به گزارش گروه علمي ايرنا از مديكال نيوز تودي، اين روش جديد توسط محققان دانشگاه ايالتي اوهايو ابداع و در محيط آزمايشگاه با استفاده از يك داروي رايج سرطان آزمايش شد. همچنين آزمايش اين روش روي حيوانات هم آغاز شده است.
به گفته محققان، اين توانايي براي رديابي داروهاي شيمي درماني در سطح سلولي و در زمان واقعي، در صورت كارايي در انسان مي تواند روش هاي مراقبتي سرطان را متحول كند زيرا به پزشكان كمك مي كند تا علت واكنش متفاوت دو بيمار نسبت به يك درمان را دريابند.
مينگجون ژانگ استاد مهندسي پزشكي دانشگاه ايالتي اوهايو و نويسنده ارشد اين مطالعه مي گويد: ما مي خواهيم دريابيم پس از تزريق داروهاي شيمي درماني چه اتفاقي مي افتد و اين روش به ما كمك مي كند.
تلاش هاي قبلي براي رسيدن به چنين سازوكاري با شكست مواجه شده بود زيرا در آن روش ها از رنگ استفاده مي شد كه به سرعت محو مي شدند.
محققان در پي كشف موادي هستند كه در بدن به صورت طبيعي رفتار كنند، در كنار سلول هاي انسان به راحتي تداوم داشته باشند و بدون آسيب رساندن به سلول ها، آنها را ترك كنند.
هم اكنون پژوهشگران معتقدند كه تقريبا به اين هدف رسيده اند زيرا ماده اي كه روي آن كار مي كنند، يك پپتيد است.
پروفسور ژانگ مي گويد كه تيم او موفق شدند در آزمايشگاه، پپتيد كوچك فلورسنت ابداع كنند. اين نانوذره از آمينو اسيدهاي طبيعي ساخته شده و ذاتا زيست سازگار است.
ايده اصلي اين است كه پزشكان بتوانند روزي اين سيگنال فلورسنت را كه از پپتيد چسبيده به داروي شيمي درماني ارسال مي شود، با كمك يك سيستم تشخيصي بصري مشاهده كنند.
خصيصه ديگر طراحي اين پپتيد، اين است كه محققان آن را در داخل داروي شيمي درماني قرار مي دهند و تا زماني كه اين دو عامل در ورود به سلول ها از هم جدا مي شوند، نوري ساطع نمي كند.
محققان همچنين متوجه شدند درخشش اين پپتيد آبي رنگ در زير نور ماوراء بنفش براي دوره هاي زماني طولاني ادامه مي يابد؛ قابليتي كه در آزمايشات با استفاده از رنگ هاي ارگانيك ميسر نبود.
مشاهده سرعت و اثربخشي يك داروي ضد سرطان نمونه اي از چگونگي ياري رساني اين سيستم به پزشكان و بيماران است.
در برخي بيماران داروي شيمي درماني در عرض چند ثانيه تاثير مي كند اما در سايرين اثربخشي اين دارو چند ساعت طول مي كشد؛ همچنين مواردي وجود دارد كه داروي شيمي درماني اصلا تاثير نمي كند.
محققان اين روش را روي doxorubicin يك داروي شيمي درماني پركاربرد آزمايش كردند اما در عين حال مي گويند كه از روش پپتيد فلورسنت مي توان در ساير داروها نيز استفاده كرد.
نتايج اين مطالعه در مجلهNature Nanotechnology منتشر شده است.
علمي**2038**2017
تهران-ايرنا- محققان از ابداع روش جديدي خبر داده اند كه در محيط آزمايشگاه، با استفاده از آن مي توانند يك داروي شيمي درماني را در سلول هاي سرطاني رديابي كنند.