۱۱ فروردین ۱۳۹۵، ۸:۴۳
کد خبر: 82016320
T T
۰ نفر
میزان انتشار كربن توسط انسان در 66 میلیون سال گذشته بی سابقه است

تهران - ایرنا - محققان دانشگاه هاوایی توانستند میزان دی اكسید كربن موجود در جو زمین را در دوره دایناسورها اندازه گیری كنند. بر اساس این تحقیقات، در حال حاضر انسان ها دی اكسید كربن را با سرعت 10 برابر هر رخدادی كه در طول 66 میلیون سال گذشته به وقوع پیوسته است، تولید می كنند.

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از ساینس، اولین سوابق آب و هوای كره زمین به دهه 1850 میلادی باز می گردد. محققان برای ارزیابی وضعیت آب و هوا در سال های قبل از آن، حباب های هوا را كه در اعماق یخ به دام افتاده اند، مورد بررسی قرار می دهند و با استفاده از این شیوه می توانند آب و هوای زمین را حداكثر تا یك میلیون سال قبل مطالعه كنند. اما برای مطالعه سال های دورتر چاره ای جز بررسی وضعیت شیمیایی رسوبات اعماق اقیانوس ها باقی نمی ماند.
محققان با این شیوه توانستند طول دوره یك رخداد آب و هوایی مهم موسوم به PETM را كه در 56 میلیون سال قبل به وقوع پیوسته و عامل بیشترین میزان انتشار دی اكسید كربن در طول 66 میلیون سال گذشته بوده است، اندازه گیری كنند. آنها تركیبات شیمیایی رسوبات مربوط به آن دوران را تجزیه و تحلیل كردند و با استفاده از این شیوه توانستند سرعت انتشار كربن، گرمایش زمین و مدت زمان وقوع پدیده PETM را كه حداقل 4000 سال بوده است، اندازه گیری كنند.
بر اساس این تحقیقات، سرعت انتشار كربن در دوران PETM بسیار كمتر از میزان كنونی انتشار كربن در جو زمین است. در سال 2014 میزان دی اكسیدكربن تولید شده از فعالیت های انسان به ركورد 37 میلیارد تن رسید، در حالی كه در دوره PETM دی اكسید كربن منتشر شده در جو زمین حداكثر به 4 میلیارد تن یعنی یك نهم میزان كنونی آن رسیده است.
با توجه به این كه سیستم آب و هوای كره زمین یك سیستم خطی نیست، پیش بینی واكنش این سیستم نسبت به انتشار سریع گاز دی اكسید كربن بسیار دشوار است، به ویژه این كه در گذشته پدیده های آب و هوایی با سرعت بسیار كمتری به وقوع می پیوستند و با توجه به حجم عظیم گاز دی اكسید كربن حاصل از فعالیت انسان، اكنون معیار قابل قیاسی از گذشته در دست محققان نیست.
در حال حاضر بسیاری از محققان به دورنمای زمین تا سال 2100 میلادی چشم دارند اما واقعیت این است كه انتشار بسیار سریع گاز دی اكسید كربن در جو زمین، آثار بسیار ماندگارتر و طولانی تری بر جای می گذارد. برای مثال اكنون سرعت اسیدی شدن آب اقیانوس ها بسیار بیشتر از دوران PETM است و اثرات آن بر میكروارگانیسم های ساكن در اقیانوس ها قابل پیش بینی نیست.
گزارش كامل این تحقیقات در نشریه Nature Geoscience منتشر شده است.
علمی (6) ** 9259**1311**2017
۰ نفر