وجه تسميه اين پل بنا به اسناد تاريخي به الهه آب و باران ايران باستان /آناهيتا/ بر مي گردد و ساحلي زيبا در ميان تاك ها و درختان ميوه و آب و هوايي كم نظير از جاذبه هاي اين پل تاريخي است.
اين پل بر روي رودخانه 'مردق' و مابين روستاهاي 'قلعه چوق' و 'قلي كندي' از توابع شهرستان ملكان قرار دارد و به علت نوع طاقها و تركيب نماي سنگي و آجري از اهميت ويژه برخوردار است.
اين پل كه در 27 اسفند 1386 شمسي بهعنوان يكي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده، در ايام تعطيلات از مناطق هدف گردشگري و محل تفريح مسافران و اهالي اين شهرستان است.
' بايرام احدي'، كشاورزي است كه در ميان شكوفه هاي بهاري نزديك اين پل، رسيدگي به درختان ميوه را براي گفت و گويي كوتاه با خبرنگار ايرنا كنار گذاشت و معتقد است كه بازديد گردشگران بومي و غيربومي از اين پل تاريخي و پياده روي در تپه هاي اطراف آن در فصل هاي بهار و تابستان قابل توجه است.
به گفته رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري ملكان نيز تاريخ ساخت اين پل 951 هجري قمري است و اين پل تا زمان حاضر در سه دوره مختلف تاريخي مرمت و بازسازي شده است و در سال جاري نيز مورد مرمت قرار مي گيرد.
وحيد خادمي افزود: اين پل همچنان در عبور و مرور مردم منطقه نقش اساسي دارد و تردد اهالي روستاهاي 'شيخ بابا'، 'شيروانشاهلو'، 'چاللو' و 'ليلي داغي' از اين پل امكان پذير است.
وي گفت: اين پل داراي 5 دهنه است كه با آجر و سنگ به صورت گنبدي شكل ساخته شده و وجود طاق ها و طاقچه هاي زيبا و معماري منحصر به فرد امتياز بزرگي براي اين بناي تاريخي است؛ سه دهنه از اين پل براي گذر آب رودخانه و دو دهانه ديگر براي هدايت آب هاي كشاورزي اختصاص دارد.
وي همچنين در مورد ترميم بخش هاي كوچكي از اين پل با آجرهاي معمولي گفت: آماده سازي سريع اين پل براي بازديدهاي نوروزي با آجرهايي معمولي محقق شد اما در سال جاري اين پل تاريخي با اصول فني مورد مرمت قرار مي گيرد.
رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري ملكان در مورد اظهار نظر برخي از اهالي مبني بر احداث اين پل با آجرهاي شهر مدفون 'گم گم' در روزگار قديم افزود: ' گم گم' تپه اي باستاني در اين شهرستان بوده كه به ثبت ملي رسيده است اما احداث اين پل با آجرهاي اين شهر در گذشته مستند نيست.
وي با اشاره به ساير جاذبه هاي طبيعي و تاريخي ملكان گفت: اين شهرستان داراي 116 اثر ثبت ملي مي باشد كه قلعه 'بختك' ليلان مربوط به دوران ساساني از آن جمله است.
خادمي افزود: سه تپه باستاني ارزشمند مربوط به هزاره دوم قبل از ميلاد، يك پل سه دهنه و چشمه ' آرپا دره سي' در بخش ليلان با خواص درماني از ديگر جاذبه هاي گردشگري اين شهرستان است.
وي گفت: مجموعه تاريخي و فرهنگي ' علي بلاغي آق منار' نيز با محوطه باستاني، چشمه آب معدني و زيارتگاهي كه مورد احترام مردم منطقه است، پذيراي گردشگران بومي و غير بومي اين شهرستان است.
شهرستان ملكان با 110هزار نفر جمعيت در فاصله 155كيلومتري تبريز، مركز آذربايجان شرقي واقع است؛ ملكان با وجود تاك هايي با محصول مرغوب و صادراتي به شهر خوشه هاي طلايي شهرت دارد.
گزارش از: عليرضا فولادي
3072/518
تبريز- ايرنا - پل ' قيزلار كورپوسي' از معماري هاي دوران صفوي در جنوب آذربايجان شرقي است كه بازديدكنندگان را به سوي توسعه گردشگري ملكان هدايت مي كند و مركز تمركز گردشگران اين شهرستان است.