علیرضا شاه محمدپور روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: كارهای مطالعاتی مرمت و حفاظت بنای ایوان خسرو مجموعه میراث فرهنگی و گردشگری تخت سلیمان تكاب بر اساس تفاهم نامه ای كه بین سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و دانشگاه درسدن آلمان به امضاء رسیده، آغاز شده است.
وی اضافه كرد: تا 2 هفته آینده نخستین تیم مطالعاتی مرمت این بنای باستانی شامل متخصصان باستان شناسی، زمین شناسی، سازه و مرمت كار دانشگاه درسدن آلمان در مجموعه تخت سلیمان حضور یافته و به مدت سه هفته به كار مطالعاتی برای مرمت این بنا می پردازند.
مدیر مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان تكاب گفت: پس از انجام مطالعات اولیه و تبادل نظر در خصوص طرح های پیشنهادی و برگزاری سمینارهای مد نظر، مراحل تصویب طرح نهایی مرمت ایوان خسرو در كمیته فنی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به تصویب می رسد.
وی ادامه داد: پس از تصویب طرح نهایی، فاز نخست مرحله اجرایی مرمت و حفاظت بنای ایوان خسرو مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان از تابستان امسال آغاز می شود.
محمدپور گفت: عملیات مرمت و حفاظت ایوان خسرو تخت سلیمان تكاب طی مدت 2 سال با همكاری دانشگاه درسدن آلمان ادامه می یابد.
وی در خصوص وضعیت فعلی بنای ایوان خسرو تخت سلیمان اضافه كرد: آخرین عملیات مرمت و حفاظت این بنای تاریخی دوره ایلخانی به 50 سال قبل باز می گردد كه مربوط به نصب داربست های فلزی بوده و پس از آن اقدام حفاظتی دیگری در خصوص این بنا انجام نشده است.
مدیر پایگاه جهانی تخت سلیمان گفت: بنای تاریخی ایوان خسرو این مجموعه اكنون از وضعیت ایستایی مناسبی برخوردار نبوده و ترك های بزرگ و جدی در آن ایجاد شده است.
وی افزود: حركت نشانه گذاری های گچی انجام شده در محل ترك های ایجاد شده در پنج سال قبل نیز هم اكنون در حال جدا شدن است كه این امر نشانه ای از وضعیت خطرناك ترك های این بنا به شمار می رود.
به گفته محمدپور، عملیات و اقدام های مرمتی و حفاظتی بنای ایوان خسرو مجموعه تخت سلیمان باید به سرعت اجرا شود زیرا داربست های فعلی این بنا به تنهایی نگهدارنده ایستایی آن نیست.
وی ادامه داد: ایوان خسرو مجموعه جهانی تخت سلیمان یكی از مهمترین ایوان های باقی مانده از دوران باستان است كه بنای آن مربوط به بیش از 1500 سال قبل بوده و حتی احداث پایه های آن به دوره ساسانی برمی گردد.
مدیر پایگاه جهانی تخت سلیمان از مرمت بخش های مختلف این مجموعه در سال جاری خبر داد و گفت: امسال 2 دروازه دوره ساسانی، یك دروازه دوره ایلخانی، آتشكده آذرگشنسب و برج و باروهای این مجموعه باستانی نیز مرمت می شود.
مجموعه میراث فرهنگی و گردشگری تخت سلیمان در 42 كیلومتری شمال شرقی شهرستان تكاب در جنوب استان آذربایجان غربی واقع شده و به عنوان چهارمین اثر ملی كشور در فهرست میراث جهانی سازمان یونسكو به ثبت رسیده است.
آثار و بقایایی از بناهای دوره های تاریخی مادها، اشكانیان، ساسانیان و ایلخانان در این مجموعه وجود دارند.
آتشكده آذرگشنسب به عنوان یكی از چهار آتشكده مهم دوره ساسانی در مجموعه تخت سلیمان تكاب واقع شده است.
شهرستان تكاب با 78 هزار نفر جمعیت در جنوب استان آذربایجان غربی واقع شده است و یكی از قطب های مهم گردشگری در استان آذربایجان غربی به شمار می رود.
2077/7514/6185/1905
مرمت میراث جهانی تخت سلیمان تكاب با همكاری دانشگاه درسدن آلمان
۳۱ فروردین ۱۳۹۵، ۱۳:۵۶
کد خبر:
82041741
مهاباد - ایرنا - مدیر مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان تكاب گفت: عملیات مرمت و حفاظت بنای ایوان خسرو این مجموعه جهانی با همكاری دانشگاه درسدن آلمان اجرا می شود.