۱۴ دی ۱۳۹۴، ۱۰:۱۸
کد خبر: 81906140
T T
۰ نفر

جهان اعدام رهبر شيعيان عربستان را محكوم كرد

۱۴ دی ۱۳۹۴، ۱۰:۱۸
کد خبر: 81906140
جهان اعدام رهبر شيعيان عربستان را محكوم كرد

تهران - ايرنا - روزنامه اطلاعات نوشت:اجراي حكم ظالمانه اعدام شهيد «شيخ نمر»، رهبر شيعيان عربستان با محكوميت‌هاي گسترده بين المللي روبرو شد.

اين گزارش كه در روز دوشنبه 14 دي 1394 هجري خورشيدي انتشاري يافته، مي افزايد: سخنگوي دبيركل سازمان ملل در واكنش به اعدام رهبر شيعيان عربستان توسط آل‌سعود اعلام كرد، بان‌ كي‌مون به شدت از اين موضوع وحشت‌زده شده است. در بيانيه بان كي مون آمده است، شيخ النمر و شماري ديگر از زندانيان در دادگاه‌هايي كه سئوالات جدي درباره ماهيت اتهام‌ها و منصفانه بودن فرايند محاكمه آنها وجود دارد، مجرم شناخته شدند. از سويي، اتحاديه اروپا ضمن ابراز نگراني از اعدام شيخ نمر، تصريح كرد، اين اقدام مي‌تواند تبعات خطرناكي براي منطقه داشته باشد.
در بخشي از بيانيه اتحاديه اروپا آمده است، اعدام شيخ نمر، نگراني‌هايي جدي در مورد آزادي بيان و احترام به حقوق اوليه شهروندي و حقوق سياسي كه بايد تحت هر شرايطي از جمله در جريان مبارزه با تروريسم، محترم شمارده شود، به وجود مي‌آورد. اين بيانيه افزود، اين اعدام ها مي تواند به شعله‌ورتر كردن تنش‌هاي قوميتي منجر شود و تبعات خطرناكي داشته باشد.
رئيس سياست خارجي اتحاديه اروپا نيز نسبت به اقدام عربستان به اعدام شيخ نمر ابراز نگراني شديد كرد. «فدريكا موگريني» اعلام كرد، پرونده شيخ نمر نگراني‌هاي جدي بسياري را درباره آزادي بيان و احترام به حقوق مدني و سياسي اساسي به وجود آورده است، حقوقي كه بايد در تمامي پرونده‌ها تحقق آن تضمين شود.از طرفي، سخنگوي وزارت خارجه آمريكا در بيانيه‌اي به اعدام شيخ النمر و 46 تن ديگر از مخالفان رژيم آل سعود واكنش نشان داد. «جان كربي» خاطرنشان كرد، ما نگراني‌هايمان درباره روندهاي قانوني در عربستان سعودي را به بالاترين سطوح حكومت اين كشور ابراز كرده‌ايم. كربي افزود، ما به طور ويژه از اين نگرانيم كه اعدام روحاني برجسته و فعال سياسي به تنش‌ها دامن بزند. از سوي ديگر، عفو بين الملل با محكوم كردن اعدام شيخ نمر توسط رژيم سعودي اين اقدام را يك تسويه حساب سياسي خواند.
«فيليپ لوتر»، مدير بخش خاورميانه عفو بين الملل در اين باره گفت: عربستان با اعدام 47 تن از جمله شيخ نمر، رهبر مذهبي شيعيان اين كشور بر اساس اتهامات تروريستي، به دنبال تسويه حساب سياسي است. لوتر اظهار داشت، مقامات عربستاني مي‌گويند اين احكام اعدام را در راستاي حفاظت از امنيت كشور اجرا كرده‌اند، اما به نظر مي‌رسد اعدام شيخ نمر باقر النمر در راستاي اعدام‌هايي براي تسويه حساب سياسي زير پوشش مبارزه با تروريسم بوده باشد. وي افزود، اين اقدام عربستان در حقيقت تلاشي براي ساكت كردن صداي انتقادها عليه اين رژيم به ويژه در ميان گروه‌هاي فعال شيعه اين كشور است. لوتر تاكيد كرد،محاكمه شيخ نمر محاكمه‌اي ناعادلانه بود .
همچنين حيدر العبادي، نخست‌وزير عراق در بيانيه‌اي با ابراز تأسف از اعدام شيخ نمر خطاب به دولتمردان عربستان خاطرنشان كرد، سياست سركوب مخالفان و ظلم دوام نخواهد آورد. وي ضمن ابراز تأسف از شنيدن خبر اعدام اين روحاني عربستان خاطرنشان كرد، سياست سركوب مخالفان فقط تضعيف دولت‌ها و مردم را به همراه خواهد داشت. از سويي، وزارت خارجه آلمان با انتشار پيامي، اعدام‌هاي گسترده در عربستان را محكوم كرد. از ديگر سو، احزاب مخالف دولت آلمان نيز ضمن انتقاد از اقدام عربستان در اعدام 47تن در اين كشور و مقايسه آن با عملكرد داعش، خواستار پايان صادرات تسليحات به اين كشور شدند. فرانسه نيز اعدام‌ها در عربستان را تقبيح كرد.
در اين ميان، «كنستانتين كاساشف»، رئيس كميته بين‌الملل شوراي فدراسيون روسيه ضمن انتقاد از مواضع آمريكا در قبال مسائل خاورميانه، اعدام رهبر شيعيان و ديگر مخالفان عربستاني را سركوبي وحشيانه و بي سابقه خواند. اين مقام روس گفت: اطمينان دارم كه در صورت تشديد درگيري در منطقه، ايران و سوريه متهم معرفي خواهند شد،‌ چراكه آمريكا عادت دارد در هر حادثه‌اي كشورها را به خودي و غيرخودي تقسيم كند.
از طرفي، وزير اطلاع‌رساني سوريه در واكنش به اعدام 47تن در عربستان از جمله رهبر شيعيان اين كشور، تأكيد كرد، اين مسئله ناشي از سياست متشنج آل‌سعود است و هيچ كشوري اين جنايت را عليه ملت خود مرتكب نشده است. «عمران الزعبي»‌ تأكيد كرد، اعدام شيخ نمر يك جنايت و ترور آزادي و حقوق بشر است. وزير اطلاع‌رساني سوريه همچنين از سازمان‌هاي بين‌المللي و نهادهاي ذيربط خواست كساني كه اين جنايت را مرتكب شده‌اند بازخواست كند. در اين ميان، اعتراض مراجع ديني در نجف اشرف به حكم اعدام عليه شيخ نمر باقر النمر همچنان ادامه دارد. آيت الله العظمي تقي مدرسي از مراجع نجف اشرف ضمن محكوم كردن اعدام شيخ نمر تاكيد كرد، اين اقدام اعلام جنگ براي پايان آل سعود است. در بيانيه اين مراجع با اشاره به اينكه شيخ النمر به قافله شهدا پيوسته آمده است، اين عالم ديني عمر خود را صرف مقابله با تروريسم و دفاع از پرچم اسلام و مطالبه حقوق مردم كرد .
شيخ «نعيم قاسم»، معاون دبيركل حزب‌الله لبنان نيز با انتقاد شديد از اعدام شيخ نمر توسط آل سعود، اين جنايت را آغاز پايان اين رژيم دانست و تاكيد كرد، عربستان به دست خود گورش را مي‌كند. وي در صفحه شخصي خود در فيسبوك نوشت، اعدام شيخ نمر نشان‌دهنده حقانيت او و نشانه ننگ و ذلت عربستان است كه هيچ‌گونه نظر مخالف با خود را تحمل نمي‌كند.در خبري ديگر، نوآم چامسكي با اشاره به اينكه سركوب شيعيان عربستان بعد از اعدام شيخ نمر ممكن است بيشتر شود گفت: واكنش احتمالي غرب به اين اعدام، پوچ و توخالي خواهد بود.
از سويي، هيأت فتواي اهل سنت عراق با انتشار بيانيه‌اي، ضمن محكوم كردن اعدام شيخ نمر، عربستان را مسئول بروز هر فتنه جديدي در امت اسلام دانست. دار الافتاء اهل سنت عراق در ادامه اعلام كرد ما به عنوان علمان اهل سنت در عراق به شدت اين اقدام مقامات سعودي در حق شيخ النمر را محكوم مي‌كنيم.
در خبري ديگر، مجلس اعلاي اسلامي عراق در بيانيه‎اي اعدام آيت الله شيخ نمر را محكوم و تاكيد كرد، اقدام رژيم سعودي بدون شك تاثيرات منفي بر صلح و امنيت منطقه‌اي خواهد داشت و باعث افزايش تنش‌ها در منطقه مي شود. در بيانيه مجلس اعلاي اسلامي عراق آمده است، جهان اسلام از خبر اعدام شيخ نمر در عربستان بهتزده شد.
همچنين وزارت خارجه انگليس بدون محكوم كردن اقدام عربستان سعودي در اعدام آيت الله نمر، اعلام كرد، با اعدام مخالف است. در بيانيه خنثي سخنگوي وزارت خارجه انگليس آمده است، انگلستان مخالف مجازات اعدام در هر شرايط و هر كشوري است. از طرفي، «مقتدا صدر»، رهبر جريان صدر عراق در واكنش به اعدام «شيخ نمر» رهبر شيعيان عربستان خواستار برگزاري تظاهرات «خشم» و تعطيلي مجدد سفارت سعودي در بغداد شد. از سويي، «سيد هادي هادي»، عالم ديني افغانستان و از رهبران پيشين جهادي اين كشور، اعدام علامه «شيخ باقر النمر» در عربستان را محكوم كرد و اين اقدام را در جهت رضايت و خشنودي رژيم اسرائيل دانست و گفت: خون اين علامه منشاء سرنگوني آل سعود خواهد شد. «صلاح الدين اوزگوندوز»، رهبر شيعيان تركيه هم گفت :جنايت بزرگ عربستان در به شهادت رساندن شيخ نمر باقر النمر و ديگر جنايات آل سعود نشان از قرار گرفتن اين رژيم ديكتاتور و تكفيري در سراشيبي سقوط است.
همچنين «الأزيرجاوي»، رئيس دفتر حزب الفضيله عراق در تهران اعدام شيخ نمر را در راستاي افزايش فتنه‌هاي طائفي در منطقه خواند و اعلام كرد، او يكي از سه عالم شيعي بود كه در زندان به سر مي‌بردند و مانند شيخ زكزاكي و شيخ سلمان در شرايط سختي زنداني بود. در اين ميان، تركمان‌هاي عراق ضمن محكوم كردن اعدام شيخ نمر، تاكيد كردند، اين اقدام مقامات آل سعود، تفاوتي با شيوه و روش داعش ندارد. «ابورضا النجار»، مسئول تيپ 16 تركمان‌هاي عراق تاكيد كرد، نيروهاي داوطلب و فرماندهان تركمان‌هاي عراق كه سلاح‌هاي خود را به سمت داعش نشانه رفته و به دنبال آزادسازي مناطق غصب شده و دفاع از عراق هستند، اين اقدام مقامات آل سعود را محكوم مي‌كنند. از سويي، «ژرارد آرو»، سفير فرانسه در واشنگتن با انتشار توئيتي گفت: ايران حق داشت به اعدام شيخ نمر واكنش نشان دهد. وي در پاسخ به يك كاربر كه به شدت از اعتراضات در تهران انتقاد كرده بود نوشت، ايران مجبور به واكنش بود.از ديگر سو، شوراي وحدت اسلامي پاكستان با محكوم كردن اعدام شيخ نمر اين اقدام سعودي‌ها را بي‌احترامي به احساسات ميليون‌ها مسلمان خواند. نايب رئيس اين شورا گفت: رژيم سعودي‌ با اين كار برگ سياه ديگري بر پرونده جنايات خود افزودند.
**بازتاب رسانه اي
هافينگتون پست در مقاله‌اي تناقض ميان اعدام ‌جمعي 47 تن در يك روز در عربستان و در عين حال عضويت اين كشور در شوراي حقوق بشر در سازمان ملل را به تمسخر گرفت. از سويي، «رابرت فيسك»، تحليلگر برجسته انگليسي در مقاله‌اي در روزنامه «اينديپندنت»، اعدام «نمر باقر النمر»، روحاني برجسته عربستان را داعش‌گونه خواند و پرسيد، آيا ديويد كامرون، نخست‌وزير انگليس و ساير رهبران كشورهاي غربي، اكنون از چاپلوسي در برابر پادشاه‌هاي پولدار نفتي دست خواهند كشيد؟ وي در بخش ديگر اين مقاله به تجليل از شخصيت شيخ نمر پرداخته و نوشته او رهبر مورد احترام در شرق عربستان بود كه وارد هيچ حزب سياسي نشد، اما خواستار انتخابات آزاد بود. فيسك نوشت، شيخ نمر معتقد بود كه قدرت كلام بيشتر از خشونت است. از ديگر سو، روزنامه انگليسي گاردين در گزارشي با اشاره به واكنش‌هاي متعدد به اعدام رهبر شيعيان عربستان به دست آل‌سعود نوشت، محبوبيت شيخ نمر تهديدي براي آل‌سعود بود و او حاضر نشد در برابر خاندان سلطنتي سرتعظيم فرود آورد. روزنامه النهار لبنان هم با اشاره به اعدام شيخ نمر نوشت، اين اقدام سعودي ها با محكوميت شديد در چندين كشور مواجه شد و مي تواند به موج درگيري طائفه اي در منطقه دامن بزند. روزنامه واشنگتن پست نيز نوشت، شيخ نمر صداي اعتراض به تبعيض مذهبي پادشاهي آل سعود و لزوم پايان دادن به حكومت هاي مستبد و خودكامه در خاورميانه بود. واشنگتن پست افزود، اعدام نمر از جانب عربستان، منطقه ملتهب خاورميانه را در التهابي تازه فرو برد و ديپلماسي در جريان براي آرام كردن تنش ها، درگيري ها و خونريزي ها را نابود مي كند. از سويي، روزنامه آلماني ولت در انعكاس خشم جهان اسلام از اعدام‌هاي در عربستان نوشت، عربستان دروازه‌هاي جهنم را گشوده‌ است و واكنش‌ها به اعدام‌هاي اخير ويرانگر است اين روزنامه آلماني نوشت، عربستان با اين اقدام تنش را در منطقه تشديد كرده است. از طرفي، روزنامه ساندي تايمز انگليس در واكنش به شهادت شيخ النمر نوشت، غرب ديگر اين مسئله را درك كرده است كه تفكر وهابي‌ كه حكومت سعودي بر اساس آن پايه‌ريزي شده است، علت افراط‌گرايي است كه موج آن منطقه را در برگرفته است.
**اعتراضات گسترده
هزاران تن از مردم شهر قطيف عربستان در محكوميت اعدام شيخ نمر باقر النمر رهبر شيعيان اين كشور در مناطق مختلف الشرقيه تظاهرات كردند. مردم با سر دادن شعارهاي الموت لآل سعود و لبيك علي شهادة خشم خود نسبت به اقدام سعودي‌ها را نشان دادند. معترضان يك دستگاه اتوبوس را به آتش كشيدند. از طرفي، صدها عراقي با برگزاري تظاهرات گسترده در كربلا اعدام شيخ نمر را محكوم كردند. تظاهركنندگان در شهر كربلا از مقامات عراقي خواستند تا در واكنش به اعدام شيخ نمر باقر النمر سفارت عربستان در عراق را ببندند و زندانيان عربستاني در زندان‌هاي اين كشور را اعدام كنند. از طرفي، مردم انگليس در اعتراض به اين اقدام رژيم سعودي مقابل سفارت عربستان در لندن تظاهرات كردند. در همين راستا، امام جماعت لندن گفت: آل سعود اراده اي از خود ندارد و اعدام شيخ نمر بنا به اوامر دولت هاي استعماري است كه قصد دارند جنگ در بين فرق اسلامي و در منطقه بوجود بياورند. صدها تن از شيعيان منطقه كشمير تحت كنترل هند نيز در اعتراض به اعدام شيخ نمر به خيابان‌ها آمدند. اين تظاهرات اعتراض آميز با دخالت پليس به درگيري و خشونت كشيده شد. شيعيان كشمير در اين تظاهرات پلاكاردهاي تصاوير شيخ النمر را به دست گرفته و عليه عربستان شعارهاي اعتراضي سر دادند. تظاهرات گسترده‌اي هم شهرهاي مختلف پاكستان در محكوميت اين اقدام شنيع برگزار شد. از طرفي، معترضان به اعدام رهبر شيعيان عربستان و شمار ديگري از افراد توسط آل سعود، در برابر سفارت رياض در آنكارا و همچنين كنسولگري سعودي‌ها در استانبول تركيه تظاهرات كردند. تظاهرات هاي گسترده مشابهي نيز در نقاط مختلف بحرين برگزارشد و معترضان با سردادن شعارهايي عليه رژيم سعودي، شهادت شيخ نمر به دست اين رژيم را محكوم كردند.
**ساير تحولات
خانواده شهيد آيت الله نمر باقر النمر اعلام كردند، پيكر اين شهيد تحويل خانواده نشد و مقامات سعودي پيكر مطهر وي را در قبرستان سني ها دفن كردند. در اين ميان، رژيم آل سعود، نام چهار زنداني سياسي شيعه را در فهرست متهماني از شبكه تروريستي القاعده قرار داد تا اينگونه القاء كند كه اين افراد نيز تروريست بوده اند! علاوه بر شهيد شيخ نمر، نام سه شيعه عربستاني «محمد الشيوخ»، «علي سعيد آل ربح» و «محمد علي صويمل» نيز در فهرست افرادي كه به جوخه اعدام سپرده شدند ديده مي شود.از سويي، گروه «فدائيان النمر»در عربستان اعلام كرد، در پي شهادت شيخ نمر عربستان و رژيم منحوس آل سعود را به آتش خواهند كشيد. اطلاعات دقيقي درباره اين گروه هوادار روحاني برجسته شيعه در دست نيست، اما برخي منابع گفتند، فدائيان النمر گروهي مسلح در عربستان شامل 300 نظامي آموزش ديده هستند كه تحت تعقيب دستگاه امنيتي سعودي قرار دارند. در همين راستا، گروه النجبا عراق نيز در واكنش به اعدام شيخ نمر باقر النمر اعلام كرد، عربستان بايد منتظر پاسخ در خاك خودش باشد.
خبر ديگر اينكه در پي درگيري نيروهاي امنيتي و معترضان به اعدام شيخ النمر، يك نيروي امنيتي عربستان در نزديكي يكي از مراكز امنيتي در مسير «عنيزه البدائع» در نزديكي شهر «القصيم» كشته شد. يك جوان 29 ساله عربستاني با خودرو خود اين نيروي امنيتي را زير گرفت و به هلاكت رساند.
در اين ميان، از ميان شش عضو شوراي همكاري خليج فارس، تاكنون امارات و بحرين رسماً از اقدام عربستان در اعدام رهبر شيعيان اين كشور اعلام حمايت كردند و كويت، قطر و عمان سكوت اختيار كردند. ازطرفي، وزارت خارجه عربستان، پس از بالا گرفتن موج اعتراضات به اعدام شيخ نمر، ايران را به تنش‌آفريني در منطقه متهم كرد.از ديگر سو، بحرين معترضان به اجراي حكم اعدام شيخ نمر درعربستان سعودي را به زندان تهديد كرد.دربيانيه وزارت كشور بحرين آمده است، كليه اقدامات قانوني درقبال هرگونه توهين و برخورد منفي با اجراي احكام قضايي صادره دركشور عربستان اتخاذ خواهد شد، زيرا اين اقدام به مثابه ايجاد اختلاف،فتنه وتهديد عليه امنيت داخلي است. در چنين شرايطي، برخي از شيوخ الازهر مصر از اعدام رهبر شيعيان عربستان استقبال كردند. در اين ميان، سفر وزير خارجه عربستان به پاكستان با درخواست رياض لغو و به زمان ديگري موكول شد. «عادل الجبير» طبق برنامه ريزي قبلي قرار بود، در سفري دو روزه وارد اسلام آباد شود، اما با رخداد هاي اخير و اعدام جمعي از زندانيان در عربستان اين سفر به زمان ديگري موكول شد.
*منبع : روزنامه اطلاعات
**گروه اطلاع رساني**1893**9131