به گزارش ايرنا يدالله موحد روز يكشنبه در نشست هم انديشي اصحاب رسانه با رئيس كل دادگستري استان و مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان كرمان پيرامون برگزاري انتخابات و جرائم و تخلفات انتخاباتي افزود: رسانه و انتخابات دو ركن مهم از اركان نظام مردمسالاري ديني هستند كه هر كدام از آنها از ديگري متاثر است.
وي حضور حداكثري مردم در انتخابات را نتيجه فعاليت و تلاش رسانه هاي جمعي دانست و تاكيد كرد: برآيند انتخابات در آزادي قلم و بيان تاثير شگرفي دارد.
*تبيين نقش رسانه ها در حوزه انتخابات
رئيس ستاد پيشگيري از جرائم انتخاباتي استان كرمان در تشريح نقش رسانه ها در انتخابات، عنوان كرد: واقعيت اين است كه برگزاري يك انتخابات باشكوه بدون حضور و فعاليت رسانه هاي جمعي غير قابل تصور است.
موحد با بيان اينكه رسانه ها در انتخابات نقش چند بعدي را بر عهده دارند ادامه داد: اولين و مهمترين نقش رسانه ها در حوزه انتخابات، اطلاع رساني و تبيين اهميت انتخابات و نهادي كه در نتيجه انتخابات شكل مي گيرد، است كه زمينه و بستر مشاركت و حضور حداكثري مردم در انتخابات را فراهم مي كند و در عين حال با جريانات مشاركت ستيز بيگانگان مقابله مي كند.
وي اظهار كرد: رسانه ها در جامعه فرهنگ قانون مداري را تقويت و ترويج مي كنند زيرا ما اصل برگزاري انتخابات را در قانون داريم و رسانه ها در نهادينه كردن اين امر نقش مهمي دارند.
وي گفت: شفاف سازي فرايند برگزاري انتخابات به منظور اعتماد سازي بين مردم يكي ديگر از وظايف رسانه هاست كه اصلي مهم در ايجاد زمينه حضور هرچه بيشتر مردم در انتخابات به شمار مي رود.
موحد تصريح كرد: اصل رقابت انتخاباتي در فضاي رسانه اي محقق مي شود و نقطه اوج اين رقابت در فضاي رسانه اي اعم از رسانه هاي مكتوب و مجازي است.
وي بيان كرد: اصحاب رسانه فضائل و ارزش هاي اخلاقي انتخابات را تبيين كرده و ضمن حراست از اين فضايل، با بداخلاقي هاي انتخاباتي نيز مقابله مي كنند.
رئيس كل دادگستري استان كرمان گفت: رسانه ها در شناخت داوطلبان چه به منظور شناخت توانمندي هاي داوطلبان و نيز تبيين شاخص هاي داوطلب اصلح به مردم كمك و در عين حال با عوام فريبي و وعده هاي موهوم و فريب دهنده مقابله مي كنند.
وي افزود: اميد آفريني و ايجاد آرامش رواني در جامعه، پيشگيري از التهابات خطرناك، دعوت همه به رقابت سالم و قانونمند، تقويت وحدت و انسجام ملي و حركت در چارچوب مصالح و منافع عمومي كشور مهمترين نقش رسانه ها در فضاي انتخابات است.
*انتظارات دستگاه قضايي از رسانه ها
موحد به انتظارات و توقعات دستگاه قضايي در مقام پيشگيري از جرايم و تخلفات انتخاباتي اشاره و بيان كرد: احترام به قوانين و مقررات انتخاباتي، اهتمام به آموزش و رشد آگاهي عمومي در زمينه انتخابات و لوازم آن و تشويق مردم به حضور در انتخابات و ترويج اصول و ارزش هاي اخلاقي انتخابات از جمله اين انتظارات است.
وي ادامه داد: به كارگيري ادبيات صادقانه، وحدت بخش، اميدواركننده و نشاط آور درعرصه انتخابات يكي ديگر از انتظارات دستگاه قضايي از رسانه هاست.
وي اظهار كرد: فراهم سازي زمينه بدون تبعيض براي تبليغات همه نامزدها و جريانات انتخاباتي، رعايت قوانين ناظر بر آرامش و نظم عمومي، پرهيز از هرگونه فضاسازي كاذب و التهاب آفرين، ترويج نگاه وظيفه گرايانه و قانونمدار به تبليغات انتخاباتي و پرهيز از نگاه كاسب كارانه در اين زمينه از ديگر موارد مورد تاكيد در حوزه رسانه در فضاي انتخاباتي است.
رئيس كل دادگستري استان كرمان، حمايت معقول و اخلاقي رسانه ها از جريان متبوع خود را مورد تاكيد قرار داد و گفت: رسانه ها بايد به صورت جدي از تخريب ساير كانديداها نيز خودداري كنند.
وي احترام به ارزش ها و دستاوردهاي انقلاب اسلامي را مورد تاكيد قرار داد و افزود: پرهيز از انتشار مطالب موهن درباره افراد حقيقي و حقوقي، پرهيز از فريب افكار عمومي و اجتناب از تحريك تعصبات قومي، قبيله اي، مذهبي، صنفي، گروهي و محلي از ديگر مواردي است كه بايد به صورت جدي مورد توجه رسانه ها باشد.
وي تصريح كرد: كمك به نقد منصفانه و مشفقانه درباره عملكرد اركان انتخابات و دوري از هرگونه اعتماد به گزارشات و القائات بيگانگان و معاندان نظام مقدس جمهوري اسلامي نيز بايد همواره مد نظر باشد.
*تشريح جرائم مطبوعاتي در حوزه انتخابات
رئيس ستاد پيشگيري از جرائم انتخاباتي گفت: در مجموع 28 عنوان جزايي در قانون مطبوعات پيش بيني شده است.
موحد ادامه داد: انتشار هرگونه مطلبي كه مردم را به عدم شركت در انتخابات ترغيب كند، جرم است و مستوجب مجازات خواهد بود.
وي گفت: هر گونه ادعاي غير واقع مبني بر توقف انتخابات و دعوت به تجمع اعتراض آميز، اعتصاب، تحصن و هر اقدامي كه به نحوي موجب اخلال در امر انتخابات شود، جرم است.
وي تاكيد كرد: انتشار و تبليغ علائم تحريم انتخابات گروه هاي ضد انقلاب و معاند و انتشار هجو يا هجويه و يا هر گونه مطلب توهين آميز عليه انتخابات در رسانه ها نيز جرم است.
رئيس كل دادگستري استان كرمان با بيان اينكه انتشار هرگونه مطلب خلاف واقع مبني بر انصراف گروه هاي قانوني از انتخابات و استفاده از سايت ها و وبلاگ هاي رسمي يا نشريات رسمي مربوط به نهادها و دستگاه هاي دولتي براي بهره برداري در تبلبغات نامزدهاي انتخاباتي جرم است، گفت: تمام شركت هاي دولتي، موسسات شهرداري ها و سازمان ها و موسساتي كه قسمتي از دارائي آنها جز اموال عمومي است مشمول اين قانون هستند.
وي افزود: درج مطلب يا محتواي تبليغاتي نامزهاي انتخاباتي خارج از مدت زمان مقرر شده براي فعاليت و تبليغات انتخاباتي، نيز جرم است.
وي اظهار كرد: انتشار هر مطلب و محتوا در جهت تحريك، ترغيب، تهديد و تطميع افراد به خريد و فروش راي، راي دادن با شناسنامه جعلي، شناسنامه ديگري، جعل اوراق تعرفه، راي دادن بيش از يك بار و ساير روش هاي تقلب در راي گيري و شمارش آرا، انتشار هرگونه مطلب براي ايجاد رعب و وحشت براي راي دهندگان و شعب، عدم رعايت شئونات اسلامي در انتشار تصاوير مربوط به بانواني كه كانديد انتخاباتي مي باشند نيز طبق قانون جرم است.
وي بيان كرد: انتشار هرگونه مطلب در جهت توهين، افترا و نشر اكاذيب با هدف تخريب نظام، قواي سه گانه، سازمان هاي حكومتي و نهادهاي اجرايي و نظارت انتخابات به منظور بهره برداري انتخاباتي نيز جرم به شمار مي ورد.
اين مقام قضايي ادامه داد: انتشار هرگونه مطلب و اسناد داراي طبقه بندي مرتبط به انتخابات، انتشار اخبار كذب از نتايج بررسي صلاحيت ها و شمارش آرا، ادعادهاي بي اساس پيرامون تقلب در انتخابات يا مخدوش بودن انتخابات بدون دليل و مدرك، انتشار ادعاهاي كذب و غير واقعي از سوي نامزدها درباره سوابق مشاغل دولتي اعم از كشوري، لشكري و انتظامي و مدرك تحصيلي نيز جرم است.
وي تصريح كرد: انتشار هرگونه مطلب يا محتوا در جهت هتك حرمت به حيثيت داوطلب انتخابات در جهت نشر اكاذيب و تبليغات عليه آنها و انتشار صوت، تصوير و يا فيلم خصوصي و خانوادگي كانديداها بدون رضايت آنها به شكلي كه موجب ضرر و هتك حيثيت آنها شود نيز جرم است.
موحد گفت: انتشار نظر شخصيت ها در تائيد كانديداها بدون مدرك كتبي امضا شده آنها و انتشار هرگونه مطلب خلاف واقع مبني بر انصراف هريك از كانديدهاي انتخاباتي نيز در زمره جرائم انتخاباتي است.
وي افزود: انتشار اسامي متهمان انتخابات قبل از محكوميت قطعي آنها، انتشار علت رد صلاحيت داوطلبان نمانيدگي بدون رضايت آنها به گونه اي كه موجب افشاي اسرار و هتك حيثيت آنها شود نيز در قانون مطبوعات جرم برشمرده شده است.
وي تاكيد كرد: انتظار مي رود كه رسانه ها تمام ظرفيت خود را براي گرم گردن فضاي انتخاباتي در جامعه به كار گيرند.
وي با اشاره به اينكه اخلاقي موضوعي عام است، گفت: از نگاه حقوقي رفتارهاي مجرمانه در زمان انتخابات همان بداخلاقي هاي انتخاباتي هستند.
وي تاكيد كرد: اخلاق در حوزه انتخابات دامنه وسيعي را در بر مي گيرد كه بايد در همه اركان انتخابات مورد توجه ويژه قرار گيرد.
رئيس كل دادگستري استان كرمان گفت: احساس مسئوليت در برابر منافع عمومي و مردم داراي اهميت ويژه اي است كه بايد از سوي همه اقشار مورد تاكيد باشد.
وي بر اصل حاكميت قانون در برگزاري انتخابات تاكيد و تصريح كرد: سعي مي كنيم با اطلاع رساني به آحاد جامعه از تخلفات انتخاباتي پيشگيري كنيم.
وي در بخش ديگري از سخنان خود نهم دي ماه را يادآور شكوه و مقاومت ملت ايران در برابر فتنه و فتنه گران دانست و گفت: دعوت مي كنيم كه مردم اتحاد اقتدار خود را به جهانيان نشان دهند.
انتخابات دهمين دوره مجلس شوراي اسلامي و پنجمين دوره مجلس خبرگان رهبري هفتم اسفند برگزار مي شود.
7440/3028
كرمان - ايرنا - رئيس كل دادگستري استان كرمان گفت: نقش رسانه در برگزاري انتخابات باشكوه، بي نظير و بي بديل است زيرا شور انتخاباتي، شعور انتخاباتي و شناخت انتخاباتي محصول حضور رسانه هاست.