به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از هلث، مطالعه محققان اسپانیایی روی دو هزار مادر و فرزند بین سال های 2004 تا 2008 میلادی نشان می دهد تغذیه مادر نقش مهمی در عملكرد و سلامت مغز كودك دارد.
دراین مطالعه آمده است كه مصرف سه وعده قابل ملاحظه ماهی درهرهفته (حدود 600 گرم) در دوران بارداری، در عملكرد و رشد مغز كودك موثر است. البته باید در انتخاب نوع ماهی دقت شود و از مصرف ماهی های آلوده به جیوه اجتناب شود. آلودگی جیوه كه نروتوكسی نام دارد، سبب طیف گسترده ای از بیماری های عصبی می شود. جیوه یك عنصر فلزی است كه به طور طبیعی در محیط زیست وجود دارد و با عناصر دیگر به صورت معدنی یا آلی تركیب می شود.
زمانی كه جیوه وارد آب یا خاك می شود، یك تركیب آلی به نام متیل مركوری بوجود می آید. این تركیب می تواند در بافت ماهی و صدف انباشته شود. معمولا جیوه از طریق غذاهای دریایی وارد بدن می شود.
ورود سطح بالای جیوه به بدن، سبب آسیب به سیستم عصبی و كلیه ها می شود و انتقال آن به جنین، باعث آسیب رشد می شود.
سالمون و میگو جزء غذاهای دریایی كم جیوه محسوب می شوند. از طرفی ماهی های بزرگ مانند كوسه، اره ماهی، ماهی خال خالی (نوعی ماهی تن) و گربه ماهی حاوی مقادیر بالای جیوه هستند.
**** ماهی احتمال ابتلا به افسردگی را كاهش می دهد
اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ماهی، ساختار غشای مغز و میزان دوپامین و سروتونین را تغییر می دهند. دوپامین و سروتونین از مهمترین انتقال دهنده های عصبی محسوب می شوند كه نقش مهمی در كنترل افسردگی ایفا می كنند.
علاوه بر این، پروتئین، ویتامین و مواد معدنی موجود در ماهی نیز در برابر افسردگی اثر محافظتی دارند. اسیدهای چرب امگا 3 از زوال شناختی جلوگیری می كند و برای سلامت مغز مفید است.
این مطالعه نشان می دهد كه میزان مصرف ماهی، نوع ماهی و نحوه پخت آن در كنترل افسردگی موثر است و احتمال مهار افسردگی در صورت استفاده از ماهی های حاوی امگا 3 كه به صورت آب پز یا كبابی طبخ شوند، بیشتر است. به علاوه توصیه شده است كه در وعده های غذایی از مقدار ماهی زیادی استفاده شود.
تحقیقاتی كه چندی پیش صورت گرفت نشان داد، پروتئین (پپتید) موجود در ماهی در درمان بیماری های قلبی و رگ های خونی، سكته مغزی، حمله قلبی و نارسایی قلبی موثر است.
در ادامه این تحقیقات آمده است كه پپتید موجود در ماهی، قادر به باریك یا گشاد كردن رگ های خونی و تنظیم فعالیت های بیولوژیكی مرتبط با كلیه، دستگاه عصبی مركزی و دستگاه قلبی عروقی است.
با توجه به گزارش انجمن قلب آمریكا، ماهی سرشار از پروتئین و چربی های غیر اشباع و اسیدهای چرب امگا 3 است كه همگی برای قلب مفید هستند. این انجمن توصیه كرده است كه دستكم دو بار در هفته، از ماهی در رژیم غذایی استفاده شود.
علمی (6) ** 9259**1440
تهران -ایرنا -مطالعات جدید محققان نشان می دهد، مصرف سه وعده ماهی در هفته در دوران بارداری در عملكرد و رشد مغز كودك موثر است.