۲۰ بهمن ۱۳۹۴، ۱۴:۱۲
کد خبر: 81956535
T T
۰ نفر
نسل دوم نرم افزار تبدیل گفتار فارسی به نوشتار رونمایی شد

تهران- ایرنا- نسل دوم سامانه تبدیل گفتار فارسی به نوشتار با ارائه نسخه بیانات رهبر معظم انقلاب در بازه زمانی 1370 تا 1393 ، رونمایی شد.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، نسل ارتقا یافته سامانه تبدیل گفتار به نوشتار فارسی به همت جوانان فعال در شركت دانش بنیان 'عصر گویش پرداز' طراحی و تولید شده است كه مراسم رونمایی آن روز سه شنبه همزمان با دهه فجر انقلاب اسلامی، با ارائه نسخه بیانات رهبر معظم انقلاب و با حضور نماینده مقام معظم رهبری در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.
مدیرعامل این شركت دانش بنیان كه سال 1382 با مشاركت تعدادی از دانش آموختگان و اعضای هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف آغاز به كرد، در جمع خبرنگاران درباره ویژگی های این نرم افزار جدید توضیح داد: اولین نسخه نرم افزار تایپ گفتاری زبان فارسی در سال 1386 تهیه شد و هرچند این تكنولوژی از سال ها قبل برای زبان های مختلفی همچون انگلیسی و اسپانیایی به كار گرفته شده بود، اما برای زبان فارسی، اولین تجربه بود.
دكتر هادی ویسی با بیان اینكه نسل اول نرم افزار تبدیل گفتار فارسی به نوشتار، دارای محدودیت هایی بود، افزود: محدودیت اول این كه گفتار حتما باید به صورت كتابی می بود و گفتارهای محاوره ای با غلط های زیادی تبدیل به نوشتار می شد، دوم این كه نرم افزار، وابستگی زیادی به صدای افراد داشت و باید حتما فرد موردنظر، چند جمله را به صورت آزمایشی برای نرم افزار می خواند تا صدای او برای سیستم نرم افزار، قابل تشخیص باشد و محدودیت سوم به بحث كیفیت صدا برمی گشت كه در محیط های پر سر و صدا و همراه با پارازیت صوتی (اختلال صوتی)، دقت آن كاهش می یافت.
به گفته وی، در نسل ارتقا یافته نرم افزار تبدیل گفتار فارسی به نوشتار، محدودیت های نسل قبلی تا حدود بسیار زیادی برطرف شده است و قابلیت استفاده در مصاحبه ها، سخنرانی ها و جلسات كاری را دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران ادامه داد: برای ارتقای این سامانه، تعدادی از اعضای هیات علمی فعال شركت دانش بنیان ما از طریق اعزام به فرصت های مطالعاتی خارج كشور با فناوری های جدید این حوزه آشنا شده و آنها را بومی سازی كردند.
وی تصریح كرد: از حدود یكسال قبل، موضوع بیانات مقام معظم رهبری را به عنوان محور فعالیت خود در نسل جدید سامانه تبدیل گفتار به متن نوشتاری انتخاب كردیم و در این مدت، فایل صوتی مجموعه سخنرانی های معظم له از سال 1370 تا 1393 را تهیه و در نرم افزار قرار دادیم.
ویسی افزود: برنامه این نرم افزار در دو بخش اختصاصی سازی شده است كه بخش اول به كلمات و ادبیات موضوع اختصاص دارد و در این بخش، بیش از سه میلیون كلمه در نرم افزار بارگذاری شد و بخش دوم نیز به مبحث صدا مربوط می شود و درعین حال، ساختار معنایی و انشایی و ادبیات را به نرم افزار اضافه كردیم و به اصطلاح، 'مدل زبانی' به نرم افزار دادیم.
وی درباره نحوه كاركرد این نرم افزار نیز توضیح داد: در این سامانه، فایل صوتی به صورت صدا یا ویدئو یا هر فرمت دیجیتال در نرم افزار، بارگذاری می شود و سامانه نیز پس از پردازش فایل، آن را به صورت متن نوشتاری تحویل می دهد.
این فعال دانش بنیان بیان داشت: نسل جدید سامانه تبدیل گفتار فارسی به نوشتار، همچنین این ویژگی را دارد كه در صورت مشكوك بودن به صحت یك كلمه، آن را به صورت رنگی نشان می دهد تا كاربر با دقت بیشتری آن را بررسی كند.
وی ادامه داد: در نسخه عمومی نرم افزار ، سخنرانی رئیس جمهوری در سازمان ملل متحد را نیز به صورت آزمایشی در نرم افزار قرار دادیم كه با دقت 97 درصد، آن را به نوشتار تبدیل كرد.
ویسی درباره سرعت و مدت زمان تبدیل گفتار به نوشتار نیز گفت: سرعت انجام این كار به سرعت پردازنده كامپیوتر كاربران، بستگی دارد و به عنوان مثال می توان یك سخنرانی یك ساعته را در مدت 10 دقیقه، 30 دقیقه و با سرعت های كمتر در مدت یك ساعت به نوشتار تبدیل كرد.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه صنعتی شریف نیز در مراسم رونمایی از نرم افزار تبدیل گفتار فارسی به نوشتار اظهار داشت: با توجه به جایگاه بسیار بالای ولایت و ولی فقیه در نظام فكری تشیع، این نرم افزار به نوعی مقدمات توجه به فرمایشات ولی امر را فراهم می كند.
حجت الاسلام و المسلمین 'حبیب محمدنژاد' با یادآوری سخنان آیت الله جوادی آملی مبنی بر این كه 'موضوع ولایت، یكی از نعمت های الهی است كه در روز قیامت، مورد سوال واقع می شود' گفت: استفاده از فناوری های روز در راستای ولایت پذیری و تسهیل در انتقال فرمایشات ولی فقیه، شكر این نعمت به شمار می آید.
وی ابراز امیدواری كرد جامعه ما، بیش از پیش متوجه نعمت ارزشمند ولایت فقیه باشد و جامعه ای ولایی آنگونه كه انتظار می رود داشته باشیم.
علمی**1055**2017
۰ نفر