۱۷ اسفند ۱۳۹۴، ۰:۴۲
کد خبر: 81992806
T T
۰ نفر
شناسایی نسل كُشی كُردها از سوی دولت ها مانع تكرار آن می شود

سنندج- ایرنا- استاد دانشگاه بوعلی همدان گفت: شناسایی نسل كُشی و ژنوساید كُردها به ویژه در حلبچه از سوی دولت ها، مانع تكرار اینگونه حوادث تلخ می شود.

به گزارش خبرگار ایرنا ستار عزیزی شامگاه یكشنبه در یادواره شهدای بمباران شیمیایی حلبچه و سردشت كه در تالار مولوی دانشگاه كردستان برگزار شد افزود: امروز دولت های غربی كشتار جمعی كُردها را به رسمیت نمی شناسند و تنها مجالس چهار كشور با لابی گری كُردها، این نسل كُشی را شناسایی كرده اند.
وی اظهار كرد: 29 دولت از جمله كشورهای فرانسه، آلمان و ایتالیا كشتار ارامنه توسط تركیه را به عنوان ژنوساید یا نسل كُشی به رسمیت شناخته اند.
وی ادامه داد: بهانه آنها برای عدم شناسایی نسل كُشی كُردها بررسی نشدن آن در یك دادگاه بین المللی است اما باید از آنها پرسید آیا یك دادگاه بین المللی هلوكاست را بررسی كرده است.
وی با اشاره به اینكه در مورد هلوكاست نیز تنها با محكوم كردن یك نفر در یك دادگاه داخلی اسرائیل این واقعه به عنوان نسل كُشی شناخته شده است، یادآور شد: دادگاه عراق و دادگاه لاهه هلند در مورد انفال كُردها در عراق حكم صادر كرده است.
وی گفت: مشخص است دادگاه بین المللی برای این موضوع تشكیل نمی شود چون ممكن است اسراری آشكار شود و دولت هایی به معاونت در كشتار جمعی مردم كُرد عراق به دلیل ارسال مواد شیمیایی، متهم شوند.
عزیزی افزود: با این محكومیت دولت های غربی مجبور به پرداخت غرامت های سنگینی نیز خواهند شد.
عضو هیات علمی دانشگاه بوعلی همدان گفت: كشتار جمعی و نسل كُشی كُردها محصول ملی گرایی شوونیستی عربی و سكوت و بعضا مشاركت كشورهای اروپایی بوده است.
عزیزی اظهار كرد: در دوران انفال كُردها، كشورهای اروپایی 15 هزار تُن مواد شیمیایی را در اختیار رژیم صدام قرار دادند.
وی گفت: برگزاری یادواره و یادمان ها تنها به قصد سوگواری و ذكر مصیبت نیست بلكه باید از منظر سیاسی، حقوقی و جامعه شناسی در چنین جلساتی مورد بررسی قرار گیرد تا مانع تكرار چنین حوادثی در آینده شویم.
وی یكی دیگر از عوامل نسل كُشی را امروزه بنیادگرایی مذهبی از توع تكفیری بیان كرد و ادامه داد: همسایه شمالی كُردها نیز امروز تركیبی از ملی گرایی و بنیادگرایی را ضد كُردها اعمال می كند.
عزیزی تاكید كرد: باید علیه افراطی گرایی مبارزه كرد و جامعه شناسان، سیاسیون و نخبگان این عوامل را واكاوی كنند و به جامعه هشدار دهند.
عملیات انفال، عملیاتی در سال ۱۹۸۸ تا ۱۹۸۹ بود كه در جریان آن نیروهای رژیم بعث عراق بیش از 180 هزار كرد عراقی را قتل عام كردند.
بنا بر آمار تایید شده، در طی عملیات هفت ماهه انفال از فوریه تا سپتامبر ۱۹۸۸، كه تنها در استان های كركوك، دیاله، نینوا و صلاح الدین اجرا شد، بیش از سه هزار روستا نابود و بیش از 182 هزار نفر مردم بی دفاع از سوی ارتش و ماموران امنیت عراق به قتل رسیدند.
در همین راستا نیز شهرهای حلبچه، طویلا، بخش خورمال، سید صادق، پنجوین، قلعه دیزه، سنگ سر، جوارتا، قلاچولان و ماوه‌ت به تمامی ویران و از سكنه خالی گردیدند.
استفاده از اسلحه شیمیایی و كشتار حلبچه در جریان عملیات انفال روی داد.
پس از حمله ایالات متحده آمریكا به عراق و دستگیری صدام حسین و برخی از همدستانش، وی و همدستانش به جرم جنایات ضد بشری و نسل كشی كردها در دادگاه ویژهٔ جرائم سران عراق مورد محاكمه قرار گرفتند.
6108/1904