به گزارش ايرنا از پايگاه اطلاعرساني دفتر حفظ و نشر آثار آيت الله العظمي خامنه اي، بيانات رهبر معظم انقلاب به شرح ذيل است:
ماه شعبان، يك آمادگاهي است براي اينكه انسان در ماه مبارك رمضان بتواند با آمادگي وارد شود.» 1392/02/25
انسان براي پيدا كردن اين آمادگي، بايد در بجاآوردن اعمال سفارششده براي اين دو ماه سعي تمام بكند.
**توصيههاي ماه رجب:
* در ماه رجب به ذكر، دعا و توسل اهميت بدهيد
الان در ماه رجب هستيم؛ ماهي كه روزهاي متبرّكي دارد. از اين ايام استفاده بردن و معنويت را تقويت كردن و با خدا ارتباط برقراركردن و ذكر و دعا و توسّل را اهميت دادن از وظايف است. تقويت ارتباط خود با خدا؛ تلاش در مسائل دنيايي - اعم از فراگيري علم و دانش و كوشش در راه سازندگي - آگاه بودن از مسائل سياسي و اقتصادي و مهمتر از همه، حفظ آن اميد، عوامل و ويژگيهايي است كه انشاءاللَّه در آينده - آيندهاي نه چندان دور - همه روي زمين را به نور جمهوري اسلامي منوّر خواهد كرد و بشريت را از بركات اسلام برخوردار خواهد ساخت و ملت ايران را - همچنان كه خداي متعال به مسلمانان وعده فرموده است - شاهدِ يكپارچگي و وحدت بشريت در روي زمين قرار خواهد داد.
بيانات در ديدار مردم قم 1371/10/19
* از دعاهاي ماه رجب معارف الهي را ياد بگيريد
امروز جامعه انقلابي ما، مردم مؤمن ما، نياز به اين دارند كه اين آرامش را، اين سكينه را، اين طمأنينه و وقار را در خودشان هرچه بيشتر به وجود بياورند. «الا بذكر الله تطمئن القلوب». ياد خداست كه دل ها را در ماجراهاي طوفاني دنيا و زندگي حفظ ميكند. ياد خدا را مغتنم بشماريد. ايام ماه رجب نزديك است. دعاهاي ماه رجب يك دريائي از معرفت است. در دعا فقط اين نيست كه انسان دل را به خدا نزديك مي كند؛ اين هست، فراگيري هم هست. در دعا هم تعليم است، هم تزكيه هست. دعا هم ذهن را - اين دعاهاي مأثور از ائمه (عليهمالسّلام) - روشن ميكند، حقايقي را، معارفي را به ما ميآموزد كه در زندگي به آنها نياز داريم، و هم دل را متوجه به خدا ميكند. ذكر الهي را خيلي بايد مغتنم بشمريد.
خطبههاي نماز جمعه تهران 1388/03/29
* از هرساعت ماه رجب براي بهدست آوردن توجه الهي استفاده كنيد
ماه رجب، ماه مباركي است؛ ماه توسل و تذكر و توجه و تضرع و استغاثه و محكم كردن پيوند دلهاي محتاج و نيازمند ما به ذيل لطف و فضل الهي است. اين روزها را قدر بدانيد. هر يك روز ماه رجب، يك نعمت خداست. در هر ساعتي از اين ساعات، يك انسان اگر هوشمند و زرنگ و آگاه باشد، مي تواند چيزي را به دست بياورد كه در مقابل آن، همهي نعمتهاي دنيا پوچ است؛ يعني مي تواند رضا و لطف و عنايت و توجه الهي را به دست آورد. بعد از ماه رجب، ماه شعبان و بعد ماه رمضان است. برادران و خواهران مسلمان! اي صاحبان دلهاي بيدار و مخصوصاً اي جوانان! اين سه ماه را قدر بدانيد. در اين سه ماه، فرصت براي وصل كردن و منور نمودن دلها به لطف و نور پروردگار، بيش از هميشه است.
خطبههاي نماز جمعهي تهران 1369/11/19
* توسلات خود را هرچه ميتوانيد بيشتر كنيد
بايد همه به يكديگر تبريك عرض كنيم [اين] توفيق الهي را كه توانستيم بار ديگر وارد ماه رجب بشويم. ماه رجب يك فرصت تقرّب به ارزش هاي الهي و تقرّب به ذات مقدّس پروردگار و فرصت خودسازي است. اين ايّامي كه در روايات ما بهعنوان ايّام برجسته معرّفي شدهاند، اينها همه فرصتند؛ هر فرصتي هم نعمت است و هر نعمتي هم نيازمند شكر و سپاس است. شكر و سپاس نعمت هم اين است كه انسان نعمت را بشناسد، بر طبق اقتضاي اين نعمت رفتار كند، از آن بهره ببرد، نعمت را از خدا بداند و آن را در راه خدا به كار ببرد؛ ماه رجب از اين نعمت ها است. بعد هم ماه شعبان است كه آن هم نعمت ديگري است و اين دو ماه از نظر كُمَّلين و اهل توحيد و اهل معنا مقدّمهي ماه رمضانند؛ و ماه رمضان ماه عروج است، ماه رفتن به معراج است، ماه تزكيه است، ماه تصفيه است كه همهي ما به اينها احتياج داريم. از ماه رجب قدرداني كنيد؛ در اين ماه توسّلات خودتان به درگاه پروردگار عالم را هرچه مي توانيد بيشتر كنيد؛ به ياد خدا باشيد و كار را براي خدا انجام بدهيد؛ اين تلاشي كه مي كنيد، اين زحمتي كه ميكشيد، براي خدا قرار بدهيد.
بيانات در ديدار فرماندهان نيروي انتظامي جمهوري اسلامي 1394/02/06
* در ماه رجب دائم استغفار كنيد
ماه رجب فرصت خوبي است؛ ماه دعاست، ماه توسل است، ماه توجه است، ماه استغفار است. دائم هم بايد استغفار كنيم. هيچ كس هم خيال نكند كه من از استغفار مستغنيام. پيغمبر خدا ميفرمايد كه: «انّه ليغان علي قلبي و انّي لأستغفر اللَّه في كلّ يوم سبعين مرّة». بلاشك پيغمبر هم حداقل روزي هفتاد مرتبه استغفار ميكرد. استغفار براي همه است؛ بخصوص ماها كه در اين تحركات مادي، در اين دنياي مادي غرقيم و آلودهايم. استغفار بخشي از اين آلودگي را پاكيزه ميكند و از بين ميبرد. ماه استغفار است؛ انشاءاللَّه فرصت را مغتنم بشماريم.
بيانات در ديدار نمايندگان مجلس شوراي اسلامي 1388/04/03
* جوان ها از سنت حسنه اعتكاف در ماه رجب بيشتر استفاده كنند
در نيمهي اين ماه، جوانان ما سالهائي است كه اين سنت حسنه را در كشور رائج كردهاند؛ سنت اعتكاف را، رفتن در مساجد را، روزه گرفتن را. واقعاً چقدر منظرهي زيبا و معطّري است كه جمع كثيري از جوانهاي ما برخلاف سيرهي متعارف جوانهاي دنيا كه غرق در شهوات و تمايلات نفساني هستند، روزها و شبهائي را روزه بگيرند؛ بروند در يك مسجدي بنشينند، اعتكاف كنند؛ شب و روزشان را ذكر و فكر و شنيدن معارف الهي و شنيدن احكام و مذاكرهي علم حقيقي - كه علم توحيد است - قرار دهند؛ اين خيلي چيز مهمي است. اينها از بركت انقلاب است. قبل از انقلاب، ما در اين ايام نيمهي ماه رجب نديده بوديم يا خيلي بندرت ميديديم كه كساني بروند اعتكاف كنند. غالباً همهي ماها، همهي مردم غافل بوديم از اين روزنهي رحمت الهي. بنده در مشهد كه اصلاً نديده بودم؛ در قم هم يك تعداد معدودي، يك چند نفر طلبه در مسجد امام ميرفتند و ايام نيمهي ماه رجب اعتكاف ميكردند. امروز شما نگاه كنيد؛ نه فقط مساجد جامع، نه فقط مساجد بزرگ، نه فقط در يك شهر و دو شهر، بلكه در همهي كشور، در همهي شهرها، در همهي مساجد، جوانهاي ما، مردان ما، زنان ما، دختران ما، پسران ما ميروند صف ميكشند، اسم مي نويسند، براي اينكه به آنها فرصت داده شود كه در اين مسجد، در آن مسجد، سه روز روزه بگيرند و اعتكاف كنند؛ اين خيلي براي يك ملت حائز ارزش است، اين خيلي مهم است. اينها هست. اين ماه رجب است؛ از اين فرصتها استفاده كنيد. جوانها! شما بيشتر استفاده كنيد. دلهاي پاك شما، جانهاي باصفا و نوراني شما آمادهي تلألؤات و تشعشعات رحمت الهي و توجهات الهي است؛ اين را قدر بدانيد.
بيانات در ديدار اقشار مختلف مردم 1392/02/25
* ماه رجب بيشتر ماه نماز است
براي اينكه انسان بتواند وقتي وارد اين تالار (ماه رمضان) شد، چشمش باز باشد، غافل نشود، دچار گيجي و گولي نشود كه سرش را بيندازد پايين و از اين در وارد شود و از آن در بيرون برود؛ نگاهي به دوروبر كند و استفادهاي ببرد و براي اينكه اين آمادگي در من و شما پيدا شود، اين ماه رجب و شعبان را قرار دادهاند؛ رجب يكجور، شعبان يكجور ديگر. رجب، بيشتر ماه نماز است؛ شعبان، بيشتر ماه دعا و روزه است.
بيانات در ديدار وزير و مديران وزارت اطلاعات 1383/07/13
**توصيههاي ماه شعبان:
* رابطه خودتان را با خدا بهوسيله دعا و ذكر تقويت كنيد
به خدا توكل كنيد. از خداي متعال توفيق بخواهيد. رابطهتان را روز به روز با معنويت و خداي متعال تقويت كنيد. مبادا اشتغالات كاري، شما را از ذكر و توجه و پرداختن به معنويات باز بدارد! يعني يكي از خطرها اين است كه در عملزدگي غرق بشويم و از آن ارتباط قلبي خودمان غافل بمانيم. آن چيزي كه پشتوانهي نشاط و شور و شوق و تحرك و توفيق ماست، كمك الهي است. كمك الهي را بايد به معناي واقعي كلمه از خدا خواست و از خدا طلب كرد. هم بايد نعمت الهي را - نعمت اين مسئوليت و اين توفيق خدمتي كه به شما داده - شكر كرد و هم اينكه ازدياد و دوام و استمرار آن را از خداي متعال طلب كرد و خواست. لذا اين احتياج دارد به توجه؛ اين ايام ماه شعبان را مغتنم بشماريد. در اين صلوات شريف ظهرها ميخوانيد: «الّذي كان رسولاللَّه - صلّي اللَّه عليه و اله - يدأب في صيامه و قيامه في لياليه و ايّامه بخوعا لك في اكرامه و اعظامه الي محلّ حمامه»؛ يعني پيغمبر تا لحظهي مرگ هم ماه شعبان و روزها و شبهاي شعبان را گرامي ميداشتند و همه شعبانها در زندگي آن بزرگوار اينطور بود؛ كه بعد در همين صلوات ميخوانيد: «اللّهم فأعنّا علي الاستنان بسنّته فيه و نيل الشّفاعة لديه»؛ سنت اين بزرگوار را در اين ماه انشاءاللَّه ادامه بدهيد؛ توجه، دعا، ذكر و آماده شدن براي ورود در ماه مبارك رمضان.
بيانات در ديدار رئيس جمهور و اعضاي هيأت دولت 1386/06/04
* حقيقتاً از دل، با زبان مناجات با خدا حرف بزنيد
شايد در ماه شعبان، بتوانيم با ذخيرهاي كه از اين ماه گرفتهايم، آن مناجات پرسوز و گداز و پر مضمون را با نفس حقيقي بخوانيم - نهفقط الفاظ آن را مرور كنيم - و حقيقتاً از دل، با زبان آن مناجات با خدا حرف بزنيم، و اگر انشاءاللَّه اين همه فراهم شد، در ماه رمضان، آمادهي ورود بر سر سفرهي ضيافت الهي شويم و در اوج قلهي آن ماه، شايستهي ورود به ليلةالقدر گرديم.
شما برادران عزيز، جزو بهترين كساني هستيد كه ميتوانيد از اين سفرهي انعام الهي كه در ماههاي رجب و شعبان و رمضان گسترده است، استفاده كنيد. علت اين است كه در اين ميدان، آنكه تلاش بيشتري ميكند؛ آنكه طهارت و صداقت بيشتري براي خود ذخيره ميكند و آنكه كار بيشتري در مقابل برداشت كمتر ارائه ميدهد، مقربتر و موفقتر است. او بيشتر محل تلألؤ انوار الهي قرار ميگيرد.
بيانات در ديدار مسئولان دستگاه قضايي 1371/10/23
* با دعاي كميل و مناجات شعبانيه مأنوس بشويد
اين مناجات شعبانيه را ببينيد. من يك وقتي از امام (رضواناللهعليه) پرسيدم در اين دعاهاي مأثوري كه وجود دارد، شما كدام دعا را بيشتر از همه خوشتان ميآيد و دوست داريد. فرمودند: دعاي كميل و مناجات شعبانيه. اتفاقاً هر دو دعا هم مال ماه شعبان است؛ دعاي كميل كه ميدانيد اصلاً ورود اصلياش مال شب نيمهي شعبان است، مناجات شعبانيه هم كه از ائمه نقل شده، متعلق به ماه شعبان است. لحن اين دو دعا به هم نزديك است؛ هر دو عاشقانه است. در مناجات شعبانيه: «و ان ادخلتني النّار اعملت اهلها انّي احبّك»؛ جهنم هم كه من را ببري، فرياد ميكشم تو را دوست دارم. و در دعاي كميل: «لان تركتني ناطقا لاضجّن اليك بين اهلها ضجيج الاملين و لاصرخنّ اليك صراخ المستصرخين و لابكينّ بكاء الفاقدين»؛ اگر به من در جهنم اجازه بدهي و نطق را از من نگيري، فرياد ميكشم؛ فريادِ اميدواران، فريادِ دلدادگان و فريادِ دلباختگان را.
بايد با اينها مأنوس بشويم و قدري دلمان را نرم كنيم. اين دل چيز عجيبي است؛ گاهي اوقات به وسيلهيي كه انسان را به اوج آسمانها و اوج معنويت ميبرد، تبديل ميشود؛ گاهي هم بعكس، به سنگ سنگيني تبديل ميشود كه بسته شده به پاي انسان و انسان را تا اعماق آب، تا اعماق دره فرو ميبرد؛ غرق ميكند؛ پدر انسان را درميآورد. اگر دل را به پول و به شهوت جنسي و به مقام و به اين چيزها داديد، اين همان سنگ سنگين است؛ دل ديگر نيست.
بيانات در ديدار وزير و مديران وزارت اطلاعات 1383/07/13
سيام **6084 ** 1336
بر اساس بيانات رهبر انقلاب اسلامي؛
توصيههاي عملي براي ماه هاي رجب و شعبان
۳۰ فروردین ۱۳۹۵، ۱۰:۴۲
کد خبر:
82039773
تهران - ايرنا - پايگاه اطلاعرساني دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيت الله العظمي خامنه اي، گزيدهاي از توصيههاي عملي رهبر انقلاب براي ماه هاي رجب و شعبان را منتشر كرد.