كهگيلويه و بويراحمد نه تنها مشكلي از باغداران سيب را حل نمي كند، بلكه موجب شده تا تعاون روستايي نتواند بيش از 80 هزار تن پرتقال و نارنگي مناطق گرمسيري استان را خريداري كند.
مديركل تعاون روستايي در اين زمينه مي گويد: ظرفيت سردخانه تعاون روستايي كهگيلويه و بويراحمد 500 تن است كه با خريد سيب پر شده است و براي تامين پرتقال شب عيد مجبوريم از ساير استانها وارد كنيم.
هوشنگ جهانبخش افزود: سرمايه‌گذاران بخش خصوصي رغبتي به ايجاد سردخانه ندارند و اين در حالي است كه دولت از سرمايه‌گذاري در اين بخش حمايت مي‌كند.
وي نبود صنايع بسته‌بندي را از ديگر كمبودها در عرصه كشاورزي استان عنوان مي‌كند و مي‌گويد: هنوز نتوانسته‌ايم به‌خوبي از ظرفيت‌هاي كم‌نظير توليد محصولات متنوع باغي در استان استفاده كنيم.
كمبود زير ساخت ها و بي رغبتي بخش خصوصي موجب شده تا علاوه بر ضررهاي جبران ناپذير اقتصادي به استان توسعه نيافته كهگيلويه و بويراحمد، كشاورزان اين استان را هم دچار چالش هاي اقتصادي فراوان كند.
كهگيلويه وبويراحمد داراي 42هزار هكتار باغ است و توسعه باغ هاي ميوه بخشي از ظرفيت اقتصادي اين استان محسوب مي شود.
7529/6162