به گزارش ایرنا، غلامرضا اصغری روز دوشنبه در جمع خبرنگاران افزود: حدود 250 هزار نفر كه از بیماری دیابت خود اطلاع ندارند باید شناسایی شوند تا هزینه های درمان در آینده كاهش یابد.
وی با بیان اینكه برنامه های امسال هفته سلامت از اول تا هفتم اردیبهشت با تاكید بر غلبه بر بیماری دیابت برگزار می شود اظهار كرد: این بیماری به سرعت در دنیا و كشورمان در حال شیوع است و باید با خود مراقبتی و سبك زندگی صحیح از آن پیشگیری كرد.
وی عناوین این هفته در كشورمان را عزم ملی برای تحقق اهداف سند بیماریهای غیرواگیر، بهداشت عمومی، فعالیت بدنی، ورزش و سلامت، غلبه بر دیابت با تحرك و تغذیه سالم، سلامت، نقش غذا و دارو، اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل در حوزه سلامت و آموزش، خود مراقبتی و سلامت اعلام كرد.
اصغری در پاسخ به سئوالی درباره گسترش روز افزون رستوران های فست فود گفت: نمی توان به بهانه پیشگیری از بیماری اقدام به بستن فروشگاه های غذای فوری ( فست فود) یا كارخانه های نوشابه سازی كرد زیرا مردم می توانند این خوراكی ها را بخورند اما میزان مصرف و استفاده منطقی و معقول از آن مهم است.
وی، آموزش و سطح آگاهی مردم را در این زمینه بسیار مهم خواند.
وی در پاسخ به سئوالی درباره مادران باردار و دیابت نیز توضیح داد: تا كنون مشكلی برای مادران ایرانی مبتلا به دیابت و باردار شدن آنها نداشتیم.
وی ادامه داد: اما مواردی در بین زنان افغان مشاهده شده كه به دیابت مبتلا بودند اما برای بارداری به پایگاه های بهداشت مراجعه نكرده اند.
رئیس دانشگاه علوم پزشكی اصفهان در پاسخ به سئوال خبرنگار ایرنا درباره تامین داروی مورد نیاز بیماران دیابتی نیز گفت: داروها موجود و قیمت ها ارزان است و بیمه همه آنها را پوشش می دهد.
وی هزینه بیماری دیابت در كشور را سالانه حدود چهار میلیارد دلار اعلام و تصریح كرد: با اجرای برنامه های خود مراقبتی و پیشگیری می توان تا 80 درصد این هزینه ها را كاهش داد.
*** اصفهان بالاترین درصد سزارین در كشور را دارد
همچنین رئیس دانشگاه علوم پزشكی اصفهان در این نشست خبری در پاسخ به سئوالی درباره سزارین گفت: با وجود برنامه های اجرا شده در طرح تحول نظام سلامت در استان برای ترویج زایمان طبیعی اما همچنان بالاترین درصد را در كشور داریم.
وی متوسط نرخ سزارین در كشور را حدود 36 درصد اعلام و اضافه كرد: این رقم در استان اصفهان 54 درصد است كه پیش از اجرای طرح تحول نظام سلامت بیش از 60 درصد بود.
اصغری، متوسط نرخ سزارین در دنیا را 25 درصد اعلام كرد.
وی توضیح داد: فضاسازی هایی برای ترویج سزارین در كشور توسط افرادی انجام می شود كه منافع آنها در این كار است هرچند عده ای نیز بدلایل فرهنگی به سزارین تمایل بیشتری دارند.
رئیس دانشگاه علوم پزشكی اصفهان گفت: ما اكنون برای زایمان های دفعه اول سخت گیری می كنیم و فقط در مواردی كه پزشك دلیل منطقی ارائه كند بصورت سزارین انجام می شود.
وی با تاكید بر اینكه در مدت زمان دو سال اجرای طرح تحول نظام سلامت، مرگ و میری بدلیل زایمان طبیعی در استان اصفهان نداشتیم افزود: چند مورد عارضه برای نوزادان در زایمان طبیعی بدلایلی مانند زایمان سخت، دیر رسیدن مادر به بیمارستان و كوچك بودن لگن پیش آمده كه طبیعی است و پیش از این نیز این مسائل وجود داشته است.
اصغری نرخ سزارین برای زایمان اول در استان اصفهان را نیز 38 درصد اعلام و اظهار كرد: این نرخ در كشور 34 درصد است.
وی تاكید كرد: برای زایمان بار اول، مبنای ما زایمان طبیعی است مگر آنكه دلیل خوبی برای سزارین اعلام شود.
*** آماده بكارگیری پرستاران بیكار هستیم
رئیس دانشگاه علوم پزشكی اصفهان گفت: این دانشگاه برای بكارگیری پرستاران بیكار آمادگی دارد بطوریكه برای راه اندازی بیمارستان های كلیشاد و خمینی شهر در حال تامین نیروی انسانی و پرستار هستیم.
وی افزود: اكنون میزان دریافتی و حقوق پرستاران با مدرك كارشناسی نسبت به سایر كارمندان دولتی با همین مدرك تحصیلی، بالاتر است.
وی درباره كارانه پرستاران نیز توضیح داد: در برنامه تحول نظام سلامت میزان كارانه پزشكان حدود 1.5 درصد و پرستاران حدود دو درصد افزایش یافت.
اصغری با اشاره به تاخیر در پرداخت كارانه ها نیز گفت: این مشكل مربوط به بیمه هاست زیرا پول ما را پرداخت نكرده اند.
به گفته وی پرداختی كارانه در استان اصفهان حدود شش ماه به تاخیر افتاده و آخرین زمان پرداختی مربوط به مهر پارسال است هرچند این تاخیر قبل از اجرای طرح تحول نظام سلامت حدود 14 ماه بود و اكنون كمتر شده است.
وی با اشاره به افزایش هشت درصدی مراجعه های مردم به بیمارستان ها و كلینیك های زیر پوشش دانشگاه علوم پزشكی اصفهان پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت گفت: طرح پزشك خانواده نیز تا كنون در همه روستاها و شهرهای زیر 500 هزار نفر جمعیت در استان اصفهان پیاده سازی شده و فقط كلانشهر اصفهان باقی مانده است.
اصغری با اشاره به تشكیل كارگروه اقتصاد مقاومتی و سلامت در دانشگاه علوم پزشكی اصفهان نیز اظهار كرد: در این راستا باید بخشی از هزینه های غیر ضروری در سیستم بهداشت و سلامت مانند آزمایش ها و مواد دارویی غیر ضروری حذف شود.
وی افزود: اقتصاد مقاومتی در نظام سلامت از طریق خود سیستم سلامت و بهداشت، مردم و بهره ورتر شدن سیستم سلامت محقق می شود.
وی در پاسخ به سوالی درباره شیوع استعمال دخانیات در بین دانش آموزان نیز گفت: سن استعمال دخانیات در استان اصفهان كاهش و سرعت رشد آن در بین زنان افزایش یافته است.
*** چاقی كودكان زمینه ساز ابتلای آنها به دیابت شده است
رئیس مركز تحقیقات دیابت اصفهان نیز در این نشست خبری گفت: دیابت به سن كودكان نیز رسیده كه یكی از مهمترین عوامل آن افزایش چاقی در بین كودكان بدلیل كم تحركی و نوع تغذیه است.
بیژن ایرج با بیان اینكه نمی توان رقم مشخصی برای هزینه های دیابت در استان اصفهان اعلام كرد افزود: هزینه های این بیماری بطور مستقیم، غیر مستقیم و نامحسوس است لذا نمی توان رقم دقیقی برای آن مشخص كرد.
این فوق تخصص غدد، میزان قند بالای 126 به شرط ناشنا بودن را از نشانه های ابتلا به دیابت خواند و اظهار كرد: میزان قند بین 100 تا 125 نیز نشانه پیش زمینه ابتلا به دیابت است.
وی خاطرنشان كرد: اصفهان از نظر ابتلا به دیابت در رده میانگین استان های كشور قرار دارد.
همچنین مسئول بیماری های واگیر و غیر واگیر معاونت بهداشتی اصفهان در این نشست گفت: اصفهان تنها استان در كشور است كه اقدام به راه اندازی مركز تخصصی دیابت و بارداری كرده است.
نسرین بیات افزود: در این مركز در بیمارستان عیسی بن مریم بطور تخصصی خدمات مربوطه به كنترل بارداری برای مادران دیابتی ارائه می شود.
دیابت یا بیماری قند، یك اختلال متابولیك در بدن است ؛ در این بیماری توانایی تولید انسولین در بدن از بین میرود و یا بدن در برابر انسولین مقاوم شده و بنابراین انسولین تولیدی نمیتواند عملكرد طبیعی خود را انجام دهد و درنهایت قند خون افزایش مییابد. وجود مقدار فراوان قند در خون در درازمدت میتواند به بخشهای مختلف بدن مانند قلب، رگهای خونی، كلیهها، دستگاه تناسلی و دستگاه عصبی آسیب برساند.
هر ساله روز هفتم آوریل مصادف با 19 فروردین بعنوان روز جهانی بهداشت در كشورهای مختلف جهان گرامی داشته می شود كه شعار امسال روز بهداشت، 'غلبه بر دیابت' تعریف شده است.
ت/3011/ 6022
اصفهان- ایرنا- رئیس دانشگاه علوم پزشكی اصفهان گفت: حدود 500 هزار نفر یعنی 10 درصد جمعیت استان اصفهان به دیابت مبتلا هستند كه نیمی از آنها ( 250 هزار نفر ) از بیماری خود مطلع نیستند.