۲۸ آبان ۱۳۹۴، ۱۰:۰۱
کد خبر: 81844970
T T
۰ نفر
شهرهاي استان يزد در محاصره سكونتگاه‌هاي غيررسمي

همشهري يزد نوشت : سكونتگاه‌هاي غيررسمي با گسترش شهرهاي استان در حاشيه، شكل گرفته‌اند و در حال حاضر نيز شاهد گسترش اين سكونتگاه‌ها در اطراف شهرهاي يزد و ميبد هستيم به طوري كه ساماندهي آنها در اين 2‌شهر به يك ضرورت تبديل شده است.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني اخبار يزدي ها( يزدي نيوز) به نقل از روزنامه همشهري ، گسترش نامتناسب جمعيت و رشد كالبدي شهرها با تأمين نشدن مسكن مناسب توأم با خدمات پايه‌اي مورد نياز براي گروه‌هاي كم درآمد از مهم‌ترين دلايل ايجاد سكونتگاه‌هاي غيررسمي در استان محسوب مي‌شود.
سكونتگاه‌هاي غيررسمي شهر يزد شامل منطقه اسكان در جاده فرودگاه، منطقه حسن‌آباد و كشتارگاه است. 3 محله از شهر ميبد شامل قسمتي از شهيديه،‌ محله ميبد بالا و ميبد پايين نيز از سكونتگاه‌هاي غيررسمي اين شهر هستند..
وسعت سكونتگاه‌هاي غيررسمي استان بيش از هزار هكتار است و جمعيتي معادل 28 هزار نفر در آن ساكن هستند. اين آمار موجب شده است كه ساماندهي خدمات اين مناطق از سوي دستگاه‌هاي مختلف از جمله اداره كل راه و شهرسازي، شهرداري و دانشگاه علوم پزشكي دنبال مي‌شود.
تصويب طرح ساماندهي سكونتگاه‌هاي غيررسمي
مدير كل راه و شهرسازي استان از تصويب و ابلاغ تهيه طرح ساماندهي سكونتگاه‌هاي غيررسمي شهرهاي يزد و ميبد در ستاد توانمندسازي خبر مي‌دهد و مي‌افزايد: استان داراي سكونتگاه‌هاي غيررسمي در شهرهاي يزد و ميبد است.
«غلامرضا رضايي» مي‌افزايد: وسعت اين مناطق بيش از هزار هكتار با جمعيت بيش از 28 هزار نفر است كه خدمات‌رساني به آنها از جمله اصلاح شبكه معابر، بهبود كيفت ساخت و ساز و ارتقاي خدمات بهداشتي و درماني با همكاري دستگاه‌هاي مسئول در اين مناطق دنبال مي‌شود.
وي ادامه مي‌دهد: اداره كل راه و شهرسازي استان براي ارتقاي خدمات بهداشتي در اين سكونتگا‌ه‌ها به ساخت خانه بهداشت در محله اسكان اقدام كرده كه بعد از ساخت براي بهره‌برداري در اختيار دانشگاه علوم پزشكي شهيد صدوقي يزد قرار مي‌گيرد.
ضرورت حمايت خيران براي ساخت پايگاه‌هاي سلامت
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شهيد صدوقي يزد وظيفه اين دستگاه براي ارتقاي خدمات بهداشتي و درماني در سكونتگاه‌هاي غيررسمي استان را ايجاد پايگاه‌هاي ثابت سلامت اعلام مي‌كند.
«حسن لطفي» مي‌افزايد: اين طرح در قالب ارائه خدمات جامع و همگاني سلامت به ساكنان حاشيه شهر و سكونتگاه‌هاي غيررسمي در استان دنبال شده كه دستاورد آن ايجاد 10پايگاه ثابت است. به‌گفته وي با اجراي طرح تحول سلامت به‌ترتيب 7‌پايگاه سلامت در شهر يزد، يك پايگاه در شهر ميبد، يك پايگاه در شهر اردكان و يك پايگاه در شهر ابركوه ايجاد شد تا به ارائه رايگان خدمات بهداشتي اقدام كنند در‌حالي‌كه تا پيش از اين ارائه خدمات بهداشتي به اين شهروندان، رها شده بود.
اين مسئول درباره ساخت پايگاه سلامت از سوي اداره كل راه و شهرسازي استان و شنيده‌هايي كه از مخالفت دانشگاه علوم پزشكي با ساخت اين پايگاه حكايت دارد نيز مي‌گويد: اداره كل راه و شهرسازي در حال ساخت پايگاهي به مساحت 500 مترمربع در منطقه اسكان است.
وي با بيان اين‌كه همه پايگاه‌ها در مساحت 300‌مترمربع در حال ساخت است، اين وسعت را براي ساخت يك پايگاه ثابت در حاشيه شهر زياد مي‌داند و مي‌افزايد: تخريبي صورت نخواهد گرفت اما از فضاي اضافي ساخته شده براي ارائه خدمات ديگري بهره مي‌گيريم.
لطفي با بيان اين‌كه بسياري از پايگاه‌هاي سلامت حاشيه شهر و سكونتگاه‌هاي غيرسمي در ساختمان استيجاري مستقر هستند بر ضرورت ورود خيران براي ساخت ساختمان براي استقرار پايگاه‌ها تاكيد مي‌كند. وي ادامه مي‌دهد: نيازمند حمايت خيران براي ساخت پايگاه سلامت در رحمت‌آباد پايين، مهرآوران، گلستان و بلوار استقلال هستيم كه ساخت هر يك به 250 ميليون تومان اعتبار نياز دارد. به گفته معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شهيد صدوقي يزد اين پايگاه‌ها مسئول ارائه خدمات بهداشتي مشتمل بر مراقبت‌هاي سطح اول، مراقبت خدمات بهداشت عمومي، مراقبت درماني از جمله ويزيت پزشك، تزريقات، پانسمان و واكسيناسيون هستند.
لطفي با بيان اين‌كه هر پايگاه جمعيت 12 هزار و500 نفري را تحت پوشش دارد، ادامه مي‌دهد: خدمات بهداشتي اين پايگاه به صورت رايگان به ساكنان حاشيه شهر و سكونتگاه‌هاي غيررسمي شهرهاي استان ارائه مي‌شود اما براي دريافت خدمات درماني حداقل هزينه از آنها دريافت خواهد شد.
تلاش براي خارج شدن از محروميت
شهردار يزد هم با اشاره به ضرورت ارتقاي خدمات در سكونتگاه‌هاي غيرسمي شهر، عامل اصلي شكل‌گيري اين مناطق محروم و كم‌برخوردار را سودجويي زمين‌خواران و سوء‌استفاده از توان پايين اقتصادي اقشار محروم جامعه بيان مي‌كند.
«محمدرضا عظيمي‌زاده» مي‌گويد: شرايط اقتصادي ساكنان اين مناطق باعث شكل‌گيري ساخت و سازهاي بي‌كيفيت و بدون پروانه شده اما بايد تلاش كرد با ارتقاي خدمات اين مناطق را از محروميت خارج كنيم تا ساكنان آن نيز رغبت بيشتري به رعايت قوانين و مقررات شهرسازي پيدا كنند. وي ادامه مي‌دهد: شهرداري به عنوان يكي از دستگاه‌هاي مسئول براي ساماندهي اين سكونتگاه‌ها متولي اصلاح و بهسازي شبكه معابر، ايجاد شبكه معابر جديد، ارتقاي فضاي سبز و پارك در اين سكونتگاه‌هاست.
اين مسئول از تلاش شهرداري براي ساخت پارك حسن‌آباد در وسعت 7 هكتار براي برخورداري منطقه حسن‌آباد به عنوان يكي از سكونتگاه‌هاي غيررسمي استان خبر مي‌دهد. وي تاكيد مي‌كند: اگر به نيازهاي ساكنان محروم اين مناطق رسيدگي نشود، آنها مجبورند براي دريافت خدمات به نقاط ديگر شهر سرازير شوند كه پيامدهاي اجتماعي و فرهنگي بسياري خواهد داشت.
مكث
اهميت ارتقاي خدمات در سكونتگاه‌هاي غيررسمي استان
استان داراي سكونتگاه‌هاي غيررسمي به ويژه در شهرهاي يزد و ميبد است كه بر اثر گسترش بي‌رويه شهر و بدون رعايت چارچوب و مقررات ايجاد شده است.
28 هزار نفر از جمعيت استان در وسعت هزار هكتاري اين سكونتگاه‌ها زندگي مي‌كنند از اين رو طرح ساماندهي اين سكونتگاه‌هاي غيررسمي براي ساماندهي خدمات در اين وسعت، تدوين و تصويب شده است. دانشگاه علوم پزشكي متولي ارتقاي خدمات بهداشتي و درماني در سكونتگاه‌هاي غيررسمي است از اين رو به راه‌اندازي 10 پايگاه سلامت در اين مناطق اقدام كرده است. شهرداري‌ها هم متولي اصلاح و ايجاد شبكه معابر و توسعه پارك‌هاي شهري هستند كه شهرداري يزد ساخت پارك بزرگ حسن‌آباد را براي تحقق اين مهم در دستور كار قرار داده است.
8068