۲۱ فروردین ۱۳۹۵، ۸:۰۶
کد خبر: 82026885
T T
۰ نفر

سندهواشناسي كشت گندم در استان اردبيل تدوين شد

۲۱ فروردین ۱۳۹۵، ۸:۰۶
کد خبر: 82026885
سندهواشناسي كشت گندم در استان اردبيل تدوين شد

اردبيل - ايرنا - مديركل هواشناسي استان اردبيل از تدوين سندهواشناسي كشت گندم در اين استان به منظور افزايش بهره وري اين محصول با اتكا به اطلاعات هواشناسي خبر داد.

علي دولتي مهر شنبه در گفت و گوي اختصاصي با خبرنگار ايرنا گفت: سندهواشناسي كشت گندم بر اساس مطالعات انجام شده بر روي مدل هاي آماري بلندمدت هواشناسي استان اردبيل و با لحاظ ميزان سرمايش، نيازهاي آبي، شرايط اقليمي، عوارض و بيماري هاي گندم در مناطق مختلف استان تهيه و تدوين شده است.
وي افزود: اين سند به سازمان هواشناسي كشور ارسال شده است و بعد از تاييد براي استفاده از اطلاعات آن در اختيار سازمان جهادكشاورزي و دستگاه هاي مرتبط قرار خواهد گرفت.
وي اظهار كرد: استفاده زارعان از اين سند با انجام به موقع كودپاشي، سم پاشي و شخم اراضي بهره وري كشاورزي را موجب خواهد شد.
دولتي مهر بيان كرد: اداره كل هواشناسي استان تلاش مي كند سندهواشناسي كشت سيب زميني، زنبورداري و دامداري را نيز به منظور بهره مندي توليدكنندگان مربوطه از يافته ها و اطلاعات هواشناسي تدوين كند.
او ادامه داد: اطلاعات هواشناسي در ايجاد ارزش افزوده در بخش كشاورزي و تامين امنيت غذايي تاثير بسياري دارد و ترويج فرهنگ اتكا به هواشناسي در كشاورزي را مي توان از بندهاي اقتصادمقاومتي محسوب كرد.
مديركل هواشناسي استان اردبيل گفت: برنامه توسعه هواشناسي كاربردي كشاورزي موسوم به (تهك) در دستور كار سازمان متبوع قرار دارد و در استان اردبيل در سال 94 با برپايي نشست هاي توجيهي براي توليدكنندگان ماهي و سيب زميني، پيش بيني ها و توصيه هاي هواشناسي جهت بهره وري بيشتر در اختيار آنها قرار گرفت.
دولتي مهر افزود: در سال گذشته نزديك به دوهزار توليدكننده ماهي و سيب زميني از طريق پيامك از اطلاعات هواشناسي استان بهره مند شدند و تلاش مي شود در سال 95 با تامين اعتبار لازم، پيش بيني ها و توصيه هاي هواشناسي كشاورزي از طريق پيامك به 12 هزار نفر از توليدكنندگان محصولات مختلف انتقال يابد.
وي اظهار كرد: هزينه پيامك ها از ناحيه اداره كل هاي متبوع استفاده كنندگان از آنها تامين مي شود و اداره كل هواشناسي طي تماس هاي بعدي با زارعان و كشاورزان و رصد بازخوردهاي اطلاعات منتقل شده، ميزان تاثير داده ها و توصيه هاي هواشناسي در بهره وري محصولات را ارزيابي مي كند.
وي بيان كرد: خلا آماري در استان اردبيل مشهود است و هرچه اطلاعات كم باشد خطا در برنامه ريزي ها بيشتر خواهد بود و تامين اطلاعات لازم هواشناسي از ناحيه اداره كل مربوطه به عنوان دستگاه حاكميتي، مستلزم توسعه شبكه و تجهيزات لازم است.

** اردبيل فاقد گيرنده هاي تصاوير ماهواره اي هواشناسي است
مديركل هواشناسي استان اردبيل گفت: اين استان فاقد گيرنده هاي تصاوير ماهواره ي هواشناسي است و براي تامين اين گيرنده ها به حدود دو ميليارد ريال اعتبار نياز داريم.
دولتي مهر اضافه كرد: گيرنده هاي ماهواره اي در هر 15 دقيقه تصاوير و اطلاعات جوي استان را گزارش مي كنند و استفاده از آنها در دقت و صحت پيش بيني هاي هواشناسي اهميت زيادي دارد.
وي نصب تلويزيون شهري در خروجي شهرها باراي اعلام وضعيت بارش، دما و لغزندگي جاده ها به رانندگان به منظور تصميم گيري در انتخاب مسيرها و تامين تجهيزات ايمني را ضروري دانست.
وي همچنين ايستگاه هواشناسي جو بالا جهت پايش دقيق تر تغييرات جوي را از ديگر نيازمندي هاي هواشناسي استان اعلام كرد و تامين آن را مستلزم اختصاص اعتبار لازم دانست.
دولتي مهر اظهار كرد: اداره كل هواشناسي مي تواند با پول هاي كم، كارهاي كلاني در راستاي تامين اطلاعات مفيد براي توسعه كشاورزي، امنيت راه ها و رونق گردشگري استان انجام دهد و لازم است اعتقاد به استفاده از اطلاعات هواشناسي به فرهنگ عمومي تبديل شود.
او بيان كرد: فرودگاه اردبيل پنجمين فرودگاه مجهز به سامانه خودكار هواشناسي در كشور است و اطلاعات جوي اخذ شده از سامانه، توسط اداره كل هواشناسي به برج مراقبت و خلبان پرواز منتقل مي شود.
وي ادامه داد: سامانه خودكار مذكور در باند قديم فرودگاه اردبيل نصب شده و باند جديد اين فرودگاه نيز به سامانه ديگر نيازمند است.

** فعاليت شبكه پايش هواشناسي استان با بيش از 70 ايستگاه
مديركل هواشناسي استان اردبيل گفت: بيش از 70 ايستگاه در فرودگاه ها و مراكز تحقيقات كشاورزي شهرستان هاي اردبيل و پارس آباد، گردنه ها و جاده هاي صاعين، حيران، گجل و الماس، همچنين 14 ايستگاه خودكار باران سنجي در مناطق مختلف، هشت ايستگاه سينوپتيك اصلي و تكميلي، دو ايستگاه اقليم شناسي در مناطق مشيران و نئور و تعدادي ايستگاه باران سنجي معمولي در شبكه پايش هواشناسي استان فعال است.
دولتي مهر افزود: گزارش ايستگاه هاي سينوپتيك به صورت ساعتي دريافت مي شود و درظرف 10 دقيقه با ارسال به سازمان هواشناسي در تهران، از طريق سازمان هاي هواشناسي جده و دهلي نو به سازمان هواشناسي چهاني در ژنو گزارش مي شود.
وي اظهار كرد: رادار پيشرفته هواشناسي براي نصب در گردنه لنگان گرمي مغان با 55 ميليارد ريال اعتبار خريداري شده و با تامين 20 ميليارد ريال ديگر در سال 95 در ايستگاه هواشناسي لنگان نصب خواهد شد.
وي بيان كرد: ايستگاه رادار هواشناسي لنگان 70 درصد پيشرفت فيزيكي دارد و اردبيل نهمين استان در كشور است كه به رادار پيشرفته هواشناسي مجهز مي شود.
دولتي مهر ادامه داد: اين رادار با 10 تا 120 كيلومتر برد در تشخيص وضعيت جوي، نظارت و رديابي پديده ها و توده هاي غيرفعال جوي و صحت پيش بيني ها موثر خواهد بود و وضعيت جوي 80 درصد مناطق شمالي و مركزي استان را پوشش خواهد داد.

** تلفن گوياي هواشناسي استان در تعطيلات نوروزي 12 هزار بار زنگ خورد
مديركل هواشناسي استان اردبيل از تماس حدود 12 هزار نفر با تلفن گوياي هواشناسي استان به منظور اطلاع از وضعيت هواي جاده ها، شهرها و مناطق گردشگري استان اردبيل در تعطيلات نوروزي خبر داد.
دولتي مهر گفت: شماره تلفن 134 براي شهروندان اردبيل و شماره 33626990 براي كل استان با چهار خط، تلفن هاي گوياي هواشناسي استان هستند و تلاش مي شود به منظور پاسخگويي به همه تماس ها چهارخط تلفن به آنها اضافه شود.
وي افزود: علاوه بر تلفن هاي گويا اطلاعات و توصيه هاي هواشناسي در استان از طريق صدا و سيما، خبرگزاري ها، فضاي مجازي و سايت اداره كل هواشناسي در اختيار مردم قرار داده مي شود.
وي اظهار كرد: در دنيا ابتدا علم و اطلاعات هواشناسي براي ايمني و سلامت پروازها بكار گرفته مي شد اما به تدريج به لحاظ تاثير آب و هوا در تصميم گيري ها و برنامه ريزي ها، اطلاعات يادشده به زندگي مردم وارد شد.
دولتي مهر بيان كرد: تلاش مي شود در صورت تامين اعتبار در سال 95 به منظور اعلام وضعيت و پيش بيني هواي شهرهاي استان اردبيل و استان هاي ديگر با همكاري شوراي اسلامي و شهرداري اردبيل در مركز اين شهر هوانما يا تلويزيون شهري نصب شود و نرم افزار لازم براي اين كار تهيه شده است.
او ادامه داد: اطلاعات و توصيه هاي هواشناسي به خصوص در مسافرت هاي گروهي اهميت زيادي دارند و اغلب گردشگران با استفاده از اطلاعات مذكور نسبت به رفتن به سفر و تعيين مسير تصميم مي گيرند.

** كاهش پنج الي 10 درصدي بارش در سال زراعي جاري در استان نسبت به سال زراعي قبل
مديركل هواشناسي استان اردبيل گفت: ميزان بارش در سال زراعي جاري (از 94/7/1 الي 95/1/18) در استان نسبت به سال زراعي قبل، از پنج تا 10 درصد كاهش داشته است.
دولتي مهر افزود: در سال زراعي جاري شهرستان هاي نمين، گرمي مغان، بيله سوار مغان، سرعين، مشكين شهر، پارس آباد مغان و فرودگاه اردبيل نسبت به سال زراعي قبل كاهش 10 ا 25 درصدي بارش را تجربه كرده اند.
وي اظهار كرد: شهرستان هاي خلخال و كوثر در سال زراعي جاري 40 الي 45 درصد افزايش بارندگي ها را شاهد بوده اند.
وي بيان كرد: مقايسه بارش سال زراعي جاري با دوره آماري بلندمدت، افزايش بارش به ميزان 50 درصد در نير، 73 درصد در كوثر، 46 درصد در خلخال و 44 درصد در پارس آباد مغان را نشان مي دهد.
دولتي مهر متوسط بارش در دوره آماري بلندمدت در استان را 324.8 ميلي متر اعلام كرد و بارش در سال 94 در استان را در مقايسه با دوره آماري بلندمدت با 10 الي 15 درصد افزايش و در قياس با سال قبل بدون تغيير قابل توجه ذكر كرد.
او ادامه داد: در سال 94 روستاي فيروز آباد شهرستان كوثر و شهرستان نمين نسبت به دوره آماري بلندمدت 30 الي 35 درصد افزايش بارش و مشكين شهر 5 درصد كاهش بارندگي را شاهد بوده اند.
مديركل هواشناسي استان اردبيل گفت: شهرستان هاي مشكين شهر، نمين، گرمي، بيله سوار و پارس آباد مغان و فرودگاه اردبيل در سال 94 نسبت به سال قبل پنج الي 10 درصد كاهش بارش داشته اند.
دولتي مهر اضافه كرد: در زمان ياد شده شهرستان هاي خلخال و كوثر 20 الي 25 درصد افزايش بارش را شاهد بوده اند.
وي اظهار كرد: استان اردبيل در مقايسه با دوره آماري بلندمدت كشور از نظر افزايش ميزان بارش، رتبه دوم كشور را دارد.

** صحت پيش بيني هاي كوتاه مدت اداره كل هواشناسي استان بيش از 90 درصد است
مديركل هواشناسي استان اردبيل صحت پيش بيني هاي كوتاه مدت (24 الي 48 ساعت) اين اداره كل را بالاي 90 درصد اعلام كرد.
دولتي مهر گفت: بر اين اساس ميزان صحت پيش بيني هاي فصلي 60 درصد و پيش بيني هاي هفتگي 85 الي 100 درصد ارزيابي شده است.
وي افزود: به رغم نگراني هاي به وجود آمده در افكارعمومي از پديده ال نينو در سال 94 مطابق پيش بيني اداره كل هواشناسي اردبيل در مقايسه با سال هاي گذشته شاهد افزايش دما در فصل زمستان بوديم؛ فعاليت پديده ال نينو در جهان تضعيف شده است و در شش ماه آينده به حالت پايداري نزديك خواهد شد.
وي اظهار كرد: هواشناسي در استان اردبيل 40 سال قدمت دارد و در اين مدت در سال هاي 86 و67 سردترين دماي استان با منهاي 33.8 درجه در فرودگاه اردبيل و گرم ترين دما در سال 77 با 44 درجه در روستاي مشيران شهرستان مشكين شهر ثبت شده است.
وي متوسط دماي استان اردبيل را نسبت به دوره آماري بلندمدت 11.4 درجه و متوسط دماي كره زمين در سال را 15 درجه اعلام كرد.
دولتي مهر گفت: صحت اطلاعات و پيش بيني ها باعث افزايش اعتماد مردم به ايستگاه هاي هواشناسي شده است و بايد براي افزايش اين اعتماد و اعتبار تلاش شود.
براساس اعلام سازمان جهاني هواشناسي سردترين نقطه در جهان با دماي منهاي 88 درجه در سيبري و گرم ترين نقطه با دماي 67 درجه در كويرلوت ايران گزارش شده است.
مصاحبه : عيسي پاشاپور
7124/6016