۱۸ آبان ۱۳۹۴، ۸:۵۵
کد خبر: 81830650
T T
۰ نفر
در نبود صنایع تبدیلی/حاصل دسترنج باغداران كهگیلویه و بویراحمد در جیب دلالان

یاسوج- ایرنا- كهگیلویه و بویراحمد با تولید سالانه بیش از 250 هزار تن انواع محصول باغی، به علت نبود صنایع تبدیلی بهره ای از رنج یك ساله خود نمی برند و حاصل زحمات آنها نصیب دلال ها می شود.

برخورداری از آب و هوای چهار فصل موجب شده است تا استان كهگیلویه و بویراحمد در فاصله كمتر 150 كیلومتر شاهد تولید انواع میوه های سردسیری شامل،سیب،هلو، انگور،زرآلو و گردو در مناطق سردسیری و انواع مركبات را در مناطق گرمسیری باشد.
كیفیت مطلوب میوه های تولیدی در كهگیلویه و بویراحمد از جمله سیب ارگانیك كاكان، انگور و هلوی سی سخت، گردوی بویراحمد،پرتقال گچساران و لیمو ترش مرغوب باشت را در كشور زبان زد عام و خاص كرده است.
بر اساس گزارش سازمان جهاد كشاورزی كهگیلویه و بویراحمد سیب ارگانیك منطقه كاكان پارسال توانست رتبه اول كیفیت و سلامت را در كشور از آن خود كند.
اما اگرچه این محصولات مرغوب در سوز سرمای زمستان بویراحمد و دنا و گرمای طاقت فرسای تابستان گچساران تولید می شود، زحمت آن برای كشاورز و سودش نصیب دلالان می شود.
در این میان نبود صنایع تبدیلی و حتی سردخانه در كهگیلویه و بویراحمد موجب شده تا كشاورزان محصول خود را یا با قیمت اندك به دلال بفروشد و یا به علت نبود مشتری بیشتر میوه هایش فاسد شود.
فرا رسیدن سوز و سرمای زمستان علی ستوده را مجبور كرده است تا حاصل دسترنج یك ساله باغ سیب خود را به كیلویی كمتر از 500 تومان به دلال بفروشد، زیرا باران پاییزی خیلی زود عزم سفر به بویراحمد و دنا می‌كند.
او اگر این كار را نكند در این هوای پاییزی خیلی زود سیب‌های سرخ و خوش‌رویش چروكیده و گندیده می شود.
این سرگذشت هر سال باغداران كهگیلویه و بویراحمد است كه به جای خوشحالی در فصل برداشت، شاهد غم و اندوه آنها هستیم.
كمبود سردخانه و صنایع تبدیلی در كهگیلویه و بویراحمد سال‌هاست كمر باغداران و صنعت باغداری را شكسته و این تنها كشاورزان نیستند كه در نبود سردخانه، صنایع تبدیلی و بازار میوه و تره‌بار ضرر می‌كنند بلكه مصرف‌كنندگان هم از این زیان بی‌نصیب نمی‌مانند.
كمتر از 20درصد سیب تولیدی كهگیلویه و بویراحمد در داخل استان مصرف و بقیه به خارج استان صادر می‌شود، اما چند ماه بعد همین سیب از دیگر استان‌ها به كهگیلویه بویراحمد می‌آید و باغدار بویراحمدی باید سیب خودش را به قیمت بیشتر بخرد.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی كهگیلویه و بویراحمد هم از این وضعیت نگران است اما تلاش می‌كند چاره‌ای برای این مشكل باغداران بجوید.
جعفر گوهرگانی گفت: امسال تلاش شد كه سیب شب عید استان را از محصولات همین استان تأمین شود تا حداقل این خیر به خانه روا شود،با این‌حال مشكلات عرصه كشاورزی استان زیرساختی است و رفع آن‌ها در كوتاه‌مدت ممكن نیست.
وی معتقد است: ظرفیت سردخانه‌های استان متناسب با تولید آن نیست و برای نگهداری محصولات باغی با كمبود سردخانه مواجه هستیم.
گوهرگانی افزود: كوتاه كردن دست واسطه‌ها یكی از اولویت‌های این سازمان است و در این راستا با دستور وزیر جهاد كشاورزی، تعاون روستایی استان اقدام به خرید بخشی از محصولات سیب باغداران برای شب عید كرده است.
خرید سیب باغداران این استان برای اولین بار از سوی تعاون روستایی انجام‌شده و می‌تواند آغاز حركتی مستمر برای حمایت از صنعت باغداری كهگیلویه و بویراحمد باشد.
مدیركل تعاون روستایی كهگیلویه و بویراحمد می گوید: امسال700 تن سیب خریداری می‌شود كه 300 تن آن برای شب عید نگهداری خواهد شد.
هوشنگ جهانبخش افزود: استان‌های كرمان، خوزستان، هرمزگان، یزد و بوشهر مشتری سیب‌های این استان شده‌اند و هم‌اكنون برخی از این استان‌ها در حال خرید سیب استان هستند و به‌زودی برخی دیگر نیز ورود پیدا می‌كنند.
اما خرید 700 تن از 100 هزار تن محصول تولیدی سیب باغداران كهگیلویه و بویراحمد نه تنها مشكلی از باغداران سیب را حل نمی كند، بلكه موجب شده تا تعاون روستایی نتواند بیش از 80 هزار تن پرتقال و نارنگی مناطق گرمسیری استان را خریداری كند.
مدیركل تعاون روستایی در این زمینه گفت: ظرفیت سردخانه تعاون روستایی كهگیلویه و بویراحمد 500 تن است كه با خرید سیب پر شده است و برای تامین پرتقال شب عید مجبوریم از سایر استانها وارد كنیم.
هوشنگ جهانبخش افزود: سرمایه‌گذاران بخش خصوصی رغبتی به ایجاد سردخانه ندارند و این در حالی است كه دولت از سرمایه‌گذاری در این بخش حمایت می‌كند.
وی نبود صنایع بسته‌بندی را از دیگر كمبودها در عرصه كشاورزی استان عنوان كرد و گفت: هنوز نتوانسته‌ایم به‌خوبی از ظرفیت‌های كم‌نظیر تولید محصولات متنوع باغی در استان استفاده كنیم.
كمبود زیر ساخت ها و بی رغبتی بخش خصوصی موجب شده تا علاوه بر ضررهای جبران ناپذیر اقتصادی به استان توسعه نیافته كهگیلویه و بویراحمد، كشاورزان این استان را هم دچار چالش های اقتصادی فراوان كند.
كهگیلویه وبویراحمد دارای 42هزار هكتار باغ است و توسعه باغ های میوه بخشی از ظرفیت اقتصادی این استان محسوب می شود.
7529/6162/ 6075
۰ نفر