روح الله ميرصانعي روز دوشنبه در گفت وگو با ايرنا و در پاسخ به اينكه اصولا جنس فعاليت كارگزاران در بورس كالا با بورس اوراق بهادار چه تفاوت هايي دارد، افزود: در بورس اوراق بهادار بيشتر سهام و اوراق معامله مي شوند در حالي كه در بورس كالا، بيشتر حجم معاملات فيزيكي و مخاطبان هر دو نيز متفاوت است.
وي ادامه داد: به عبارت ديگر در بورس اوراق بهادار بيشتر با سرمايه گذاران و سهامداران در ارتباط هستيم. اما در بورس كالا با تجار و عرضه كنندگان كالاهاي فيزيكي ارتباط داريم. بنابراين علاوه بر نوع گزارش ها، خريد و فروش و سامانه معاملاتي، بازيگران بازار نيز با هم تفاوت دارند و بايد كارگزاران براي هركدام از اين دو بورس با رويكردي خاص برخورد كنند.
وي درباره تفاوت فعاليت بورس كالاي ايران با بورس هاي كالايي در دنيا نيز گفت: در بيشتر بورس هاي كالايي دنيا، اوراق بهادار معامله مي شوند در حالي كه در بورس كالاي ايران سهم اوراق بسيار كم است و بايد در سال هاي آتي اين سهم بيشتر شود. در واقع آنقدر معاملات اوراق بهادار بايد رشد كند كه معاملات فيزيكي در مقابل آن كوچك به نظر بيايد.
ميرصانعي با اشاره به تفاوت هاي فعاليت كارگزاران در بورس اوراق بهادار و بورس كالا، گفت: برخي از كارگزاري ها پايه و اساس بورس اوراق بهادار دارند و بعد از آن مجوز فعاليت در بورس كالا را دريافت كرده اند. بنابراين طبيعي است كه تمركز فعاليت اين كارگزاران در بورس كالا كمتر باشد. به همين ترتيب بعضي از شركت هاي كارگزاري تمركز بر بورس كالا دارند و كمتر به بورس اوراق بهادار مي پردازند.
وي ادامه داد: در واقع اين تمركز و نگاه كارگزاران به بورس ها براساس استراتژي فعاليت آنها تعريف شده و منافع آنها به فعاليت بيشتر در يك بورس خاص معطوف است و مشكلي محسوب نمي شود.
دبيركل كانون كارگزاران بورس و اوراق بهادار درباره برنامه هاي كانون كارگزاران براي بازار مشتقه ارزي نيز گفت: با توجه به برنامه راه اندازي بازار مشتقه ارزي ، كانون كارگزاران در حوزه آموزش مي تواند نقش ايفا كند و اگر كارگزاران نياز به آموزش داشته باشند، خدمات آموزشي را ارائه كند.
به گفته ميرصانعي، تاكنون يك دوره آموزش بازار مشتقه ارزي با حضور مسئولان سازمان بورس اوراق بهادار و بورس كالا براي كارگزاران برگزار شده و موارد كلي اين بازار منتقل شده است. به اين ترتيب حتي اگر بارديگر در اين مورد نياز به آموزش احساس شود، كانون آمادگي دارد تا دوره هاي آموزشي را برگزار كند. حتي كانون كارگزاران مي تواند به مشتريان كارگزاري ها نيز آموزش هاي لازم را بدهد.
وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا شما با تخصصي شدن كارگزاري ها در رينگ هاي مختلف موافق هستيد، گفت: در واقع كانون كارگزاران با آزادي فعاليت كارگزاران موافق و معتقد به آزادي فعاليت كارگزاري ها در حوزه هاي استراتژيك و مورد نظر آنهاست.
وي ادامه داد: به اين ترتيب بايد كارگزاران در زمينه هاي دلخواه خود سرمايه گذاري كرده و مجبور به اخذ تمام مجوزها نباشند. به طور مثال يك كارگزاري علاقه مند به فعاليت در بازار فلزي است و ديگر نياز به اخذ مجوز ديگري نيست. البته شرايط در حال حاضر هم به همين شكل است و به جز الزامات كمي كه برخي از كارگزاري ها را مجبور به يكسري توسعه بيش از نياز مي كند، الزام ديگري وجود ندارد.
اقتصام** 9141 ** 2023
در گفت وگو با ايرنا
طرح بازار مشتقه ارزي، سهم معاملات اوراق بهادار در بورس كالا را افزايش داد
۳ اسفند ۱۳۹۴، ۱۴:۴۶
کد خبر:
81974472
تهران- ايرنا- دبيركل كانون كارگزاران بورس و اوراق بهادار گفت: با مطرح شدن راه اندازي بازار مشتقه ارز در بورس كالاي ايران، سهم معاملات اوراق بهادار در اين بازار در حال افزايش است.