سموم داخلي كيفي تر از نوع چيني/ واردات بي رويه مشابه توليد داخل مشكل ساز شد

تهران - ايرنا - رئيس هيات مديره انجمن صنايع توليدكنندگان سموم كشور، توليد سموم داخلي را كيفي تر از سموم چيني دانست و گفت: هم اكنون نزديك 200 نوع سم در كشور توليد مي شود كه واردات بي رويه سموم مشابه توليد داخل، علاوه بر خروج ارز از كشور مشكلاتي را براي توليدكنندگان ايجاد كرده است.

علي محمد عرب در گفت وگو با خبرنگار اقتصادي ايرنا، نياز سم مصرفي بخش كشاورزي كشور را در سال حدود 30 هزارتن اعلام كرد و افزود: سالانه بيش از 20 هزار تن انواع سم در كشور توليد و به بازار عرضه مي شود كه حدود 10 تا 15 درصد ظرفيت اسمي كارخانجات توليدي كشور است.
به گفته وي، سم توليد داخل مواد اوليه (تكنيكال) آن از خارج وارد و بقيه مواد، همراه در داخل به آن اضافه مي شود؛ بنابراين سازنده اين نوع سم ها توليدكنندگان داخلي هستند اما سم هاي آماده كه وارد كشور مي شوند به سم هاي وارداتي موسوم هستند.
وي اظهارداشت: در حال حاضر نزديك 200 نوع سم به جزء ارقامي كه ما اجازه توليد آنان را بدليل اين كه پتنت(حق امتياز) دارند و حق توليد آنها فقط با كمپاني هاي اصلي است، در كشور توليد مي شود.
وي درباره كيفيت سموم توليد داخل نيز گفت: با وجود اينكه وضعيت سمومي كه از چين وهند وارد مي شود مشابه سموم توليد داخلي است اما هر ساله به حجم واردات اين محصولات اضافه مي شود به طوري كه هم اكنون بيش از 35 درصد سموم آماده كشور از طريق واردات و با ارز بري 300 تا 400 درصدي انجام مي شود.
وي تصريح كرد: واردات بي رويه سموم مشابه توليد داخل علاوه بر خروج ارز، به كاهش اشتغالزايي در كشور منجر شده بگونه اي كه كارگرهاي خودمان بيكار هستند اما سبب اشتغالزايي كارگرهاي چيني و هندي شده ايم.
وي گفت: سم هاي توليد داخل از لحاظ كيفيت نه تنها از سم هاي چيني بهتر است بلكه با سم هاي هندي قابليت رقابت دارد.
رئيس هيات مديره انجمن توليدكنندگان افزود: با خروج كمپاني هاي ژاپني و اروپايي از كشورمان بدليل تحريم ها - كه توليدكنندگان اصلي سم در دنيا هستند- ناچار شديم بخش عمده سم مورد نياز خود را از چين و هند تامين كنيم.
وي اظهار داشت: بطور تقريبي قيمت ارازن سموم وارداتي از هند و چين نيز در واردات بي رويه بي تاثير نبود، زيرا قيمت آن بيش از 100 درصد با سموم وارداتي از كشورهاي اروپايي تفاوت دارد.

** سموم توليد داخل كيفي و استاندارد است
وي با بيان اينكه سم توليد داخل با استانداردهاي فائو مطابقت دارد اضافه كرد: همه كشورهاي دنيا براي توليد سموم بخش كشاورزي از استاندارد جهاني فائو تبعيت مي كنند كه كشورما نيز از اين موضوع مستثني نيست و حتي مسئوليت نظارت بركنترل سموم توليد داخل و واردات مواد اوليه (تكنيكال) نيز با سازمان حفظ نباتات كشور است.
وي ادامه داد: در واقع در هر بخش پنج تني سم توسط سازمان حفظ نباتات كشور نمونه برداري و آزمايش مي شود و در صورت رعايت استاندارد تائيد و به بازار عرضه مي شود و اينگونه نيست كه هر ماده اوليه اي وارد كشور ويا به بازار عرضه شود.
عرب افزود: به طور مثال سم «دلامترين» براي مبارزه با آفت سن زدگي گندم سالانه در 2 ميليون هكتار مورد مصرف قرار مي گيرد كه 95 درصد آن مربوط به توليد داخل است و وارداتي نيست؛ بنابراين خسارت اين آفت طبق گفته مسئولان وزارت جهاد كشاورزي كمتر از يك درصد است كه همين امر بيانگر كيفي و استاندارد بودن سموم توليد داخل است.
وي گفت: استانداردهاي توليد سمومي كه كمپاني هاي اتحاديه اروپا، امريكا و ژاپن استفاده مي كنند همين استانداردهايي است كه در داخل كشور رعايت مي كنيم اما در فرمولاسيون و بكارگيري مواد همراه ممكن است تغييراتي وجود داشته باشد كه همين امر موجب كيفي شدن سموم توليدي كشورهاي پيشرفته مي شود اما به طور قطع فرمول هر سم در دنيا يكي است زيرا اگر فرمول تغيير كند ماهيت سم نيز تغيير مي شود.
رئيس هيات مديره انجمن صنايع توليد كنندگان سموم گفت: در حال حاضر حدود 140 شركت توليدكننده و واردكننده سم در كشور فعال است كه انواع سموم مختلف توسط اين شركت ها وارد و توليد مي شود؛ بنابراين احتمال اين كه تعداد محدودي سم از لحاظ كيفي دچار مشكل باشد، وجود دارد اما نبايد اين موضوع را به همه سموم و يا شركت ها تعميم دهيم.
وي از مسئولان وزارت جهاد كشاورزي خواست در صورت برخورد با هرگونه مورد غيراستاندارد و يا تخلفي، نام سم و كارخانه سازنده آن را اعلام كنند تا علاوه بر برخورد قانوني با شركت متخلف، ديگر شركت ها و كارخانجات توليدكننده و واردكننده نيز دچار مشكل نشوند.
عرب درخصوص نگراني بهره برداران از كاهش تاثير سموم توليد داخل و وارداتي گفت: براي تاثير يك سم فاكتورهاي زيادي از جمله نوع سم انتخابي، سمپاش مناسب، زمان دقيق سمپاشي، نحوه سمپاشي و شرايط آب وهوايي و عوامل ديگر تاثير گذار است و يكي از آن عوامل سم است.
وي اضافه كرد: بيشتر صدمه بخش كشاورزي از ساير عوامل تاثيرگذار موثر بر سموم است، به طور مثال كشاورز ما بايد براي مصرف يك نوع سم، سمپاش 400 ليتري استفاده كند اما به دليل نبود امكانات لازم اين عمليات را با سمپاش 20 ليتري انجام مي دهد، كه به طور قطع سبب كاهش تاثير سم در بخش كشاورزي مي شود.

** برنامه واردات نسل جديد سموم از كمپاني هاي اصلي در پساتحريم ها
وي اظهارداشت: البته نقش سموم كيفي از كمپاني هاي اصلي اروپايي و ژاپني در تاثيرگذاري سم در بخش كشاورزي امري اجتناب ناپذيراست درهمين زمينه توصيه مي شود توليدكنندگان و واردكنندگان مواد تكنيكال و سموم آماده مورد نياز را از سموم كيفي تر تامين كنند بنابراين انتظار مي رود در پساتحريم ها اين مهم عملياتي و گشايشي در واردات محصولات كيفي انجام شود.
عرب گفت: اميدواريم با ايجاد بستر مناسب همكاري ها با كشورهاي اروپايي، آمريكايي و ژاپني بتوانيم از مواد تكنيكال و سموم آماده نسل جديد بهره مند شويم كه با جايگزيني آنها به جاي سموم قديمي مي توان علاوه بر افزايش عملكرد در هكتار، از كاهش دفعات و دز مصرف سموم و آثار زيست محيطي آن بهره جست؛ به طور مثال اگر اكنون در ايران 10 گرم سم براي هر هكتار مصرف مي شود در كشورهاي پيشرفته 30 گرم براي هر هكتار مصرف مي كنند كه دركاهش مصرف آن رقم قابل توجهي است.
وي درباره ترويج سموم كشاورزي به بهره برداران نيز گفت: به طور معمول هر شركت توليدكننده داخلي بزرگ، تيمي از كارشناسان فني دار كه همه موارد مصرف سم را به صورت مراجعه حضوري، سمينارها، نمايشگاه هاي تخصصي و آموزش هاي صحرايي ارائه مي دهند.
به گزارش ايرنا، در حال حاضر حدود 140 شركت توليدكننده و وارد كننده سم در كشور فعال اند. 42 شركت با ظرفيت اسمي 300 هزار تن توليد در سال عضو انجمن صنايع توليدكنندگان سموم كشور هستند.
معاون كنترل و مبارزه با آفات سازمان حفظ نباتات، چندي پيش در گفت وگو با ايرنا، ميزان مصرف سم در ايران را يك دهم اروپا اعلام كرد و گفت: سالانه بين 24 تا 28 هزار تن سم در كشور عرضه مي شود كه چهار هزار تن آن در سبد صادراتي قرار مي گيرد.
يحيي ابطالي افزود: در هفت ماه نخست امسال، 2 هزار تن از اين سموم به كشورهاي هدف صادر شده است.
اقتصام(4)9186 ** 2023