به گزارش روز سه شنبه روابط عمومي اتاق بازرگاني اصفهان، علي يوسفي در نخستين جلسه كميته آب اتاق بازرگاني اصفهان در سال 95 افزود: مشخص شدن حق آبه ها، مشتركان و نظارت دقيق بر ميزان برداشت آن مي تواند منابع آبي رودخانه زاينده رود را مديريت كند .
وي با اشاره به تغيير مديريت منابع آبي طي سه دهه اخير در كشورهاي توسعه يافته گفت: در دهه 80 ميلادي منابع آب بر اساس عرضه به همه بخش ها مديريت مي شد و در دهه 90 ميلادي بر اساس تقاضا و از ابتداي قرن 21 بر اساس حكمراني آب مديريت مي شود.
وي با اشاره به اينكه شوراي هماهنگي رودخانه زاينده رود عملكرد اثربخشي در اين راستا نداشته است، افزود: بسياري از بندهاي مصوبه 9 ماده پس از دو سال اجرايي نشده است و نشان مي دهد كه اين شورا نتوانسته اين حوضه را بصورت يكپارچه و هماهنگ مديريت كند و بايد حمكراني جديد براي رودخانه تعريف كرد.
سيد رسول رنجبران، مسوول كميته آب اتاق اصفهان در اين جلسه گفت: اقتصاد استان اصفهان در همه بخش هاي صنعتي، كشاورزي و خدماتي به رودخانه زاينده رود وابسته است.
وي تصريح كرد: كشاورزي ناشي از زاينده رود بعنوان مواد اوليه ساير بخش ها زمينه اشتغال زايي بسياري در صنايع غذايي و صنعتي فراهم كرده است.
منصور شيشه فروش، مديركل مديريت بحران استانداري اصفهان در اين جلسه از تلاش سازمان ها و مسوولان استان در پيگيري مصوبه 9 ماده شوراي عالي آب در موضوع زاينده رود خبر داد.
محمد ممتازپور،كارشناس آب ديگر عضو كميته آب اتاق اصفهان در اين جلسه گفت: براي مشخص كردن منابع و مصارف آب در حوضه زاينده رود بايستي آمايش سرزمين استان هاي حاشيه زاينده رود انجام شود و بر اساس آن سهم هر بخش مشخص شود .
مجتبي معقول در اين جلسه خواستار افزايش بهره وري مصرف آب در حوضه زاينده رود در تمامي بخش ها شد و گفت: از منابع آبي موجود بايد به بهترين شيوه ممكن جهت توليدات محصولات كشاورزي استفاده شود.
حسين قلع ريز، مسوول كارگروه ارتباطات و فرهنگ سازي كميته آب در اين جلسه خواستار توجه بيشتر مسوولان استان و كشور به محدود بودن منابع آب رودخانه زاينده رود شد و گفت: بخش دولتي در كنار بخش خصوصي مي تواند مصوبات شوراي عالي آبها براي احياي رودخانه زاينده رود اجرايي كند.
زاينده رود از ارتفاعات چلگرد در چهار محال و بختياري و نيز كوه هاي فريدونشهر در غرب استان اصفهان به شكل رودهاي كوچك از هم جدا سرچشمه گرفته و پس از درآميختن در درياچه سد زاينده رود به صورت رودخانه اي واحد به سمت اصفهان و تالاب گاوخوني جاري مي شود.
حوضه زاينده رود از دو استان اصفهان و چهارمحال و بختياري تشكيل شده كه 93 درصد از مساحت و 98 درصد از جمعيت تحت پوشش اين حوضه در استان اصفهان و 7 درصد از مساحت و 2 درصد از جمعيت تحت پوشش آن در استان چهارمحال و بختياري قرار دارد.
اين رودخانه بعنوان بزرگترين جريان آبي منطقه مركزي ايران در سال هاي اخير با پديده خشكسالي، افزايش برداشت و سوء مديريت منابع آب مواجه و در محل پائين دست در بيشتر ماه هاي سال با خشكي مواجه شده است.
طرح 9 ماده اي احياي حوضه آبريز زاينده رود در سال 93 با هدف هماهنگي و اعمال مديريت واحد بر اين حوضه آبريز در موضوعات منابع، مصارف و حقابه ها به تصويب شوراي آب كشور رسيد.
6994/ 6022
اصفهان - ايرنا - استاد اقتصاد كشاورزي دانشگاه صنعتي اصفهان، نبود پايگاه داده اطلاعات زاينده رود را يكي از چالش هاي جدي پيش روي اين رودخانه برشمرد و گفت:هنوز بصورت دقيق مشخص نيست كه بخش كشاورزي، صنعت و شرب چه ميزان آب از اين حوضه برداشت مي كنند.