۲۱ بهمن ۱۳۹۴، ۱۶:۱۳
کد خبر: 81958487
T T
۰ نفر

بانوی اول یونسكو نامزد دبیر كلی سازمان ملل شد

۲۱ بهمن ۱۳۹۴، ۱۶:۱۳
کد خبر: 81958487
بانوی اول یونسكو نامزد دبیر كلی سازمان ملل شد

تهران - ایرنا - وزارت امور خارجه بلغارستان بطور رسمی نامزدی خانم «ایرینا بوكوا» (Irina Bokova) رئیس كنونی یونسكو را برای دبیركلی سازمان ملل اعلام كرد.

به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، در بیانیه وزارت امور خارجه بلغارستان كه امروز (چهارشنبه) انتشار یافت، آمده است: نامه نامزدی خانم «ایرینا گئورگیوا بوكوا» برای دبیركلی سازمان ملل ارسال شده است.
در این بیانیه تاكید شده است: «خانم بوكوا با توجه به پیشینه و تجربه، یكی از نامزدهای برتر در رقابت برای دبیركلی سازمان ملل متحد خواهد بود.»
دبیركل آینده سازمان ملل متحد از یكم ژانویه 2016 (دی ماه 1395) جانشین «بان كی مون» خواهد شد كه دو دوره پنج ساله اش به پایان می رسد.
ایرینا بوكوای 63 ساله، نخستین زنی است كه مدیریت سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد (یونسكو) را برعهده داشته است.
پذیرش عضویت مستقل فلسطین در یونسكو در سال 2011، این پیامد را برای بوكوا داشت كه ایالات متحده بودجه سالانه ای كه به این سازمان می پرداخت را قطع كرد.
خانم بوكوا پیشتر سفیر بلغارستان در فرانسه و موناكو بوده است. برخی محافل از وی به خاطر دریافت بورسیه تحصیلی از نظام كمونیستی شوروی سابق انتقاد كرده اند. «گئورگی بوكوا» پدر دبیركل كنونی یونسكو، در گذشته سردبیر روزنامه حزب كمونیست در بلغارستان بود و دخترش نیز بورسیه این حزب و دانش آموخته موسسه دولتی روابط خارجی در مسكو بوده است. هرچند خانم بوكوا بعدها در دانشگاه های مریلند و هاروارد آمریكا نیز تحصیل كرد.
ایرینا بوكوا مدت كوتاهی نماینده حزب سوسیالیست بلغارستان در پارلمان بود و پس از آن در سال های 1995 تا 1996 معاونت وزارت خارجه در امور روابط با اتحادیه اروپا را برعهده داشت. وی مدت كوتاهی بین سال های 1996 تا 1997، وزارت خارجه بلغارستان را برعهده داشت. در همین زمان بود كه بلغارستان نامزد عضویت در اتحادیه اروپا شد.
خانم بوكوا متاهل است، دو فرزند دارد و افزون بر زبان بلغاری، به زبان های انگلیسی، فرانسوی، روسی و اسپانیایی نیز سخن می گوید.
به گزارش ایرنا، «نیویورك تایمز» اول شهریور ماه امسال در سرمقاله خود نوشت: نوبت زنان برای احراز مقام دبیركلی سازمان ملل فرا رسیده است.
نیویورك تایمز افزود: «نظام غیردمكراتیك انتخاب دبیركل سازمان ملل كه محصول آن انتصاب افرادی ناكارآمد و غیرتاثیر گذار بر ریاست این سازمان است باید منسوخ اعلام شود و وقت آن است زنان لایق و شایسته این نقش و جایگاه را احیا كنند.».
سازمان ملل متحد تاكنون هشت دبیركل به خود دیده است كه همگی آنها مرد بوده اند.
به نوشته این رسانه آمریكایی، روند انتخاب دبیر كل سازمان ملل تا به این لحظه بر این منوال بوده است كه این فرد را منحصرا پنج عضو دائم شورای امنیت و در نشست هایی غیر علنی انتخاب می كنند. حال، زمان آن فرا رسیده است كه این مدل تغییر كند و به شیوه ای شفاف انجام پذیرد.
بدیهی است كه انتخاب یك زن برای سكانداری سازمانی كه 70 سال پیش تاسیس شده و وظیفه اش حل و فصل و رسیدگی به غامض ترین مشكلات جهان از راه دیپلماسی و اجماع جهانی است، حركتی فوق العاده نمادین است.
نیویورك تایمز افزود: معلوم نیست كه روند انتخاب دبیركل مورد باز نگری كلی قرار گرفته است یا نه اما به هر تقدیر دهها تن از اعضای سازمان ملل به تكاپو افتاده اند یك زن را برای جایگزینی «بان كی مون» معرفی كنند .
دولت كلمبیا یكی از 20 درصد كشورهایی است كه سفیرشان در سازمان ملل، یك زن است . این كشور كمپینی را در این سازمان برای احراز مقام دبیركلی به یك زن به راه انداخته است.
«ماریا اما مجیا» سفیر كلمبیا در سازمان ملل با تنظیم نامه و طوماری در خصوص لزوم معرفی یك زن برای احراز ریاست این سازمان بیان كرده است: «برابری جنسیتی، یكی از جدی ترین چالش های جهان است و هدف مهم و حیاتی محقق نشده در راه حركت به سمت آینده ای فراگیر و پایدار است».
این طومار تاكنون به امضای 44 كشور عضو سازمان ملل رسیده است اما هیچیك از اعضاء دائم شورای امنیت از این ابتكار عمل پشتیبانی نكرده اند .
آمریكا كه سفیرش در سازمان ملل یك زن به نام «سامانتا پاور» است و وی تا به حال با دل و جرات مدافع حقوق زنان بوده است، سزاوار است با قدرت از این ابتكار عمل پشتیبانی كند.
فهرست هایی غیر رسمی از نامزدهای زن برای احراز دبیركلی سازمان ملل در این نهاد توسط «كمپین انتخاب یك زن به دبیر كلی سازمان ملل» منتشر شده است. این تشكل یك گروه مستقل است . فهرست مزبور متضمن زندگی نامه (بیوگرافی) رهبران فاضل جهان است كه دارای سوابقی متنوع هستند.
از جمله زنان مطرح شده می توان به «الن جانسون سیرلیف» رئیس جمهور كشور آفریقایی لیبریا، «كریستین لاگارد» رئیس «صندوق بین المللی پول» و «وآلیسییا بارسنا ایبارا» دبیركل اجرایی كمیسیون اقتصادی حوزه آمریكای لاتین و دریای كارائیب اشاره كرد.
نیویورك تایمز نوشته بود: «جهان ما از وجود زنانی فاضل و لایق و برجسته كه قدرت آن را دارند ایفای نقش حقیقی و شایسته دبیر كل سازمان ملل را احیا كنند و انرژی تازه ای به تلاش های در دست اقدام این سازمان در راه برابری جنسیتی بدمند، بی بهره نیست.»
اروپام**9163**1572
۰ نفر