۲ دی ۱۳۹۴، ۱۳:۰۲
کد خبر: 81890984
T T
۰ نفر
هلمند كانون عملیات روانی و نبرد مسلحانه طالبان و نیروهای دولتی افغان

كابل - ایرنا - نبردی كه از 10 روز پیش میان نیروهای دولتی و طالبان در استان «هلمند» در جنوب افغانستان آغاز شده است، هر روز ابعاد تازه ای به خود می گیرد، هر دو طرف از وارد آوردن خسارات به طرف مقابل خبر می دهند و شواهد همچنین نشان می دهد كه عملیات روانی برای تضعیف طرفین درگیری، پا به پای درگیری های مسلحانه به پیش می رود.

ارتش افغانستان گفته است كه نیروهای ویژه را برای جلوگیری از سقوط استان هلمند به شهرستان «سنگین» یكی از مهمترین شهرستان های راهبردی این منطقه و یكی از كانون های اصلی درگیری اعزام كرده و وضعیت در این شهرستان تحت كنترل است. ارتش تاكید كرده كه اجازه سقوط «سنگین» را نمی دهد، در مقابل طالبان تاكید دارد پیروزی در هلمند نزدیك است.
«دولت وزیری» سخنگوی وزارت دفاع افغانستان دو روز قبل در یك مصاحبه مطبوعاتی مشترك با سخنگوی وزارت كشور گفت كه به زودی شرایط در هلمند تغییر می كند، اما «خالد خالد» یك فعال مدنی ساكن هلمند در گفت و گویی با «طلوع نیوز» خطاب به وی گفت: حقایق را به مردم بگوید و به شرایط وخیم هلمند اعتراف كند.
وزارت دفاع افغانستان اعلام كرده است كه بیش از 200 نفر از نیروهای طالبان را در مدت كمتر از یك هفته در هلمند و سایر استان های این كشور كشته و چندین نفر را بازداشت كرده است. طالبان نیز می گوید در این مدت، برخی از شهرستان های استان هلمند از جمله «نوزاد» و «خانشین» را تصرف كرده و تسلیحات و تجهیزات دولتی را به غنیمت گرفته است.
«محمد جان رسولیار» معاون استاندار هلمند، روز یكشنبه این هفته با ارسال نامه ای به رئیس جمهوری تاكید كرد كه شرایط امنیتی در هلمند بسیار وخیم است و اغلب شهرستان های استان در محاصره مخالفان مسلح قرار گرفته و بیش از 90 نفر از نظامیان افغان، فقط در دو روز در درگیری با گروه طالبان كشته شده اند. «میرزا خان رحیمی» استاندار هلمند البته سخنان معاون خود را رد كرد و نظرات ارتش و وزارت دفاع را تكرار كرد كه اوضاع در این استان تحت كنترل است.
شواهد نشان می دهد كه طالبان تهاجم گسترده ای را برای تصرف استان هلمند تدارك دیده است و اعزام 30 نفر از نظامیان نیروی هوایی انگلیس و 60 نفر از نظامیان نیروی زمینی این كشور به هلمند و حضور دوباره نیروهای آمریكایی در نبردها حاكی از پیشروی های طالبان و در آستانه سقوط قرار گرفتن این استان راهبردی است.
كمتر از 12 هزار نفر از نیروهای كشورهای عضو ناتو در افغانستان حضور دارند كه 9 هزار و 800 نفر از آنان نیروهای آمریكایی هستند.
وزارت دفاع انگلیس تایید كرده است كه 90 نفر از نیروهای نظامی خود را پس از آغاز نبردها در هلمند به این استان اعزام كرده است، اما افزوده است كه آنان در نبردها شركت نمی كنند.
«بارك اوباما» رئیس جمهوری آمریكا نیز پس از آنكه باقی ماندن نظامیانش را تا پایان سال 2016 میلادی تمدید كرد، گفت كه «نظامیان آمریكایی در ماموریت های نظامی وارد نخواهند شد و فقط به آموزش و تعلیم نیروهای امنیتی افغان می پردازند».
«ریچارد كیمپ» فرمانده پیشین نیروهای انگلیسی در افغانستان پیشتر گفته بود كه ما این كشور را زود ترك كردیم و در خارج كردن نیروهای خود از افغانستان عجله كردیم. «ریچارد ستریفیلد» یك نظامی انگلیس كه هفت ماه در هلمند بوده است، می گوید كه «بسیار مایوس كننده خواهد بود كه هلمند یكبار دیگر در كنترل طالبان قرار بگیرد».
هلمند بزرگترین استان افغانستان است و به دلیل بزرگی و منابع آب، در میان مردم این كشور مشهور است كه هلمند یك سوم از موجودیت افغانستان را تشكیل می دهد و به دلیل همجواری با قندهار پایگاه اصلی طالبان و زادگاه رهبران و سران این گروه از جمله ملا «محمد عمر» رهبر پیشین طالبان و «اختر محمد منصور»، جانشین وی نیز از اهمیت برخوردار است.
منابع دولتی در افغانستان با وجود آنكه سقوط برخی از شهرستان های استان هلمند را تایید نكرده اند، اما موضع شفافی در خصوص محاصره نیروهای دولتی توسط طالبان، اتخاذ نكرده اند و آگاهان نظامی و سیاسی می گویند به دلیل مناسب بودن منطقه برای جنگ های چریكی، در صورت سقوط هلمند، امكان بازپس گیری آن، وجود ندارد و هلمند، قندوز نیست.
این آگاهان تاكید می كنند كه شهرستان «گرشگ» دارای یك موقعیت راهبردی است و شهر «سنگین» نیز در محاصره نیروهای طالبان قرار دارد و چنانچه «سنگین» سقوط كند، شاهد سقوط فوری «گرشگ» خواهیم بود و در آن صورت، وضعیت خیلی پیجیده تر خواهد شد.
شورای ولایتی هلمند می گوید كه طالبان، حملات گسترده ای را برای تصرف هلمند آغاز كرده است و شماری از شهرستان های این استان با خطر سقوط مواجه است و هر لحظه ممكن است هلمند در تصرف مخالفان مسلح دولت قرار گیرد.
«كریم اتل» رئیس شورای ولایتی هلمند نیز گفته بود كه اكنون در پنج شهرستان و یك منطقه از شهر لشكرگاه، مركز استان هلمند جنگ ادامه دارد و این درگیری ها روز به روز سنگین تر می شود.
«مراد علی مراد» معاون رئیس ستاد مشترك ارتش افغانستان نیز به مردم اطمینان داد از روز سه شنبه شدت نبردها در سنگین كاهش یافته و اوضاع تحت كنترل قرار داد.
سخنان طالبان و منابع دولتی در افغانستان نشان می دهد كه هر كدام از طرفین برای عملیات روانی و جنگ تبلیغاتی در هلمند حساب ویژه ای باز كرده اند و به نظر می رسد سرنوشت جنگ بیش از آن كه در میدان های نبرد مشخص شود، در مهارت و توانمندی در استفاده از عملیات روانی، تعیین خواهد شد.
آساق*1610**1545