۱۱ اسفند ۱۳۹۴، ۲۳:۱۶
کد خبر: 81986592
T T
۰ نفر

ملاهادی سبزواری بزرگترین فیلسوف جهان اسلام

۱۱ اسفند ۱۳۹۴، ۲۳:۱۶
کد خبر: 81986592
ملاهادی سبزواری بزرگترین فیلسوف جهان اسلام

سبزوار- ایرنا- مدیر گروه فلسفه بنیاد دایره المعارف اسلامی گفت: حاج ملاهادی سبزواری بزرگترین فیلسوف جهان اسلام و نمونه بارز زهد و تقوا بود.

به گزارش ایرنا، فاطمه فنا سه شنبه شب در همایش بزرگداشت حاج ملاهادی سبزواری در این شهرستان با اشاره به شخصیت علمی این فیلسوف بزرگ جهان اسلام افزود: اگر امروز حكمت متعالیه و مكتب ملاصدرا در میان سایر مكاتب فلسفی اسلامی در حال تدریس و توجه قرار گرفته، به خاطر تلاش های حاج ملاهادی سبزواری در زنده كردن این مكتب است.
وی با بیان اینكه سه قرن پس از زندگی ملاصدرا فلسفه و مكتب ایشان مورد هجمه تنگ نظران و متعصبان قرار گرفته بود، اظهار كرد: در این دوران حساس حاج ملاهادی سبزواری با نوشتن كتاب 'شرح منظومه' مكتب فلسفی ملاصدرا را از فراموشی نجات داد.
فنا با بیان اینكه این فیلسوف بزرگ، اندیشه و نگاه فلسفی خود را در زندگی اجرا و جاری كرد، گفت: حاج ملاهادی سبزواری با وجود تمكن مالی، راه زهد و تقوا را پیش گرفت و همین امر یكی از علت های پیشرفت جایگاه علمی و تمایز او از سایر اندیشمندان دوره خودش است.
مدیر گروه فلسفه بنیاد دایره المعارف اسلامی افزود: دانشمندان و فلاسفه غربی معتقدند برای یادگیری فلسفه اسلامی ابتدا باید اندیشه و فلسفه حاج ملاهادی سبزواری را آموخت؛ در حالی كه در دانشگاه های ما آنطور كه باید، نسبت به تفكر فلسفی این اندیشمند بزرگ توجه نشده و تلاشی برای احیای تفكر و اندیشه حاج ملا هادی سبزواری صورت نگرفته است.
یك عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق (ع) نیز در این همایش با اشاره به اهمیت توجه به مكتب فكری حاج ملاهادی سبزواری، گفت: مكتب فكری این اندیشمند بزرگ در بین سایر دانشمندان و فلاسفه دوران خود، دارای جایگاه ویژه ای است.
رضا اكبری با بیان اینكه حاج ملاهادی سبزواری اخلاق و فلسفه را با یكدیگر آمیخته كرده است، افزود: در دوران ایشان بزرگان بسیاری در مكتب فلسفی اصفهان و سایر مكاتب دیگر به بحث، تحصیل و تدریس فلسفه می پرداختند.
وی اظهار كرد: حاج ملاهادی سبزواری در این دوران با تحصیل مكتب متعالیه توانست به بزرگترین فیلسوف دوران خود تبدیل شود.
او با بیان اینكه این حكیم، بزرگترین شارح بر كتاب اسفار اربعه ملاصدرا است، گفت: ایشان توانست با زنده كردن حكمت متعالیه، این مكتب فلسفی را سینه به سینه به نسل های امروز منتقل كند.
اكبری ادامه داد: سایر فلاسفه غربی و شرقی تعابیر زیاد و زیبایی در مورد حاج ملاهادی سبزواری دارند و آثار این حكیم توسط اندیشمندان شرقی و مسلمان به زبان انگلیسی ترجمه شده كه عاملی برای شناخت این حكیم بزرگ در میان اندیشمندان غربی است.
دبیر علمی این همایش نیز گفت: احیای مكتب فلسفی سبزوار كه منتسب به حاج ملاهادی سبزواری است، از مهمترین اهداف برگزاری این همایش به شمار می رود.
كاظم علوی افزود: احیای مكتب سبزوار به عنوان یك اندیشه فكری فلسفی می تواند به شناخت بیشتر حاج ملاهادی سبزواری و اندیشه های او كمك كند كه در این زمینه سعی شده با سایر دانشگاه ها، پژوهشگران و اندیشمندان ارتباط خوبی برقرار شود.
عضو شورای اسلامی شهر سبزوار نیز گفت: تلاش خوبی در گذشته برای معرفی حاج ملاهادی سبزواری صورت نگرفته است.
مهدی مقصودی با بیان اینكه شورای اسلامی شهر در كنار سایر ادارات و نهادهای شهرستان به دنبال ثبت روز حاج ملاهادی سبزواری به عنوان یك روز رسمی در سالنامه كشور است، افزود: با پیگیری های صورت گرفته روز هشتم اسفند به عنوان روز حاج ملاهادی سبزواری در حاشیه برخی سالنامه ها نوشته می شود.
وی اظهار كرد: ثبت این روز نیاز به تشكیل كارگروه و همكاری همه ادارات شهرستان دارد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سبزوار نیز در این همایش با بیان اینكه پیگیر ثبت روز حاج ملاهادی سبزواری در سالنامه رسمی كشور هستیم، گفت: برگزاری این همایش باید اثرگذاری مطلوب داشته باشد.
محمدرضا سلیمانی با اشاره به پیگیری برای ایجاد موزه عرفان و فلسفه در آرامگاه این حكیم بزرگ در سبزوار، افزود: این موزه با همكاری دانشگاه حكیم سبزواری راه اندازی می شود.
وی اظهار كرد: علاوه بر آن باغ اسرار خراسان رضوی در آرامگاه حاج ملا هادی سبزواری به منظور شناخت بیشتر مردم از این حكیم بزرگ ایجاد می شود.
حكیم حاج ملا هادی سبزواری دانشمند علوم اسلامی و فیلسوف معروف و شاعر و فقیه ایران است كه غزل ‌های حكمی و عرفانی سروده و در شعر به 'اسرار' تخلص می‌ كرد.
وی در سال 1212 هجری قمری معادل 1797 میلادی در شهر سبزوار به دنیا آمد و پدرش حاج میرزا مهدی سبزواری یكی از دانشمندان علوم اسلامی بود.
حاج ملاهادی پس از فراگیری علوم مقدماتی، برای تكمیل درس به مشهد رفت و پس از آن برای تحصیل عرفان و فلسفه راهی اصفهان شد و در جلسات درس استادانی از جمله ملا حسین سبزواری، علامه محمد ابراهیم كلباسی، آقا شیخ محمد تقی شیرازی، ملا علی مازندرانی نوری اصفهانی و ملا اسماعیل كوشكی حاضر شد.
ملا هادی در سال 1242 به مشهد بازگشت و پنج سال در مدرسه حاج حسن مشغول تدریس شد و در حوزه علمیه مشهد در مدرسه حاج حسن شاگردان چندی را آموزش داد كه از میان آنها می‌ توان به محمد كاظم خراسانی، میرزا حسین سبزواری، ملا محمد كاظم سبزواری، حسین مجتهد سبزواری، عبدالكریم قوچانی، سلطان محمد گنابادی (سلطان علیشاه)، حسن حكیم داماد و محمد یزدی معروف به فاضل یزدی اشاره كرد.
ملا هادی سبزواری عصر روز بیست و پنجم ذی الحجه سال 1٢89 قمری در سن 77 سالگی درگذشت.
بنای آرامگاه وی در ضلع جنوبی میدان كارگر شهر سبزوار واقع است.
سبزوار در 237 كیلومتری غرب مشهد مقدس قرار دارد.
شبك**8144**7499**6053**1504
۰ نفر