۱۲ آذر ۱۳۹۴، ۸:۱۶
کد خبر: 81863356
T T
۰ نفر
حمایت قانونی و اجتماعی مهمترین نیاز معلولان

اراك - ایرنا - معلولان می كوشند از انزوا و محرومیت هایی كه به خاطر كم توجهی و باورهای غلط آنان را احاطه كرده بیرون آمده و غیر منطقی بودن این تفكر كه معلولیت را به معنای ناتوانی می داند، اثبات كنند.

معلول در هر كشوری وجود دارد و جزء جدایی ناپذیری از جامعه محسوب می شود، این قشر ممكن است با مشكلات متعددی ناشی از نقص جسمانی یا ذهنی دست و پنجه نرم كنند اما این كاستی ها ناقض توانایی های آنان نیست و به نظر می رسد وقت آن رسیده كه جامعه در سایه بلوغ فكری و برنامه محوری عادلانه و هدفمند، بستر رفاه و زمینه فعالیت های مفید معلولان را همراستا با اهداف توسعه ای مهیا كند.
از نظر نوع معلولیت، برخی جسمی و پاره‌ای ذهنی است و این نواقص در افراد ممكن است مادرزادی و یا ناشی از بیماری، حادثه، سانحه و جنگ باشد كه میزان و درجه آن نیز متفاوت است و گاه، هرچند تشخیص آن برای افراد جامعه ممكن نیست، رفع آن آسان است.
براساس ارزیابی یونسكو، از هر پنج نفر جمعیت جهان، یك نفر دچار معلولیت است و 90 درصد كودكان معلول در كشورهای در حال توسعه مدرسه نمی‌روند.
بر اساس برآورد سازمان ملل متحد و بررسی های انجام شده، 500 میلیون معلول در دنیا زندگی می كنند و این رقم همه ساله روبه تزاید است و نبود برنامه منسجم در رفاه و توانمند سازی این طیف، مشكلاتشان را عمیق تر كرده و شكاف اثرگذاری اجتماعی و اقتصادی آنان را نسبت به افراد عادی گسترده تر می كند.
طبق آمار سازمان بهداشت جهانی، معلولان بزرگترین اقلیت جهان هستند و هم اكنون بیش از 600 میلیون نفر از ساكنان جهان به علل مختلف جسمی، روانی و اجتماعی دچار ناتوانی و معلولیت هستند كه 80 درصد این افراد در كشورهای جهان سوم زندگی كرده و یك سوم آنان را كودكان تشكیل می دهند.
براساس آمار حدود 12 درصد از جمعیت ایران را معلولان تشكیل می دهند كه از این میزان در حدود دو میلیون نفر دارای معلولیت شدید و شش میلیون 500 هزار نفر معلول كم توان را شامل می شوند.
در سال 1383 قانون جامع حمایت از معلولان در 16 ماده به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید كه هم اكنون یكی از مهمترین قوانین حمایتی معلولان در ایران است كه البته بسیاری از مواد آن به دلیل عدم تخصیص بودجه مناسب، به طوركامل اجرا نمی‌شود.
در سال 1387 به كوشش اعضای فعال سازمان‌های مردم‌ نهاد؛ مجلس شورای اسلامی به شكل رسمی كنوانسیون حمایت از افراد كم‌توان را به تصویب رساند و جمهوری اسلامی ایران به این كنوانسیون بین‌المللی پیوست.
12 آذر ماه به عنوان روز جهانی معلولان نامگذاری شده است و به همین مناسب میزگرد تخصصی روند معلولیت ها، مسائل و مشكلات معلولان استان مركزی در میزگرد خبری ایرنا استان مركزی مورد بررسی قرار گرفت.
لزوم مناسب سازی معابر و فضای تردد معلولان، چالش های بیمه ای و درمانی، اشتغالزایی پایدار ، تقویت نظارت بر خدمات و اصلاح و اجرای قانون، تقویت همكاری بین بخشی دستگاهها به نفع معلولان، افزایش روحیه خودباوری، توانمندسازی و مهارت آموزی و ضرورت تغییر نگرش ترحمی جامعه به معلولان و پذیرش معلولیت به عنوان محدودیت نه محرومیت و انزوا از مهمترین سرفصل های مطرح شده در این میزگرد بود.
در این میزگرد تخصصی غلامرضا ونایی معاون توانبخشی اداره كل بهزیستی استان مركزی، ابوالفضل مولایی مدیرعامل انجمن نابینایان و كم بینایان استان مركزی، مصطفی چقایی مدیر عامل جامعه معلولان اراك، سیمین قاسمی از معلولان استان و عضو جامعه معلولان استان مركزی، مژگان حیدری دبیر خبرگزاری جمهوری اسلامی این استان و معصومه ابراهیمی خبرنگار ایرنا حضور داشتند.

***اصلاح نگرش منفی به معلولان نیازمند تغییر ساختار فرهنگی جامعه
معاون توانبخشی اداره كل بهزیسی استان مركزی گفت: رسانه ها و جراید همیشه به عنوان فرصتی برای معرفی و بیان راهكار مشكلات جامعه معلولان محسوب می شوند و در صورتی كه این فرصت غنیمت شمرده شود، می توان با راهبری موضوعات فرهنگی اصلاح نگرش منفی و باورهای غلط را در دستور كار قرار داد.
غلامرضا ونایی، حمایت رسانه ها در كاهش و رفع مشكلات معلولان را یادآور شد و گفت: با حمایت اصحاب مطبوعات روز به روز مشكلات معلولان كاهش می یابد و به عنوان بازوی قوی به این افراد كمك شده است.
وی اظهار كرد: در سالی كه با عنوان همدلی و همزبانی نامگذاری شده با استفاده از مدیریت اثرگذار در راستای كاهش و رفع مشكلات این قشر قدم هایی برداشته شده است.
وی اظهار كرد: نهاد خدماتی و حمایتی بهزیستی 157 وظیفه را در قالب پنج معاونت شامل پشتیبانی و امور انسانی، مشاركت مردمی و اشتغال، توانبخشی، امور اجتماعی و پیگیری و درمان برعهده دارد.
وی عنوان كرد: 67 درصد فعالیت های بهزیستی در حوزه توانبخشی است و 10 درصد هر جامعه را معلولان شامل می شوند و از یك میلیون 400 هزار نفر جمعیت استان مركزی 140 هزار معلول در گروه های خفیف، شدید و متوسط وجود دارد.
وی گفت: در استان مركزی 27 هزار معلول از خدمات مستمری و غیره مستمری بهزیستی بهره مند می شوند كه به علت افزایش دامنه معلولیت هر روز به این آمار افزوده می شود.
ونایی افزود: از مجموع 27 هزار معلول استان مركزی 11 هزار نفر در كلانشهر اراك زندگی می كنند و گروه معلول جسمی و حركتی شدید بیشترین آمار معلولان استان را شامل می شوند.
وی گفت: معلول جسمی - حركتی، ذهنی، اعصاب و روان ، شنوایی و بینایی به ترتیب بیشترین فراوانی آماری معلولان این استان را به خود اختصاص داده اند.
ونایی، علت معلولیت ها را به سه دسته شامل قبل تولد، حین تولد و بعد از تولد تقسیم بندی كرد و توضیح داد: معلولیت در قبل تولد نظیر مشكلات ژنتیكی و متابولیكی، ناسازگاری خونی یا همان عامل RH است و نیز استفاده از داروهای خاص حین بارداری توسط مادر، برخورد با اشعه ایكس بیشتر دلایل معلولیت در قبل از تولد را شامل می شود.
وی بیشترین معلولیت حین تولد كمبود اكسیژن رسانی به نوزاد است، افزود: وارد آمدن ضربه به سر نوزاد حین تولد، افتادن از دست پرستار و یا كشیده شدن اندام ها دانست و گفت: دلایل بعد از تولد شامل تصادف، غرق شدن و در مجموع حوادث را شامل می شود.
ونایی افزود: در سطح استان مركزی معلولیت با توجه به محدوده جغرافیایی متغیر است و در برخی نقاط شنوایی و كم شنوایی ناشی از ازدواج فامیلی و عوامل ژنتیك است كه با برنامه مدون می توان از بروز معلولیت ها پیشگیری كرد.
وی گفت: اكنون دو هزار و 600 نفر معلول اعصاب و روان در استان مركزی وجود دارد كه برای 700 نفر پرونده خدماتی تهیه شده كه فقدان حمایت از این افراد زمینه بروز مشكلات را برای خانواده و جامعه به دنبال دارد.
معاون توانبخشی اداره كل بهزیستی استان مركزی با بیان اینكه بهزیستی هرگز از مسئولیت خدمت رسانی به مددجویان شانه خالی نمی كند، گفت: بهزیستی در خدمت رسانی به جامعه هدف در طرح توانبخشی مبتنی برجامعه، معلولان را در نقاط دورافتاده و به ویژه روستاها شناسایی می كند.
ونایی افزود: دولت یازدهم عدالت محور است و همانطور كه یك شهروند حق استفاده از امكانات را دارد معلول نیز به سبب وضعیت و ناتوانی، حقی مضاعف از جامعه را طلب می كند كه مسئولان با فراهم كردن امكانات در رسیدن به این هدف آنان را یاری می دهند.
وی اظهار كرد: بهزیستی با رویكرد جدید می كوشد از ارائه كمك مالی به مراجعان خودداری كرده و با خدمات مشاوره ای آنان را در اشتغال و خودكفایی یاری كند كه این شیوه تاثیرگذاری بیشتری برای حل مشكل معلولان به دنبال دارد.
ونایی، اولویت كاری بهزیستی را بر پیشگیری از معلولیت معرفی كرد و گفت: در طرح های پیشگیری این سازمان از جمله غربالگری شنوایی و بینایی، كودكان در سنین پایین معاینه می شوند تا در زمان طلایی، درمان آنان بیشترین تاثیر گذاری را داشته باشد.
معاون توانبخشی اداره كل بهزستی استان مركزی خاطرنشان كرد: سیاست بهزیستی در دو سال اخیر به سمت توانمند سازی معلولان سوق داده شده است و برنامه ها برای طول زمانی یك روزه و یك ساله طراحی نمی شود بلكه با تامین زیرساخت ها در بلند مدت در نظر گرفته می شود.
وی، مشاركت تشكل های مردمی در همراهی معلولان را فعالانه دانست و افزود: هفت هزار پرونده در حوزه توانبخشی به 50 تشكل غیردولتی سپرده شده است.
وی، یكی از عمده مشكلات معلولان جسمی و حركتی را تردد در فضای شهری عنوان كرد و افزود: مناسب سازی مبلمان شهری برای این افراد ضروری است تا بتوانند از امكاناتی كه جامعه برای سایر اقشار فراهم كرده است، بهره مند شوند.
وی گفت: اگر جامعه به دنبال توانمند سازی معلولان است باید زیرساخت های لازم برای بكارگیری از این فرصت را فراهم كند در غیر این صورت نه تنها مشكلی حل نشده، بلكه بر مشكلات آنان افزوده خواهد شد.
معاون توانبخشی اداره كل بهزیستی استان مركزی با بیان اینكه، ایران عضو كنوانسیون بین المللی حمایت از معلولان است و قوانین بالا دستی كمك شایانی به حل مشكلات معلولان می كند، افزود: تصویب قانون حمایت از معلولان بهترین گزینه در رفع نیازهای این قشراست و كاهش مشكلات معلولان با حمایت واقعی از آنان در قالب اجرای قانون و بستر سازی اجتماعی محقق می شود.
ونایی افزود: كانال ورود معلولان به بهزیستی شامل چرخه ای از اقدامات كمیسیون شناسایی معلولان، بازبینی براساس نیاز، تكمیل فرم مربوطه، مددكاری و سپس در صورت لزوم ارجاع به بخش درمانی و حمایتی است.
وی مشكلات عمده معلولان را بیكاری و موانع معماری و ازدواج عنوان كرد و گفت: فقدان نگاه علمی به توانایی مددجویان معلول باعث می شود دایره مشكلات آنان گسترش و باور توانایی آنان كمرنگ شود.
وی گفت: بهزیستی به عنوان نهاد حمایتی در ایجاد مشاغل خانگی با كمك در پرداخت تسهیلات بانكی به مبلغ 50 میلیون ریال قدم های خوبی برای مددجویان معلول برداشته است.
وی با بیان اینكه، در حوزه اشتغال خانگی ویژه معلولان 300 شغل تعریف شده، افزود: قالی بافی از آن نوع مشاغل خانگی است كه افراد معلول توانسته اند در آن خوش بدرخشند و به لحاظ بنیه مالی و فعالیت های اقتصادی استقلال یابند.
وی، تسهیلات فنی و حرفه ای برای معلولان را یادآور شد و افزود: مهارت آموزان فنی و حرفه ای می توانند تا سقف 150 میلیون ریال وام دریافت كنند كه در سال آتی تكمیل و میزان آن افزایش می یابد.
وی، ضرورت باور پذیری معلولان را یادآور شد و افزود: در قدم اول معلولان با توجه به نوع نقص جسمانی باید بپذیرند باوجود معلولیت دارای توانایی خاص دیگر هستند كه باید پرورده شود و خانواده در این بین بهترین نقش را ایفا می كند.
ونایی اظهار كرد: بزرگترین آسیبی كه معلولان از ناحیه جامعه متحمل می شوند نگاه ترحم آمیز است و دلسوزی بدترین زجری است كه به آنان وارد می شود بنابراین باید با تامین زیرساخت ها و برابری فرصت از ضایع كردن حقوق آنان جلوگیری شودو از دلسوزی بی مورد پرهیز كرد.
معاون توانبخشی اداره كل بهزیستی استان مركزی ادامه داد: مسئولان برای بهبود رفاه اجتماعی معلولان تصمیم های ریشه ای و مفید اتخاذ كنند هرچند در این مسیر قدم هایی برداشته شده ولی نیازمند تغییر نگاه و فرهنگ سازی مبتنی بر توانمندسازی معلولان است.
ونایی افزود: جداسازی معلول از جامعه تفكری اشتباه است و معلولان با بستر سازی اجتماعی می توانند به خودكفایی رسیده و بار كمك سازمان های حمایتی را كاهش دهند.
وی، اجرا نشدن قانون استخدام سه درصد معلولان در دستگاه های دولتی را یادآور شد و اظهار كرد: اجرای این قانون نیازمند حمایت نمایندگان مجلس است تا از تضییع حقوق این افراد جلوگیری به عمل آید.
وی گفت: مشكل عمده معلولان برای حضور در جامعه تردد در فضای شهری است كه قانون حمایت مدنی از سال 84 آغاز شده و در یكی دو سال اخیر با پیگیرهای انجام شده 44 درصد از معابر و مكان های تردد معلولان در اراك مناسب سازی شده است ولی كافی نیست.
وی ادامه داد: مناسب سازی، فقط منحصر به ساخت رمپ نیست بلكه داشتن شیب استاندارد در اولویت است تا معلول بدون كمك از دیگران بتواند به مكان های مختلف ورود و خروج داشته باشد.
ونایی افزود: استان مركزی ششمین استان در سطح كشور است كه در مناسب سازی فضای تردد معلولان اقدامات خوبی انجام داده و در این زمینه الگوی موفقی برای سایر استان ها است.
وی، مناسب سازی را در سایه تلاش كمیته های فرعی در شهرستان ها با حمایت بهزیستی و ارگان هایی نظیر صدا و سیما، بنیاد شهید و امور ایثارگران و استانداری در قالب یك كمیته عنوان كرد كه با انجام فعالیت اجرایی و فرهنگ سازی به این روند كمك شایانی كرده اند.
وی مناسب سازی فضای تردد معلولان را نماد بارزی از صیانت حقوق شهروندی برشمرد و افزود: ساخت معابر و پل هایی متناظر با بهره گیری از دانش فنی - مهندسی كمك خوبی برای سهولت در رفت وآمد معلولان است.
وی، فقدان فرهنگ رعایت حقوق معلولان را یادآور شد و افزود: با وجود نصب علایم عبور و مرور ویژه معلولان، برخی افراد و حتی برخی دستگاه ها قانون شكنی كرده و با ایجاد مانع در این اماكن محدودیت استفاده از توانجویان از این امكانات را رقم می زنند.
معاون توانبخشی اداره كل بهزیستی استان مركزی گفت: معلولان به سبب وضعیت فیزیولوژی بدن نیازمند تردد در مسیرهای ایمن هستند كه در صورت فقدان این مهم، امكان بروز آسیب افزایش یافته و فعالیت كاری بهزیستی مضاعف می شود.
ونایی، لزوم تسهیل در رفت آمد با وسایل نقلیه نظیر هواپیما، قطار و اتوبوس برای معلولان را یادآورشد و گفت: این قبیل افراد نیز همانند اعضای جامعه باید بتوانند از تمامی امكانات موجود استفاده كنند و نقص عضو نباید آنان را از دریافت امكانات شهری محروم سازد.
وی درباره وضعیت بیمه معلولان نیز گفت: 12 هزار معلول استان مركزی زیر چتر حمایت درمانی قرا دارند و ضروری است با توجه به هزینه بالای درمان معلولان، بیمه تكمیلی و آتیه آنان فعال و توسعه پیدا كند.
وی اظهار كرد: یكی از ضعف های قانونی جامعه معلولان، حق پرستاری ازافراد ضایعه نخاعی است كه با وجود نیاز به پرستاری در معلولیت هایی نظیر MS هزینه آن نظیر جانبازان لحاظ نشده و نیاز است كه مجلس شورای اسلامی برای حل این خلاء قانونی چاره ای بیندیشد.
معاون توانبخشی اداره كل بهزیستی استان مركزی گفت: معلولان این استان با شركت در مسابقات پارالمپیك موفق شده اند مقام های متعددی را كسب كنند كه این موفقیت ها نشانه باورپذیری توانمندی آنان، با وجود داشتن نقص عضو است.
ونایی، كسب رتبه برترمعلولان در مهارت آموزی را از افتخارات استان مركزی برشمرد كه با وجود كمبود ها و كاستی ها، موفق به كسب عناوینی شدند كه افراد سالم كمتر به آن دست پیدا می كنند.
وی، برگزاری جشنواره تئاتر منطقه ای ویژه معلولان استانهای تهران، اصفهان، قم، البرز و چهارمحال و بختیاری و مركزی كه اسفند ماه امسال در این استان مركزی برگزار می شود را یادآورشد و و افزود: هدف از برگزاری این جشنواره برابرسازی فرصت ها درعرصه های اجتماعی، آموزشی، فرهنگی و هنری و ارتقای سطح آگاهی عمومی و تغییر نگرش منفی نسبت به افراد دارای معلولیت و كمك به مشاركت، پیشگیری و توانمندسازی این افراد است.
معاون توانبخشی اداره كل بهزیستی استان مركزی گفت: این جشنواره در دوره گذشته در اصفهان برگزار شد و تنها 40 اثر به دبیرخانه آن ارسال شد اما دبیرخانه استان مركزی تاكنون 100 اثر نمایشی از معلولان دریافت كرده است.
ونایی، بروز 90 درصد ضایعات نخاعی را به علت مناسب نبودن جادها، فقدان استفاده از موانع استاندارد و رعایت نكردن قوانین راهنمایی و رانندگی عنوان كرد كه سرریز این مشكلات به بهزستی ختم می شود.
وی افزود: صنعتی شدن جوامع دامنه شمول آسیب های اجتماعی را افزایش داده، اما امكانات در این راستا رشد نیافته و مسئولیت اجتماعی كاهش یافته است.
وی، نقص در ارائه خدمات سایر دستگاه ها را یادآور شد و افزود: برخی نهادها با انجام ضعف در حوزه فعالیت خود، منجر به بروز مشكلاتی برای مردم و در نتیجه ایجاد معلولیت در جامعه می شوند اما هیچ سازوكاری برای ممانعت از این روند تعریف نشده است.
ونایی عنوان كرد: یكی از چالش های مهم در بهزیستی استان مركزی در حوزه معلولیت ها مربوط به بیماران اعصاب و روان و معتادانی است كه مواد صنعتی مصرف می كنند و آماری كه اینك وجود دارد دو هزار و 700 مراجعه درمانی در این حوزه بوده كه به 700 نفر خدمات ارائه می شود.
وی توضیح داد: معضلات این چنینی و همچنین معلولیت های ناشی از تصادف محصول غفلت هایی است كه در سایر بخش ها اتفاق می افتد اما بار آن با خدمات به معلولین بر دوش بهزیستی است و برای جبران آن باید مسئولیت اجتماعی در حوزه های مختلف ارتقاء یابد زیرا بهزیستی با تعدد ماموریت و اعتبارات قطره چكانی از عهده همه این موضوعات به تنهایی برنمی آید .
وی عنوان كرد: با این حال به منظور بهداشت روانی معلولان خدمات اعطای ویلچر الكترونیكی آغاز شده و مسیرهای تردد برای نابینایان در دو خیابان اراك انجام گرفته و به طور كل در حوزه كمك هزینه های توانبخشی اعتبارات امسال دو برابر شده و با حساسیت مسایل دنبال می شود.

*** ضرورت حمایت قانونی از معلولان
مدیرعامل انجمن معلولان استان مركزی نیزبر ضرورت حمایت قانونی از این قشر تاكید كرد و گفت: انتظار است كه در دولت تدبیر و امید مسئولان استانی و كشوری معلولان را ببینند و به خواسته های به حق آنان با اجرای قانون و حمایت اصولی پاسخ دهند.
مصطفی چقایی عنوان كرد: اصلی ترین معضل و مشكل معلولان كه در راس هرم نیاز های این قشر قرار دارد موضوع اشتغال و داشتن منبع درآمد مستقل برای تامین هزینه های درمانی و زندگی روزانه است.
وی افزود: در صورتی كه تمهیدات لازم برای اشتغال پایدار معلولان اندیشیده شود، باقی نیازها شامل بیمه، بازنشستگی، ازدواج و هزینه درمان به خودی خود رفع خواهد شد.
وی، تردد معلولان در سطح شهر و فقدان زیرساختهای لازم را از دیگر مشكلات این افراد عنوان و توضیح داد: معلولان در طیف های مختلف جسمی و حركتی برای رفت و آمد نیاز به وسایل حمل و نقل مناسب دارند كه تامین این وسایل نیازمند همكاری مسئولان ذیربط است.
چقایی با بیان اینكه، تردد ایمن و سهل معلولان با خودروهای ویژه و یا اتوبوس های مناسب سازی شده می تواند سفرهای درون و برون شهری را آسان كند، توضیح داد: پیگیر استفاده سه دستگاه اتوبوس ایمن ویژه معلولان استان با همكاری ارگان ها و دستگاه های استان هستیم كه این مهم همچنان بلاتكلیف است.
وی افزود: برای كمك به اشتغال معلولان كارگاهی طراحی و ساخته شده كه با 80 تا 90 درصد پیشرفت فیزیكی ظرفیت اشتغال برای 50 معلول را فراهم كره است كه با راه اندازی این كارگاه در 22 بهمن ماه امسال برای جابه جایی معلولان داشتن وسیله حمل و نقل مناسب ضروری است.
وی گفت: والدین به علت كهولت سن توانایی مراقبت از فرزندان معلول خود را ندارند و ادامه زندگی این افراد در نهایت به آسایشگاه ختم می شود و راهكار ساماندهی به این مشكل، قرار گرفتن در خدمات حمایتی تامین اجتماعی با كمترین تعرفه است.
مدیرعامل انجمن معلولان استان مركزی گفت: جای خوشحالی خواهد بود كه مسئولان در برنامه ششم توسعه بیمه معلولان را مورد توجه قرار داده و منابع مالی آن را از ستاد هدفمندسازی یارانه ها تامین كنند چرا كه این امر در حال حاضر نیز توانسته بسیاری از مشكلات معلولان را حل كند.
چقایی افزود: در مناسب سازی مبلمان شهری در حق معلولان احجاف شده است و این افراد به علت عارضه و نقص در اعضای بدن نمی توانند به سهولت در پارك، كتابخانه، دانشگاه و مراكز درمانی حضورپیدا كنند و نیازهای خود را رفع كنند.
وی افزود: برای حل این مشكل پیشنهادی به مجموعه فنی استانداری مركزی شده تا همانند اصفهان و شیراز مناسب سازی معابر شهری در ساختمان های عمومی اعمال شود تا معلولان بتوانند به تنهایی و بدون كمك از دیگران در فضای شهری تردد كنند.
وی ادامه داد: معلولان بهترین كارشناس فنی برای مناسب سازی معابر شهری هستند و باید برای استاندارد سازی فضای شهری از خود آنان كمك گرفته شود.
وی گفت: برای هموار سازی معابر ویژه معلولان هزینه های زیادی صرف می شود پس چه بهتر كه این هزینه منجر به ساخت معابری شود كه آنان نهایت استفاده را برده و رضایت داشته باشند.
چقایی افزود: برای رفع مشكل مسیر مناسب سازی شده بهتر است یك تیم اجرایی با حضور یك معلول در معاونت عمرانی استانداری تشكیل شود تا نسبت به این مهم در ساختمانهای عمومی اقدام شود.
وی اظهار كرد: استان مركزی قلب تولید صنعت واگن سازی كشور است و می طلبد واگن هایی خاص حمل مسافران معلول طراحی و ساخته شود تا این افراد در سفر با كمترین مشكل مواجه شوند.
وی با بیان اینكه در حمل و نقل معلولان در صورت قرار داشتن در یك محیط و فضای بسته به علت فشار امكان بروز مشكل وجود دارد، ادامه داد: در مواردی فقدان وسیله مناسب در حمل و نقل باعث شده تا از یك تخته پتو برای جابه جایی یك معلول در قطار استفاده شود كه این زیبنده وجدان انسانی نیست.
چقایی، اصلاح قوانین بیمه از كار افتادگی معلولان توسط نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی را یادآور شد و افزود: ضروری است برای رفاه حال معلولان در لایحه مربوط بازنگری شود و در كمیسیون مرتبط موارد تكمیلی بیمه این قشر لحاظ و ضمانت اجرایی پیدا كند.
وی گفت: معلولان به علت وضعیت جسمانی به درمان های مختلف نیاز دارند و ضروری است بیمه طلایی برای آنان منظور و در این زمینه صندوقی تشكیل تا در كلان كشور مشكلات این افراد برطرف شود.
وی پیشنهاد داد: صندوق ویژه معلولان توسط نمایندگان مجلس در نظر گرفته شود تا با حق اشتراك مناسب نیاز جامعه معلولان از اعتبار صندوق رفع و با حمایت و مشاركت مردم ساماندهی این افراد انجام شود.
دبیر ستاد پیگیری قوانین بیمه معلولان كل كشور عنوان كرد: معلولان به عنوان شهروند جمهوری اسلامی درخواست دارند قوانین تامین اجتماعی و بازنشستگی تغییر كند و یك معلول در روند درمانی حمایت كامل شود.
چقایی عنوان كرد: لایحه ای در كمیسیون اجتماعی دولت در حال نهایی شدن است و از نمایندگان مجلس درخواست داریم كه اگر این لایحه به مجلس رسید معلولان را در بحث بیمه یاری دهند.
وی عنوان كرد: طبق مصوبه سال 86 مجلس یك معلول برای بازنشستگی مشمول 20 سال كار و سن 45 سال برای زنان و 50 سال برای مردان است و با توجه به محدودیت جسمی و حركتی معلولان باید این امر اصلاح شود.
وی اظهار كرد: نیاز است معلولان در سطح كلان بیمه طلایی داشته باشند و همانند صندوق های بین المللی موجود در بسیاری از كشورها كه برای افراد آسیب دیده از جنگ صندوق حمایتی دارند ، ایران نیز صندوقی در كلان كشوری ایجاد كند تا مشكلات این قشر هدفمند و ریشه ای حل شود.
وی عنوان كرد: مستمری ها باید به سمت بیمه های كارآمد سوق یابد و از سوی دیگر حمایت های استغال و استقلال مالی از معلول بشود و به گونه ای عمل كنیم كه در سال های آتی افسوس نخوریم.

*** رفع مشكلات جسمی، روحی و اجتماعی معلولان نیازمند راهبردی دلسوزانه است
مدیرعامل انجمن نابینایان و كم بینایان استان مركزی نیزرفع مشكلات جسمی، روحی و اجتماعی معلولان را نیازمند راهبردی دلسوزانه دانست و گفت: موسسه نابینایان از سال 70 فعالیت خود را آغاز كرد و تا سال 91 از داشتن مكان بی بهره بود كه با همكاری مدیركل بهزیستی استان مشكل مكان حل شده است.
ابوالفضل مولایی با بیان اینكه انجمن نابینایان با فعالیت های مستمر و پیگری درون بخشی برای 600 معلول پرونده تشكیل داده، اظهار كرد: این انجمن كوشیده برای كمك به كاهش مشكلات این افراد ارتباط علمی با مراكز پژوهشی و دانشگاهی استان برقرار كند و در این زمینه هشت پایان نامه دانشجویی در زمینه روانشناسی بالینی و تربیت بدنی تهیه شده است.
وی افزود: در حالی كه 60 تا 70 درصد اطلاعات ذهنی هر فرد از راه چشم تامین می شود در زمینه حرفه آموزی و اشتغال معلولان نابینا و كم بینا همكاری خوبی با مراكز فنی و حرفه ای انجام شده و تمامی این جامعه هدف موفق به كسب یك مدرك مهارتی شده اند.
وی با بیان اینكه افراد دارای مدرك فنی و حرفه ای توانسته اند تسهیلات دریافت كنند، گفت: معلولان این موسسه تسهیلاتی را كه در قالب مهارت آموزی فنی و حرفه ای دریافت كرده اند با به كارگیری درست صرف توسعه مهارتی و فعالیت اجتماعی كرده اند.
مدیرعامل انجمن نابینایان و كم بینایان استان مركزی گفت: استفاده از سایر حس های خدادادی و پذیرش نقص عضو نیاز به فرهنگ سازی توسط رسانه ها، جراید و صدا و سیما دارد تا با انتشار و بازتاب فعالیت های اجتماعی، حس ترحم را در باورها و دیدگاه اذهان آحاد مردم بزداید.
مولایی اظهار كرد: معلولان باید فرصت یابند تا استعدادهای خلاق هنری و فكری خود را رشد داده و آن را نه تنها برای منافع خود، بلكه برای غنی‌سازی جامعه به كار گیرند.
وی خواستار تضمین امكان مشاركت معلولان در فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی شد و گفت: تهیه وسایل كمك ارتباطی ناشنوایان، منابع و مطالب علمی به خط بریل یا نوارهای صوتی برای معلولانی كه دچار اختلالات بینایی هستند، ضروری است.

*** فرصت سازی برابر برای معلولان بهترین خدمت به این قشراست
عضو هیات مدیره جامعه معلولان استان مركزی نیز در این میزگرد گفت: فرصت سازی برابر برای معلولان بهترین خدمت به این قشر است.
سیمین قاسمی افزود: معلولان نیاز به ترحم ندارند و اگر ظرفیت های قانونی برای آنان بارور شود و این قشر بتوانند خود را باور كنند ، بهبود رفاه و معیشت آنان توسط خودشان رقم می خورد.
وی عنوان كرد: آموزش های فنی و حرفه ای رایگان به معلولان بهترین خدمت به آنان است چرا كه به جای گرفتن ماهی؛ ماهی گیری می اموزند و آرزوی ما معلولان این است كه كارگاه اشتغال در سایه حمایت مسئولان شكل بگیرد و این قشر بتوانند با فرصت های ایجاد شده استقلال داشته باشند.
قاسمی عنوان كرد: چرا هنوز برخی مسئولان سه درصد اشتغال را برای این قشر جدی نگرفته اند، باید نظارت ها در این حوزه جدی تر شود.
وی عنوان كرد: در دو سال اخیر اقدامات موثری در مناسب سازی انجام شده اما نگاه باید در این بخش تخصصی باشد و صرفا انجام فیزیكی این اقدامات لازم نیست بلكه كمیته مناسب سازی باید در استانداری ها و فرمانداری ها شكل گیرد .
مشاور در امور جامعه معلولین استان مركزی بیان كرد: اجتماع باید توانایی معلول را باور كند و ترحم و برنامه های كور و مقطعی دوای درد و مشكلات معلولان نیست بلكه فرهنگ سازی برای پذیرش معلول به عنوان یك شهروند و اجرای قوانین برای امكاناتی كه او برای هر كاری به كسی نیازی نداشته باشد و بتواند فعالیت هایش را مثل افراد عادی انجام دهد ، خواست این قشر است.
سیمین قاسمی كه خود یك معلول با شدت بالا است ، توضیح داد: مادامی كه فعالیت های روزمره كاری و علمی دارم به هیچ وجه به معلولیت نمی اندیشم و مشكلاتم از آنجا آغاز می شود كه با موانع معماری، مشكلات بیمه و سایر موضوعاتی كه به خاطر سهل انگاری در اجرای قانون رخ می نمایاند، مواجه می شوم.
وی عنوان كرد: باید به گونه ای جامعه به تكالیف قانونی خود در قبال معلولان عمل كند كه معلول در سایه توجه غیراحساسی و هدفمند به زندگی عادی برگردد .
وی عنوان كرد: می خواهم از تریبون این میزگرد از استاندار مركزی بخواهم از 12 آذر ماه امسال كه به عنوان روز جهانی معلولان نام دارد حركتی جدی را آغاز كند و با بخشنامه ای به ادارات بخواهد قوانین مربوط به معلولان اجرایی شود و با نظارت های مستمر در 12 آذرماه سال آتی ما شاهد حركت رو به جلو در زدودن مشكلات معلولان باشیم.
كارشناس بهزیستی استان مركزی عنوان كرد: مسایل زمین مانده معلولان باید به مدد مردان دولت و در سایه قانون عملی شود و باید سرپنجه تدبیر و اراده را برای تحقق مطالبات به حق این قشر به كار بگیریم .
وی خاطرنشان كرد: به كارگماری مدیران دردآشنا است كه می تواند مشكلات معلولان را سامان دهد كه به حق درحال حاضر به مدد دولت تدبیر و امید این مهم در بهزیستی استان عملی شده است.
قاسمی افزود: برای ایجاد باور عمومی لازم است معلولان به صورت خودجوش حركت هایی را آغاز كنند، هرچند حركت ها و فعالیت هایی شروع شده ولی با توجه به گستردگی مشكلات كافی نیست.
وی اظهار كرد: ما پذیرفته ام كه معلولیت جزئی از وجودمان است و مشكلی نیست كه با اراده و توكل به خداوند از مسیر سنگلاخی معلولان برداشته نشود.
قاسمی گفت: بهزیستی با وجود حجم فعالیت و محدودیت اعتبارات به تنهایی نمی تواند پاسخگوی مراجعان متعدد باشد و لازمه موفقیت این است كه همه دستگاهها همكاری كنند و حمایت مجموعه دوایر و نهادهای دولتی است از بهزیستی ضرروی است.
وی اظهار كرد: معلولان نیاز به انرژی مثبت و باور به توانایی خود دارند تا به خاطر داشتن نقص در فیزیولوژی بدن در مقابل سدهای متعدد خم نشوند و با گذر از موانع به موفقیت های بزرگ امیدوار باشند.
قاسمی گفت: فاصله یك انسان سالم با معلولیت یك لحظه است و هر انسانی با وجود حوادث و بروز انواع بیماریها می تواند به آمار معلولان اضافه شود.
وی، اجرای ضعیف قانون حمایت از معلولان را یكی از مشكلات آنان برشمرد و اظهار كرد: نوك پیكان كمك به جامعه معلولان دستگاه و دوایر دولتی است ولی این مجموعه برای كمك محدودیت اعتبار دارد و نمی تواند نیازهای معلولان را تامین و همه را راضی نگه دارد.
وی اظهار كرد: ما باید با همكاری سازمانهای مردم نهاد كه به صورت خودجوش بر تصمیمات كلان كشور اثربخشی دارند فعالیت تشكل های مردمی را در راستای رفع مشكلات معلولان عملیاتی كنیم.
وی افزود: مناسب سازی و مبلمان شهری اراك سنتی است و در بیشتر معابر امكان تردد معلولان فراهم نیست و نیازمند اعتبار مناسب برای تغییر در اصلاح هندسی معابر وجود دارد.
قاسمی گفت: معلولان نیازمند حمایت جدی و سریع مسئولان متولی هستند تا در كنار مدیریت شایسته آنان؛ مشكلات ریز و درشت فرا روی این افراد هرچند به شكل كامل حل شدنی نیست حداقل كاهش پیدا كند.
وی افزود: به نظر من معلولان ما خصوصا نخبگان و تحصیل كرده های آنان، خیلی ظرفیت كارهای ابتكاری دارند و اگر فرصت لازم را به دست آورند، برای جامعه مفید واقع می شوند.
قاسمی توضیح داد: طبق قانو،ن صدا و سیما باید هفته ای دو ساعت برنامه به صورت رایگان برای معلولان اجرا كند و مسئولان این رسانه در استان باید در قبال اجرایی نشدن این قانون پاسخگو باشند.

*** مسئولیت پذیری اجتماعی راهكار حل مشكلات معلولان
دبیر خبر ایرنا در استان مركزی نیز در این میزگرد گفت: آگاهی در خصوص پیشگیری از معلولیت ها و احترام به حقوق معلولان در سال های اخیر به مدد رسانه ها وضعیت بهتری یافته اما تا شرایط ایده آل راه زیادی است .
مژگان حیدری افزود: دهه گذشته نگاه حاكم بر جامعه برای معلولان ترحم آمیز و حمایتی بود اما امروز گامی به جلو برداشته شده و خود معلولان خواستار اجرای قانون و پیگیر مطالباتشان هستند و این بهترین ظرفیت برای شتاب گیری حل مشكلات این قشر است.
وی اظهار كرد: شاید یكی از تكالیف مهم رسانه در برهه كنونی این باشد كه خیران ، صاحبان تولید و سرمایه را متوجه مسائل كلان معلولان كند و با سوق دادن حمایت مادی و معنوی آنها در ایجاد و تقویت زیرساخت های رفاهی و معیشتی، اشتغال و سایر نیازهای معلولان رسالت خود را در قبال این قشر تكمیل كند.
وی اظهار كرد: ارتقاء مسولیت اجتماعی تمامی بخش ها در قبال معلولان كلید گشاینده درهای بسته مشكلات است و رسانه می تواند با هدایتگری موثر افكار عمومی گفتمان حمایتگری واقعی از معلول و توانمندسازی ان را در جامعه نهادینه كند.
دبیر خبر خبرگزاری جمهوری اسلامی استان مركزی گفت: در سالهای گذشته دغدغه معلولان مستمری و امرار معاش روزانه بود اما با تغییر نگاه این دسته مشكلات كمرنگ شده و شكل دغدغه های معلولان تغییر پیدا كرده است.
حیدری افزود: خواسته معلولان در سالهای گذشته منحصر به سریال تكراری مشكلات و فقدان حمایت های مسئولان بود اما با رویكرد جدید و باور توانمندی، خواسته خود را با اشراف به قوانین و وضع موجود مطالبه می كنند و از مسئولان توضیح می خواهند.
وی گفت: برخی دیدگاه های اشتباه معلولان را به عنوان قشری قابل ترحم، فاقد توانمندی و موجوداتی مصرفی و سربار تلقی می كند و بهزیستی را تنها سازمان متولی حل مشكلات آنان می داند و وجود چنین نگرش های منفی حتی باعث آن می شود كه تلاش و همت بلند این افراد در عرصه های مختلف اجتماعی جامعه نادیده انگاشته شود.
حیدری با بیان اینكه، داشتن روحیه مطالبه گری جامعه را زنده و به رشد و توسعه در بسترهای مختلف رهنمون می سازد، اظهار كرد: جامعه معلولان برای دست یافتن به خواسته خود نیازمند تریبون است و ایرنا به عنوان رسانه مادر آمادگی دارد مشكلات، توانمندیها، نیازها و اشتغال آفرینی آنان را در قالب گزارش خبری و تصویری منتشر كند.
بهزیستی استان مركزی 65 هزار توانجو را به طور مستمر و غیرمستمر تحت پوشش خدمات حمایتی خود دارد.ك/4
6991/6013/6012
۰ نفر