۲ آذر ۱۳۹۴، ۷:۲۸
کد خبر: 81849664
T T
۰ نفر

راه حل ظریف برای خروج از بحران سوریه

۲ آذر ۱۳۹۴، ۷:۲۸
کد خبر: 81849664
راه حل ظریف برای خروج از بحران سوریه

بیروت – ایرنا – محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مقاله ای كه در روزنامه لبنانی السفیر منتشر شده، راه حلی را برای خروج از بحران سوریه پیشنهاد كرده است.

به گزارش ایرنا، ظریف در این مقاله تصریح كرده است: بحران سوریه بعداز تحولات اخیر و بعداز دو نشست وین (1و 2) وارد مسیری جدید شده و برای نخستین بار بارقه های امید هرچند ضعیف برای پایان یكی از بزرگترین فاجعه های بشری در دوره معاصر در افق پدیدار شده است.
ادامه مقاله وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به شرح زیر است:
در پیدایش این مسیر جدید، به نظر می رسد توجه به نكاتی به عنوان یك چارچوب كه جمهوری اسلامی ایران از خلال آنها به بحران سوریه و راه های خروج از این بحران می نگرد، ضروری است.
1- سیاست جمهوری اسلامی ایران از ابتدای بحران سوریه بر سه اصل استوار بوده است:
الف) احترام به مطالبات و اراده ملت سوریه در تعیین سرنوشت ، مدیریت، تعدیل و اصلاح امور مربوط به خود به دست خود
ب ) مخالفت با مداخله خارجی و تحمیل تمایل های بازیگران خارجی بر حكومت و ملتی مستقل
ج ) مخالفت با استفاده از تروریسم به عنوان ابزاری برای رسیدن به اهداف سیاسی در درگیری های داخلی كشورها
2- بر اساس این اصول سه گانه، ایران همواره تاكید كرده است كه بحران سوریه راه حل نظامی ندارد و تنها راه خروج از وضعیت موجود، راه حل سیاسی مورد توافق و مبتنی بر گفت وگوی سوری – سوری بین دولت و مخالفانی است كه ضد تروریسم هستند.
در این زمینه ، باید به توهم بازیگرانی در خصوص موفقیت راه حل نظامی از طریق انعقاد معامله های نظامی هنگفت پایان داد و آنها باید درك كنند كه پرداخت درصد كمی ازهزینه های سنگین برای خرید سلاح از شركت های غربی به منظور توسعه اقتصاد كشورها و جوامع اسلامی می تواند به خشك شدن یكی از ریشه های اصلی تروریسم و خشونت منجر شود .
3- طولانی شدن بحران سوریه و اوضاع دردناك وغم انگیزی كه این كشور اكنون سپری می كند در كنار شرایط نامساعد داخلی، محصول مداخله گسترده خارجی و سیاست هایی است كه به خشونت، افراط گرایی و تروریسم به عنوان ابزارهایی برای تسویه حساب با دولت و مردم سوریه تكیه دارد.
متاسفانه برخی حكومت ها همچنان نه تنها داعش و جبهه النصره و دیگر گروه های تروریستی تكفیری با اشكال قدیم و جدید را خطری عمومی نمی دانند بلكه آنها را عنصری برای پیشبرد آمال و مطالبات منطقه ای خود می دانند.
ارتباط دادن مبارزه جدی و همه جانبه با تروریسم تكفیری با تعیین سرنوشت سیاسی در سوریه، نشانه و مصداقی برای این راهبرد خطرناك است كه در منطقه و جهان پیگیری می شود.
این در حالی است كه گروه های تكفیری بارها وبارها با اجرای نیت های شوم خود نشان داده اند حتی به همپیمانان گذشته و كنونی خود هم رحم نمی كنند و متاسفانه حامیان این گروه ها تاكنون این حقیقت را درك نكرده اند.
4- كشورهایی كه فاقد ساده ترین زیر ساخت ها و اصول دموكراسی مانند قانون اساسی و انتخابات آزاد هستند، به بهانه حمایت از مطالبه ملت سوریه برای دستیابی به دموكراسی درصدد تحمیل شروط غیرعملی و غیرقابل پذیرش بر این ملت هستند.
این روند به طورعملی مانع دستیابی به راه حل سیاسی و ادامه جنگ در طول چهار سال گذشته در سوریه و به توسعه خشونت و تروریسم در منطقه وجهان منجر شده است.
انتظار آنها برای دستیابی به یك پیروزی فوری نظامی تنها موجب گسترش و ادامه بحران در سوریه شده است.
5- ترسیم مسیربرای پایان دادن به بحران سوریه ، نیازمند شناخت ریشه های بروز و ظهور این بحران و ادامه آن است.
بر این اساس، معتقدیم كه هر شكلی از اشكال حل بحران سوریه باید بر اصول زیر استوار باشد:
الف) حل بحران سوریه تنها از طریق اراده و رای ملت سوریه ممكن است و هیچ یك از بازیگران خارجی حق ندارند به نام این ملت سخن بگویند.
ملت سوریه ، ملتی آزاد و مستقل است و به وصی و قیم نیازندارد زیرا زمان قیمومیت بر ملت ها گذشته است.
ب ) گام نخست در مسیر حل بحران سوریه، برقراری آتش بس فوری و پایان دادن به خونریزی، هماهنگی همه جانبه بین المللی برای مبارزه با تروریسم و افراط گرایی است و این گام شرایط را برای برداشتن گام های موازی بعدی هموار می كند.
ج ) بازیگران خارجی به جای تلاش برای مداخله و تحمیل دیكته های خود، باید ضمن رویارویی بدون پیش شرط علیه گروه های تروریستی تكفیری شناخته شده، به حكومت و مخالفان سوری كمك كنند تا فرآیند گفت وگوی سوری – سوری را شروع كنند و گام های نخستین را برای توافق سیاسی با هدف تحقق آشتی ملی و حركت به سوی خروج از بحران كنونی با توسل به آرا و افكارعمومی ملت سوریه بردارند.
د ) همه بازیگران و شركای در فرآیند پایان دادن به بحران سوریه، باید به سیاست های عقیم و بی تاثیرمبتنی برسوء استفاده از تروریسم ، تقسیم تروریسم به خوب و بد پایان دهند و همه انواع تروریسم را منفوربدانند.
بازیگرانی كه پول هایی هنگفت هزینه و از گروه های تروریستی حمایت و با اقدامات و سیاست های خود سوریه، منطقه وجهان را وارد مرحله بی ثباتی و ناامنی كرده اند باید به این سیاست های خود در این زمینه پایان دهند.
اولویت كنونی این است كه از خرید نفتی كه داعش می فروشد، خودداری و از نقل و انتقال حواله های مالی به این گروه تروریستی جلوگیری كنند و مانع ورود تروریست های بیگانه و خارجی به منطقه شوند.
6- رویارویی یكپارچه و منسجم علیه تروریسم به موازات پیشرفت در فرآیند گفت وگو و توافق سیاسی سوری – سوری می تواند راه خروج از وضعیت بحرانی كنونی و پایان دادن به این تراژدی بزرگ و دردناك را هموار كند.
7- اگرچه در مبارزه موثر و دراز مدت با تروریسم نمی توان از اقدامات ضروری نظامی و امنیتی اجتناب كرد، اما این مبارزه به راهكارهای همه جانبه وعمیق اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی نیاز دارد.
اگر این راهكارها نادیده گرفته شوند و مورد اهتمام قرار نگیرند، راه حل های نظامی و حتی سیاسی موقتی وغیردایم خواهند بود.
8 - در این چارچوب، باید جلوی اسلام هراسی و اهانت به مقدسات اسلامی در غرب كه زمینه به حاشیه راندن جوامع اسلامی را فراهم می كند، گرفته شود.
همزمان باید به ترویج مبانی و اصول فرهنگ و اندیشه تكفیری كه برای آن مبالغ هنگفتی پول در سراسر جهان به نام دین اسلام هزینه می شود، خاتمه داده شود.
9- در كوتاه مدت و برای رسیدن به راه حل سیاسی، ضروری است كه باید برای تامین نیازهای فوری پناهجویان در خارج و آوارگان در داخل سوریه اقدام كرد و این ضرورتی است كه نمی توان آن را نادیده گرفت.
خاورم ** 1324