به گزارش ایرنا، 'لرد هنی'، نماینده مجلس اعیان انگلیس روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، گفت: فكر می كنم كه ما در یك مقطع جدیدی از روابط هستیم و می توانیم امیدوار باشیم كه این روابط گسترش یافته و شكوفا شود و آن طور كه پیش از اجرای توافق هسته ای مطرح بود، نگران هیچ مانعی نباشیم.
این دیپلمات پیشین انگلیس در پاسخ به این سووال كه پیشرفت های صورت گرفته درخصوص گسترش روابط دوجانبه میان انگلیس و ایران را چطور ارزیابی می كند، گفت: به نظر من این یك خبر خوبی برای افرادی مانند من است كه همواره بر این باور بوده، بایستی به رغم اختلاف دیدگاهی كه در خصوص سیاست های ایران داریم، به طور جدی با این كشور وارد تعامل و گفت وگو شویم.
وی با اشاره به گشایش سفارتخانه های دو كشور در سال گذشته گفت: من امیدوارم كه با مرور زمان بتوانیم میان یكدیگر اعتماد ایجاد كنیم و در خصوص موضوعات و مسائلی كه اختلاف داریم گفت وگو های صریحی داشته باشیم؛ همانطور كه با سایر كشورها چنین هستیم.
لرد هنی خاطر نشان ساخت: در حال حاضر احترام زیادی برای آقای ظریف و روحانی وجود دارد و من فكر می كنم كه این زمینه خوبی برای از سرگیری روابط جدی بر پایه اینكه دو طرف دیدگاه شان را بیان كرده و نظرات طرف مقابل را بشوند، وجود دارد.
این نماینده مجلس اعیان انگلیس گفت: من امیدوارم، اكنون كه روابط دیپلماتیك از سر گرفته شده از آن به نحو مطلوب و برای تعامل بهتر بهره مند شویم.
لرد هنی همچنین عنوان كرد : من فكر می كنم مهم ترین اتفاقی كه ظرف شش ماه گذشته رخ داد علاوه بر توافق هسته ای كه به خودی خود واقعه مهمی بود، تائید آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر انجام تعهدات ایران در چارچوب برجام بود.
وی افزود: به نظر من این اتفاق فرصت هایی را فراهم ساخت كه پیش از آن وجود نداشت و یا اینكه اگر آژانس بین المللی انرژی اتمی چنین تاییدی را صادر نمی كرد، فراهم نمی شد.
سفیر پیشین انگلیس در سازمان ملل متحد در پاسخ به این سووال كه آیا برای اجرای برجام و لغو موانع بانكی ملاحظاتی از سوی اروپا وجود دارد، گفت: من درخصوص موضوعات فنی و جزئیات برجام اطلاعی ندارم اما تصور می كنم كه برداشتن تحریم هایی كه سال ها زمان برده تا به اجرا گذاشته شوند، كار ساده ای نیست. فكر می كنم باید یك مقداری صبر كنیم اما تصور نمی كنم كه سووال و یا چالشی در خصوص پایبندی انگلیس به تعهداتش مطرح باشد.
وی همچنین در پاسخ به این سووال كه آیا كندی گسترش روابط تجاری میان انگلیس و ایران نسبت به سایر كشورهای اروپایی دلیل خاصی دارد، گفت: نه. من این طور فكر نمی كنم. البته ارتقای ناوگان هواپیمایی ایران یك ضرورت بود. هر كس كه به ایران سفر كرده باشد - مثل من - متوجه می شود كه شرایط ناوگان هوایی ایران بسیار بد بود و لذا توجه به این موضوع یك اولویت بود.
این نماینده انگلیسی با اشاره به سفر سال گذشته آقای روحانی رییس جمهوری ایران به پاریس و توافق صورت گرفته با شركت ایرباس گفت: شما می دانید كه ایرباس فقط یك شركت فرانسوی نیست؛ در این شركت انگلیس، آلمان، ایتالیا و اسپانیا هم شریك هستند. این یك شركت اروپایی است كه بخش ساخت بال هواپیما در انگلیس صورت می گیرد.
وی تصریح كرد: من فكر می كنم كه این (سفر آقای روحانی به پاریس) یك اقدام خوب و كاملا عادی بوده است.
هنی ادامه داد: البته تجارت میان كشور پهناوری همچون ایران و انگلستان كه از نظر جمعیت با ایران برابری می كند بسیار پیچیده تر از یك الی دو قرارداد تجاری است. این رابطه باید شامل مجموعه ای از حوزه های تجاری باشد و من امیدوارم كه چنین اتفاقی رخ دهد.
سفیر پیشین انگلیس در سازمان ملل متحد در پاسخ به این سووال كه آیا انگلیس ملاحظات خاصی در اجرای برجام دارد یا نه گفت: من اینطور فكر نمی كنم. من فكر نمی كنم كه ما در مقایسه با سایر طرف های توافق هسته ای دارای ملاحظات خاصی باشیم. البته آمریكا شرایط خاصی دارد چون آنها نمی توانند تحریم ها را بدون تائید كنگره لغو كنند؛ اما ما چنین محدودیتی را نداریم.
هنی افزود: تحریم های اتحادیه اروپا اكنون برداشته شده است و لذا من تصور نمی كنم مشكل خاصی در این خصوص وجود داشته باشد. البته من می دانم كه در ایران گرایشی به این نظریه وجود دارد كه انگلیس با بقیه فرق می كند اما در این مورد قطعا چنین نیست؛ من فكر می كنم ما در همان جایگاه و موقعیتی هستیم كه سایر كشورهای اروپایی قرار دارند.
این دیپلمات سابق انگلیسی در خصوص دیدگاهش در مورد رئیس جمهوری آینده آمریكا و موضع وی در خصوص برجام گفت: بستگی دارد چه كسی رئیس جمهور شود و ما تا اولین سه شنبه ماه نوامبر در این خصوص چیزی نمی دانیم. اما واقعیت این است كه اگر خانم هیلاری كلینتون پیروز انتخابات شود و سپس برای توافق وین مشكلی به وجود آید من حقیقتا متعجب خواهم شد.
وی افزود: من فكر می كنم هیلاری كلینتون می تواند برجام را اجرا كند و در اجرای آن اهتمام خواهد ورزید. البته او مانند باراك اوباما احساس تعلق به توافق نخواهد كرد اما فكر نمی كنم كه بخواهد آن را نقض كند.
هنی گفت: البته تلاش وی برای گشایش رابطه جدیدی با ایران تا حدی به نتیجه انتخابات مجلس نمایندگان و سنا بستگی خواهد داشت. با این حال اگر دمكرات ها اكثریت كرسی های مجلس سنا را بدست آورند این دستاورد مهمی خواهد بود.
این نماینده مجلس اعیان انگلیس افزود: از سوی دیگر اگر كلینتون به ریاست جمهوری انتخاب شود و مجلس با او مخالفت كند، آزادی عمل وی به رغم اختیاراتش به عنوان رئیس جمهور محدود خواهد شد.
وی گفت: همچنین چنانچه یك جمهوری خواه، رئیس جمهور آمریكا شود، بستگی دارد چه كسی خواهد بود و در این مقطع من نمی خواهم در این رابطه گمانه زنی كنم. اما نكته قابل توجه این است كه بسیاری از دوستان آمریكایی من بر این باور هستند كه هركس رئیس جمهور آمریكا شود به توافق پایبند بوده و آن را نقض نخواهد كرد؛ چون زمانی كه به كاخ سفید راه پیدا كنند به وی گفته می شود كه نقض توافق بر خلاف منافع ملی آمریكا خواهد بود.
این نماینده پارلمان انگلیس در پاسخ به این سووال كه در صورت نقض توافق از سوی آمریكا، موضع انگلیس چه خواهد بود گفت: من فكر می كنم كه هر كس رئیس جمهوری آمریكا شود ما به توافق پایبند خواهیم بود. ما به توافق متعهد هستیم و یكی از طرف های امضا كننده به شمار می آییم.
وی تصریح كرد: ما صرفا چون آمریكا طرف توافق است، به آن متعهد نیستیم و لذا اگر دولت انگلیس از این موضع تغییر كند من متعجب خواهم شد.
سفیر پیشین انگلیس در سازمان ملل متحد با بیان اینكه «پیشتر ما با آمریكایی ها در جریان مساله تحریم اختلاف نظر داشتیم» خاطر نشان ساخت: اما من فكر می كنم كه همه ما فارغ از رفتار طرف های دیگر توافق، به آن پایبند هستیم و اگر دولت وقت انگلیس بخواهد از تعهداتش نسبت به توافق سرپیچی كند من متعجب خواهم شد.
اروپام**3**ن**1552
سفیر پیشین انگلیس درسازمان ملل در گفت وگو با ایرنا در لندن:
ضرورت تعامل جدی تر لندن با تهران/ انگلیس به تعهداتش در برجام پایبند است
۴ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۸:۰۱
کد خبر:
82046514
لندن - ایرنا - لرد «دیوید هنی» سفیر پیشین انگلیس در سازمان ملل متحد و نماینده مجلس اعیان، با تاكید بر لزوم تعامل جدی تر میان لندن و تهران تصریح كرد كه دولت دیوید كامرون به تعهداتش در برجام پایبند است.