یك هفته ای از خبر شیوع آنفلوانزا H1N1 در كشورمان می گذرد كه باعث مرگ چند تن از هموطنان شده است.
به گفته وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی بیماری آنفلوانزا از نوع H1N1 جزء آنفلوانزاهای فصلی در كشور است و هر سال مواردی از ابتلا و مرگ ناشی از این بیماری را در كشور داریم.
دكتر سید حسن هاشمی افزود: به نظر می رسد امسال تعداد موارد این بیماری نسبت به سال های گذشته اندكی افزایش یافته كه بخشی از آن به علت ورود اتباع بیگانه از كشورهای همسایه بخصوص همسایگان شرقی است.
*** تقویت سیستم ایمنی با تغذیه مناسب
مریم علیزاده كارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشكی هرمزگان به خبرنگار ایرنا گفت: ازمهمترین راه های پیشگیری ازابتلا به آنفلوانزا یا تخفیف عوارض آن، تقویت سیستم ایمنی بدن است و نیاز به یك برنامه غذایی صحیح داریم.
وی افزود: با توجه به فصل سرما و شیوع آنفلوانزا، پیشگیری و خود مراقبتی بهداشتی بهترین روش در برابر شیوع این بیماری است.
وی ادامه داد: بطور معمول كسانی بیشتر در معرض این بیماری هستند كه به دلایل مختلف سیستم ایمنی ضعیفی دارند مانند كودكان زیر پنج سال، افراد بالای 65 و زنان باردار كه نیازمند خود مراقبتی زیادی نسبت به سایر افرادهستند.
علیزاده با بیان اینكه برنامه صحیح غذایی می تواند از بروز بسیاری از بیماری ها پیشگیری كند ادامه داد:علاوه بر رعایت نكات بهداشتی برای پیشگیری از بیماری آنفلوانزا انتخاب مواد غذایی مناسب فصل سرما از راهكارهایی برای كاهش ابتلا به این بیماری به شمار می رود.
این كارشناس تغذیه با بیان اینكه مواد مغذی مختلفی در تقویت و بهبود عملكرد سیستم ایمنی موثرند هستند افزود:ویتامین C از مهمترین ویتامین هایی است كه نقش مهمی در كاهش سرما خوردگی و همچنین آنفلوانزا ایفا می كند.این ویتامین علاوه بر تقویت گلبول های سفید، سبب افزایش تعداد آنتی بادی های اینترفرون شده كه به سیستم دفاعی بدن كمك می كند.این ویتامین در گوجه فرنگی، مركبات، كیوی، توت فرنگی، سیب زمینی، فلفل و كلم ها یافت می شود.
وی ادامه داد: ویتامین D نیز با كمك در تولید عوامل ضد میكروبی، نقش اساسی در دفاع بدن در مقابل بیماری ها دارد.
علیزاده ادامه داد: ویتامین A نیز سیستم ایمنی بدن را تقویت می كند، اما میزان بالای این ویتامین می تواند سمی باشد بهتر است از منابع غذایی این ویتامین شامل هویج، كدوحلوایی، میوه ها و سبزی های رنگی استفاده شود.
وی اظهاركرد: روی ماده حیاتی برای سیستم ایمنی بدن و قادر است طول دوره سرماخوردگی را كوتاه تر و بهبود را تسریع كند؛ روی در گوشت قرمز، غذاهای دریایی، گوشت ماكیان، پنیر، ماست، لوبیای خشك، مغزها، غلات كامل، غلات صبحانه وجودد دارد.
علیزاده ادامه داد: مواد غذایی موجود در فصل سرما به طور طبیعی حاوی مواد مغذی هستند كه نقش موثرتر در پیشگیری از ابتلا به انفلوانزا دارند بنابر این توجه به مصرف میوه ها و سبزی های این فصل نكته كلیدی در درمان و پیشگیری از این بیماری است.
وی با اشاره به غذاهای محلی و بومی افزود :استفاده از انواع آش، سوپ و عدسی از جمله مواد مغذی برای تقویت سیستم ایمنی است.
علیزاده توصیه كرد استفاده مرتب از مایعات و استراحت و خواب مناسب و كنترل استرس نیز در پیشگیری از بیماری های مختلف از جمله آنفلوانزا و سرماخوردگی بسیار موثر است.
به گفته وی افرادی كه برنامه غذایی اصولی و مناسب دارند شدت سرما خوردگی و تعداد دفعات آن به مراتب كمتر، و دوره بیماری كوتاه تری دارند.
علیزاده توصیه كرد در كنترل آنفلوانزا رژیم غذایی مناسب، شستن مكرر دست ها، ورزش، استراحت و خواب كافی و واكسیناسیون مانع از ابتلا شده و در صورت ابتلا بهبود را سرعت می بخشد.
*** فرق آنفلوانزا با سرماخوردگی
كارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشكی هرمزگان با بیان اینكه علائم سرماخوردگی و آنفلوانزا در برخی موارد مشابه است، اظهار كرد: در آنفلوآنزا نوع ویروس واگیردار بوده و همراه با مشكلات تنفسی ، سردرد ، سرگیجه ، دردهای عضلانی ، استفراغ و مهمتر از همه تب بالای 38 درجه همراه است اما در سرما خوردگی علائم خفیف تر است.
علیزاده ادامه داد: سرما خوردگی عوارض كمتری دارد وبه راحتی قابل درمان است و به شدت بیماری آنفلوانزا خطرناك نیست.
*** انواع آنفلوانزا
آنفلوانزا سه نوع ویروس شامل نوع A، B و C دارد كه خطرناك ترین نوع آنها A است و هر سال تغییر شكل می دهد. به همین علت هر سال واكسن مطابق با میزان جهش ویروس و نوع آن تهیه می شود كه در ایران برای دو نوع A و B واكسن وجود دارد.
*** ایستگاه های سلامت و آگاهی بخشی در مبادی ورودی هرمزگان جانمایی می شود
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار هرمزگان ضمن تاكید بر مساله آموزش و اطلاع رسانی درخصوص بیماری آنفلوانزا H1N1 گفت: در همین راستا ایستگاه های سلامت و آگاهی بخشی در مبادی ورودی استان جانمایی می شود.
بهروز اكرمی اظهار داشت: به منظور گسترش آگاهی بخشی درخصوص این بیماری و همچنین كاهش ضریب شیوع آن در استان، بروشورهای سلامت و ماسك در فرودگاهها ، راه آهن ،پایانه های مسافربری و مبادی ورودی ، مساجد و باجه های مطبوعاتی تا پایان زمستان در هرمزگان توزیع می شود.
وی افزود: آموزش مربیان و رابطان بهداشتی مدارس و مهد كودكهای استان نیز در همین راستا در دستور كار قرارگرفته و مقرر شده در صورت مشاهده هر گونه موارد مشكوك هماهنگی های لازم صورت گیرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشكی هرمزگان نیز گفت: بخش هایی از بیمارستان های استان برای ایزوله كردن بیماران مشكوك به بیماری آنفلوانزا آماده است و كادر درمانی ویژه در این زمینه فعالیت می كنند.
دكتر محمد شكاری اظهارداشت: در هرمزگان داروهای ضد ویروسی و واكسن به اندازه كافی وجود دارد و در اختیار مراكز درمانی قرار گرفته و دور دوم اطلاع رسانی و اقدامات پیشگیرانه آموزشی علیه این نوع آنفلوانزا به صورت جدی در تمام شهرستان های هرمزگان در حال انجام است.
رئیس دانشگاه علوم پزشكی هرمزگان خواستار همكاری بیمارستان های نیروی انتظامی و سپاه پاسداران استان برای كنترل این بیماری شد.
*** افرادی عادی نیازی به تزریق واكسن آنفلوانزا ندارند
مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی هرمزگان ضمن تاكید بر اینكه افراد عادی نیازی به تزریق واكسن آنفلوانزا ندارند، گفت: تزریق این واكسن تنها برای گروه های آسیب پذیر توصیه می شود.
دكتر فاطمه نوروزیان دراین زمینه به ایرنا اظهارداشت: كودكان زیر دو سال، بیماران سرطانی، بیماران آسمی و قلبی، بیماران كلیوی، افراد بالای 65 سال و زنان باردار و افراد دارای نقص سیستم ایمنی از جمله گروه های آسیب پذیری هستند كه توصیه می شود این واكسن را دریافت كنند.
وی افزود: افراد عادی باید به منظور فراهم بودن این واكسن برای گروه های آسیب پذیر از مراجعه برای دریافت این واكسن به مراكز درمانی و داروخانه ها خودداری كنند.
وی خاطرنشان كرد: با توجه به پیگیری های صورت گرفته از سوی دانشگاه علوم پزشكی هرمزگان، از فردا یك هزارو 500 دز واكسن آنفلوانزا در مراكز درمانی دولتی و خصوصی استان توزیع می شود.
نوروزیان تصریح كرد: براساس آمار موجود 11 نفر در هرمزگان مشكوك به بیماری آنفلوانزا اچ وان ان وان می باشند كه هم اكنون نمونه گیری از بیماران صورت گرفته و منتظر اعلام نتایج هستیم.
مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی هرمزگان ضمن تاكید بر رعایت نكات بهداشتی از سوی مردم، گفت: افراد عادی نكات بهداشتی از جمله شست وشو مرتب دست ها، استفاده از ماسك در صورت قرار داشتن در محیطی كه افرادی با علایم سرماخوردگی حضور دارند و همچنین پرهیز از دیده بوسی و تماس با دست را به منظور پیشگیری از ابتلا به این بیماری رعایت كنند.
آنفلوانزا H1N1 یك بیماری حاد تنفسی و بشدت واگیردار است كه منشا آن در ابتدا خوكی بوده اما امروز بر اثر جهش ژنتیكی به راحتی از انسان به انسان دیگر سرایت می كند.
بدن درد شدید ، آبریزش بینی و سرفه های خشك از مهمترین علایم این بیماری می باشد و شست وشو مرتب دست ها از مهمترین راه های پیشگیری از ابتلا به آن است.
*** شاه كلیدهای مقابله با آنفلوانزا
ویروس آنفلوانزا مدت ها در هوا پخش می شود و از طریق بینی، دهان، دست دادن، عطسه، سرفه، حرف زدن و روبوسی قابل انتقال است بنابراین:
1- دست ها را به طور منظم با آب و صابون بشوییم
2- هنگام احوالپرسی از بوسیدن و دست دادن خودداری كنیم
3- از مالیدن و تماس دست آلوده با چشم ها، بینی و دهان خودداری كنیم
4- هنگام سرفه یا عطسه، بینی و دهان خود را با دستمال كاغذی بپوشانیم
5- دستمال استفاده شده را به طور مناسب دفع كنیم
6- اگر در خود علایم شبه آنفلوانزا دیدیم در منزل بمانیم و از حضور در مكان های عمومی پرهیز كنیم
7- درصورت مشاهده علایم شبه آنفلوانزا به پزشك مراجعه كنیم.ك/4
از فاطمه حسینی
7198/ 6048
بندرعباس- ایرنا- تغذیه از اصول اساسی حفظ سلامت است، به عقیده متخصصان تغذیه، برای مقابله با آنفلوانزا، مردم باید سیستم ایمنی بدن خود را تقویت كنند كه این مهم با تغذیه مناسب و سالم امكان پذیراست.