به گزارش ايرنا در ايام تعطيلات نوروز مسافران خسته از زندگي روز مره و زندگي ماشيني به دل طبيعت مي روند تا ساعات و روزهايي را به دور از هياهوي زندگي سپري نمايند و در بين شهرستانها و مناطق كشور مناطقي كه بيشترين جاذبه هاي طبيعي را داشته باشند مورد نظر گردشگران خواهد بود.
شهرستان نهاوند در استان همدان يكي از مناطق داراي جاذبه طبيعي است كه مي تواند نظر مسافران را به خود جلب نمايد به اين منظور مهمترين جاذبه هاي گردشگري اين شهرستان معرفي مي گردد.
** جاذبه هاي طبيعي و زيست محيطي
موقعيت ويژه جغرافيايي نهاوند به لحاظ آب و هوا و كوه هاي مرتفع باعث بارش هاي به نسبت مناسبي در سطح شهرستان شده است به گونه اي كه اين شهرستان به عنوان سرچشمه اصلي بزرگترين رود كشور يعني كرخه است و به واسطه آب فراوان به شهر سراب ها معروف شده است.
وجود دهها سراب و صد ها چشمه ها باعث بوجود آمدن خاك حاصلخيز ، پوشش گياهي و مراتع مرغوب و در نتيجه زيبايي چهره جغرافيايي اين شهرستان گرديده و به كشاورزي آن رونق داده است كه وجود عوامل فوق علاوه بر ايجاد فضاي خاص جغرافيايي توانسته است برجاذبه هاي طبيعي گردشگري اين شهر نيز بيافزايد.
داشتن حدود 565 هكتار جنگل طبيعي و دست كاشت و باغ هاي نهاوند علاوه بر اينكه همواره موجب انس و الفت شهروندان با طبيعت بوده اند براي افراد غير بومي نيز زيبا ترين جاذبه ها را داشته اند . اين گستره سبز از حاشيه شهر تا وراي رودخانه گاماسياب امتداد دارد وقرن هاست كه موجب لطافت هوا و محيط زيست و همچنين زمينه ساز فعاليت هاي اقتصادي اقشار متوسط نهاوند است.
** نهاوند با داشتن 264دهنه سراب ، چشمه و رشته قنات به شهر سراب ها معروف است و از اين نظر بسيار غني بوده و جايگاه نخست را در استان دارا مي باشد.
سراب گاماسياب ، نيلوفر ، گيان ، فارسبان ، باروداب ، ملوسان با حيات وحش منحصر به فرد هر كدام مي تواند نماد زيبا براي معرفي غناي طبيعت نهاوند و جايگاهي براي جذب گردشگر باشد.
در اينجا به لحاظ اهميت دو سراب معروف نهاوند در جذب گردشگر كه هر ساله گردشگران زيادي را از داخل و خارج استان جذب مي كند مورد بحث بيشتري قرار مي گيرند.
سراب گيان با چشمه هاي جوشان ، پر آب و زلال در 21 كيلومتري جنوب غربي نهاوند در پاي كوه هاي گرو از سلسله جبال زاگرس در امتداد دره اي به نام ( درون ) كه دو كوه بزبي و گوچال آنرا احاطه كرده اند، واقع شده است.
طول جنگل سراب گيان 5.2 كيلومتر مي باشد كه در كف اين دره بوجود آمده و وسعت اين جنگل طبيعي چشم نواز 150هكتار تخمين زده شده و طرح توسعه جنگل تا وسعت 500 هكتار در دست اقدام است.
پوشش گياهي اين منطقه از نوع گون و چمنزار است كه در كوه هاي مرتفع اين منطقه زمين هاي بي گياه بويژه در سراشيبي تند كوهها و جاه هاي سنگلاخ كه فاقد طبقه ضخيم و مساعد خاك قابل رويش است بسيار به چشم مي خورد وجاه هاي وسيعي را در برمي گيرد .
در جنوب غربي گيان منطقه جنگلي سراب به وسعت 90 هكتار يكي از عجايب زيبايي خلقت و نشانه عظمت آفريدگار هستي بخش كائنات است. اين جنگل در سه كيلومتري گيان واقع شده و داراي انواع و اقسام درختان بزرگ و كهنسال و كوچك است كه به طور خودرو دركنارمسير آب سراب روئيده اند.
درختاني كه بيشتر جلب توجه مي كنند و نظر هر بيننده اي را به خود جلب مي نمايد درختان چنار هستند كه هر يك چندين قرن عمر دارند و تعداد آنها در سراب فراوان است.
همچنين درختان گردو ، زبان گنجشك ، بيد، زالزالك ، ازگيل، مووحشي، تمشك، در اين منطقه زياد يافت مي شوند.
در كوهپايه هاي شمال و جنوب سراب، درختان بلوط زياد يافت مي شوند، از مشخصات اين درخت آن است كه به آب نياز ندارند و به صورت ديم مي باشند كه هر كدام مي توانند قرنها عمر داشته باشند.
اين جنگل با پوشش انواع درختان خودرو فضاي زيبايي را بوجود آورده اند كه بي شك يكي از تفرجگاه هاي غرب كشور محسوب مي شود ، با توجه به قابليت هاي گردشگري جنگل و سراب گيان به تازگي مطالعاتي انجام شده و براي آماده سازي و بهره برداري هاي گردشگري يك سلسله عمليات عمراني در دست اقدام مي باشد و در حال حاضر نيز به عنوان يك اثر طبيعي جذاب قابل بازديد است.
**منطقه نمونه گردشگري سراب گاماسياب
حوضه گاماسياب در غرب كشور و در استان همدان در برگيرنده يكي از سرشاخه اصلي و اوليه سيستم رودخانه اي كرخه و دز است كه در قلمرو اين حوزه شهرستان هاي نهاوند، بروجرد و كنگاور واقع شده اند، اما بخش عمده آن از نظر تقسيمات كشوري در قلمرو شهرستان نهاوند واقع شده است.
اين سراب در نزديكي روستاي فارسبان در 26 كيلومتري غرب نهاوند در روستاي كمالوند واقع شده است و متوسط آب دهي سالانه آن ، 5.1 متر مكعب در ثانيه است و مازاد اين چشمه ، پس از مشروب كردن زمين هاي كشاورزي مسير خود، به رودخانه گاماسياب مي ريزد.
*سراب ملوسان
اين سراب در 15 كيلومتري شمال غربي نهاوند بالاتر از روستاي ملوسان و پشت كوه هاي آردوشان و سياه دره قرار گرفته و زيستگاه برخي از حيوانات و پرندگان نيز مي باشد. اين چشمه پر آب به صورت رودي جريان مي يابد و در بستر آن گونه هايي از ماهي ها زندگي مي كنند.
مازاد اين سراب پس از مشروب كردن زمين هاي كشاورزي و روستاهاي مسير خود به خرم رود مي ريزد.
**در كنار اين همه شگفتي طبيعي نهاوند از ظرفيت جذاب تاريخي قابل اعتناي نيز برخوردار است.
حمام حاج آقا تراب يا حمام دوقلو كه توسط سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري استان همدان به موزه مردم شناسي تبديل شده در سال 1356 به ثبت رسيده و در حال حاضر به
عنوان موزه مردم شناسي استفاده مي شود.
مسجد جامع ، مقبره شاهزاده محمد ، امام زاده ابراهيم، معبد لائوديسه ( لائوديكه ) به جاي مانده از سلوكيان از ديگر آثار تاريخي و گردشگري در نهاوند به شمار مي رود.
** صمايع دستي
صنايع دستي در نهاوند داراي اصالت ، قدمت و جايگاه ويژه است كه مهم ترين آنها قالي بافي است؛ برخي از اين قالي ها از مرغوبيت خاصي برخوردارند و به خارج از كشور صادر مي شود كه از جمله مي توان به قالي عشنوند ، برجك ، بانسره و كله خان اشاره كرد.
گيوه دوزي ، بافت جاجيم و ريسمان ، گل سازي با گياهان طبيعي و مخمل و سبدبافي از ديگر دستافرينه هاي قابل توجه اهالي نهاوند است.
يكي ديگر از صنايع دستي نهاوند كه چند سالي است رونق خاصي يافته منبت كاري و مبل سازي است.
اين شهرستان با دارا بودن جمعيتي بالغ بر 190 هزار نفر در 105 كيلومتري جنوب استان همدان قرار دارد.
7525/6993
نهاوند – ايرنا - با فرارسيدن سال نو و آغاز رستاخيز طبيعت مسافرت و گردش در طبيعت شتاب گرفته و سرتاسر كشور چهار فصل ايران ميزبان ميهمانان بهاري است.