خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت: مركل در طول یك دهه، آلمان را به سوی بازگشتی قدرتمندانه به عرصه های بین المللی رهنمون شده است. او رهبری اروپا در مواجهه با بحران مالی، استفاده از انرژی های تجدیدپذیر، گفت و گوها در بحران اوكراین و رفتار اخلاقی با بحران پناهندگی در این قاره را مدیریت كرده است.
در عرصه های داخلی نیز ثباتی كه آنگلا مركل برای آلمان به ارمغان آورد، سبب شد كه آلمانی ها به او لقب «Mutti» (به زبان آلمانی: مامان) بدهند. چنین میزانی از محبوبیت است كه سبب شده حتی با وجود تنش های سیاسی به خاطر رویكرد مركل در پذیرش انبوهِ پناهجویانِ خارجی، در عمل، فعلا هیچ رقیب سیاسی قدرتمندی برای جانشینی او وجود نداشته باشد.
مركل كه دكترای فیزیك دارد، از اواسط دهه چهارم زندگی اش پژوهش های علمی را رها كرد و وارد سیاست شد. او نخستین زن و نخستین شهروند آلمان شرقی است كه به صدراعظمی آلمان رسید.
** جسارت تازه
آلمان تحت رهبری مركل، دست كم در بخش اقتصادی، جسارتی تازه یافت و توانست سیاست هایش را پس از بحران مالی اروپا به كرسی بنشاند. برلین یكی از طراحان اصلیِ واكنش به بحران های اقتصادی بود و موفق شد سیاست پرداخت وام در ازای كاهش هزینه ها و اصلاحات اقتصادی را در كشورهای حوزه یورو اجرا كند. صدراعظم آلمان، این سیاست را با وجود مخالفت های خارجی به اجرا در آورد. آلمان از زمان دور سوم صدارت مركل (2013)، در بخش سیاست بین المللی نیز نقشی محوری بازی كرده است. اوج این نقش را می توان در رویكرد «تحریم و دیپلماسی» در واكنش به بحران روسیه و اوكراین مشاهده كرد. آلمان همچنان تمایلی ندارد كه نیروهای ارتش این كشور در بیرون از مرزهایش فعال باشند؛ هرچند برلین یكی از اصلی ترین اعضای ناتو در افغانستان است و كردهای عراق را نیز مسلح كرده است. این اتفاق از آن جهت دارای اهمیت است كه آلمان پیش از این، تمایلی به ارسال سلاح به محل درگیری های نظامی نداشت.
** رنسانس اقتصادی
زمانی كه مركل در سال 2005 قدرت را به دست گرفت، نرخ بیكاری در آلمان 11 درصد بود و این كشور 4.5 میلیون بیكار داشت. كمی پیش از آن، بیكاری در آلمان به بالای 12 درصد هم رسیده بود. دولت مركل محصولِ اصلاحات ریاضتی در دولت چپِ میانه به رهبری «گرهارد شرودر» را درو كرد و به استثنای افزایش سن بازنشستگی از 65 به 67 سال، طرح ریاضتی دیگری ارائه نكرد.
مركل توانست اقتصاد آلمان را در جریان بحران جهانی اقتصاد در سال های 2008 و 2009 حفظ كند و با اجرای طرح های اشتغال زایی، جلوی افزایش نرخ بیكاری را بگیرد.
از همه مهمتر، درآمدهای مالیاتیِ بالا كه حاصل اقتصاد سالم در دوران ریاست مركل بوده است، به او اجازه داد تا برای نخستین بار از سال 1969 میلادی، بودجه ای متوازن را بدون دریافت وام در آلمان تنظیم كند.
امروز، نرخ بیكاری در آلمان تنها شش درصد و تعداد بیكاران 2.6 میلیون نفر است.
** نه چندان محافظه كار
اگرچه حزب «دموكرات مسیحی» در آلمان، حزبی راستگرا و محافظه كار است، اما «مركل» شخصا نگاهی عملگرایانه دارد و حزبش را به سوی راستِ میانه سوق داده است. محاسبات انتخاباتی، او را واداشت كه در چهار سال نخست و دوباره از سال 2013 به این سو، با حزب هایی ائتلاف كند كه معمولا رقیب دمكرات مسیحی ها بودند. همین سیاست به او اجازه داد كه نقشی محوری در فضای سیاسیِ آلمان داشته باشد. او حتی حاضر شد برای ائتلاف با مخالفان، به برخی سیاست های سنتیِ محافظه كاران پشت كند كه از آن جمله می توان به لغو خدمت سربازی و نیز تعطیلی نیروگاه های اتمی پس از زمین لرزه ژاپن و حادثه فوكوشیما در سال 2011 اشاره كرد. البته همین سیاست ها در كوتاه مدت، از محبوبیت وی كاست، اما در درازمدت، باعث پر كردنِ شكاف های دیرینه سیاسی در جامعه آلمان شد.
هنوز باید منتظر ماند و دید سیاست مركل برای گشودن درهای آلمان به سوی مهاجران خارجی، چه تاثیری بر محبوبیت او خواهد گذاشت؛ بویژه آنكه محافظه كاران پیشاپیش از او انتقاد كرده و هشدار داده اند كه این سیاست می تواند به از دست رفتن كنترل اوضاع و بی نظمی منجر شود. مخالفان همچنین می گویند ظرفیت آلمان برای پذیرش خارجی ها تكمیل است. به طور كلی، در دوران مركل، نگاه آلمان به مهاجران خارجی در حال تغییر است و این كشور به سوی مهاجرپذیری گام بر می دارد.
** چرخش انرژی
آنگلا مركل كه در گذشته هوادار استفاده از انرژی اتمی بود، پس از حادثه فوكوشیما، اعلام كرد همه نیروگاه های اتمی این كشور تا سال 2022 و بر اساسِ برنامه ای به نام «Energiewende» (چرخش انرژی) تعطیل خواهد شد. وی طرحی بسیار بلندپروازانه را برای گسترش انرژی های نو شدنی ارائه كرد و گفت منابعی مانند باد و خورشید تا سال 2025 میلادی بین 40 و 45 درصد از انرژی آلمان را تامین خواهد كرد و این رقم تا سال 2035 میلادی به 55 تا 65 درصد خواهد رسید. این برنامه بسیار محبوب بوده، اما اجرایش در بزرگترین اقتصاد اروپا پیچیدگی هایی داشته است. از جمله، مناطق بادخیز آلمان در دشت های شمالی این كشور است و با احداث خطوط برق فشار قوی از شمال به مناطق صنعتی در جنوب كه می تواند طبیعت مسیر را نازیبا كند، مخالفت هایی جدی شده است.
در دوران صدارت مركل، سهم انرژی های نو شدنی از كل انرژی ها در آلمان از 10 درصد به 25.8 درصد در سال 2014 رسید. مركل در ماه ژوئن امسال (خرداد - تیر) در ایالت باواریا میزبان گروه هفت كشور صنعتی جهان بود. وی توانست از كارنامه موفق خود استفاده و آمریكا، ژاپن، كانادا، انگلیس، فرانسه و ایتالیا را متقاعد كند كه تا پایان قرن حاضر از انرژی های فسیلی فاصله بگیرند.
** آینده مركل
مركل نگفته است كه آیا در سال 2017 برای كسبِ چهارمین دوره صدارت تلاش خواهد كرد یا نه؛ هرچند تصور عمومی در آلمان این است كه وی برای چهارمین دوره هم نامزد خواهد شد؛ بویژه آنكه فعلا هیچ گروه و فردی را یارای رقابت با او نیست. در سال 2013 كه او برای سومین بار صدراعظم شد، در حزب خود نیز رقیبی جدی نداشت. حزب سوسیال دموكرات، دیگر حزب بزرگ آلمان، سال هاست كه زیر سایه مركل نتوانسته است بیش از 25 درصد از آرای انتخابات های سراسری را به دست آورد. این رقم فاصله ای بیش از 10 درصدی را با رای حزب دمكرات مسیحی نشان می دهد.
آنگلا مركل اگر بخواهد ركورد «هلموت كهل» در صدراعظمی آلمان (16 سال) را بشكند، باید باز هم نامزد صدارت شود؛ هرچند هفته گذشته وقتی خبرنگاران از او درباره آینده سیاسی اش سوال كردند، وی حاضر نشد جوابی روشن بدهد.
«هرفرید مونكلر» استاد علوم سیاسی در دانشگاه هومبولتِ برلین می گوید: 10 سال پیش، هیچ كس گمان نمی كرد مركل بتواند تا این مدت صدراعظم بماند. اما امروز، او هماوردی جدی ندارد. من كسی را نمی بینم كه در شرایط كنونی بتواند مقابل مركل قد علم كند.
اروپام**9163**1485**1517
تهران- ایرنا- «آنگلا مركل» امروز در حالی وارد یازدهمین سال صدارت خود شده است كه به نظر می رسد در عرصه سیاست آلمان، فعلا كسی توان رقابت با وی را ندارد. او این موقعیت را به لطف مدیریت سالم اقتصادی، كاهش نرخ بیكاری و رهبری سیاسی در اروپا به دست آورده است.