۲۲ اسفند ۱۳۹۴، ۹:۱۶
کد خبر: 81999424
T T
۰ نفر

پیاده روهایی كه با عابران راه نمی آیند

۲۲ اسفند ۱۳۹۴، ۹:۱۶
کد خبر: 81999424
پیاده روهایی كه با عابران راه نمی آیند

سنندج- ایرنا- ایجاد فضای مناسب شهری از جمله مناسب سازی پیاده روها برای رفاه حال شهروندان از حقوق اولیه ای است كه باید دستگاه های متولی آن را با هدف جلب رضایت و اعتماد مردم عملیاتی نمایند.

به گزارش ایرنا، توجه به عمران شهری و زیباسازی معابر عمومی به عنوان یكی از مهم ‌ترین عوامل تأثیرگذار بر افكار و عقاید مسافران و افراد ساكن در شهر به شمار می ‌آید و از جمله اموری است كه در تمامی برنامه ‌ها و فعالیت‌ های شهرداری ‌ها باید دارای جایگاه ویژه ‌ای باشد.
شهر سنندج به عنوان بزرگترین شهر استان و مركز استان كردستان از سال های گذشته تاكنون مركز مبادلات تجاری و اقتصادی در غرب كشور بوده و به عنوان یكی از مراكز مهم فرهنگی و تاریخی ایران اسلامی نیز به شمار می ‌آید.
پیاده‌ روهای فرسوده و انواع موانع آبی و خاكی در آن ‌ها، وجود گل و لای در معابر اصلی شهر و سنگ ‌فرش‌های فرسوده در پیاده‌ روهای اصلی شهر در كنار نبود امكانات بهداشتی و رفاهی برای همشهریان از جمله مواردی است كه در سریع ترین زمان ممكن چشم هر عابر پیاده ای را در سنندج به خود جلب می كند.
عدم نظارت از سوی شهرداری ‌های مناطق مختلف شهر سنندج در كنار سلیقه‌ ای عمل كردن مسئولان شهر در خصوص نوسازی و بهسازی پیاده‌ روها و معابر شهر سنندج موجب شده است مجموعه بازار شهر و برخی از خیابان ‌ها از جمله انقلاب و فردوسی كه دارای بیشترین حجم رفت و آمد و قلب اقتصادی شهر سنندج به شمار می روند از این خدمات بهره آنچنانی نبرند.
جالب است بدانیم كه بیشتر اماكن فرهنگی، تاریخی و گردشگری شهر سنندج نیز در این مناطق قدیمی و پر رفت و آمد قرار گرفته‌اند، اما مسئولان شهری به دلیل اینكه گذر مسئولان كشوری و لشكری مسیرشان به این مناطق و محلات نمی ‌خورد به كلی این مناطق را فراموش كرده ‌اند.
مشكلات پیاده‌ روهای شهر سنندج به سنگ‌ فرش‌ ها خلاصه نمی شود و می ‌توان حركت خزنده مغازه ‌داران برای فتح پیاده‌ روها و نفوذ گسترده اهالی روستاهای اطراف شهر و كشاورزان این روستاها برای فروش اقلام تولیدی خود و پهن كردن بساط در پیاده ‌روها را از دیگر عوامل دردسر ساز برای عابران در پیاده‌ روهای سنندج نام برد.
تعرض به پیاده راه به شكل‌ های مختلف، موضوعی است كه سال ‌هاست در سنندج و دیگر شهرهای استان كردستان به یك دغدغه تبدیل شده است.
اما این روزها علی رغم حضور دستفروشان متحرك و ثابت از جمله میوه فروشان، واكسی ‌ها، فال فروشان و گداها و.... مغازه داران هم اقدام به فروش اجناس باقی مانده در مغازه آن هم در سطح پیاده راه می ‌كنند و در واقع بیشترین سد معبر هم توسط همین فروشندگان صورت می‌ گیرد كه از پیاده رو برای نمایش و ارایه كالاهای خود استفاده می‌ كنند.
این مساله علاوه بر مختل ‌شدن تردد در سطح معابر موجب مشكلات دیگری برای همشهریان شده و بارها عابران پیاده مجبور شده‌ اند به این مغازه ‌داران خاطی غرامت‌ هایی را در خصوص ریختن اجناسشان و یا آسیب دیدن آن‌ ها پرداخت كنند.
دستفروشان و مغازه‌ دارانی كه اجناس خود را برای فروش به پیاده راه می ‌آورند و موجب سد معبر در سطح پیاده راه می‌ شوند در مسیرهایی مانند بازار سنندج، خیابان های فردوسی، طالقانی و دیگر معابر شهر سنندج، تردد مردم را با مشكل روبرو می كنند و بعضا تبعات زیادی نیز از لحاظ امنیتی و فرهنگی به جای می گذارند.
تسخیر بخش بزرگی از پیاده روهای شهر سنندج به عنوان مركز استان كردستان به ویژه در هسته مركزی این شهر موجب شده است بسیاری از مسافران و افرادی كه وارد این شهر می ‌شوند در نخستین نگاه به آشفتگی مبلمان شهری و عدم قوانین و مقررات در این خصوص پی ببرند.
همچنین وجود هزاران تن اجناس شكستنی و غذایی در پیاده روهای این شهر به ویژه در مسیر بازار سنندج و خیابان ‌های پرتردد موجب شده است بسیاری از عابران مجبور به پرداخت غرامت‌ های بسیاری به مغازه ‌دارانی شوند كه به صورت غیر قانونی اقدام به پهن كردن بساط خویش در پیاده ‌روها كرده ‌اند.
بر اساس اصل 9 ماده 96 تبصره 6 كتاب مجموعه قوانین و مقررات شهرداری ها، اراضی، كوچه ها، میدان ها، خیابان‌ها و معابر عمومی واقع در محدوده هر شهر، ملك عمومی محسوب شده و تعرض در این معابر، تخلف تلقی می ‌شود و باید شهرداری ها با متخلفان برخورد كنند.
همچنین بر اساس تبصره 1 ماده 55 قانون شهرداری ‌ها، سد معابر عمومی و اشغال پیاده روها و استفاده غیر مجاز از آنها، میدان ‌ها، پارك ‌ها و باغ‌ های عمومی برای كسب و سكونت ممنوع است.
بند 20 همین ماده از قانون تاكید می ‌كند كه شهرداری‌ها موظفند با مشاغل مزاحم یا تاسیس اماكنی كه به نحوی موجب مزاحمت شهروندان باشد، برخورد كنند.
طبق قوانین شهرداری‌ ها به هیچ واحد صنفی نباید مجوز اشغال سطوح معابر داده شود و بر این اساس هیچ یك از كسبه و واحدهای صنفی اجازه ندارند از پیاده رو برای گذاشتن میز و صندلی و كالا استفاده كنند.
متاسفانه شهرداری‌ ها در استان كردستان از اجرای این قانون شانه خالی می‌ كنند و توپ را به میدان اداره كل صنعت، معدن و تجارت و اتاق اصناف می‌اندازند و در مقابل نیز این اداره كل و اتاق اصناف بازهم توپ را در میدان شهرداری می ‌اندازد.
حال این سوال برای همگان مطرح می‌ شود كه چگونه كلان شهرهایی همچون تهران و مشهد و اصفهان توانسته‌ اند با این معضل برخورد نمایند و چگونه مسئولان شهری استان نمی ‌توانند این معضل كوچك را كه با اعمال و اجرای قانون رفع خواهد شد به سرمنزل مقصود برسانند.
پایان
* خبرنگار ایرنا در استان كردستان