به فاصله يك روز از ارائه همزمان لايحه برنامه ششم توسعه كشور و لايحه بوجه سال٩5 از سوي رئيسجمهور به مجلس شوراي اسلامي، ماده١٢ با موضوع «زيارت» كه از لايحه برنامه ششم حذف شده بود، دوباره با رايزني نمايندگان به اين برنامه افزوده شد.
به گزارش شهرآرا، بر اساس ماده١٢ برنامه پنجم توسعه كشور، دولت مكلف بود به منظور تعيين ارزشها، باورها و فرهنگ مبتني بر هويت اسلامي و ترويج سيره و سنت اهل بيت(ع) و استفاده بهينه از ظرفيت معنوي اماكن زيارتي بهويژه در شهرهاي مقدس مشهد، قم و شيراز به انجام امور ذيل تا پايان برنامه اقدام كند:
الف- شناسايي دقيق نيازها و مشكلات زائران، برنامهريزي و تدوينساز و كارهاي لازم براي ساماندهي امور زائران و تامين زيرساختهاي لازم از طريق حمايت از شهرداريها و بخشهاي غيردولتي.
ب-توسعه امكانات، فعاليتهاي فرهنگي و خدمات زيارتي در قطبهاي زيارتي و گردشگري مذهبي و فراهمكردن زمينه زيارت مطلوب و اجراي پروژههاي زيربنايي مورد نياز در قالب بودجههاي سنواتي.
در عين حال اين ماده قانوني مربوط به «زيارت» بهطوركلي از لايحه برنامه ششم توسعه كشور كه دو روز پيش رئيسجمهور آن را به مجلس ارائه داد، حذف شده بود.در همين زمينه نمايندگان سه شهر مذهبي مشهد، قم و شيراز كه منتقد شديد حذف ماده مربوط به بحث زيارت(ماده١٢) از لايحه برنامه ششم توسعه كشور بودند، ضمن رايزني با سازمان مديريت و برنامهريزي كشور، مجددا اين ماده را در كميسيون بررسي احكام لايحه برنامه ششم توسعه مصوب كردند. به اين ترتيب ماده١٢ به احكام لايحه برنامه ششم توسعه كشور افزوده شد و در طول اين برنامه كه پنج ساله است، دولت بايد امور زائران و زيارت را در سه شهر مذهبي مشهد، قم و شيراز در برنامهها و اعتبارات در نظر بگيرد.
پيشنهاد نمايندگان ٣ شهر مذهبي
نماينده مردم مشهد در مجلس شوراي اسلامي در همين رابطه گفت: ماده١٢ در برنامه پنجم توسعه كشور تكليف دولت را در بحث زيارت براي سه شهر مذهبي مشهد، قم و شيراز يادآوري ميكرد كه با توجه به اهميت آن نمايندگان هر سه شهر براي ادامه اين ماده در برنامه ششم توسعه تاكيد كردند و با پيگيري اين مهم محقق شد.
حجتالاسلام نصرا... پژمانفر در گفتگو با خبرنگار شهرآرا عنوان كرد: از آنجا كه تدوين لايحه برنامه ششم توسعه كشور به عهده سازمان مديريت و برنامهريزي كشور بود، رايزني با مسئولان اين سازمان انجام شد و در نهايت در كميسيون بررسي احكام لايحه برنامه ششم، ماده١٢ مصوب و اضافه شد.
وي در عين حال از ميزان بودجههاي كه در طول برنامه پنجم توسعه به بحث زيارت تخصيص يافت انتقاد كرد و گفت: متاسفانه براي تحقق ماده١٢ برنامه پنجم توسعه كشور دولت تلاش زيادي نكرد و رديف بودجههاي اختصاص يافته نيز خيلي اندك بود.
وي با توجه به اعتبارات زيارت در سالهاي گذشته، اظهار كرد: با ارقام ١٠ تا ١٢ميليارد توماني كه از رديف اعتبار ٢5ميليارد توماني به شهر مشهد در سالهاي گذشته تخصيص مييافت، نميتوان انتظار گشايش آنچاني در حوزه مشكلات و كمبودهاي زيرساختهاي زيارت و امور زائران بود.
ابراز اميدواري براي تصويب ماده١٢ در صحن مجلس
ديگر نماينده مردم مشهد در خانه ملت نيز در گفتگو با خبرنگار ما، با اشاره به افزوده شدن ماده١٢ مربوط به بحث زيارت به لايحه برنامه ششم توسعه كشور، اظهار كرد: خوشبختانه پيشنهاد افزودن ماده١٢ در لايحه برنامه ششم توسعه كشور در كميسيون بررسي احكام اين لايحه مورد قبول واقع شد و اميدواريم كه در صحن علني مجلس شوراي اسلامي نيز راي بياورد.
اميرحسين قاضيزاده به اين نكته نيز اشاره كرد كه در برنامه پنجم توسعه كشور نيز در زمان ارائه لايحه اين برنامه از سوي دولت ماده١٢ گنجانده نشده بود و بعدا با رايزني نمايندگان اين ماده اضافه و تصويب شد.
اعتبار ٢٧ و نيم ميليارد توماني براي طرح زيارت
با افزوده شدن ماده١٢ به برنامه ششم توسعه كشور به اين ترتيب دولت در طول پنج سال اين برنامه مكلف به كمك در امور زائران و زيارت خواهد بود كه در همين رابطه در رديفهاي «كمك به اشخاص حقوقي غيردولتي» ذيل جدول شماره١٧ براي مصارف بودجه سال٩5، مبلغ بيست و هفت و نيم ميليارد تومان براي طرح زيارت پيشنهاد شده است.
در اين زمينه نيز نماينده مردم مشهد در مجلس شوراي اسلامي عنوان كرد: از زمان آغاز تدوين برنامه ششم توسعه كشور و لايحه بودجه سال٩5 در نشستهاي مختلف ضرورتهاي موضوع ساماندهي امور زائران را به دولتيها بيان كردهايم كه با توجه به بحثهاي صورت گرفته در انتظار يك برنامه دقيق و عملياتي هستيم كه البته به اعتباري بيش از بيست و هفت ميليارد تومان نياز دارد.
رهآورد ماده ١٢ در طول اجراي برنامه پنجم توسعه
در سال اول برنامه پنجم توسعه كشور، تمام آنچه كه دولتمردان در مسير اجراي ماده١٢ اين برنامه پياده كردند، تنها تخصيص ٣5ميليارد تومان اعتبار به نام رديف بودجه فرهنگي بود كه سهم زيارت از اين رديف در نهايت به بيشتر از پنج ميليارد تومان نرسيد. در سال دوم اجراي برنامه پنجم توسعه كشور، رديف بودجه زيارت، ٨5ميليارد تومان تصويب شد كه در نهايت ٣5درصد تخصيص يافت.
در سال سوم اجراي برنامه پنجم توسعه نيز كه طبق لايحه تقديمي دولت به خانه ملت، در بخش جاري ١٢ميليارد تومان و در بخش عمراني ٧٣ميليارد تومان مصوب شده بود، در پايان سال مالي هيچ مبلغي در بخش جاري تخصيص نيافت و فقط در بخش عمراني ١٠ميليارد تومان به خزانه استان خراسان رضوي واريز شد.
در سال چهارم اجراي برنامه پنجم توسعه، از ابتدا رديف بودجه زيارت در لايحه تقديمي دولت كاهش و اعتبار ٢5ميليارد توماني براي اين منظور به تصويب رسيد كه در نهايت بيش از ١٢ميليارد تومان تخصيص نيافت.
البته در اين سال در قالب اعتبارات سفر استاني دولت، علاوه بر اين ١٢ميليارد تومان، ١٢ميليارد تومان ديگر نيز تخصيص داده شد.
در پنجمين و آخرين سال عمر برنامه پنجم توسعه كشور هم در حال حاضر قرار داريم، با توجه به اينكه هنوز اختصاص رديف بودجهها در دست اقدام است، نميتوان رقم نهايي را اعلام كرد اما آنچه كه مشخص است اينكه با اين اعتبارات قطرهچكاني در حوزه زيارت و زائران نميتوان تحولي ايجاد كرد.
7496
روزنامه شهرآرا در شماره 1898 روز سه شنبه گزارشي با عنوان ' با رايزني نمايندگان، ماده١٢ جزو احكام دائمي شد «زيارت» به لايحه برنامه ششم اضافه شد ' به قلم 'محدثه شوشتري' منتشر كرده است.