۲۱ آبان ۱۳۹۴، ۸:۲۲
کد خبر: 81835306
T T
۰ نفر
شيوع سكته مغزي با بالا رفتن سن افراد افزايش مي يابد

سنندج- ايرنا- پزشك متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات، سن بروز سكته هاي مغزي را بين 65 تا 75 سال ذكر كرد و افزود: هر اندازه سن بالاتر رود ميزان شيوع و احتمال سكته مغزي در افراد افزايش مي يابد.

دكتر عارف رجبي روز پنجشنبه در گفت و گو با ايرنا اظهار كرد: هر واقعه ناشي از عروق مغز كه به طور ناگهاني ايجاد شود سكته مغزي تلقي مي شود و به دو شكل خونريزي مغز و انسداد عروق مغزي بروز مي كند.
وي بيشترين سكته ها را از نوع ايسكميك و گرفتگي رگ دانست و گفت: اين نوع سكته با رسوب شدن چربي در ديواره رگ ها ايجاد و تنگ تر شدن جريان خون در رگ همراه است كه در اين حالت سرعت جريان خون افزايش مي يابد در نتيجه سبب مي شود پلاكت روي زخم رسوب كند و رگ گرفته شود و در اين حالت به قسمتي از رگ، خون نمي رسد.
وي افزود: نوع ديگر سكته مغزي در اثر فشار خون طولاني ديواره رگ ها بروز مي كند و در نهايت منجر به پارگي ديواره رگ و خونريزي مغز مي شود.
او اظهاركرد: در اين حالت با پارگي ديواره رگ ها، خون كه حالت سمي دارد وارد بافت مي شود و موادي التهابي از خود ايجاد مي كند كه سبب تخريب مغز و فلج شدن قسمتي از بدن مي شود.
رجبي 15 الي 20 درصد سكته هاي مغزي را ناشي از خونريزي مغز دانست و گفت: 75 درصد سكته ها ناشي از سكته ايسكميك است.
وي به ارتباط سكته قلبي با سكته مغزي اشاره كرد و افزود: درصدي از سكته هاي مغزي به علل نارسايي و نامنظمي در ضربان قلب و راكد شدن خون در قلب ايجاد مي شوند.
اين متخصص مغز و اعصاب اضافه كرد: در اثر نامنظمي قلب، نارسايي قلب يا نواقص و اختلال دريچه اي به ديواره قلب و تشكيل لخته خون در مغز، اين لخته ها مي توانند از طريق شريان ها يا از طريق عروق به عروق مغزي انتقال يابند و منجر به بروز سكته مغزي شوند.
وي به علايم سكته مغزي اشاره كرد و گفت: علايم ناگهاني سكته مغزي به صورت اختلال هوشياري، فلج يك طرفه بدن و صورت، عدم تعادل و سرگيجه، دوبيني يا اختلال در تكلم و حتي در برخي موارد به صورت تشنج بروز پيدا مي كند.
پزشك متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات ادامه داد: معمولا به طور شايع سكته مغزي سبب فلج بدن مي شود و در برخي موارد صورت را درگير مي كند.
دكتر رجبي افزود: اگر سكته مغزي سبب فلج سمت راست شود منجر به اختلال در تكلم خواهد شد و اگر درگيري مخچه و ساقه مغز داشته باشيم سبب عدم تعادل، سرگيجه، سردرد و يا به صورت دوبيني و اختلال در بلع و هوشياري مي گردد.
وي با بيان اينكه سكته مغزي در زنان كمتر شايع است گفت: در دوران يائسگي و در سن 50 سالگي زمينه بروز سكته مغزي در زنان افزايش مي يابد اما با افزايش سن بتدريج ميزان شيوع سكته مغزي در هر دو سن برابر مي شود.
وي با اشاره به اينكه برخي فاكتورها و علل بروز سكته مغزي قابل تغيير و برخي غير قابل تغيير است، سابقه خانوادگي، بيماري عروقي، جنس و سن را جزء موارد غيرقابل كنترل دانست.
دكتر رجبي كنترل فشار خون، ديابت، چربي خون بالا، مصرف سيگار، مصرف رژيم هاي حاوي چربي هاي اشباع شده و نداشتن تحرك جسماني و ورزش روزانه را مهمترين علل قابل تغيير عنوان كرد و افزود: اصلاح فاكتورهاي قابل تغيير بهترين راهكار پيشگيري از ابتلاء به سكته قلبي است.
وي ضمن تاكيد بر اينكه افرادي كه فشار خون 90 به بالا دارند حتما بايد كنترل و تحت درمان قرار گيرند يادآورشد: داشتن فشار خون و ديابت همزمان ريسك خطر ابتلاء به سكته مغزي را چند برابر مي كند.
وي با اشاره به اينكه افرادي كه دچار سكته مغزي شديد مي شوند يك طرف بدن آنها كاملا فلج و زمين گير مي شود افزود: افرادي نيز كه دچار سكته مغزي خفيف مي شوند بايد از حيث وضعيت قلبي، چربي و فشار خون كنترل و مورد بررسي قرار گيرند.
متخصص مغزب و اعصاب همچنين يادآورشد: افرادي كه دچار سكته خفيف مي شوند نياز به بازتواني دارند كه در طول سه تا شش ماه مي توان با گفتار درماني و ورزش مناسب آنها را به زندگي بازگرداند.
رجبي بر پرهيز از مصرف نوشابه هاي حاوي قند زياد و نيز غذاهاي پرچرب، ترك كامل سيگار و كاهش وزن تاكيد كرد و داشتن خواب منظم حداقل بين هفت تا هشت ساعت را براي پيشگيري از سكته هاي مغزي ضروري دانست.
وي بر داشتن سبك زندگي، رژيم غذايي متعادل و مناسب، ورزش روزانه هوازي مانند دويدن، شنا، دوچرخه سواري و كوهپيمايي تاكيد كرد.
سكته مغزي با بسته شدن يا پاره شدن يك شريان مغزي كه به‌ دنبال آن اختلال در گردش خون آن ناحيه از مغز ايجاد شده و موجب بروز علايمي مثل فلج نيمه بدن، اختلال تكلم و اختلال در راه رفتن مي ‌شود، تعريف شده است.
سكته مغزي بعد از بيماري قلبي دومين علل مرگ و مير شناخته شده است.ك/3
7352/6108/1904