به گزارش گروه علمي ايرنا ازستاد ويژه توسعه فناوري نانو، افشين فريدي اسفنجاني مجري اين طرح گفت: در توليد پودر زعفران به كمك فناوري نانوريزپوشاني (نانوكپسوله كردن)، عصاره زعفران با تركيبات خوراكي به دست آمده است.
وي بيان كرد: عصاره زعفران حاوي تركيباتي است كه خواص درماني و خوراكي آن را تأمين ميكنند، كنترل رهاسازي و حفاظت از اين تركيبات با استفاده از فناوري نانوريزپوشاني با تركيبات خوراكي، موجب افزايش كارايي آنها مي شود. فريدي اسفنجاني اظهاركرد: ريزپوشاني تحت عنوان يك روش بستهبندي مواد جامد، مايع يا گاز دركپسولهاي ريز تعريف ميشود كه ميتواند تحت شرايط خاص با يك سرعت كنترلشده محتوايش را آزاد كند.
وي درخصوص اهداف اين طرح گفت: تهيه نانوامولسيونهاي چندگانه متشكل از آب و روغن يك روش مناسب براي محبوس كردن تركيبات غذايي و دارويي آبدوست محسوب ميشود، اين روش كه فرايند اصلي ساخت نانوكپسولهاست، با هدف محافظت از تركيبات مفيد زعفران و افزايش ارزش غذايي آن مورد ارزيابي قرارگرفته و درنهايت پودر زعفران توليد شد.
وي، فراوري و بستهبندي را از مراحل مهم در تهيه مواد غذايي عنوان كرد و افزود: عدم وجود بستهبندي وفرآوري مناسب زعفران در ايران موجب بروز مشكلاتي ميشود، از بين رفتن تركيبات مؤثر زعفران در اثر شرايط نامساعد محيطي همچون نور و فرآيندهاي حرارتي، از جمله اين مشكلات است، همچنين كاهش ارزشافزوده و كاهش خواص دارويي عصاره زعفران به دليل رهاسازي سريع تركيبات مؤثر آن در شرايط محيطي معده نيز از مسائلي است كه بايد مرتفع شوند. با نانوريزپوشاني تركيبات مؤثر زعفران با ديوارههاي چندلايه، علاوه بر برطرف شدن مشكلات مذكور، جذب اين تركيبات نيز افزايش مييابد.
وي يادآور شد: ازآنجاييكه زعفران يكي از محصولات مهم صادراتي كشور است، توليد پودرهاي حاوي نانوذرات عصاره زعفران يك محصول جديد به شمار ميآيد، اين محصولات علاوه بر پايداري بالا نسبت به شرايط فرآوري، فرمولاسيون محصول را در شرايط نگهداري حفظ ميكنند، ميتوان از نتايج اين پژوهش در تهيه قرصها و كپسولهاي حاوي تركيبات ريزپوشاني شده و مؤثر زعفران در بخش داروسازي استفاده كرد.
اين طرح با همكاري شركت غذا صنعت پژوه در قالب پاياننامه كارشناسي ارشد موردنياز صنعت به تأييد داوران و حمايت ستاد ويژه توسعه فناوري نانو رسيده است.
علمي (1)** 9340**1440
موفقيت محققان ايراني درافزايش ارزش غذايي و دارويي زعفران با فناوري نانو
۱۹ اسفند ۱۳۹۴، ۱۰:۲۱
کد خبر:
81996178
تهران- ايرنا- محقق دانشگاه علوم كشاورزي ومنابع طبيعي گرگان با حمايت وهمكاري شركت غذا صنعت پژوه، در قالب يك طرح تحقيقاتي آزمايشگاهي، موفق به توليد پودر زعفران به كمك فناوري نانو ريزپوشاني (نانوكپسوله كردن) با ارزش غذايي بالا شد.