«مهدی خلج» سه شنبه در نخستین همایش ملی ایمنی و واكسیناسیون ماهیان سردآبی افزود: با توجه به خشكسالی ها، تغییر اقلیم و افزایش رو به رشد جمعیت، تولید محصولات شیلاتی و آبزی پروری در ایران و جهان با مشكل هایی همراه است.
رئیس سازمان دامپزشكی كشور گفت: به دلیل كمبود منابع آبی پرورش در آبهای سطحی نیز با مشكل هایی روبروست كه باید آبزی پروری را به سوی آبهای آزاد هدایت كرد.
خلج افزود: كشورهای اروپایی با وجود منابع آبی فراوان آبزی پروری محدودی دارند؛ زیرا بیماری در آبزیان می تواند از گونه ای به گونه ای دیگر منتقل شود. بنابراین آبزی پروری در آبهای سطحی به دلیل وجود آلایندگی ها دارای شرایط خاص و محدود است و باید به سوی پرورش آبزی در آبهای آزاد برویم.
وی یادآوری كرد تولید ماهی در آبهای سطحی و آبهای آزاد نیز خطرهایی به همراه دارد.
به گفته وی، پرورش گونه های آب شیرین در آب شور، سبب افزایش استرس در ماهی، فراهم سازی زمینه بیماری و سرایت به گونه های مختلف می شود.
خلج افزود: یك موج می تواند بیماری را از گونه ای به گونه دیگر منتقل كند و ما باید در آبهای آزاد و سطحی به طور مستمر بیماری ها را مورد پایش و مراقبت قرار دهیم تا ماهی های مرده را از سیستم تولید خارج كنیم؛ زیرا برخی گونه ها ماهی های مرده كوچك تر را می خورند كه موجب گسترش بیماری ها می شود
** تولید سالیانه 946 هزار تن انواع آبزی در ایران
خلج گفت: در كشور ما سالیانه 946 هزار تن انواع آبزی تولید می شود كه از این میزان 371 هزار تن در مركز های آبزی پروری و 575 هزار تن در بخش صید و صیادی است. بقیه این میزان نیز با تولید قزل آلا محقق می شود.
رئیس سازمان دامپزشكی كشور افزود: منابع آبی كشور محدود و آب و هوای كشور در حال تغییر است. این عوامل تاثیر مهمی در آینده آبزی پروری در كشور دارد و باید شرایطی را ایجاد كنیم كه تولید پایدار در این بخش رقم بخورد.
وی ادامه داد: برای تداوم تولید آبزیان باید ساختارها را تغییر و ضریب مكانیزاسیون را در بخش آبزی پروری افزایش داد.
خلج افزود: اكنون بازسازی ساختار مركزهای آبزی پروری در كشور مهمترین اولویت تولید در این بخش است.
به گفته وی، بر پایه آمار سال 2012 میلادی مجموع تولید آبزیان در جهان 162 میلیون تن بود كه 92 میلیون تن آن از طریق صید و 70 میلیون تن آن از راه آبزی پروری در آبهای سطحی به دست آمد.
وی اضافه كرد: بر پایه برآوردها و محاسبه رشد جمعیت به نظر می رسد تولید ماهی از طریق صید و آبزی پروری در سال 2030 میلادی به 260 میلیون تن برسد كه آن زمان به دلیل محدودیت ذخایر، نسبت صید و آبزی پروری به ترتیب 90 میلیون و 170 میلیون تن خواهد بود.
** كاهش كانون های آلوده به بیماری ویروسی وی.اچ.اس قزل آلا از 450 به 94 مورد در دو سال
رئیس سازمان دامپزشكی كشور درباره انواع بیماری آبزیان گفت: هم اكنون در ایران 34 بیماری برای انواع آبزیان بجز ماهیان زینتی وجود دارد كه 23 مورد آن از بیماری های بومی كشور ماست.
وی خبر داد عملیات نظارت و پایش مركزهای پرورش ماهی قزل آلا برای كنترل و مدیریت بیماری ویروسی وی.اچ.اس به طور مداوم در سراسر كشور انجام می شود.
خلج گفت: در 10 ماه گذشته لایروبی، شست و شو و ضدعفونی حوضچه های پرورش ماهی قزل آلا و نظارت دقیق بر تخم چشم زده ماهی قزل آلای وارداتی از مهمترین اقدام های سازمان دامپزشكی برای كنترل بیماری بوده است.
وی اظهارداشت: ، كه این مسئله سبب شد بسیاری از مراكز پرورش و تولید ماهی قزل آلا تعطیل شود.
به گفته رئیس سازمان دامپزشكی كشور، سال 1392 شمار كانون های آلوده به بیماری ویروسی وی.اچ.اس قزل آلا 450 مورد بود اما در 10 ماه گذشته این كانون ها به 94 مورد كاهش یافت.
خلج گفت: باید برای تولید مولد میگو، ماهی قزل آلا و ماهیان گرمابی تلاش بیشتری شود.
وی گفت: برای جلوگیری از ورود تخم چشم زده آلوده به كشور دستورالعمل های لازم ابلاغ شده و در حال اجراست.
خلج یادآوری كرد قرار است فرانسه تخم چشم زده سالم قزل آلا به ایران وارد كند.
رئیس سازمان دامپزشكی كشور افزود: امیدواریم با اجرای روش های پیشگیری میزان مصرف داروها، آنتی بیوتیك ها و واكسن ها در مركزهای پرورش كاهش یابد و به جای آنها از پروبیوتیك ها استفاده كنیم.
** معدوم سازی ماهیان 29 مزرعه به دلیل استفاده از ماده مالاشیت گرین
وی درباره طرح مقابله با بكارگیری ماده مالاشت گرین در مركزهای پرورش ماهی گفت: متاسفانه برخی آبزی پروران از ماده مالاشین گرین كه در صنعت رنگرزی كاربرد دارد، استفاده می كنند.
سازمان دامپزشكی كشور در 10 ماه امسال، 29 مزرعه آلوده را تعطیل و ماهیان تولیدی آنها را معدوم كرد.
** فقط 10 درصد واكسن مورد نیاز برای كنترل بیماری دامی تب برفكی را داریم
رئیس سازمان دامپزشكی كشور درباره بیماری تب برفكی دامی گفت: برای كنترل بیماری دامی تب برفكی سالیانه به 60 میلیون دوز واكسن نیاز داریم.
خلج افزود: هم اكنون فقط 10 درصد میزان مورد نیاز در اختیار ما قرار گرفته است.
وی تاكید كرد «اگر دو هزار میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز این بخش تامین شود، بخشی از مشكل برطرف می شود».
به گزارش ایرنا، در نخستین همایش «واكسن بومی ماهیان سردآبی» از واكسن تزریقی «استراپتوكوكوزیس و لاكتوكوكوریس» ماهیان سردآبی علیه بیماری باكتریایی «استرپتوكوكوس» رونمایی شد.
رونمایی از كتاب «بیماری های ویروسی ماهیان» نوشته «مهدی سلطانی» و «محمدكاظم عبدی» از دیگر بخش های این مراسم بود.
اقتصام**9186**1961
كاهش كانون های آلوده به ویروس وی.اچ.اس قزل آلا از 450 به 94 مورد در دو سال
رئیس سازمان دامپزشكی: ایران رتبه نخست جهان را در تولید ماهیان سردابی دارد
۲۷ بهمن ۱۳۹۴، ۱۳:۵۹
کد خبر:
81966361
تهران- ایرنا- رئیس سازمان دامپزشكی كشور گفت: ایران رتبه نخست تولید ماهیان سردآبی را دارد و جایگاه بیست و سوم جهان را از نظر تولید همه انواع آبزیان دریایی به خود اختصاص داده است.