به گزارش روز پنج شنبه ایرنا از دویچه وله، استفاده از این چاپگرها تاكنون بیشتر در عرصه دامپزشكی بوده است.
*** عملیات موفقیتآمیز منقارسازی
مسئولان باغ وحش ' آوه' در سن خوزه كاستاریكا پس از یك سال كوشش سرانجام موفق شدند منقار جدیدی برای توكای زیبای 'گراسیا' بسازند. این منقار را یك چاپگر سه بعدی ساخته و به طور دقیق با اندازههای داده شده برای ساخت منقار این پرنده مطابقت دارد. توكانها منقارهایی بسیار بزرگ دارند كه حدود دو سوم طول بدنشان است.
چندین جوان در سال 2012 این توكان را به شدت اذیت و آزار كرده، منقار او را شكستند. دامپزشكان برای ترمیم منقار این حیوان ابتدا جمجمه توكان گراسیا را در یك توموگراف كامپیوتری اسكن كردند و پس از آن مدلی كاملا مطابق با اندازه این منقار از یك چاپگر سه بعدی به دست آوردند.
*** دست جدید با كمك چاپگرهای سه بعدی
ماكسنس، كودك 6 ساله فرانسوی كه بدون دست راست به دنیا آمده است، هم اكنون دستی مصنوعی دارد كه محصول چاپگرهای سه بعدی است. هزینه تهیه دست مصنوعی جدید او كه رنگی نارنجی، زرد و آبی دارد، كمتر از 50 یورو است.
*** صندلی چرخ دار برای لوییزا
فرآوردههای چاپگرهای سه بعدی در فناوری پزشكی هم جای خود را باز كردهاند و حتی حیوانات نیز می توانند از این فرآوردهها بهره ببرند. لوییزا سگی است كه در ایتالیا در پی یك تصادف دو پای جلوی خود را از دست داد. خانواده ای كه لوییزا نزد آنها زندگی می كند، با استفاده از فناوری چاپگرهای سه بعدی، یك صندلی چرخدار مخصوص برای این سگ ساخته اند. طرح و اجرای قفسه سینه مصنوعی برای لوییزا نیز توسط این خانواده با استفاده از چاپگرهای سه بعدی اجرا شد.
**جایگزین بخش هایی از جمجمه
هنگام جایگزینی بخش هایی از جمجمه نیز می توان از چاپگرهای سه بعدی استفاده كرد. جنس جمجمه های مصنوعی می تواند از پلاستیك یا تیتانیوم باشد. ساخت این جمجمه های مصنوعی برمبنای توموگراف كامپیوتری خواهد بود كه پزشكان از مغز بیمار تهیه می كنند. در چنین شرایطی جمجمه با فناوری چاپگرهای سه بعدی با دقت یك دهم میلیمتر به دست می آید.
جایگزین های تخصصی در جمجمه را نیز می توان با فناوری چاپگرهای سه بعدی ساخت. در مركز تحقیقاتی 'سزار' برای ایجاد جایگزین جمجمه از مادهای استفاده می شود كه با رشد استخوان طبیعی جمجمه به تدریج از بین می رود.
*** استفاده در دندانپزشكی
چاپگرهای سه بعدی مدتها است در علم دندانپزشكی رواج دارند. دیگر دوران سخت اندازه گیری و قالبگیری دندان های بیمار به پایان رسیده است. امروزه دندان های فرد از راه عكسبرداری های رایانه ای سه بعدی به آزمایشگاههای سازنده ارسال می شوند و چند روز بعد دندان های مصنوعی تولید شده آماده بهرهبرداری هستند.
*** تشخیص سرطان استخوان
در دانشگاه دویسبورگ آلمان با استفاده از چاپگرهای سه بعدی نمونه هایی از استخوان هایی كه بر اثر سرطان آسیب دیدهاند، تهیه شده است. این نمونه ها می توانند از طرفی در آموزش پزشكی در ارتباط با این نوع سرطان به خوبی به كارآیند و همچنین پزشكان را برای عمل های جراحی بعدی آماده كنند.
*** مشكل بافت های نرم
برای پزشكان هنوز دشوار است كه از فناوری چاپگرهای سه بعدی برای بافت های نرمی چون قلب استفاده كنند. البته این امر امكان پذیر است كه تصویری سه بعدی از قلب به دست آورند و آن را به طور دقیق در چاپگرهای سه بعدی تهیه كنند، اما این امر تنها در مرحله تحقیق و آموزش به درد پزشكان می خورد.
*** بازسازی سلول های انسانی
از سال 2005 میلادی در انستیتوی 'اینسرم' در شهر بوردوی فرانسه تحقیقاتی بر ساختار سلول های چاپی انجام می شود. چاپگرهای سه بعدی این انستیتو تاكنون توانسته اند سلول های انسانی را بازسازی كنند. با استفاده از این فناوری دیگر احتیاجی به استفاده از حیوانات در آزمایشگاهها نیست.
*** تهیه سلول بدن بیماران
گام بعدی محققان انستیتوی 'اینسرم' در شهر بوردوی فرانسه تحقیق بر ساختار سلولهای مشخص افراد است. در صورت موفقیت این طرح، می توان سلول های یك بیمار را با ساختار مشخص آن تكثیر كرد و سلول هایی به بیمار داد كه از جنس سلولهای خودش هستند و بدن بیمار آنها را دفع نمی كند. محققان در مرحله بعدی در نظر دارند ارگانهای مختلف بدن یا بخشی از آنها را با استفاده از فناوری چاپگرهای سه بعدی بازسازی كنند.
علمی 9014**2017
تهران- ایرنا- چاپگرهای سه بعدی مدتی است كه وارد حوزه علوم پزشكی و دامپزشكی شده و انقلابی در این عرصه به وجود آورده اند.