۱۳ بهمن ۱۳۹۴، ۱۳:۵۸
کد خبر: 81946112
T T
۰ نفر

توقف زیست آرتمیا در دریاچه ارومیه

۱۳ بهمن ۱۳۹۴، ۱۳:۵۸
کد خبر: 81946112
توقف زیست آرتمیا در دریاچه ارومیه

ارومیه - ایرنا - رئیس مركز تحقیقات آرتمیای كشور گفت: بررسی ها و گزارش های رسیده بیانگر وجود نداشتن آرتمیای زنده در دریاچه ارومیه است.

یوسفعلی اسدپور روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در سه ماه اول سال جاری به علت وجود آب و ورود كافی آن به دریاچه ارومیه در مصب رودخانه های آن آرتمیا شروع به زندگی كرد كه متاسفانه با خشكسالی تابستانه این موجودات نابود شدند.
وی اضافه كرد: اكنون اقدام های مربوط به تكثیر و پرورش آرتمیا در استخرهای خاكی در استان های حوزه جنوبی كشور مانند بندرعباس، اصفهان و قم در حال مطالعه است.
اسدپور اظهار كرد: در حاشیه دریاچه ارومیه نیز مطالعاتی كه منجر به تولید آرتمیا شود، در حال اجراست و نتایج خوبی نیز تاكنون حاصل شده است.
وی اضافه كرد: برای ایام دهه مبارك فجر درصددیم تا از چهار طرح رونمایی شود كه 2 طرح از طرح های یاد شده منجر به تولید شده است.
اسدپور بیان كرد: اكنون هشت طرح تحقیقاتی در مركز تحقیقات آرتمیای كشور در مورد آرتمیا و جانوران آبزی در دست اجرا داریم.
وی گفت: یك میلیارد و 600 میلیون ریال اعتبار برای اتمام این طرح ها در نظر گرفته شده است.
رئیس مركز تحقیقات آرتمیای كشور افزود: این طرح ها شامل آلاینده های سد ارس، افزایش تولید در واحد سطح، اجرای طرح كشت جایگزین، استفاده بهینه و صرفه جویی در آب و فرآوری محصولات شیلاتی مانند شاه میگو است.
وی با اشاره به فعالیت های تحقیقاتی مركز تحقیقات آرتمیای كشور نیز گفت: اجرای پروژه های تحقیقاتی، ارائه پروپوزال های پژوهشی برای اجرا در سازمان های مربوطه و اجرای دوره های آموزشی و ترویجی از جمله مهمترین فعالیت های مركز تحقیقات آرتمیای كشور است.
اسدپور اظهار كرد: در این زمینه انجام 12 پروژه تحقیقاتی به پایان رسیده است.
رئیس مركز تحقیقات آرتمیای كشور اضافه كرد: از جمله پروژه های پژوهشی و تحقیقاتی انجام شده در این مركز می توان به بررسی مقایسه عملكرد پرورش گونه آرتمیا فرانسیسكانا و گونه بكرزای در حاشیه دریاچه نمك قم، استحصال كیتین و كیتوزان از پوسته سیست آرتمیا ارومیانا با روش های بیولوژیكی و شیمیایی اشاره كرد.
اسدپور اضافه كرد: پایش بهداشتی شاه میگوی دریاچه مخزنی ارس، بررسی اثرات حمل و نقل و نگهداری در شرایط منجمد بر روی كیفیت گوشت شاه میگوی دراز آب شیرین سد ارس، جداسازی و شناسایی باكتری های رشته ای (فلاوباكترها / فلكسی باكترها) از ماهیان قزل آلا در مراكز تكثیر و مزارع پرورشی آذربایجان غربی نیز از جمله طرح های تحقیقاتی این مركز است.
وی افزود: شناسایی ماهیان بومی آذربایجان غربی فاز 2 و بررسی لیمنولوژیكی دریاچه سد بوكان از دیگر پروژه های پژوهشی و تحقیقاتی انجام شده در این مركز است.
اسدپور با اشاره به عنوان پروپوزال های ارائه شده نیز گفت: بررسی عوامل باكتریایی و ویروس SVC و پایش عوامل انگلی و قارچی كپور ماهیان چینی و ماهی سوف تكثیر شده مركز تكثیر ماهیان گرمآبی شهید كاظمی پلدشت، بررسی ارزیابی عملكرد واكسن استرپتوكولازین در مزارع سردآبی ارومیه از جمله عنوان های پروپوزال های پژوهشی ارائه شده به سازمان ها و بخش خصوصی برای اجرا است.
آرتمیا اورمیانا جانداری است سخت پوست كه در آب های شور زندگی می كند و به ثبت جهانی رسیده است.
پارك ملی دریاچه ارومیه، یكی از غنی ترین منابع آرتمیا در جهان شمرده می شود.
آرتمیا در صنعت پرورش میگو و ماهی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
آرتمیا ارومیانا یكی از هفت گونه شناخته شده دو جنسی (نر و ماده) این موجود زنده تك سلولی در جهان است.
ارزش غذایی و پتانسیل رشد آرتمیا در دریاچه ارومیه علاوه بر اینكه بر ظرفیت های ژنتیكی وابسته بوده و تا حد زیادی هم به كیفیت و كمیت جمعیت فیتوپلانكتون ها مرتبط است.
روند خشك شدن دریاچه ارومیه در سال های اخیر به طور جدی بر جمعیت این گونه پر اهمیت صدمه زده به طوری كه امروز به سختی می توان این سخت پوست را در دریاچه ارومیه مشاهده كرد.
2077/7125/1905
۰ نفر