موسویان: رئیس جمهوری بعدی آمریكا به دنبال حفظ كانال مستقیم دیپلماتیك موجود با ایران خواهد بود

تهران- ایرنا- «سیدحسین موسویان» مذاكره كننده پیشین هسته ای ایران گفت: معتقدم رئیس جمهوری بعدی آمریكا هر كه باشد، در مورد ایران از اوباما «سخت تر» اما به دنبال حفظ كانال مستقیم دیپلماتیك موجود خواهد بود زیرا مذاكرات مستقیم موجب حل بحران هسته ای، مبادله زندانیان، آزادی ملوانان و حل چند دهه اختلاف مالی شد.

به گزارش ایرنا، موسویان در مصاحبه با خبرنگار شبكه تلویزیونی'راشا تودی' كه نوه 'ادوارد شوارد نادزه' آخرین وزیر خارجه اتحاد جماهیر شوروی و دومین رئیس جمهوری گرجستان بود، درمورد نتایج لغو تحریمهای هسته ای ایران گفت: مسلما برجام موجب خواهد شد ایران دوستان بیشتری در جهان داشته باشد. تحولات اخیر در روابط با كشورهای اروپایی و چین و حتی تحولات مثبت در روابط ایران و آمریكا نشان می دهد كه برجام تاثیر مثبتی بر روابط خارجی ایران داشته است.
وی در پاسخ این سئوال كه 'عربستان بدنبال حمله به سفارتش در تهران، روابط خود با ایران را قطع كرد.آقای ظریف گفت كه عربستان به دنبال بهانه برای قطع روابط بود. شما قبول دارید؟ عربستان با اتخاذ سیاست تقابل با ایران بدنبال چیست؟' گفت: این نظر آقای ظریف درست است. بعد از برجام، سعودی ها به دنبال ممانعت از گسترش روابط قدرت های بزرگ با ایران هستند. مشكل اصلی سعودی هم این است كه ایران در منطقه دست برتر را دارد. سعودی ها از 2003 تا 2015 سعی كردند از توافق مسالمت آمیز هسته ای بین ایران و قدرت های جهانی جلوگیری كنند. حتی تمام قد تلاش كردند كه آمریكا را برای حمله نظامی به ایران مجاب كنند اما شكست خوردند.
عضو تیم مذاكره كننده پیشین هسته ای ایران تصریح كرد: بعد از 2011 سعودی ها تز 'اسد باید برود' را مطرح كردند و دنبال حمله آمریكا به سوریه بودند. بعد از پنج سال آمریكا به سوریه حمله نكرد و اسد هم در قدرت باقیمانده است. اخیرا هم به یمن حمله كرده اند و هزاران شهروند یمنی را كشته و در گرداب یمن درمانده شده اند. اینها از جمله دلایلی است كه سعودی ها احساس می كنند كه در بحران جدی هستند.
موسویان درباره اینكه 'آیا قطع روابط ایران و سعودی طولانی خواهد بود؟' گفت: فكر نمی كنم كه عربستان و ایران قطع روابط طولانی مثل روابط ایران وآمریكا داشته باشند. ممكن است یكسالی طول بكشد تا تجدید روابط صورت گیرد.
وی درباره احتمال جنگ میان ایران و عربستان گفت: گمان نمی كنم خطر جنگ وجود داشته باشد. سعودی ها قبلا جنگ با ایران را آزموده اند. از تجاوز صدام به ایران، كه قویترین ارتش جهان عرب را داشت، با تمام قدرت حمایت كردند و شكست خوردند. الان هم در بحرین و یمن زمین گیر هستند. آنها با لشگر كشی نتوانستند مساله بحرین را كه از یك شهر ایران هم كوچكتر است حل كنند. سعودیها ظرفیت و توان نظامی ایران را می شناسند و وارد جنگ با ایران نمی شوند.
مذاكره كننده پیشین هسته ای ایران درپاسخ این سوال كه 'ظریف گفت كه سعودی از بهبود روابط ایران و غرب نگران است. چرا؟' گفت: سعودیها می بینند بعد از 37 سال تقابل با ایران، در كنار دشمنی آمریكا با ایران و استفاده از تمام سناریوهای فشار اعم از جنگ نظامی و اقتصادی و سیاسی، ایران امروز كشوری با ثبات و قدرتمند باقی مانده است. حالا اگر بنا باشد تقابل غرب برداشته و تقابل آمریكا هم كاسته شود، قدرت و نفوذ منطقه ای ایران افزایش چشمگیری خواهد كرد. این اصل مساله سعودی ها با ایران است و لذا هرچه در توان دارند بكار گرفته اند تا از بهبود روابط ایران و جامعه جهانی جلوگیری كنند.
موسویان در پاسخ به این پرسش شبكه تلویزیونی راشا تودی كه 'آیا سعودیها جنگ علیه حوثی ها (انصار الله) را برای جلوگیری از نفوذ ایران براه انداخته اند؟' گفت: گمان نمی كنم چون آنها می دانند حوثی ها و زیدی ها 1000 سال بر یمن حكومت كرده اند و ربطی هم به ایران هم نداشته است. زیدی ها و حوثی ها با تجاوز نظامی مصر در اوایل دهه 60 از قدرت حذف شدند. البته كه حوثیه ا و زیدی ها رابطه خوبی با ایران دارند اما تجاوز سعودی، آنها را به سمت ایران هل داد.
وی افزود: سعودی ها هزاران نفر را در یمن قتل عام كرده و خودشان هم در مرداب یمن درمانده شده اند. حل بحران یمن نظامی نیست. همچون موضوع هسته ای ایران، بحران یمن هم از طریق دیپلماسی قابل حل است. ایران وعربستان و سایر قدرتهای منطقه ای و جهانی باید سریعا نشستی برگزار كنند و با تعیین یك حكومت انتقالی، اجازه دهند مردم یمن از طریق یك انتخابات آزاد در مورد سرنوشت خود تصمیم بگیرند.
موسویان در پاسخ این سوال كه ' آیا شما معتقدید یمن به محل جنگ نیابتی سعودی و ایران تبدیل نخواهد شد؟' گفت: خیر چون مشكل یمن یك مشكل یمنی-سعودی است نه ایرانی -سعودی.
وی در پاسخ سووال دیگر خبرنگار راشا تودی كه 'سعودی ها مدتهاست كه یمن را بمباران می كنند بدون یك پایان. آیا به بن بست رسیده اند؟' گفت: من معتقدم كه عربستان در یمن زمین گیر شده است. حتی برخی از جمهوریخواهان آمریكا امروز نگرانند كه یمن تبدیل به ویتنام عربستان شود.
خبرنگار این شبكه روسی پرسید: حالا ایران در عراق و سوریه روی جنگ با داعش سرمایه گذاری كرده است. آیا فكر نمی كنید كه ایران هم در این جنگ زمین گیر شود؟
موسویان گفت: داعش را ایران خلق نكرد. امروز همه می دانند كه كشورهای عربی متحد آمریكا منبع مالی و تسلیحاتی و وهابی ها هم منبع ایدئولوژیك داعش هستند. ایران قربانی گسترش تروریسم داعشی سعودی در منطقه است. لذا ایران انتخابی بجز جنگ با داعش ندارد. در مورد عراق و سوریه هم ایران صرفا به دلیل درخواست دولت های قانونی بغداد و دمشق برای كمك به مبارزه با داعش در این كشورها حضور دارد.
خبرنگار راشا تودی گفت: پیشرفت كند است. آیا ایران زمین گیر شده است؟
موسویان پاسخ داد: اگر ایران در جنگ با داعش زمین گیر شود، همه قدرتهای جهانی نیز در این مبارزه زمین گیر خواهند شد چون داعش تهدید صلح و امنیت بین الملل است و نه فقط ایران.
وی افزود: اگر روند فعلی ادامه یابد، مبارزه جهانی با داعش شكست خواهد خورد چون همكاری منطقه ای و بین المللی جدی وجود ندارد. ضمن اینكه برخی كشورهای منطقه مثل ایران و سوریه با داعش مبارزه می كنند و برخی مثل سعودی و تركیه به داعش كمك می كنند. با این وضع چگونه می توان توقع داشت كه جامعه جهانی در مبارزه با داعش موفق شود.
موسویان درباره امكان همكاری ایران و عربستان در مبارزه با داعش گفت: 'ائتلاف ائتلاف ها' ضروری است. یك ائتلاف به رهبری آمریكا و ائتلاف دیگر به مشاركت روسیه و ایران و عراق و سوریه وجود دارد. اگر این دو ائتلاف وارد همكاری شوند، آنگاه همكاری ایران و عربستان در مبارزه با داعش میسر خواهد شد.
معاون پیشین دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی درباره امكان مذاكره ایران و عربستان بر سر بحران سوریه نیز گفت: ایران و آمریكا رابطه دیپلماتیك ندارند اما در مورد هسته ای مذاكره و توافق كردند. ایران و آمریكا بدون داشتن رابطه سیاسی، مساله ملوانها و زندانیان را حل كردند. به همین دلیل ایران و عربستان بدون رابطه سیاسی هم می توانند در مورد داعش و سوریه مذاكره و همكاری كنند. اراده سیاسی ملاك مذاكره و همكاری است و نه رابطه دیپلماتیك.
وی در مورد 'چگونگی جلوگیری از ارسال كمك های مالی بخش خصوصی عربستان برای داعش' گفت: قدرت های غربی هیچگاه برای پیشگیری از كمك های مالی به تروریست های تكفیری جدی نبوده اند. یادتان هست علیه برنامه هسته ای ایران چطور قطعنامه تصویب می كردند و دولت آمریكا به تك تك كشورها برای بستن مسیر همكاری ها و نقل و انتقالات مالی به ایران سفر می كرد. چرا یك مورد از چنین اقداماتی برای بستن راه كمك های مالی به تروریست ها نمی كنند؟ در حالیكه می دانند كه حتی دولتهای كشورهای متحد خودشان به داعش كمك می كنند. لذا اتهام متوجه خود قدرتهای غربی در مورد كمكهای مالی به تروریست ها است.
خبرنگار راشا تودی پرسید: تركیه خود آماج حملات تروریست هاست. در عین حال نخست وزیر عراق می گوید هیچ نشانه جدی بودن تركیه در مبارزه با ترویست ها وجود ندارد. چرا؟
موسویان پاسخ داد: برای اینكه جهان شاهد حمل سلاح و پول از مرزهای تركیه است. قدرتهای جهانی مدعی هستند تركیه نفت از داعش می خرد. تركیه از گروه تروریستی جبهه النصره حمایت می كند. تا چنین وضعی باشد، دنیا به تركیه در مبارزه با تروریسم اعتماد نمی كند.
این دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی ایران درباره ' توانایی ایران برای مقابله با طالبان و داعش در شرق و غرب ایران' گفت: ایران در دفاع از مرزهای خود قدرتمند است. دنیا متوجه شده كه به رغم همه بی ثباتی ها در كشورهای هم مرز مثل افغانستان و عراق و پاكستان، ایران مقتدرانه تمامیت مرزهای خود را پاسداری كرده است. لذا داعش و طالبان قادر به ناامن كردن ایران نخواهند بود.
وی درباره اینكه 'آیا ایران حاضر است وارد جنگ با طالبان در افغانستان شود؟' گفت: مذاكراتی در جهت مصالحه بین طالبان و دولت افغانستان در جریان است. خیلی ها بین طالبان و داعش تفاوت قائلند و معتقدند در طالبان، جناح معتدل وجود دارد. ایران از توافق دولت افغانستان و طالبان برای تامین صلح و ثبات در افغانستان حمایت خواهد كرد و تا زمانی كه طالبان وارد عملیات تروریستی علیه ایران نشود و در جهت صلح با دولت افغانستان مذاكره كند، ایران وارد جنگ با طالبان نخواهد شد.
مذاكره كننده پیشین هسته ای ایران درباره این موضوع كه ' با رفع تحریمها، ایران 500 هزار بشكه نفت خود را افزایش خواهد داد در حالیكه قیمت نفت سقوط كرده است.آیا این كمكی به ایران خواهد كرد؟' گفت: من روی نفت حساب نمی كنم. نفت تا 25 دلار پایین آمد و برخی احتمال بشكه ای 15 دلار هم می دهند.
موسویان افزود: رفع تحریم ها آثار مثبت مهمتری دارد. ایران بخش خصوصی قدرتمندی دارد كه با تحریم ها منزوی شد. اكنون با رفع تحریم ها بخش خصوصی ایران احیا می شود. درهای مالی و اعتباری به سمت بانك های ایران باز می شود. كشورهای خارجی برای فاینانس و تجارت و سرمایه گذاری و همكاری های تكنولوژیك پیشرفته به سمت ایران می آیند. اینها مزیت های ایران بعد از تحریم است. اما قیمت نفت كمكی به دولت روحانی نخواهد كرد.
مذاكره كننده پیشین هسته ای ایران درباره نحوه رویارویی رئیس جمهوری بعدی آمریكا با ایران و توافق هسته ای گفت: من معتقدم كه رئیس جمهور بعدی آمریكا هر كه باشد، در مورد ایران از اوباما سخت تر خواهد بود. در هر صورت كسی توقع ندارد كه رابطه ایران و آمریكا به این زودی ها برقرار شود. اما موضوع اصلی، پیشگیری از تقابل ایران وآمریكاست نه برقراری رابطه دیپلماتیك. قرار نیست ایران و آمریكا با توافق هسته ای، رابطه استراتژیك برقرار كنند.
وی افزود: به نظرم هر رئیس جمهوری در آمریكا بر سر كار آید، به دنبال حفظ كانال مستقیم دیپلماتیك موجود خواهد بود. زیرا مذاكرات مستقیم موجب حل بحران هسته ای و ممانعت از جنگ شد، برخی از زندانیان دوطرف مبادله شدند، ملوان های آمریكایی آزاد شدند، اختلاف چند دهه ای مالی 1.7 میلیاردی را حل كرد.
اروپام**1485 **1572