محمد ابراهیم یخكشی روز شنبه در گفت وگو با ایرنا ظرفیت ذخیره آب پشت سدهای بزرگ و كوچك استان مازندران را 324 میلیون مترمكعب اعلام كرد.
وی اضافه كرد: اكنون از ظرفیت 162 میلیون متر مكعبی سد شهید رجایی مشهور به سلیمان تنگه ساری، 116 میلیون مترمكعب پر شده است.
مدیرعامل آب منطقه ای مازندران ادامه داد: مقدار آب ذخیره شده پشت سد شهید رجایی در سال آبی امسال ( مهر تا پایان اسفند ) به نسبت سال آبی ماقبل ، حدود 10 میلیون متر مكعب كمتر نشان می دهد.
مدیر عامل شركت آب منطقه ای مازندران بیان داشت: براساس بررسی صورت گرفته ، سال آبی امسال رودخانه تجن به نسبت شاخص دراز مدت 45 ساله ، تا 65 درصد كاهش آبدهی نشان می دهد.
سد شهید رجایی ساری بر روی رودخانه تجن در بخش كوهستانی دودانگه و در كیلومتر 45 شهرستان ساری در سال 1379 ساخته شد.
وی به كاهش 54 درصدی آبدهی رودخانه نكا رود در سال آبی امسال به نسبت شاخص دراز مدت اشاره كرد و گفت: شهرستان های ساری، نكا، بهشهر و گلوگاه به عنوان شهرهای شرق استان مازندران همچنان با كمبود جدی آب مواجه هستند.
او خاطر نشان كرد : بررسی ها نشان می دهد كه آبدهی سال آبی رودخانه حوزه هراز و تالار به ترتیب 41 و 20 درصد نسبت به شاخص دراز مدت كاهش دارد.
یخكشی گفت: در سال آبی امسال آبدهی رودخانه بابلرود به دلیل بارندگی مناسب در بالادست به نسبت شاخص درازمدت 45 ساله پنج درصد مثبت نشان می دهد.
مدیر عامل شركت آب منطقه ای مازندران همچنین گفت: به دلیل بارندگی و آبدهی مطلوب ، رودخانه بابلرود با ظرفیت 142میلیون متر مكعبی سد البرز كه بر روی این رودخانه ساخته شده ، پر شده است اما چون شبكه و كانال های اصلی و فرعی در پایین دست این سد تكمیل و به بهره برداری نرسیده ، استفاده كامل از ذخیره آب این سد غیر ممكن است.
یخشكی تصریح كرد: به رغم اینكه ظرفیت ذخیره آب این سد كامل شده است ، اما 54 هزار هكتار از اراضی كشاورزی كه عمده آن شالیزار است و همچنین بیش از 600 هزار نفر از شهروندان شهرهای گروه الف استان مازندران كه باید از آب این سد بهره مند شوند، به دلیل تكمیل نشدن شبكه ها و كانال های اصلی و فرعی ،مقدار كمی از آب این سد مورد استفاده قرار می گیرد.
شبكه و كانال های اصلی و فرعی سد البرز بر اساس قرارداد می بایست از محل تسهیلات بانك جهانی اجرایی و تكمیل شود اما به دلیل تحریم ها پرداخت تسهیلات از این بانك محقق نشده است و در سال های اخیر به دلیل مشكلات مالی دولت اعتبار تخصیص یافته جوابگوی اجرا و عملیاتی شدن شبكه ها و كانال ها نبود.
در زمان حاضر كمتر از 15 هزار هكتار از اراضی كشاورزی از آب این سد بهره مند می شوند و هنوز شهرهای بابل، بابلسر، فریدونكنار ، محمودآباد بهنمیر و امیركلا با كمبود جدی آب شرب مواجه هستند.
مدیر عامل آب منطقه ای مازندران به وجود سد های كوچك شیاده در بابل، برجانستنك و سنبل رود در سوادكوه ، صلاح الدین كلا ، و الیمالات در نور، فریم صحرا در ساری، میجران در رامسر و سد عباس آباد در تنكابن اشاره كرد و گفت : ظرفیت این سد ها 20 میلیون متر مكعب است كه به طور متوسط 85 درصد از این ظرفیت پر شد.
یخكشی به وجود چهار سد لاستیكی كه نقش تنظیمی آب در پایین دست را دارند ، اشاره كرد و گفت: سدهای میان دشت و آرمیچكلای بابلسر، عربخیل بهنمیر وسد لاستیكی فریدونكنار 10 میلیون متر مكعب را در سال برای كشاورزی تنظیم می كنند.
وی توضیح داد : یكی از مهمترین مزیت سد های لاستیكی علاوه بر نقش تنظیم كننده ، مانع ورود آب شور دریای خزر به آب شیرین رودخانه ها ،زمانی كه آبدهی رودخانه به حداقل می رسد، می شوند.
مدیر عامل شركت آب منطقه ای مازندران به اهمیت سد های انحرافی تنظیمی بر روی رودخانه های استان اشاره كرد و گفت: سد انحرافی هزار سنگر، سردآبرورد و چالوس از سد های انحرافی تنظیمی با رژیم یخچالی هستند.
وی همچنین سدهای انحرافی تنظیمی نكا رود و ظالم رود را از سد های تنظیمی رژیم سیلابی دانست و گفت: این نوع سدها آب سیلاب ها را تنظیم می كنند.
مدیر عامل شركت آب منطقه ای مازندران به دو سد بزرگ در حال ساخت گله ورد و هراز در استان اشاره كرد و گفت: سد گله ورد با ظرفیت 119میلیون متر مكعب 75 درصد پیشرفت فیزیكی دارد .
وی ادامه داد: سد هراز نیز با ظرفیت 250 میلیون متر مكعب با كمتر از 30 درصد پیشرفت در حال ساخت است.
بر اساس آمار اداره كل هواشناسی مازندران میزان بارش باران استان درسال قبل 719 میلمتر بود كه در مقایسه با سال 93 میزان بارش ها دو درصد بیشتر شد.
پتانسیل آب در مازندران شش میلیارد و 600میلیون مترمكعب است كه ازاین میزان چهار میلیارد و 900میلیون مترمكعب آب سطحی و مابقی آب زیرزمینی است.
اكنون یك میلیارد و 550میلیون مترمكعب در بخش آب سطحی و یك میلیارد و 350میلیون مترمكعب در بخش آب زیرزمینی بهره برداری می شود و مابقی آب سطحی به صورت هرز طی سال به دریا می ریزد.
مدیر عامل آب منطقه ای مازندران به وجود 800قطعه آببندان با ظرفیت 350 میلیون متر مكعب در استان اشاره كرد و گفت: اكنون 96درصد از ظرفیت این آببندان ها پر شد.
وی اضافه كرد: این آببندان در 16هزار هكتار احداث شده اند كه سالانه علاوه بر پرورش ماهی ، سالانه آب كشاورزی حدود 50 هزار هكتار از اراضی كشاورزی را نیز تامین می كنند.
6990/6097/1042
ساری-ایرنا- مدیرعامل شركت آب منطقه ای مازندران با اشاره به وجود 2 سد بزرگ شهید رجایی و البرز و هشت سد كوچك در استان گفت: اكنون 85 درصد ظرفیت این سدها پر شده است.