به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، بهروز كمالوندی عصر پنج شنبه در گفت وگوی تلویزیونی در مورد روند نظارت بر اجرای برجام در پاسخ به این سوال كه آیا هیات نظارت بر اجرای برجام مشخص شده است؟ اظهارداشت: هنوز هیاتی تشكیل نشده و تعداد آن هم مشخص نیست، البته دیروز جلسه ای در این موضوع تشكیل شده بود و رییس جمهوری با قوای دیگر در حال مشورت هستند.
وی تاكید كرد: ظرف امروز و فردا تركیب این هیات و وظایفش با توجه به نامه رهبر معظم انقلاب مشخص می شود، باید منتظر باشیم شورای امنیت ملی نتیجه را اعلام كند.
كمالوندی گفت: وزیر امور خارجه امروز بیان كرد كه تركیب این هیات به زودی اعلام می شود ولی تركیب را اعلام نكرده اند، هنوز تركیب مشخص نیست.
مجری از كمالوندی پرسید كه حدود سه هفته بعد از نامه رهبری شاهد تشكیل هیات رصد هستیم، آیا این تاخیر علت خاصی دارد كه سخنگوی سازمان انرژی اتمی پاسخ داد: فكر نمی كنم تاخیری باشد، به هرحال می باید مشورت انجام می گرفت، همه موارد بررسی شده و نهایتا تصمیم گیری می شد.
وی گفت: هنوز مدت زیادی تا 24 آذر زمان باقی است تا آژانس گزارش خود را اعلام كند و از این بابت تاخیری وجود نداشته است.
كمالوندی در پاسخ به سوالی درباره تشكیل هیات رصد بر اجرای برجام اظهارداشت: هنوز ما هم دراین باره اطلاع نداریم اما آنچه می توانیم بگوییم این است كه هیاتی بر تطبیق اقدامات ما با قانون مجلس ، نامه مقام معظم رهبری و برجام نظارت خواهد كرد .
عضو تیم مذاكره كننده هسته ای افزود: «می شود گفت اصولا هیات نهایتا آنچه انجام می شود را بررسی می كند اگر لازم باشد عندالزوم هشدار می دهد، ما می توانیم درباره اقدامات اجرایی خودمان مشورت كنیم ودر نهایت مطمئن شویم ازاینكه ملاحظات مقام معظم رهبری و ملاحظات قانونی اجرا خواهد شد.»
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین درپاسخ به سوال دیگری درخصوص تشكیل ستاد پیگیری اجرای برجام در وزارت امور خارجه و اینكه آیا با توجه به تشكیل ستاد نظارت در شورای عالی امنیت ملی تشكیل این ستاد نیاز است یا نه اظهاركرد: ستاد وزارت امور خارجه در این خصوص مدتها قبل تشكیل شده وهدف آن است بخش های مختلف اقتصادی وفنی را با هم هماهنگ كرده و بر اجرا نظارت كند.
وی ادامه داد: در سازمان انرژی اتمی هم كمیته ای متشكل ازبخش های مختلف سازمان ملاحظات فنی، حقوقی را مورد بررسی قرار می دهد.
معاون سازمان انرژی اتمی خاطرنشان كرد: این ستادها وكمیته ها همه به منظور هماهنگی بهتر و نظارت موثر است واینكه مطمئن شویم كه آنچه انجام می دهیم براساس قوانین و مقررات و تعهدات بین المللی ما ومهمتر ازهمه ملاحظات مورد نظر مقام معظم رهبری است.
كمالوندی درپاسخ به سوالی درخصوص شرط های مقام معظم رهبری درباره تضمین كتبی طرف مقابل واینكه آیا نامه اخیر مقامات آمریكایی واروپایی به معنای تضمین كتبی است ؟ گفت: نامه ها و بیانیه ها بر مبنای توافق برجام صورت گرفته ودر نهایت نگاه حل مسئله و برداشتن تحریم ها وجود دارد البته برخی ملاحظات ممكن است وجود داشته باشد كه آیا شكل نامه می باید همین باشد در آن صریح نیامده است.
وی با بیان اینكه بلافاصله بعد ازاعلام اقدامات ایران توسط آژانس تحریم برداشته می شود، افزود: شاید ملاحظات حقوقی وحاكمیتی هم وجود داشته باشد كه هیچ كشوری نمی آید حاكمیت خود را در گرو تصمیم تشكیلات دیگری قرار دهد لذا این نگاه كه بلافاصله بعد از اینكه آژانس موضوع انجام تعهدات ایران را تایید كرد ، تحریم ها برداشته شود شاید در نگاه اول در نامه دیده نشود.
وی ادامه داد: قرار است بلافاصله اقدام لازم صورت بگیرد به لحاظ حقوقی هم ببیند كفایت می كند یا نه، یك سری ملاحظات تشریفاتی است و یك سری می توانیم بگوییم ملاحظات حقوقی كه باید نگاه دو طرف را مد نظر گرفت اینها فرصت می خواهد. به آن بپردازند كه در حال بررسی هستند.
معاون رییس سازمان انرژی اتمی افزود: به نظر می رسد درنگاه اول آنچه تعهد آنها بوده تا این مقطع انجام دادند ومی توانیم با اطمینان خیلی بالایی این را بگوییم، اما بالاخره باید بررسی حقوقی هم شود.
كمالوندی خاطرنشان كرد: مشكل اصلی ما این است كه به طرف مقابل اعتماد نداریم و دو طرف حالت بی اعتمادی نسبت به هم دارند لذا لازم است درچنین شرایطی نهایت دقت را داشته باشیم كه به نظر من وزارت امور خارجه به خوبی انجام می دهد.
-------------------------------------
وی درپاسخ به پرسشی پیرامون نامه های مقامات غربی واظهارات عراقچی مبنی بربررسی این نامه ها گفت : هنوز بررسی ها ادامه دارد ظرف امروز و فردا نتیجه را اعلام بكنند در نگاه اول به نظر می رسد كه نامه ها بر اساس تعهداتی است كه داشتند.
به گفته كمالوندی ممكن است ما مایل باشیم در این نامه بیاید كه بلافاصله بعد از گزارش آقای آمانو تحریم ها لغو می شود اما آنها می گویند دستور به مراجع ذیربط مثل خزانه داری و موسسات اقتصادی باید از طریق داخلی خودشان صورت بگیرد.
وی اضافه كرد : شاید ازصدور گزارش تا صدور دستور دوباره تفاوت چند ساعته باشد به هر حال این موضوع را پذیرفتند وبه نظر من درنامه رییس جمهوری آمریكا وهم اتحادیه اروپا برای اجرای خواسته های ما می توانیم بگوییم قوت لازم را دارد اما حالا اگر بخواهیم كاملا مطمئن شویم وقدری وسواس داشته باشیم لازم است مجددا بررسی شود با توجه به اینكه ما فرصت هم داریم جای نگرانی نیست.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین درباره جمع آوری سانتریفیوژهای غیرفعال وتفاوت آن با جمع آوری سانتریفیوژهای فعال ابتدا ازرسانه ها خواست اگر قراراست اقدامات سازمان انرژی اتمی را گزارش كنند ممكن است اخبار را غیرمستقیم ازافرادی دریافت كنند كه مسئولیتی ندارند و ابهام ایجاد شود.
وی با اشاره به خط سیر تصویب قانون مربوط به برجام گفت: ما بر اساس این سیر ،اقداماتی كه احساس می كردیم زمانگیر است اما مشكل ساز نیست را انجام دهیم .
به گفته كمالوندی دو موضوع می تواند مشكل ساز باشد به طور مثال بیرون آوردن كلندری اراك می تواند مقداری مشكل درست كند اگر بخواهیم دوباره ازان استفاده كنیم حداقل دو سال وقت نیاز داریم برای برگشت به وضعیت قبل اما درارتباط با سانتریفیوژها این طور نیست.
وی همچنین گفت: مبادله مواد غنی شده كه 9 تن است مقرر بود ان را بفرسیتم درقبال آن كیك زرد بگیریم اگر این مواد را بفرستیم درست است كه به كشور دوست هم می فرستیم و با روسیه توافق می كنیم اگر فرض كنیم از مرزهای ما بیرون برود برگرداندن آن مشكل ساز است اما در مورد سانتریفیوژها این طور نیست وقتی اینها را باز می كنیم مجددا می توانیم ببنیدیم بخصوص زمانی كه این ها غیرفعال هستند .
به گفته كمالوندی حدود 19 هزار سانتریفیوژ داریم كه 11 هزار دستگاه غیر فعال است، پنج هزار و60 دستگاه به اضافه یك هزار و44 دستگاه قراراست باقی بماند بنابراین حدود سه هزار سانتریفیوژ فعال داریم كه باید جمع آوری كنیم .
وی با بیان اینكه بخش عمده كار ما در سانتریفیوژهای غیرفعال است اظهاركرد: وقتی اینها را جمع آوری كردیم بعد ازجلسه 24 آذر وزمانی كه پرونده مربوط به گذشته درشورای حكام بسته شود، ما خودمان هم خود را تحریم نكنیم تا زمان زیادی برای این اقدامات صرف كنیم با این نیت كه دوره زمانی كه قراراست تحریم برداشته شود را كوتاه كنیم.
وی درپاسخ به سوالی مبنی براینكه اگرشورای حكام پرونده ایران را نبندد اجرای برجام چه روندی را طی می كند با بیان اینكه بعید می دانم چنین اتفاقی بیفتد، گفت: البته نامه مقام معظم رهبری وقانونی كه درمجلس تصویب شده برای همین بود پرداختن به این نگرانی كه داریم این اتفاق نیفتد.
عضو تیم مذاكرده كننده هسته ای گفت:گزارش آمانو بر اساس اقدامات كه انجام دادیم به شورای حكام ارائه می شود و شورای حكام مثل شورای امنیت سازمان ملل است و ما با كشورهای اصلی صحبت می كنیم.
كمالوندی یادآور شد : با اینها صحبت شده كه ما نمی توانیم اقدامات متعددی را انجام دهیم یا مقدار زیادی ازتوانایی خودمان را برای مدتی محدود كنیم بدون اینكه مسائل حل شده باشد و باید یك بار برای همیشه پرداختن به مسائل گذشته تمام شود.
وی افزود: دربرجام هم همین آمده است یعنی با رویكرد بسته شدن موضوعات گذشته است بعد از آن به مسائل حال و آینده پرداخته شود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین در پاسخ به سوالی درباره ادعاهای نظامی درباره پرونده هسته ای ایران، شروط رهبری وگزارش آژانس گفت: آمانو دربحث خلع سلاح دراتحادیه اروپا گفتند كه ظرف روزهای آینده این گزارش تكمیل و نهایی می شود همچنین جلسه جمع بندی با ما خواهند داشت، اینكه این جلسه در تهران یا وین خواهد بود هنوز توافق نشده است یك هفته بعد از آن جلسه گزارش ارائه می شود.
وی با بیان اینكه آنچه مربوط به ما بوده تمام این ها انجام شده درعین حال گفت: امروز هم به نظر من ادبیاتی كه آمانو درارتباط با موضوع پرونده هسته ای ایران به كار برد ، بی سابقه و بسیار مثبت بوده و اشاره كرده جمهوری اسلامی همه اقدامات خودش را انجانم داده و اینها امیدوار كننده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی اضافه كرد : اگر چه مقداری فضا سازی رسانه ای شده كه باید مراقب باشیم امانو كلمه فراپروتكلی اشاره نكردند واشاره كردند به اینكه ما هم مسائل پادمان را داریم، هم پروتكل را وهم یكسری اقدامات شفاف ساز كه این اقدامات هم اگر لازم باشد توضیح می دهیم.
عضو تیم مذاكره كننده هسته ای كشورمان گفت: اینها كمك می كند آژانس بتواند راستی آزمایی فعالیت های هسته ای ایران را بر اساس چیزی كه مورد نظرش است انجام دهد واین ادبیات خوبی است.
كمالوندی خاطرنشان كرد: توافقی درباره اقدامات شفاف ساز داشتیم واینها اقداماتی است در رابطه با كشوری كه یك سری اقدامات را انجام داده وجلو رفتیم ودرجایگاهی هستیم كه داریم تعداد ماشین های سانتریفیوژها را كم می كنیم .
وی با بیان اینكه بر اساس پیش بینی كه داشتیم درجایگاه خوبی هستیم، اضافه كرد: اگر 1+5 هم براساس عهدی كه كردند با این نگاه كه قراراست موضوع بسته شود پیش نویس قطعنامه را در شورای حكام مطرح كند بقیه كشورها هم همراهی كنند دلیلی ندارد این رونده بسته نشود.
وی در عین حال تصریح كرد: اگرهم پرونده بسته نشود جمهوری اسلامی ایران مسیر خودش را طی می كند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره امضای سند باز طراحی راكتور اراك وجزئیات اسناد مربوطه به آن گفت: دو سند الان نهایی شده ،البته ممكن است دنبال سندهای بعدی هم باشیم.
به گفته كمالوندی یك سند بین خود اعضای 1+5 است و گروه كاری كه اینها بین خودشان تعریف كردند البته با ما هماهنگ كردند وما هم نظارت خود را دادیم .
وی ادامه داد: یك سند دیگر بین ما واین گروه كاری تحت عنوان سند رسمی است كه قرار است دراین سند آنها مسئولیت بپذیرند كه با جمهوری اسلامی همكاری كنند ومانع ایجاد نكنند.
عضو تیم مذاكره كننده هسته ی همچنین گفت : طی ماه های گذشته با جلسات فشرده سند خوبی تنظیم ونهایی شد وآماده امضاست، تا دو سه روز پیش یك كشور باقی مانده بود كه آن هم نظر خود را اعلام كرد فقط كار تشریفات امضا باقی مانده تا یك جایی وزرای خارجه شش كشور جمع شوند یا اینكه به نحوی بفرستند درپایتخت ها و این امضا شود .
كمالوندی ادامه داد: اگر چه همین ها كفایت می كند چون دراین سند تضمین می دهند كه هم در بازطراحی وهم درتامین تجهیزات به ما كمك كنند البته همه این ها را متخصصان خودمان هم می توانند بسازند اما چون بنا داریم زمان رسیدن به تولید این راكتور مقدرای كوتاه شود ممكن است ترجیح دهیم یك سری امكانات البته پیشرفته را به ایران بدهند.
معاون رییس سازمان نرژی اتمی خاطرنشان كرد: حداقل چهار كشور پذیرفتند كه در تامین تجهیرات به ما كمك كنند و اگر نیاز به خرید تجهیزاتی داشتیم به شركتهای خود اجازه می دهند و مانع ایجاد نكنند چون تا بحال مانع داشتیم.
وی ادامه داد: با توجه به اینكه قرار است هم به دلایل فنی وهم سیاسی طرف اصلی ما در باز طراحی چین باشد مذاكراتی را با چین انجام می دهیم پیش نویس قراردادی را بر اساس ملاحظات خودمان به آنها دادیم و فكر می كنیم آن را هم بتوانیم به نتیجه برسانیم
وی با بیان اینكه راكتورها و نیروگاه ها بخش های مختلف وهر كدام قراردادهای جداگانه دارد كه باید امضا شود گفت : ما برای اینكه این ها طولانی نشود داریم تدابیری می بینیم تا مطمئمن شویم كه طرف های مقابل با ما همكاری می كنند وهم اینكه زمان كوتاه باشد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی اضافه كرد : اصرار ما در سازمان انرژی اتمی این است هر چه زودتر هیات نظارت تشكیل شود هرچقدر بركار ما نظارت شود ما بیشتر خوشحال می شویم به این دلیل كه فكر می كنیم كارمان را درست انجام می دهیم .
وی اضافه كرد: به نظر من یك هیات چند منظوره وچند بخشی نظارت عالیه داشته باشند قرار بر نظارت عالیه است،ما اجرا را خود ما انجام می دهیم اگر سوالی هم باشد ما جوابگو خواهیم بود.
كمالوندی درپاسخ به سوالی درباره زمان برداشته شدن تحریم ها گفت: پیش بینی ما این است اول سال میلادی تحریمی نباشد ممكن است چند روزی درسال میلادی برود یا چند روزبه عقب بر گردد بسته به این است كه آژانس هم اگر بتواند مقداری گزارش را زودتر بدهد به نظر ما روز و ساعت هم مهم است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت : كارهایی انجام می دهیم كه مشكل ساز نیست برگشت پذیر باشد وكارهایی كه باقی می ماند بتواند با سرعت انجام شود دو كار باقی مانده كه شروع آن هم بعد از اعلام نتایج آژانس هیات ولی كار سانتریفیوژها به خوبی وبا دقت پیش می رود.
كمالوندی گفت : اگر همه چیز درست پیش برود می توانیم بگوییم بعد از 24 آذر یك دوره سه هفته ای یا حداكثر چهارهفته بتوانیم درسازمان انرژی اتمی تعهداتی كه لازم است انجام دهیم علی القاعده تحریم ها در آن تاریخ برداشته می شود.
وی درپاسخ به این سوال كه آیا اصل تشكیل هیات رصد را تائید می كنید، گفت: هر چقدر نظارت باشد برما البته چهارچویب قانونی داشته باشد، خوب است افراد مسئول اظهارنظر كنند و این اظهار نظر با اطلاعات عمیق ودقیق باشد.
وی خاطرنشان كرد: اطلاعات را نمی توانیم دراختیار هر كسی بگذاریم لذا ممكن است بعضی ها اطلاعات را ناقص داشته باشند بخواهند اظهار نظر كنند هیات نظارت اگر باشد ما روند اجر را هم به آنها گزارش می كنیم هم به نفع ماست وهم به نفع كل كشوراست.
كمالوندی باردیگر درباره تشكیل هیات نظارت براجرای برجام گفت : باید حداكثر امروز تا فردا نتایج مشخص شود البته روندی دارد باید دریك جلساتی مورد تایید قراربگیرد و نباید خیلی عجله كرد اطلاعات جزئی بیرون بیاید وباید اجازه دهیم روند طبیعی خود را طی كند شورای عالی امنیت ملی و ریاست جمهوری نظر نهایی را اعلام كنند.
سیام(3)**2021**1953**9121**1440/1859
سخنگوی سازمان انرژی اتمی:
تركیب هیات نظارت بر اجرای برجام ظرف امروز و فردا مشخص می شود
۲۱ آبان ۱۳۹۴، ۱۹:۰۹
کد خبر:
81836180
تهران-ایرنا- سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت : تركیب هیات نظارت بر اجرای برجام ظرف امروز و فردا مشخص می شود.