۲۹ آبان ۱۳۹۴، ۱۸:۰۲
کد خبر: 81846514
T T
۰ نفر
شش ميليارد ريال براي مقابله با لكه سفيد مزارع ميگو درهرمزگان اختصاص يافت

بندرعباس- ايرنا- مديركل دامپزشكي هرمزگان با اشاره به ورود بيماري لكه سفيد به مزارع پرورش ميگو درغرب اين استان گفت:سازمان مديريت و برنامه ريزي با اختصاص مبلغ شش ميليارد ريال براي مقابله با شيوع اين بيماري موافقت كرد.

محمد جانباز عصرجمعه درگفت وگو با خبرنگار ايرنا با اشاره به اهميت موضوع اظهار كرد: رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي 22آبان ماه جاري در سفر به هرمزگان با اختصاص اين مبلغ موافقت كرد.
وي با اشاره به عاري بودن مزارع ميگوي پرورشي هرمزگان از لكه سفيد ميگو(تا قبل از اين) اظهار كرد: متاسفانه حدود يك ماه قبل بيماري لكه سفيد از مزارع پرورش ميگو مغان واقع در غرب اين استان گزارش شد.
وي با اشاره به بحران ناشي از اين بيماري درسالهاي ابتدايي دهه هشتاد هجري خورشيدي در مزارع پرورش ميگو بوشهر و حتي خوزستان ابراز داشت: از آنجايي كه لاروهاي مورد استفاده سايت بندر مغان از بوشهر خريداري شده اين احتمال وجود دارد كه منبع آلودگي استان همسايه غربي ما باشد.
مديركل دامپزشكي هرمزگان با بيان اينكه گسترش لكه سفيد ميگوقادر به از بين بردن صنعت پرورش ميگو است افزود: با استفاده از تجربيات استانهاي ديگر تمهيدات لازم را براي مقابله و جلوگيري از گسترش اين بيماري به مزارع ديگر از جمله شرق هرمزگان انديشيده شده است.
جانباز دراين زمينه به برداشت ميگوهاي پرورشي به وزن 426 تن از سايت مغان اشاره كرد و گفت: طرح هاي مختلفي نيز براي جلوگيري از سرايت بيماري لكه سفيد به ديگر مزارع اين استان تهيه و به مورد اجرا گذاشته شده است.
اين درحالي است كه مديرعامل اتحاديه تكثير و صادرات آبزيان كشور نهم آبان ماه امسال در گفت وگو با خبرنگاران از سازمان دامپزشكي بعنوان مقصر اصلي بروز بيماري لكه سفيد مزارع ميگو نام برد.
ارسلان قاسمي از بيماري لكه سفيد بعنوان مهمترين بيماري ميگوهاي پرورشي نام برد كه در يك دهه گذشته تاكنون در مزارع ميگو كم و زياد وجود داشته اما در سال جاري مقصر اصلي بروز آن سازمان دامپزشكي كشور است.
وي با بيان اينكه سازمان دامپزشكي در مرحله لاروين موظف بوده كه لاروهاي وارده به مزارع ميگو را از نظر بيماري لكه سفيد تست و آزمايش كند تصريح كرد: با اطلاعات به دست آمده حاكي است از كيت هايي استفاده شده كه به خوبي اين بيماري را نشان نداده و از سويي توليد كنندگان لاروها را نيز وارد مزارع كرده و اين امر موجب بيماري شده است.
قاسمي در ادامه گفت: در واقع بعد از شيوع بيماري نيز سازمان دامپزشكي به وظيفه خود در ريشه كني و كنترل بيماري عمل نكرده و از طرفي حاضر نيست كه خسارات وارده به توليد كنندگان را پرداخت كند.
وي بيان كرد: متاسفانه در سال جاري به علت شيوع بيماري لكه سفيد در مزارع افت 50 الي 60 درصدي پيش بيني مي شود.
مديرعامل اتحاديه تكثير و صادرات آبزيان كشور تصريح كرد: در سال جاري شيوع بيماري لكه سفيد همه مزارع پرورشي را درگير كرده اما با توجه به اينكه بيشترين حجم توليد مربوط به استان بوشهر است لذا شدت آلودگي در اين استان بيش از ساير نقاط كشور است.
وي خاطرنشان ساخت: هرچند بيمار ي همراه موجود زنده است اما كنترل، پيشگيري و آموزش اصلاح روش هاي توليد هم زمان با فعاليت به توليد كنندگان از وظايف سازمان دامپزشكي و شيلات كشور است.
كارشناسان شيلات تاقبل از مشاهده بيماري لكه سفيد ميگو در سايت مغان، از نبود حتي علايم بيماري لكه سفيد در مزارع پرورش ميگوي هرمزگان به عنوان يكي از امتيازهاي مهم اين استان در زمينه بهداشت و جلوگيري از ورود اين بيماري نام مي بردند كه سرايت آن در دهه گذشته به مزارع بوشهر، خوزستان و حتي چابهار ضرر و زيانهاي فراوان و حتي جبران ناپذيري به پرورش دهندگان ميگو در اين استانها وارد آورد.
مدير كل شيلات هرمزگان از شناسايي حدود 50 هزار هكتار زمين مستعد براي ايجاد مزارع پرورش ميگو با امكان توسعه و توليد بيش از 120 هزار تن ميگو، 13 مركز تكثير لار و ميگو با توليد سالانه يك هزار و 160 ميليون قطعه لارو و 9 كارگاه توليد بچه ميگو با توليد سالانه 362 ميليون قطعه به عنوان داشته ها و قابليت هاي اين استان در ارتباط با صنعت پرورش ميگو نام برد.
اين استان با 565 نفر آبزي پرور با تجربه و متخصص در زمينه ميگو و دارا بودن يك هزار و 413 هكتار مزرعه فعال پرورش سالانه حدود سه هزارتن ميگو توليد مي كند كه اين ميزان 24 درصد از كل ميگوي پرورشي كشور (12 هزار و 698 تن) را شامل مي شود.
پرويز محبي ادامه داد: چهار سايت پرورش ميگو در مجموع به وسعت حدود دو هزار هكتار و ظرفيت توليد سالانه هفت هزار و 700 تن در شهرستانهاي سيريك، جاسك، بندرعباس و بندرلنگه در حال احداث، تكميل و يا بهره برداري است.
با تامين برق دو سايت آن به نامهاي كولغان با ظرفيت يكهزار و 120 تن و حسينه با ظرفيت سالانه سه هزار و 500 تن با بهره برداري كامل از پنج سايت و فعال كردن كامل سايت هاي سابق شامل تياب شمالي و جنوبي در ميناب، سايه خوش و مقام در بندر لنگه و هنگام در قشم مجموع ظرفيت توليد ميگو دراين استان به حدود 10 هزار تن در سال افزايش مي يابد.
' در اطلاعات منتشره يكي از بزرگترين ويروسهاي جدا شده از ميگو بعنوان عامل ايجاد كننده بيماري لكه سفيد نام برده شده است.
بيماري لكه سفيد هم اكنون بعنوان سخت ترين و جدي ترين بيماري ويروسي تاثير گذار در انواع گونه هاي ميگو معرفي شده كه عامل آن بيماري باكولوويروس است .
هر چند 22سال پيش در اثر شيوع بيماري لكه سفيد افزون بر 80درصد از ميگوهاي پرورشي مزارع ژاپن و چين را از بين برد اما گفته شده لكه سفيد ميگو درقاره كهن آسيا جنبه اپيدميك دارد.
اين درحالي است كه كارشناسان پرورش ميگو با افزودن عصاره گياهان داروئي، ويتامين ها، مشوق هاي ايمني زا به غذا و همچنين اصلاح باكتريائي به موفقيت هائي دست يافته اند.
ازآنجايي كه ميگوهاي آلوده به اين ويروس، پلاكهاي سفيد رنگي را از خود به جاي مي گذارند كه دليل آن رسوب و عدم جذب كلسيم است اين بيماري لكه سفيد ناميده شده است.
از وجود لكه هاي سفيد در بدن ميگو بعنوان علائم ظاهري اين بيماري نام برده شده كه در مرحله پيشرفته بدن ميگو را لكه هاي سفيد مي پوشانند طوريكه پوست آبزي از بدن آن جدا مي شود.
گسترش اين بيماري از طريق حركت لاروهاي آلوده يا مولدين و انتقال آن بين مزارع و استخرهاي پرورشي مي تواند از طريق آب خروجي استخرهاي آلوده، دستگاههاي هواده، حشرات، پرندگان، تجهيزات آلوده، انسان ها و حتي جانوران آبزي مثل انواع خرچنگ انجام شود.
از انتخاب مولدين سالم، جلوگيري از واردات موليدن و لاروهاي بيمار، كنترل ميگوهاي سالم با استفاده از آزمايش و همچنين متعادل كردن تراكم استخرها بعنوان مهم ترين راههاي پيشگيري از بيماري لكه سفيد ميگو نام برده شده است.
از آنجايي كه تاكنون درمان موفقي براي غلبه بر بيماري لكه سفيد گزارش نشده بايد تلاش كرد تا ميزان تلفات مزارع آلوده به اين بيماري را به حداقل برسد.
معاون رئيس جمهوري ورئيس سازمان مديريت وبرنامه ريزي كشور هفته گذشته درسفر به هرمزگان درنشست شوراي اداري هرمزگان شش ميلياردريال اعتبار رفع بيماري لكه سفيد ميگو به دست اندركاران اين بخش اختصاص داده بود.ك/4
6149 /6048