۱۰ آذر ۱۳۹۴، ۱۶:۴۰
کد خبر: 81862217
T T
۰ نفر
كابل به مسكو نزديك مي شود/ باب همكاري هاي نظامي تازه همزمان با حضور ناتو در افغانستان

كابل - ايرنا - واگذاري 12 فروند بالگرد نظامي روسيه به افغانستان تحولي در روابط كابل و مسكو پس از 14 سال حضور نظامي آمريكا و ناتو در افغانستان به حساب مي آيد و نشان مي دهد كه كابل، باوجود روابط راهبردي با واشنگتن، نگاه خود را بار ديگر در عرصه نظامي به شرق معطوف كرده است.

به گزارش ايرنا، باب همكاري هاي نظامي تازه افغانستان با روسيه در سفر حدود دو ماه قبل ژنرال «عبدالرشيد دوستم» به مسكو» گشوده شد و مقام هاي روس در قبال درخواست دوستم براي كمك به افغانستان، از وي خواستند تا فهرست نيازمندي هاي «كابل» را براي مبارزه با تروريسم به روسيه ارايه دهد.
«الكساندر مانتيتسكي» سفير روسيه در كابل مي‌گويد كه دولت افغانستان به صورت رسمي، اين فهرست را به مسكو ارايه كرده است.
اين كمك ها شامل بالگرد «MI 35»، تانك، راكت انداز و انواع تسليحات سبك است.
منابع رسمي هر دو كشور خبر واگذاري 12 فروند بالگرد نظامي روسيه به افغانستان را تاييد كردند و گفتند كه تا دو هفته آينده 10 هزار قبضه اسلحه كلاشينكف به كابل اهدا مي شود.
افغانستان و روسيه پيشتر در حوزه اقتصاد، به ويژه ساخت مسكن به توافق هايي دست يافته بودند و مقام هاي دو كشور هفته گذشته نيز قرارداد واردات 72 هزار تن گاز مايع روسيه به افغانستان به امضا رسانده بودند، اما همكاري هاي نظامي مسكو با كابل، بعد از خروج ارتش سرخ از اين كشور، در اين سطح سابقه نداشته است.
رسانه هاي افغانستان پيشتر گزارش داده بودند كه همزمان با شدت گرفتن نبردها در مناطق مختلف افغانستان، «محمد اشرف غني» رييس جمهوري اين كشور نيز از روسيه خواسته بود تا جنگ افزارهاي سبك و سنگين از جمله بالگرد هاي نظامي در اختيار افغانستان بگذارد.
موافقت با خريد بالگردهاي نظامي روسيه و آموزش افسران پليس افغانستان در مسكو كه از سال 2012 ميلادي آغاز شده و در ماه هاي اخير شتاب بيشتري به خود گرفته است .
همچنين توافق دو كشور براي مبارزه مشترك با تروريسم كه در جريان ديدار «حنيف اتمر»، مشاور امنيت ملي افغانستان و سفير روسيه در كابل صورت گرفت، نشان از نزديك شدن روابط دو كشور دارد.
گفته مي شود كه اين بالگردها در ازاي پرداخت مبلغ آن صورت خواهد گرفت و در قالب كمك ها به افغانستان تحويل نمي شود. بخش اعظم بودجه نظامي افغانستان از طريق كمك هاي خارجي تامين مي شود و آ مريكا تمايل ندارد تا كابل، تجهيزات روسي را خريداري كند.
«ضمير كابلوف»، نماينده ويژه رييس جمهوري روسيه در امور افغانستان اواخر آذرماه امسال اعلام كرده بود كه مسكو آماده ازسرگيري عرضه بالگرد هاي نظامي به افغانستان است، اما اشرف غني به روسيه اطلاع داده كه آمريكا حاضر به كمك مالي براي خريداري تجهيزات نظامي از روسيه نيست.
«جاويد كوهستاني»، يك تحليل گر سياسي در افغانستان نيز در اين باره معتقد است «از ديد من كشور روسيه مي‌تواند ارتش افغانستان را به سرعت كمك و تقويت كند تا بتواند در برابر تروريسم مبارزه كند، اما اين مهم است كه مقام هاي كشور بايد توافق كشورهاي جهاني و ايالت متحده و كشورهاي عضو ناتو را دريافت كنند.»
اينك «فضل هادي مسلميار» رييس مجلس سناي افغانستان در اظهارات خود، كار واگذاري 12 بالگرد نظامي روسيه به اين كشور را قطعي دانسته، اما اشاره اي به نحوه اين واگذاري نكرده است كه به صورت كمك در اختيار افغانستان قرار مي گيرد و يا از روسيه خريداري مي شود؟
اظهارات نماينده «پوتين» در امور افغانستان، نشان مي دهد كه اين بالگردها در ازاي پرداخت مبالغ آن، به كابل تحويل خواهد شد. با توجه به اينكه اشرف غني نيز گفته است آمريكا حاضر به پرداخت پول در ازاي تجهيزات روسي نيست، به نظر مي رسد اشرف غني در نظر دارد اين بالگردهارا براي مبارزه با مخالفان مسلح كه از زمان روي كار آمدن وي، فعاليت هاي خود را در چهار سوي افغانستان افزايش داده اند، به هر طريق ممكن تهيه كند.
در چنين شرايطي، پافشاري اشرف غني براي خريد تسليحات روسي و همكاري هاي نظامي تازه دو كشور، نمي تواند به واگذاري 12بالگرد نظامي، محدود شود و مي توان چشم اندازهاي دورتري را براي همكاري هاي دو كشور در مبارزه عليه تروريسم ميان اين كشور تصور كرد.
روسيه نيز از گسترش همكاري با افغانستان، براي مبارزه با تروريسم استقبال مي كند. البته نه تنها به دليل آن كه تروريست ها در مرزهاي شمالي افغانستان لانه مي كنند و از كشورهاي آسياي ميانه خود را به مسكو مي رسانند، بلكه از گسترش مواد مخدر در افغانستان هم نگران هستند.
روسيه داراي بيش از 80 ميليون معتاد معتاد است و سالانه نزديك به 30 هزار تن از مردم اين كشور بر اثر اعتياد جان خود را از دست مي دهند. يكي از مقام هاي روس خطر مواد مخدر در افغانستان را براي روسيه زيان بارتر از تلفات نظاميان روس در زمان حضور در افغانستان دانسته بود و آن را جنگي تعبير كرده بود كه از ناحيه آمريكا و غرب بر ضد مسكو طرح ريزي شده است.
اين بالگردها مي تواند چشم اندازهاي روشني را براي همكاري هاي طرفين بگشايد و راه هاي ديگر افغانستان را نيز براي نزديك شدن به شرق هموار كند. كابل مدت هاست كه به دنبال عضويت در سازمان همكاري «شانگهاي» است و تمايل دارد از عضو ناظر به يك عضو رسمي درآيد، ولي هنوز جبهه شرق به اين درخواست پاسخ نداده است. شايد با قرارداد خريد بالگردها بتواند وارد شانگهاي هم شود.
آساق*1610 **1488**1392