۷ اسفند ۱۳۹۴، ۱۹:۲۵
کد خبر: 81980847
T T
۰ نفر
عراق؛ چهارمین هفته بدون خطبه مرجعیت و دومین تظاهرات در روز جمعه

بغداد-ایرنا- تظاهرات صبح جمعه به ابتكار مقتدی صدر، تجمعات هفتگی روزهای جمعه را كه طی چند هفته اخیر كم فروغ شده بود، دوباره به نشاط آورد، بطوری كه گروهی از اهالی بغداد عصر این روز برای دومین بار در میدان تحریر تجمع كردند و در همین حال نماز جمعه این هفته كربلا برای چهارمین هفته متوالی، بدون 'خطبه مرجعیت' اقامه شد.

به نوشته السومریه نیوز، تظاهركنندگان بعد از ظهر بغداد گفته اند، اقدام مقتدی صدر روحانی عراقی و رهبر جریان سیاسی صدر در كشیدن مردم به خیابان ها ، نشاط را دوباره به میدان تحریر بغداد بازگرداند و مردم را به وجد آورد تا با حضور دوباره در خیابان، خواسته هایشان مبنی بر مبارزه با فساد و اصلاحات فراگیر را تكرار كنند.
به گزارش ایرنا، پس از آنكه هزاران تن از عراقی ها صبح جمعه به ابتكار مقتدی صدر روحانی عراقی و رهبر جریان سیاسی 'صدر' در میدان تحریر در مركز بغداد تجمع و تظاهرات كردند، بعد از ظهر نیز دهها نفر طبق روال چند ماه گذشته كه هر جمعه در این محل تظاهرات برپا می كردند، جمع شدند.
تظاهرات جمعه ها را عموما فعالان مدنی هدایت می كنند و در بغداد گفته می شود كه رهبری این حركت های مردمی را كه البته از نظر تعداد خیلی قابل ملاحظه نیست، حزب كمونیست عراق برعهده دارد.
تجمع كنندگان عصر بغداد خواستار تغییر فراگیر در دولت شدند و همچنین اعلام كرده اند كه حاضر به پرداخت هزینه هایی كه دولت عراق قصد دارد در مسیر تغییرات بر مردم تحمیل كند، نیستند.
آنان بر روی پلاكاردهایی كه در دست داشتند نوشته بودند: 'هزینه های فساد شما را پرداخت نمی كنیم. '
تظاهركنندگان همچنین خواستار بهره گیری از افراد متخصص و كارآمد در دولت آینده ، بدون وابستگی حزبی شدند.
این گروه های اجتماعی هفته ها بود كه دیگر میدان تحریر را ترك كرده بودند و موضوع داشت بطور كامل به فراموشی سپرده می شد، اما بافراخوان متقدی صدر برای انجام یك تظاهرات كه در نظر داشت، در آن میلیون ها نفر شركت كنند، این گروه ها باردیگر فعال شدند.
صدر در جریان تظاهرات امروز كه عمدتا از هواداران وی از سراسر عراق بودند، از اصلاحات حكومتی حیدرالعبادی حمایت و در عین حال تهدید كرد كه اگر نخست وزیر طرح خود را مبنی بر تشكیل یك دولت فن سالار در مدت 45 روز به اجرا نگذارد، این حركت اجتماعی را پی خواهد گرفت.
العبادی هفته گذشته ایده تشكیل دولت متخصصان (فن سالار) را مطرح كرد كه بازخوردهای مختلفی در داخل عراق داشت.
وی از احزاب و گروه ها خواسته است نیروهای خود را از كابینه خارج كنند تا وی بتواند همكاران آینده خود را از میان نیروهای متخصص انتخاب كند.
العبادی، اوایل تابستان گذشته پس از شروع حركت های اجتماعی و تظاهرات هفتگی در اعتراض به خدمات بویژه مساله برق و مبارزه با فساد ، طرح اصلاحاتی را مطرح كرد كه مرجعیت عالی شیعه در عراق ، احزاب و مردم از آن حمایت كردند، اما اكنون بعد از گذشت حدود 8 ماه بسیاری از گروه ها و جریان های سیاسی و تحلیلگران معتقدند كه وی در اجرای اصلاحات خود ناكام مانده است.
'تشكیل دولت تكنوكرات (فن سالار) ، اكنون دومین طرح العبادی طی 8 ماه گذشته است كه مطرح می شود و بسیاری از احزاب و گروه ها یا آن را رد كرده اند یا موافقت با آن را مشروط دانسته اند و تحلیلگران معتقدند ، با توجه به ساختار حكومت و سهمیه بندی پست ها و پروسه تصمیم گیری دراین كشور كه توافقی است، العبادی راه دشواری برای تشكیل چنین دولتی در پیش رو خواهد داشت.
درهمین حال گزارش ها حاكی است كه مشابه چنین تظاهراتی در برخی استان های عراق نیز انجام شده است.
در همین حال، مرجعیت عالی عراق نیز در واكنش به روند اصلاحات ، مبارزه با فساد و حمایت از نیروهای الحشد الشعبی، از چهار هفته پیش خطبه دوم معروف به 'خطبه مرجعیت' را قطع كرده است و این هفته برای دومین بار امام جمعه كربلا به جای توصیه های مرجعیت ، نامه های امام علی(ره) به والیانش را قرائت كرد.
این هفته شیخ مهدی الكربلایی ، نامه امام (ع) به مالك اشتر را كه به ریاست حكومت مصر گمارده شده بود، قرائت كرد.
هفته گذشته شیخ احمد الصافی ، نامه امام (ع) به والی بصره را قرائت كرد كه در آن حضرت حاكم بصره را بخاطر شركت در محفل ثروتمندان سرزنش كرده است.
خطبه دوم نماز جمعه كربلا هر هفته متعلق به آیت الله سید علی سیستانی بوده كه بصورت دست نویس برای دو نماینده ایشان یعنی شیخ عبدالمهدی الكربلایی و شیخ احمد الصافی ارسال می شد و آنها آن یادداشت را در خطبه دوم قرائت می كردند.
این یادداشت ها عموما شامل توصیه های مرجعیت به دولت و سیاستمداران بود. آیت الله سیستانی در آخرین باری كه برای خطبه دوم مرجعیت به دست خط خود یادداشتی فرستاده بود، گفت كه 'از بس فریاد زدیم و كسی نشنید، گلویمان خشك شد. '
خاورم*4*1770*1586