وی در جریان سفرش به این دو كشور قراردادهایی به ارزش چندین میلیارد دلار با این دو كشور امضا كرد و در اجلاس چین ـ آفریقا حضور یافت كه 15 سال سابقه دارد و این بار، دومین نشست سران آن برگزار شده است.
رئیس جمهوری چین كه سال 2013 پس از رسیدن به این سمت فورا راهی آفریقا شد بار دیگر به این قاره سفر كرد تا نشان دهد روابط چین با قاره آفریقا هم راهبردی است و هم اینكه مناسبات طرفین هم برای كشورش و هم برای كشورهای آفریقایی مهم است و تبادلات انسانی میان طرفین هم در حال افزایش است.
به همین سبب «شی» در جریان همایش دو روزه سران چین و كشورهای آفریقایی در ژوهانسبورگ كه خود ریاست آن را به عهده داشت، گفت كه توسعه مناسبات و حراست از روابط دوستانه كه برای ملت چین و ملل آفریقایی با اهمیت است و این مساله مسئولیت سنگینی را بر دوش رهبران طرفین گذاشته است.
از جمله مهمترین دستاوردهای سفر وی به قاره سیاه این بود كه چین و آفریقای جنوبی 26 قرارداد همكاری امضا كردند كه ارزش آن شش میلیارد و 500 میلیون دلار برآورد شده است.
یكی از این قراردادها شامل ساخت دو نیروگاه برق هسته ای برای آفریقای جنوبی است كه شركت «فناوری برق هسته ای» چین و شركت «نسكا» آفریقای جنوبی آن را امضا كرده اند.
افزون بر این قرار شد شركت بیمه اعتباری صادراتی چین وامی به میزان دو میلیارد و 500 میلیون دلار در اختیار این كشور قرار دهد كه البته برای پرداخت های خرید تجهیزات از شركت های چینی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
گزارش ها نشان می دهد كه آفریقای جنوبی قصد ساخت نیروگاه های برق هسته ای دارد كه ارزش آنها تا 100 میلیارد دلار برآورد شده است.
چین قرار است یك شركت خودروسازی هم در آفریقای جنوبی تاسیس كند كه تا پایان سال 2017 میلادی تولیداتش به كشورهای دیگر آفریقا صادر می شود.
چین اعلام كرده است كه در جریان برنامه احیای راه ابریشم، قاره آفریقا برای این كشور اهمیت زیادی دارد و بسیاری از طرح های زیربنایی و راهسازی و جاده سازی و احداث خطوط ریلی در این قاره خواهد بود.
به همین سبب برای اجرای دستكم 10 طرح بسیار بزرگ و عمده در آفریقا رئیس جمهوری چین اعلام كرد كه كشورش در سه سال آینده 60 میلیارد دلار كمك مالی در اختیار این قاره قرار می دهد كه به صورت های مختلف از جمله وام و اعتبار خواهد بود.
توسعه منابع، افزایش تبادلات تجاری، ارتباطات بیشتر انسانی میان طرفین و همكاری در راستای رشد پایدار از موضوعاتی است كه رئیس جمهوری چین در جریان دیدارهای خود در آفریقا مورد بحث و تبادل نظر قرار داده است.
روابط دو كشور و همكاری های آنها پس از این سفر، بخش های مهمی را در بر می گیرد كه از كشاورزی گرفته تا خطوط ریلی، تجارت، بهداشت، پزشكی، امنیت، تبادلات انسانی، انرژی، سرمایه گذاری، امور مالی، بیمه، بانكی و بسیاری زمینه های دیگر حتی مبارزه با تروریسم و حفاظت از صلح را شامل می شود.
«شی جین پینگ» كه بسیاری از غربی ها می گویند كشورش چشم به منابع قاره سیاه دوخته است، گفت كه خلاف این اظهار نظرها، چین می كوشد تا به توسعه منابع طبیعی قاره آفریقا كمك كند تا نهایتا استانداردهای زندگی مردم این قاره ارتقا یابد.
«این ئویه» كارشناس مسائل آفریقا در چین می گوید كه این همایش برای طرفین اهمیت بالایی داشت زیرا سند منتشره در آن ترجمه ای از تازه ترین برنامه های دو كشور برای تقویت ساختار صنعتی آفریقا است.
رئیس جمهوری چین در جریان سخنرانی روز جمعه خود در این اجلاس و پیش از پایان سفرش به آفریقا تاكید كرد كه هدف، صنعتی كردن آفریقا با استفاده از تجربیات متقابل است.
این همایش با موضوع همكاری برد ـ برد و مشترك با حضور سران 13 كشور آفریقایی در ژوهانسبورگ برگزار شد.
روزنامه «گلوبال تایمز» چین می نویسد، در شرایطی كه آفریقا به سمت صنعتی شدن می رود و بسیاری از كشورهای آن در مسیر رشد صنعتی قرار می گیرند چین در حال انتقال ساختار خود از صادرات به سمت خدمات و مصرف بیشتر است و در راستای صنعتی شدن می تواند كمك های زیادی در اختیار آفریقا قرار دهد.
در واقع ساختار اقتصادی چین در حال تغییر است و این كشور می كوشد تا از این تغییر برای توسعه آفریقا هم بهره گرفته و از الگوهای قدیمی اقتصادی دور شده و راه های تازه و ابتكاری برای گسترش مناسبات طرفین پیدا كند كه طبیعتا یكی از بخش های آن استفاده بیشتر از منابع طبیعی آن قاره خواهد بود.
اگرچه چین در زمینه فنی و علمی پیشرو كشورهای دیگر نیست، اما الگوهایی در زمینه صنعتی شدن و توسعه فناوری دارد كه می تواند برای آفریقا كه خود با محدودیت های زیادی برای دستیابی به فناوری های توسعه یافته روبرو است مورد استفاده قرار گیرد.
آمارها نشان دهنده این موضوع است كه چین بزرگترین شریك تجاری قاره آفریقا است و ارزش تبادلات تجاری این كشور با این قاره از مرز 222 میلیارد دلار فراتر رفته است.
افزون بر این، آمارها حكایت از آن دارد كه سرمایه گذاری مستقیم چین در قاره آفریقا هم در 15 سال گذشته 37 درصد فزونی گرفته و به 32 میلیارد و 400 میلیون دلار تا پایان سال گذشته میلادی (2014) رسیده است.
چین در عین همكاری برای توسعه آفریقا، یكی از بزرگترین وارد كنندگان مواد خام از جمله نفت خام و دیگر محصولات انرژی و معدنی از آن قاره است.
چین و آفریقا از دیدگاه بسیاری از كشورهای غربی كه موافق توسعه روابط آنها نیستند، روابطی متوازن ندارند و پكن به دنبال تامین منافع خود در آن قاره است، اما برای چین این رابطه خلاف غربی ها اشكال استعماری ندارد و آنچه طرفین فعلا بر آن تاكید می كنند، مناسباتی نزدیك، برادرانه و دوستانه با ریشه های عمیق است.
آساق*231*1597**1545
پكن - ایرنا - «شی جین پینگ» رئیس جمهوری خلق چین در هفته ای كه گذشت با هدف ارتقای سطح روابط و شروع مرحله ای از همكاری های پیشرفته راهی دو كشور زیمبابوه و آفریقای جنوبی در قاره آفریقا شد.