به گزارش ايرنا، آبياري زمين هاي كشاورزي با فاضلاب خام و پسماندهاي آلوده معضلي است كه پيامدها و عوارض متعددي دارد كه نه تنها سلامت مردم را به دليل توليد محصولات آلوده تهديد مي كند، بلكه كيفيت خاك را نيز تحت تاثير منفي قرار مي دهد.
تهديد آب هاي زيرزميني، خاك و زمين هاي كشاورزي از جمله مسائل و چالش هاي زيست محيط و بهداشتي است كه كم و بيش به واسطه رعايت نكردن نكات اصولي و ضرورت هاي كشت و زرع بعضا در برخي نقاط مشاهده مي شود.
يك كارشناس بهداشت محيط در چهارمحال و بختياري گفت: بايد توجه داشت كه شرط استفاده موفقيت آميز از فاضلاب و پساب در كشاورزي، در نظر گرفتن اثرات آن بر محيط زيست و محصولات كشاورزي و بهداشت و تندرستي انسانها است.
حميد كياني در گفت وگو با گزارشگر ايرنا اظهار داشت: در صورتي كه شروط استفاده از پسابها اعم از پساب فاضلاب و صنعتي رعايت نشود آسيب هاي جدي به طبيعت و جوامع انساني وارد مي شود.
به گفته وي، با توجه به كمبود منابع آب در بسياري از مناطق كشور و افزايش حجم فاضلابهاي شهري، استفاده مجدد از آنها اجتناب ناپذير است.
كياني ادامه داد: سياست دولت ها در استفاده از پساب فاضلاب در كشاورزي مبني بر اخذ تصميمات موثر و به كنترل درآوردن محل و محصولات تحت آبياري با فاضلاب تصفيه شده است.
اين كارشناس بهداشت محيط تصريح كرد: تصميم گيري براي استفاده نامحدود از پساب ها توسط كشاورزان و همچنين استفاده از پساب براي آبياري پارك ها و مناطق شهري، مستلزم اتخاذ تدابير و اثرات سوء زيست محيطي است.
كياني گفت: مناسب ترين شرايط از نظر بهداشتي و زيست محيطي وقتي فراهم مي شود كه استفاده از پسابها در مناطق مشخص و محدودي كه از دسترس عموم دور باشد.
وي تاكيد كرد: با توجه به سلامت و امنيت غذايي رعايت استاندارد ها سلامت از سوي سازمان هاي مرتبط در كشور براي استفاده از پسابهاي تصفيه شده در كشاورزي ضروري است.
مدير عامل شركت آب وفاضلاب شهري چهارمحال وبختياري نيز گفت: هم اينك از پساب هاي تصفيه شده فاضلاب براي كشاورزي در استان استفاده مي شود كه تمامي استاندارد هاي بهداشت سلامت و زيست محيطي براي تصفيه رعايت مي شود.
قدرت الله بيگلري گفت: از پساب هاي تصفيه شده براي محصولات مثمر مثل سيب زميني، گندم و جو و سبزيجات و ميوه جات نبايد استفاده شود.
به گفته وي، بايد پسابها براي آبياري درختان غير مثمر نظير سرو و كبوده و فضاي سبز شهري استفاده شود.
بيگلري ادامه داد: كشاورزان به خاطر سلامت جامعه و امينت غذايي از پساب هاي فاضلاب براي آبياري اراضي خود استفاده نكنند.
مدير عامل شركت آب وفاضلاب شهري استان گفت: در برنامه ريزي هاي توسعه شهري و استفاده از تصفيه خانه هاي فاضلاب و استفاده از پسابها بايد استاندارد هاي ملي رعايت شود.
به گفته بيگلري، هم اينك حدود 55 درصد جمعيت شهري چهارمحال و بختياري در 10 شهر تصفيه خانه فاضلاب وجود دارد.
معاون بهبود توليدات دامي سازمان جهاد كشاورزي چهارمحال و بختياري نيز گفت: آبياري كشاورزي با پساب خام فاضلاب يا صنعتي در اين استان استفاده نمي شود.
حميدرضا دانش افزود: هم اينك 733 هكتار از اراضي كشاورزي در چهارمحال و بختياري شامل محصولات مجاز علوفه اي از جمله يونجه، گندم و جو با پسابهاي تصفيه شده آبياري مي شود.
به گفته وي، مطابق استانداردهاي ملي محصولات مثمر كشاورزي نبايد با پسابهاي تصفيه شده ابياري شود.
به گزارش ايرنا،هم اكنون بيش از 270هزار هكتار سطح زير كشت محصولات چهارمحال و بختياري است كه سالانه يك ميليون و 500هزار انواع محصول توليد مي شود كه 66هزار نفر بهره بردار دارد.
هم اكنون نزديك به 70درصد از منابع آبهاي سطحي و زير زميني در كشور به بخش كشاورزي اختصاص دارد.
7360/2097
شهركرد- ايرنا- آبياري اراضي كشاورزي با استفاده از پساب هاي خام و يا تصفيه شده صنعتي و فاضلاب به دليل كمبود آب و خشكسالي ها، چالشي كه سال هاست مردم و مسئولان را در كشور با دغدغه ها و مشكلاتي روبه رو كرده است.