به گزارش ايرنا، رودخانه كرج كه يكي از چهار رودخانه حفاظت شده كشور است، اين روزها حال خوبي ندارد، زيرا شاهد بي ملايمتي مردماني است كه رزق و روزي شان را از همين رودخانه مي گيرند.
گرچه اين رودخانه با منابع آلوده كننده بسياري مواجه است اما شايد بسيار عجيب باشد كه بگوئيم، سال هاست كه با معضلي به نام فاضلاب انساني هم روبرو است.
رودخانه كرج از كوههاي سر به فلك كشيده رشته كوههاي البرز در شمال كشور ايران سرچشمه گرفته و در انتها به درياچه نمك واقع در نزديكي شهر قم وارد ميشود.
اين رودخانه قبلا تمامي باغات شهر كرج و منطقه ييلاقي سرحد آباد و شهر شهريار و ساوجبلاغ را آبياري ميكرد، ولي در چند سال اخير به دليل رشد بيرويه كلان شهر تهران ميزان عمده آب اين رودخانه براي مصرف شرب به تهران منتقل ميشود.
اما اكنون از اين رودخانه پرجوش و خروش بعد از بيلقان فقط رودخانه كمجاني مانده كه شايد فقط در محدوده كرج آن هم در فصل زمستان آثار كمي از آن مثل باريكه اي از آب را ببينيم.
چيزي كه اكنون بيش از پيش حال اين رودخانه را خراب مي كند، نامهرباني مردماني است كه زندگي شان وابسته به اين رودخانه است.
آبگير بيلقان هر روزه بخصوص در روزهاي نزديك عيدنوروز شاهد ميهمانان ناخوانده اي مي شود كه حتي نفس اين آبگير را مي گيرند.
منظور همان زباله هايي است كه توسط مردم به خصوص ساكنان روستاهاي حاشيه رودخانه به دل آب انداخته مي شود تا خانه هاي خود را سبك كنند.
با حضور در كنار اين آبگير مي توانيم انواع و اقسام زباله ها و حتي وسائلي نظير پتو و لباس گرفته تا واكس مو را مشاهده كنيم.
معاون حفاظت محيط زيست استان البرز و رئيس اداره شهرستان كرج در خصوص وضع آلودگي اين رودخانه به خبرنگار ايرنا، گفت: حفاظت شده بودن اين بار را به دوش ما گذاشته كه بيش از پيش از اين گوهر گرانبهائي كه در كنار شهرمان وجود دارد، حفاظت كنيم.
حميدرضا لشگري افزود: رودخانه حفاظت شده كرج به دليل تلاطم بالا و جوش و خروشي كه دارد، خداوند خاصيت خوپالائي را با اكسيژن موجود در آب به آن داده است ولي باز هم مردمان به حدي با اين رودخانه بد رفتار كرده اند كه اين ويژگي خدادادي را نيز تاحدي از آن گرفته اند.
وي اظهار داشت: پارامتر اساسي نگران كننده در رودخانه كرج فاضلاب هاي انساني هستند، زيرا فاضلاب هاي شيميايي كه ناشي از صنعت است در اين بخش نداريم.
وي اصلي ترين منابع آلاينده اين رودخانه را آلوده كننده هاي مسكوني و روستاها دانست و گفت: آلايندگي اين منابع سه دسته هستند كه يكي فاضلاب هاي بهداشتي كه باكتري و انواع ويروس ها را داخل رودخانه مي كند و دوم آلودگي ناشي از شست و شو و شوينده ها است و سوم آلودگي هاي نفتي است.
لشگري افزود: متاسفانه درمنطقه جاده كرج- چالوس مصرف انرژي با نفت و گازوئيل است كه در منبع هاي قديمي نگهداري مي شوند كه در هنگام تخليه و ذخيره آن بارها شاهد پخش آلودگي نفتي در رودخانه بوده ايم.
وي اضافه كرد: تخليه و نگهداري غيراستاندارد اين سوخت ها باعث مي شود كه در آبگير بيلقان شاهد جمع شدن لايه اي از مواد نفتي بر روي آب باشيم كه در اين مواقع مديريت آبگير، آب را قطع مي كند تا به سمت تهران هدايت نشود.
اين مقام مسئول ادامه داد: در سال جاري از ابتداي سال حدود 14 بار آلودگي نفتي را در اين رودخانه شاهد بوديم كه منشاء اصلي آن ويلاها و نشت تانكرهاي آنان بوده ولي سيل سيجان در سال جاري نيز مزيد برعلت شده است.
رئيس اداره حفاظت محيط زيست شهرستان كرج گفت: در اثر اين سيل حدود 100 خودرو به داخل رودخانه افتادند كه وجود بنزين و روغن موتور و... در داخل اين خودروها منجر به آلودگي نفتي بيش از هميشه اين رودخانه شد.
رئيس اداره حفاظت محيط زيست استان البرز آلوده كننده ديگر اين رودخانه را زباله هاي خانگي دانست و گفت: در جاده كرج- چالوس حدود 80 روستا وجود دارد ولي روستاهاي تاثيرگذار در آب اين رودخانه كه يا در حاشيه رودخانه و يا در نزديكي سرچشمه هاي آن هستند حدود 50 روستا است.
وي افزود: متاسفانه مردم اين روستاها به دليل ضعيف بودن جمع آوري پسماند و زباله در اين مناطق، زباله هايشان را به زعم خودشان به راحت ترين صورت از منازلشان دور مي كنند كه همان انداختن زباله هايشان در رودخانه به خصوص در ايام خانه تكاني نزديك ايام عيد نوروز است بطوريكه كه حتي واكس مو كه حاوي روغن و مواد شيميايي هم هست در اين آب ها ديده مي شود.
لشگري بيان كرد: براي رفع اين معضل براساس مصوبات شوراي امنيت ملي بايستي تمام روستاهاي حوزه آبريز رودخانه مجهز به سيستم جمع آوري فاضلاب و تصفيه خانه شوند كه تاكنون اين كار انجام نشده است.
وي اظهار داشت: تاكنون فقط سه روستا و شهر آسارا به اين سيستم مجهز شده اند و دو روستا هم در حال احداث اين سيستم هستند و مابقي روستاها يا به طور مستقيم فاضلابشان را داخل رودخانه مي كنند و يا فاضلاب هايشان به چاه ريخته مي شود كه در نهايت آب اين چاه ها نيز به سوي رودخانه هدايت مي شود.
لشگري وجود واحدهاي خدماتي پذيرايي در حاشيه اين رودخانه را نيز يكي ديگر از عوامل آلايندگي رودخانه دانست و گفت: در حاشيه رودخانه و محور كرج- چالوس حدود 170 مركز پذيرائي مستقر است ولي آلايندگي آن ها به اندازه واحدهاي مسكوني نيست.
وي افزود: اين مراكز به عنوان جذب گردشگر باعث آلودگي پسماند مي شوند و گردشگران اين مكان ها پسماند را در محل رها مي كنند.
وي ادامه داد: سپتيك هاي اين واحدها براي فاضلاب ها كارائي لازم را ندارد كه راهكار آن ها ايجاد سيستم هاي جمع آوري فاضلاب است كه در برنامه كاري ما الزام آن ها به استاندارد نمودن فاضلاب در محل به صورت لوكال است.
لشگري بيان داشت: اين موضوع يك گير كوچك دارد كه مشكل اين است كه اين واحدها بعضي ها مجاز نيستند و در حاليكه خيلي از اين واحدها در حريم كيفي كمي و بستر رودخانه هستند و وقتي مي خواهيم به اين ها بگوئيم دستگاه تصفيه فاضلاب نصب كنند يعني به آن ها مجوز داده ايم.
وي گفت: از معاونت عمراني استانداري كه پيگير اجراي مصوبات شوراي عالي امنيت ملي جديد هستند خواسته ايم تعيين تكليف كنند و در كنار آن تمامي 170 واحد خدمات پذيرائي را در جدولي با جي پي اس و وضعيت پساب به امور آب فرستاده ايم كه بگويند كه در حريم كمي و كيفي يا بستر رودخانه هستند يا نه؟
وي افزود: امور آب يك فرصت يك ماهه از ما خواسته اند كه بعد از اين كه محل استقرارشان مشخص شد و مجوزشان مشخص شد قرار است براي آن ها تصميم گيري شود زيرا ساخت و ساز در حريم كمي و كيفي غيرقانوني است و بايد تخريب شود.
وي گفت: حتما بحث فاضلاب آن ها را تا به نتيجه رسيدن پيگيري مي كنيم و نياز است هيات دولتي اعتباري براي آن ها يا يك تصميم گيري قطعي داشته باشد.
لشگري افزود: براي صاحبان واحدهاي خدماتي پذيرائي كارگاه آموزشي گذاشته ايم و آن ها آمادگي دارند كه به صورت جمعي شبكه جمع آوري فاضلاب ايجاد كنند و آن ها مشكلي براي استاندارد نمودن پساب و پسماند و مديريت فاضلابشان ندارند.
وي به ديگر منابع آلوده كننده آب رودخانه در اين محور اشاره كرد و اظهار داشت: واحدهاي مسكوني غير از فاضلاب انساني و پسماندها، آلوده كننده ي ديگر به نام چربي ها و شوينده ها را وارد آب مي كنند.
وي گفت: همچنين صنوفي مثل ماست بندي ها نيز در اين مسير فاضلاب دارند كه اخطار داده ايم كه فاضلابشان را تصفيه كنند.
رئيس اداره حفاظت محيط زيست شهرستان كرج افزود: مورد ديگر گورستان ها هستند كه غسل مي دهند و همچنين كشتارگاه هاي سنتي هم شناسايي شده اند كه همه از نظر ما منابع آلايندگي رودخانه هستند.
وي يكي ديگر از آلوده كنندگان اين رودخانه را گردشگران و مسافران كه در حاشيه رودخانه اتراق مي كنند دانشت و افزود: نبود كمپين مناسب براي استقرار اين مسافران يكي از عوامل بروز اين مشكل است ولي مردم ما مي توانند با دريافت آموزش هاي مناسب حامي اصلي محيط زيست و رودخانه باشند به شرط اينكه بدانند چگونه مي توانند بهره برداري پايدار داشته باشند نه لحظه اي.
وي تاكيد كرد:رودخانه كرج در حالي با آلودگيهاي زيستمحيطي دستوپنجه نرم ميكند كه مسئولان و متوليان امر هنوز به اين نتيجه نرسيدهاند كه حيات رودخانه را نجات دهند و با نهايت تاسف بايد گفت؛ تداوم اين بيتوجهيها خشك شدن اين شريان حياتبخش در آيندهاي نزديك را به دنبال دارد.
وي گفت: در پايان نبايد از خاطر بُرد كه طبيعت زيبا و بكر جاده كرج - چالوس، وجود روستاهاي آباد و سرسبز در اين جاده، وجود جاذبههاي گردشگري فراوان كه در هر فصل پاي گردشگران زيادي را به اينجا ميكشاند همه و همه تحت تأثير رودخانه كرج است كه اگر اين رودخانه نبود از آباداني اين منطقه هم خبري نبود رودخانهاي كه به زيستگاه اصلي ماهي خال قرمز شهرت دارد و منبع مهم تأمين آب شرب شهر تهران و كرج است.ك/4
6156/1535
كرج- ايرنا- رودخانه پرجوش و خروش كرج كه ارمغان آن زندگي در جاده پرپيچ و خم مسير كرج - چالوس بود، اين روزها حال خوشي ندارد و از آلودگي ها به ستوه آمده است.