به گزارش ايرنا، يكي از اين سنت هاي كه در مراسم عروسي رواج دارد پخت 'جوجوش' است كه به صورت عمده و ويژه به عنوان سنتي كهن در جنوب استان ايلام در بين اهالي شهرستان دره شهر رايج است.
اين غذا كه به آن حلواي عروسي نيز گفته مي شود بسيار لذيذ بوده و مادر دختر در شب اول عروسي براي عروس و خانواده هاي دو طرف تهيه و با آدابي خاص آنرا به خانه تازه عروس مي برند.
جوجوش مخلوطي از گندم و مغزهاي آجيل بوده كه در پخت آن به تعداد اقوام و آشنايان درجه يك داماد و عروس بطور معمول بين 15تا 20كيلوگرم گندم استفاده مي شود.
مادر عروس يك هفته قبل از مراسم عروسي دختر پس از پاك كردن و شستن گندم آنرا با 10كيلو شير مخلوط كرده و به همراه مقداري نمك و زردچوبه به مدت دو تا سه روز در ظرفي سرپوشيده مي گذارد.
پس از سه روز مخلوط شير و گندم را روي آبكش صاف كرده تا گندم خشك شده و آماده آسياب شود و سپس گندم آسيب شده را با زيره و رازيانه مخلوط مي كند.
در اين مرحله در ديگ بزرگي به اندازه نصف گندم روغن كه بيشتر از نوع حيواني است را داغ كرده و پس از اضافه كردن شكر كه بين سه تا چهار كيلو بوده و مقداري نمك و زردچوبه گندم آسياب شده اضافه مي شود.
پس از مخلوط شدن كامل آرد و روغن بادام، گرو و پسته خرد شده به همراه كشمش كه هر كدام بين يك تا دو كيلو بوده اضافه و پس از چند دقيقه جوجوش يا همان حلواي عروسي آماده مي شود.
جوجوش توسط مادر عروس براي دختر در شب اول عروسي آماده و در ظرفي تزيين شده توسط خانواده عروس به خانه دختر برده مي شود.
روز بعد از عروسي اين غذا بصورت بسته بندي بين اقوام و آشنايان درجه يك عروس و داماد توزيع و برخي افراد نيز در قبال دريافت جوجوش پول يا شيريني تحويل مي دهند.
پخت جوجوش اگرچه از سال هاي قبل در بين لرهاي منطقه دره شهر رايج بوده ولي با گذشت زمان و كمرنگ شدن برخي آيينها همچنان پابرجا و علي رغم هزينه سنگين آن كه بيش از 10 ميليون ريال بوده در تمامي محافل عروسي شهرستان دره شهر توسط مادر عروس تهيه مي شود.
اما حفظ اين گونه سنت و آداب و رسوم هاي هر منطقه مساله اي است كه يك كارشناس ارشد مردم شناسي بر آن تاكيد و معتقد است: رسوم و آداب به عنوان ميراثي ماندگار بايد نسل به نسل منتقل و براي حفظ و ماندگاري آن تلاش شود.
رائد ناصري فر روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا بيان كرد: آداب و رسوم ريشه در تاريخ هر منطقه داشته كه بسيار ارزشمند است و اين مساله چه در آيينهاي سوگواري و چه محافل عروسي اهميت دارد.
وي بيان كرد: ازدواج هاي امروزي به علت هزينه هاي زياد به مشكلي بزرگ براي جوانان تبديل شده در حاليكه با بهره گيري از آداب و رسوم هاي قديمي مي توان هم زمينه ترويج ازدواج آسان فراهم شده و هم به حفظ اين آيينها كمك كرد.
وي عجين كردن آداب و رسوم سنتي قديمي با مدرنيته را كمك بزرگي به جوانان براي فراهم كردن ازدواجهاي آسان و رغبت جوانان به اين امر مقدس دانست.
شهرستان دره شهر در 100كيلومتري جنوب مركز استان ايلام واقع شده است.
7171/6034
آئيني كهن در جنوب ايلام /
'جوجوش' شام مادر در نخستين شب عروسي دختر
۱۳ دی ۱۳۹۴، ۱۷:۳۷
کد خبر:
81905477
ايلام - ايرنا- آئين هاي عروسي و سوگواري در هرمنطقه از ايران اسلامي با آداب و رسومي همراه است و اين مراسم ها گاه با پخت غذاهايي خاص متفاوت تر مي شوند.