به گزارش ایرنا ازآتن، قیام دانشجویی یونان در42 سال قبل به منظوررهایی از نظام دیكتاتوری حاكم وقت ، خاتمه دخالت نظام سرمایه داری ،برچیدن پایگاه های ناتو، آمریكا و حضورقدرت های خارجی در این كشور برپا شد و ازآن زمان تاكنون به مراسمی رسمی و تظاهراتی سالانه درمقابل سفارت آمریكا تبدیل شده است.
مراسم سالگرد قیام دانشجویی كه به قیام دانشگاه پلی تكنیك در یونان معروف است، یك حركت مردمی سالانه بر علیه سیاست های آمریكا در جهان مبدل شده است. مراسم امسال كاملاً متفاوت است زیرا قبلاً احزاب چپگرا و مخالف سیاست های آمریكا مهمترین سازمان دهندگان تظاهرات برعلیه آمریكا و نظام سرمایه داری این قیام بودند ولی درحال حاضربزرگترین حزب چپ ،سی ریزا خود قدرت را دراین كشوردردست دارد.
طی مدت 42 سال گذشته شهروندان یونانی درروز 17 نوامبر با تجمع درمقابل دانشگاه پلی تكنیك به مناسبت گرامی داشت این روز به عنوان یكی از روزهای مهم تاریخ معاصر این كشور، ضمن اهداء و نثار شاخه های گل به مجسمه های دانشجویانی كه دراین قیام كشته شده بودند، بسوی سفارت آمریكا راهپیمایی و با سردادن شعارهایی سیاست های توسعه طلبانه آمریكا درجهان را محكوم می كردند.
درطول این سال ها درخلال تظاهرات درگیری های شدیدی بین نیروهای امنیتی و تظاهركنندگان رخ داده و هر ساله دراین روز پرچم آمریكا درمقابل سفارت این كشور به آتش كشیده شده است.
قیام دانشجویی در سال 1973 یونان برعلیه حكومت دیكتاوری سرهنگ ها و نظام سرمایه داری و بخصوص آمریكا آغاز شد.
پس ازتشكیل دولت جدید و همراهی آن با نظام سرمایه داری در یونان و ادامه حضور پایگاه های نظامی آمریكا و ناتو دراین كشور، باعث شد كه گروهی تحت عنوان ' 17 نوامبر' به منظورتشكیل هسته مبارزه با نظام سرمایه داری ایجاد شود.
ازسال 1967 تا سال 1973 سرهنگ های یونان پس ازیك كودتا قدرت را در این كشور بدست داشتند و درنوامبر سال 1973 با حركت مردمی و قیام دانشجویان حكومت دیكتاتوری سرهنگ ها ی وابسته به نظام سرمایه داری و تحت نفوذ آمریكا سقوط كرد.
گروه چریكی 17 نوامبر كه پس از مشاهده ادامه حضور پایگاه نظامی آمریكا دركشورشان و ادامه همراهی و هماهنگی دولت وقت با سیاست های نظام سرمایه داری و آمریكا از سال 1974 به قیام و اقدامات مسلحانه دست زد و تا اواسط سال 2004 میلادی به فعالیت های مسلحانه خود ادامه داد.
درسال 2004 میلادی یعنی كمی قبل از برگزاری بازیهای المپیك آتن، نیروهای امنیتی یونان با همكاری نیروهای ویژه آمریكا این گروه چریكی را متلاشی كردند و سران این گروه كه تا آن زمان به ترور شخصیت های كشورهای غربی دریونان اشتغال داشتند، دستگیر و راهی زندان شدند.
درعین حال مردم یونان تاكنون با اقدامات مسلحانه این گروه موافق نبوده و همواره اقدامات مسلحانه آن را محكوم كرده است.
مردم یونان همچنین هرساله با برپایی تظاهرات گسترده ای درمقابل سفارت آمریكا خواستارخاتمه نفوذ این كشور، دریونان و برچیدن پایگاه های نظامی آمریكا و ناتو در این كشور شده اند.
امسال برای اولین بارمراسم 17 نوامبر یا سالگرد قیام دانشجویی یونان درحالی برگزار می شود كه حكومت در دست حزب چپگرای یونان است .
وزارت كشور دولت چپگرای سی ریزان روز گذشته اعلام كرد: برای حفظ نظم درسطح شهر درخلال تظاهرات ضد آمریكایی تمام خیابان هایی را كه به سفارت آمریكا منتهی می شوند را مسدود و تعداد 7 هزار نیروی امنیتی و پلیس را درسطح خیابان های گسیل خواهد كرد.
وزارت كشور دولت چپگرای یونان روزگذشته نیز به تظاهر كنندگان برعلیه آمریكا هشدار داد كه دست به اقدامات خشونت آمیز نزنند و به برگزاری تظاهراتی آرام بسنده كنند.
حضور مردم در روزهای گذشته درمحل دانشگاه پلی تكنیك آتن و با توجه به ادامه و تشدید سیاست ریاضت اقتصادی توسط دولت چپگرای یونان به نظر می رسد كه شركت آنها در تظاهرات ضد نظام سرمایه داری و بخصوص علیه آمریكا، امسال نسبت به سال های گذشته بیشتر باشد.
شهروندان یونانی طی مدت 42 سال گذشته نه تنها خواستار خروج پایگاه های آمریكا و ناتو از كشورشان بوده اند، بلكه همیشه با به آتش كشیدن پرچم این كشور، خواستارخاتمه دخالت این كشور در دیگركشورهای جهان نیز بوده و عملكرد آمریكا را منبع مشكلات جهانی قلمداد كرده اند.
وزارت كشور دولت چپگرای یونان ازدوشنبه شب دستور ممنوعیت رفت آمد در سطح شهرآتن را صادر و اعلام كرد: خودروهای شخصی حق ندارند در خیابان های منتهی به سفارت آمریكا واقع درمركز شهرآتن تردد كنند.
قرار است تظاهرات به مناسبت قیام دانشجویی و محكومیت نظام سرمایه داری در اولین ساعات امشب( سه شنبه شب) از جلوی دانشگاه پلی تكنیك آتن شروع و در مقابل سفارت آمریكا در این شهر خاتمه یابد.
اروپام**462**1599
آتن- ایرنا- قیام دانشجویی یونان كه در 42 سال قبل به منظور رهایی ازنظام دیكتاتوری و خاتمه دخالت نظام سرمایه داری و حكومت نظامیان در این كشور ایجاد شد، هنوز جنبشی مبارزه طلبانه و خواستار تحقق سیاست های ضد آمریكایی است.