به گزارش ایرنا مشكلات ناشران كه حالا دیگر بر كسی پوشیده نیست دلایل بنیادی و پیچیده ای دارد كه باید به هر كدام نگاه جدی و كارشناسی شود.
ناشران استانی با توجه به فاصله داشتن از مركز با مشكلات بیشتری روبرو هستند و باید قبل از توقف فعالیت آنها راهكار اساسی اندیشیده شود.
مدیر نشر فرهنگ عامه روز یكشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: انتشارات فرهنگ عامه از سال 1391 با موضوع فرهنگ و آداب رسوم اقوام ایرانی مشغول به فعالیت بوده و تاكنون حدود 50 عنوان كتاب در این زمینه منتشر كرده است.
حسین سبزه صادقی افزود: ناشران شهرستانی اغلب در حوزه توزیع و پخش كتاب با مشكلات عمده ای روبرو هستند و در استان كرمان نیز بزرگترین چالش ناشران، پخش و توزیع كتاب است.
مدیر نشر فرهنگ عامه گفت: در حوزه فنی نشر بویژه در بخش صحافی ضعف هایی در استان وجود دارد، هرچند برخی چاپخانه ها با تجهیز ماشین آلات چاپ و تامین نیروی كار ماهر به استانداردهای چاپ كتاب نزدیك شده اند.
وی تصریح كرد: حمایت های دولتی در خصوص خرید كتاب از ناشران استان با توجه به هزینه های چاپ ناچیز است كه آن هم به برخی عنوان كتاب های منتشر شده و به تعداد كم اختصاص می یابد.
مدیر موسسه نشر ولی از پیشكسوتان نشر در كرمان با اشاره به مشكلات زیربنایی در حوزه نشر استان گفت: جامعه ما هنوز اهمیت فرهنگ را مانند كشورهای پیشرفته درك نكرده و كتاب به عنوان كالای تفننی برای جامعه ایران مطرح است.
سید محمدعلی گلاب زاده با بیان اینكه مولف و ناشر كرمانی در مركز كشور پایگاهی ندارد افزود: در مركز با ناشران استان و شهرستانی همكاری لازم نمی شود و نتیجه آن به فروش نرفتن كتاب و حتی سوءاستفاده برخی كتابفروشی ها از این مسئله و برنگشتن پول كتاب است.
گلاب زاده تصریح كرد: تنگناها و مشكلات اقتصادی اولین جایی را كه نشانه می گیرد بخش فرهنگ است و كتاب در این میان بیشترین آسیب را دیده و دغدغه های معیشتی و اقتصادی جامعه یكی از دلایل ركود فعالیت ناشران است.
وی با ناكافی خواندن حمایت های دولتی از ناشران گفت: حمایت های دولتی از ناشران فقط در حد رفع تكلیف است در حالی كه دولت برای حل مشكلان ناشران باید به طور جدی پای كار بیاید.
مدیر انتشارات خدمات فرهنگی كرمان نیز با اشاره به 25 سال فعالیت خود در حوزه نشر و چاپ كتاب گفت: طی این سال ها دوری از مركز و نبودن تعاونی و اتحادیه ای كه از ناشر شهرستانی حمایت كند همواره جزو مشكلات ناشران فعال در شهرستان ها بوده است.
محمدمهدی سعیدی افزود: ضعف پخش و توزیع كتاب باعث شده است كتاب های ناشران شهرستانی كه اغلب كیفیت بالایی هم دارند به موقع به بازار كتاب و مخاطبان نرسد وباعث ضرر و زیان ناشران استان شود.
وی گفت: هزینه های بالا و مقرون به صرفه نبودن شركت در نمایشگاه های كتاب برای ناشران، بی اعتمادی و همكاری نكردن مولفان و نویسندگان بزرگ استان برای همكاری با ناشران كرمانی، زمان طولانی صدور مجوز كتاب در استان و هزینه سنگین تبلیغات كتاب در مطبوعات و رسانه ها نیز از جمله مشكلات ناشران كرمانی است.
مدیر نشر خدمات فرهنگی كرمان افزود: بودجه خریدهای دولتی و كتابخانه ای فقط صرف نمایشگاه های ملی و استانی می شود و اگر این بودجه به سمت كتابفروشی ها جذب شود باعث رونق بیشتر كتاب خواهد شد.
معاون فرهنگی اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان كرمان گفت: این اداره براساس سیاست های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای هدایت، حمایت و نظارت از چرخه نشر در استان فعالیت هایی نظیر انتخاب كتاب سال را برای تشویق مولفان و مترجمان انجام می دهد.
محمدی افزود: 56 موسسه فرهنگی و انتشاراتی در استان كرمان با اخذ پروانه نشر فعال هستند و خوشبختانه در همه زمینه ها موسسه تخصصی انتشاراتی وجود دارد و استان كرمان دارای اولین مجمع خیرین كتابخانه ساز كشور است.
وی بیان كرد: در حال حاضر چاپخانه ها در استان دارای امكانات و تجهیزات مناسبی هستند و امكان چاپ و صحافی كتاب در داخل استان وجود دارد.
وی با بیان اینكه مشكل توزیع و پخش كتاب در استان كرمان مانند اغلب استان های دیگر وجود دارد افزود: علت این است كه چرخه پخش و توزیع وابسته به مركز كشور است و با نشست هایی كه با برخی ناشران فعال برگزار شده در حال رفع این مشكل هستیم.
محمدی بیان كرد: برخی ناشران این مشكل را به صورت انفرادی برطرف و دفاتری در تهران برای انتشار كتاب تاسیس كرده اند اما تشكیل تعاونی ناشران می تواند در جهت سامان بخشیدن به توزیع كتاب و اقتصادی بودن این حوزه كمك زیادی كند.
وی گفت: صدور پروانه صنفی تعاونی اتحادیه ناشران را به اتحادیه های صنفی واگذار كردیم كه از پرداخت مالیات معاف هستند و اگر ناشران استان بتوانند یك تشكل فرهنگی را شكل دهند مورد حمایت قانونی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار می گیرند.
معاون فرهنگی اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تصریح كرد: خرید كتاب از ناشران استان براساس اعتبار مشخص و آیین نامه مصوب انجام می شود و ناشران باید توجه كنند نشر فعالیت اقتصادی است و باید كتابی منتشر شود كه كیفیت آن بالا باشد تا دولت در بحث خرید كمك نماید.
وی گفت: همچنین به منظور رونق چرخه نشر طرح های شهر نمونه كتاب، روستاهای دوستدار كتاب و تشویق و تقدیر از فعالان حوزه كتاب و طرح عیدانه كتاب توسط اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی برنامه ریزی و اجرا شده است.
وی افزود: در بخش رونق كتاب و نشر آن در استان فقط اقدامات دولت كافی نیست بلكه سایر سازمان ها، نهادها و ناشران و مردم باید كمك كنند.
به نظر می رسد همكاری و هم افزایی ناشران استان در قالب یك تشكل منسجم و قوی در كنار سرمایه گذاری بخش خصوصی و حمایت های موثر دولت می تواند چرخ های راكد این صنعت را در استان و كشور بیش از پیش به حركت در آورد.
گزارش از داود رجبی
7437/3028
كرمان - ایرنا - فعالیت صنعت چاپ و نشر در كشور با توجه به رویدادهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی همواره با فراز و نشیب هایی همراه بوده و حوزه نشر در استان كرمان نیز از همین وضعیت متاثر است.